Uusimmat

Rakenne ja tekniset ominaisuudet

21.05.2015 19:30 Juha Kokkonen

Ulkoisesti P8:n tunnistaa välittömästi P7:n seuraajaksi, mutta eroavaisuuksia laitteiden välillä ei ole silti hankala löytää. Etupuolella yhteneväisyys on suurin, mutta kyljissä ja takakuoressa eroavaisuudet ovat selkeät. P8:ssa käytetään edelleen alumiinista valmistettua unibody-rakennetta, joka kattaa yhtenäisenä puhelimen takakuoren ja kyljet. Rakenne on laadukkaan ja hyvin tehdyn tuntuinen, eikä puhelin taivu tai natise sitä väänneltäessä. Aiemmille Ascend P -malleille tyypillisesti Huawei on säilyttänyt rakenteen erittäin ohuena (6,4 mm), mutta muodoista on tehty aiempaa pyöristetympiä. P8 on suojattu nanopinnoitteella, joka kestää pienet vesiroiskeet ja sadepisarat. Upottamista veteen laite ei kuitenkaan kestä.

Suomessa myynnissä ovat Titanium Grey ja Mystic Champagne -värivaihtoehdot, joista testikappale edustaa jälkimmäistä. Metalliosissa on hienoinen kullansävyinen vivahde, mutta toisaalta sopivassa valaistuksessa väri näyttää tavalliselta hopealta. Lasialueiden tausta on väriltään valkoinen, kun taasen titaaninharmaassa vaihtoehdosta ne ovat mustat. Ulkomailla myytävä Premium-versio on saatavilla lisäksi Carbon Black- ja Prestige Gold -väreissä.

Huawei ilmoittaa P8:n ulkomitoiksi 144,9 x 72,1 x 6,4 mm ja painoksi 144 grammaa. Sekä pinta-ala että paino ovat siis kasvaneet selvästi edeltäjään nähden, mutta siitä huolimatta P8 on näyttökokoluokassaan keskikokoinen puhelin.

Alumiinikuoriin Huawei on pakannut omaa tekniikkaansa, sillä järjestelmäpiiriksi on valikoitunut uusi 64-bittinen HiSilicon Kirin 930 -järjestelmäpiiri. 28 nm HPM-tekniikalla valmistettava piiri koostuu neljästä 2,0 GHz maksimikellotaajuudella toimivasta Cortex-A53e-suoritinytimestä ja neljästä 1,5 GHz maksimikellotaajuudella toimivasta Cortex-A53-suoritinytimestä big.LITTLE-konfiguraatiossa sekä Mali-T628 MP4 GPU:sta. Huawei on päätynyt käyttämään Cortex-A53-ytimiä, koska sen mukaan A57-ytimet kuluttavat samalla kellotaajuudella 3,5 kertaa enemmän energiaa ollen kuitenkin ”vain” 56 % suorituskykyisempiä. Lisäksi piiri tarjoaa kaksi LPDDR3-muistikanavaa ja sisältää integroidut LTE Cat6 -yhteysominaisuudet. P8:n perusversio tarjoaa 16 gigatavua tallennustilaa (Premium-versiossa 64 Gt) ja kolme gigatavua RAM-muistia. Tallennustilasta vapaana on noin 10,5 gigatavua ja se on tarvittaessa laajennettavissa maksimissaan 128 gigatavun micro-SD-muistikortin avulla. WLAN-yhteydet ovat tuettuina vain yksikanavaisina 2,4 GHz taajuudella, joka on hieman vanhahtavaa ja erikoista ottaen huomion Huawein aseman verkkotekniikoiden kehittäjänä.

Etupuolelle näytön alle jäävä alue on noin 15 mm korkea, eikä siinä ole näppäimiä, sillä ne ovat sijoitettu ohjelmistopohjaisina näytön alareunaan. Asetuksista käyttäjä voi vaikuttaa navigointipainikkeiden asetteluun ja lisätä riville neljännen ilmoitusvalikon avaavan painikkeen, joka helpottaa yhden käden käyttöä. Näyttöä suojaava Gorilla Glass 3 -suojalasi, joka ulottuu metallikehyksen reunoihin asti. Tarkkaan katsottuna lasin ja kehyksen välissä on havaittavissa kapea valkoinen muovikaistale, jonka tarkoituksena on ilmeisesti suojata lasia kyljistä suuntautuvilta iskuilta.

P8:n alapäädyn asettelusta on tehty tyylikkään symmetrinen. Micro-USB 2.0 -liitäntä sijaitsee keskellä ja sen molemmilta puolilta löytyy metallirunkoon työstetyt ritilät. Vasemmanpuoleisen ritilän takaa löytyy laitteen kaiutin ja oikeanpuoleisen takaa mikrofoni. Äänentoistossa on mukana digitaalinen HiSilicon Hi6402 -äänisignaaliprosessori. P8:n kaiutin yllättää äänenlaadukkaan positiivisesti, sillä se tuottaa älypuhelimien mittapuulla korkean volyymin ilman äänen särkymistä. Kaiuttimen äänialasta löytyy myös tavallista enemmän pehmeyttä, vaikka suoranaisesta bassotoistosta ei voidakaan puhua. Kaiuttimen ääni vaimenee lähes täysin, jos ritilän peittää esimerkiksi sormella. USB-liitäntä ei valitettavasti tue MHL:ää (videokuvan ulostuontia) eikä pikalatausta, joista etenkin jälkimmäisenä mainittu voidaan laskea tämän vuoden high-end-puhelimien vakiovarusteeksi.

P8:n näyttöpaneeli on kooltaan 5,2 tuumaa ja se perustuu JDI:n (Japan Display Inc) IPS-NEO -tekniikkaan. IPS-NEO-tekniikka mahdollistaa paremman kontrastin sekä katselukulmat, sillä uusi valmistustekniikka suuntaa nestekidemolekyylit tasaisesti paneelin lasialustalle. Näytön tarkkuus on 1080×1920 pikseliä, eli pikselitiheydeksi muodostuu erittäin hyvä 424 PPI. Näyttö tukee myös korkean herkkyyden tilaa (tunnistaa kosketukset käsineet kädessä), mutta ei jostain syystä edullisemmassa Honor 4X -mallissa käytettyä herätystä tuplanäpäytyksellä.

Huawei ilmoitti julkaisun yhteydessä P8:n näytön ja ulkomittojen väliseksi kokosuhteeksi huimalta kuulostaneen 78,3 %, joka ei kuitenkaan todellisuudessa pidä lainkaan paikkaansa, sillä laskimme suhteeksi noin 71,3 %, joka on hyvää perustasoa. Näytön ollessa sammutettuna se vaikuttaa suuremmalta kuin todellisuudessa onkaan, sillä lasin ylä- ja alaosan valkoisesta taustasta huolimatta näytön kaikille reunoille on jätetty noin 1,5 mm leveä musta kaistale, joka suurentaa vaikutelmaa näytön koosta.

Kuvanlaadullisesti emme keksi P8:n näytöstä mitään huonoa sanottavaa. Näyttö on tarvittaessa hyvin kirkas ja tummien sävyjen sekä mustan toisto on parasta, mitä LCD-pohjaisissa paneeleissa on TaskuMuron toimituksessa nähty. AMOLED-paneeleille mustan toisto ei toki edelleenkään aivan pärjää. Värintoisto on eläväistä ja valkotasapainoa voi säätää asetuksista portaattomasti kylmempään tai lämpimämpään suuntaan. Auringonpaisteessa näytön luettavuus on kohtalaisen hyvä, mutta ei kuitenkaan markkinoiden parhaimmiston tasoa. Katselukulmat ovat erittäin hyvät ja kuva on täysin luettavissa vielä äärimmäisistäkin kulmista tiirailtuna.

Näytön yläpuolelle jäävä kaistale on korkeudeltaan noin 13 mm ja siihen on sijoitettu varsin perinteinen varustus. Tiheän valkoisen metallikuulokeritilän vasemmalta puolelta löytyy valoisuus- ja etäisyyssensorit ja oikealta puolelta kahdeksan megapikselin etukamera, joka on varustettu 26 mm kinovastaavalla f2.4 objektiivilla. Oikeassa ylänurkassa on pieni monivärinen merkkivalo-LED. Pelkistettyä ulkonäköä arvostavat lienevät tyytyväisiä Huawein ratkaisuun jättää logo kokonaan pois puhelimen etupuolelta.

P8:n yläpäätyyn on sijoitettu ainoastaan 3,5 mm ääniliitäntä sekä vastamelumikrofonin pieni pyöreä aukko.

P8:n takakuoressa Huawei on siirtynyt käyttämään lasin sijasta unibody-alumiinirakennetta, joka jatkuu yhtenä kappaleena laitteen reunojen yli. Takakuoren pinta on täysin tasainen ja kyljissä on kevyt käyttömukavuutta parantava pyöristys. Kylkien etu- ja takakulma on viistetty kiiltäväksi ja testijakson aikana kiiltävään pintaan ilmestyi vain pari pientä naarmua. Alumiinin viimeistely on hyvin mattapintainen ikään kuin se olisi käynyt hiekkapuhalluksessa. Viimeistelytapa ei ainakaan allekirjoittaneen mielestä ole aivan sen arvokkaimman tuntuinen vaihtoehto.

Testissä olleen shampanjanvärisen puhelimen alumiiniosien väri vaihteli yllättävän paljon valaistuksesta riippuen. Tietyissä tilanteissa se näytti täysin hopeanväriseltä ja sopivassa valaistuksessa puolestaan hyvinkin voimakkaan kullanväriseltä. Mattaviimeistelyn etuna on, ettei se kerää juuri lainkaan sormenjälkiä tai muita tahroja. Takakuoren ala- ja yläosassa metallin halkaisee samaan tasoon työstetty muovikaistale, joilla on tärkeä rooli antennien toiminnan kannalta.

P8:n kaikki fyysiset näppäimet ja korttipaikat löytyvät oikeasta kyljestä. Alimmaisena sijaitsee nano-SIM-korttipaikka ja sen vieressä micro-SD-muistikorttipaikka maksimissaan 128 gigatavun korteille. Korttipaikat käyttävät metallisia kelkkoja, joiden irrottamiseen tarvitaan mukana toimitettava työkalu tai muu ohutkärkinen apuväline. Kyljen puolivälin yläpuolelle on sijoitettu lukitus-/virtapainike, jonka tuntee hyvin näppituntumalla. Näppäimen ympäristö on aavistuksen kuopalla ja näppäimessä itsessään on karhea pintakuviointi. Ylimmäisenä oikeassa kyljessä sijaitsee yksiosainen kapea äänenvoimakkuuspainike, jonka näppäintuntuma on virtanäppäimen tapaan miellyttävän terävä ja napakka.

Yksiosaisesta alumiinirakenteesta johtuen P8:n akku ei ole käyttäjän ulottuvilla, vaan se on rakennettu kiinteästi puhelimen sisään. Li-polymeeriakun kapasiteetiksi ilmoitetaan 2680 mAh, joka on tässä kokoluokassa sieltä pienemmästä päästä. Metallisesta rakenteesta johtuen P8 ei valitettavasti tue langatonta latausta.

 

Sisältö

  1. Testissä Huawei P8
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. EMUI 3.1 -käyttöliittymän uudistukset, Vertailua Ascend P7:ään ja Galaxy S6:een
  5. Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto, P8 Lite
  6. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat