Uusimmat

Kamera

21.05.2015 19:30 Juha Kokkonen

P8:n takakuoren yläosasta löytyy kapea lasikaistale, joka on valmistettu Gorilla Glass 3 -suojalasista. Kyseinen kaistale piilottaa taakseen puhelimen yläosan antennit sekä toimii samalla myös kameran suojalasina. Huawei on erityisen ylpeä siitä, että se on onnistunut puristamaan P8:n kameran 6,4 mm:n paksuuteen joutumatta tekemään kompromissia kamerakyhmyn muodossa. Huawei muisti myös piikitellä P8:n julkaisun yhteydessä Applen ja Samsungin huippumalleista löytyvistä kohollaan olevista kameratoteutuksista.

Huawei käyttää P8:ssa Sonyn valmistamaa 13 megapikselin (4160 x 3120) IMX278-kuvasensoria (1/3 tuumaa, pikselikoko 1,12 um), joka on Huawein mukaan ensimmäinen RGBW-kuvasensori älypuhelimissa. Käytännössä RGBW tarkoittaa sitä, että kuvasensorissa on punaisella, vihreälla ja sinisellä suodattimella varustetun alipikselin ohella myös suodattamaton valkoinen alipikseli, joka pystyy vastaanottamaan kaikkia valon aallonpituuksia. Tekniikan kehutaan tarjoavan 32 % enemmän kirkkautta korkean kontrastin kuvissa sekä 78 % vähemmän värikohinaa hämäräolosuhteissa.

Kamerasensorin parina toimii optisella kuvanvakaimella varustettu viisilinssinen f2.0-objektiivi, jonka kinovastaava polttoväli on 28 mm. Huawein mukaan kuvanvakain pystyy kompensoimaan maksimissaan 1,2 asteen tärähdykset, joka on enemmän kuin monessa muussa markkinoilta löytyvässä puhelimessa. Kameran parina työskentelee erillinen kuvasignaaliprosessori, jonka Huawei kehuu olevan suorituskyvyltään järjestelmäkameroiden tasoa. Hämäräolosuhteissa apuna on kahta eriväristä lediä hyödyntävä salamavalo. Tähän nähden onkin hieman erikoista, että P8:n kamera pystyy taltioimaan videokuvaa vain 1080p-tarkkuudella. Huawei itse kuitenkin painottaa ISP:n vaikuttavan pääosin kuvan luonnolliseen lopputulokseen sekä edistyneeseen kuvaympäristön havaitsemiseen.

EMUI 3.1 -päivityksen myötä kamerasovelluksen ulkoasu on pysynyt lähes muuttumattomana, mutta mukana on muutamia uusia kuvaustiloja sekä pientä hienosäätöä käyttöliittymään. Suuren pyöreän laukaisinnäppäimen viereen on lisätty ”intervallikuvaus” ja ”valomaalaus” -kuvaustilat, joista ensimmäinen ottaa kuvia tasaisella intervallilla ja muodostaa niistä nopeutetun videon. Jälkimmäinen puolestaan ottaa kuvan käyttäjän määrittelemällä pitkällä valotusajalla ja muodostaa kuvaan liikkuvista valopisteistä muodostuvat jäljet.

Vasemman yläkulman kuvakkeesta avautuva valikko sisältää lisää uusia kuvaustiloja ja lisäksi Huawei on vihdoin ymmärtänyt asettaa kuvakkeet kääntymään puhelimen asennon mukaan. Valitettavasti asetusvalikko ei kuitenkaan edelleenkään käänny vaaka-asentoon. Uusia kuvaustiloja ovat pitkällä valotusajalla laadukkaamman hämäräkuvan muodostava ”Superyö” sekä kuvan tarkentamisen jälkikäteen mahdollistava ”Tarkenna kaikki”.

Yksi P8:n uniikeista kameraominaisuuksista on Ohjaajatila, joka löytyy kamerasovelluksen ulkopuolelta omana sovelluksenaan. Ohjaajatila mahdollistaa jopa kolmen eri puhelimen yhdistämisen P8:aan WiFi-Direct-yhteyden välityksellä, jolloin käyttäjä voi kuvata videota ja valita minkä puhelimen kuvaa kulloinkin tallennetaan. Sovellus näyttää valittavissa olevat kuvakulmat näkymän alareunassa ja käyttäjä voi aktivoida yhdellä kosketuksella kullakin hetkellä sopivimman kuvakulman.

Testasimme ominaisuutta onnistuneesti liittämällä P8:aan Huawei Ascend P7- ja Samsung Galaxy S6 -puhelimet sekä Samsung Galaxy Tab S 10.5 -taulutietokoneen. Sovelluksen ohjeet eivät ole aivan selvimmät mahdolliset, mutta ensimmäiseksi käyttäjän on lähetettävä P8:n Ohjaajatila-sovellus muihin kuvauslaitteisiin Bluetoothin välityksellä painamalla sovelluskuvaketta pitkään ja raahaamalla sen näytön yläreunan jakokuvakkeeseen. Kun sovellus on saatu jaettu ja asennettua kaikkiin käytettäviin laitteisiin, on yhteyden muodostaminen sovelluksella isäntälaitteeseen (P8) helppoa. Jokainen käytettävä laite on nimettävissä erikseen ja kuvausyhteydelle voi asettaa salasanan.

Muutaman nopean testin perusteella Ohjaajatila toimii mainiosti ja se tallentaa HD-tarkkuuden videokuvaa 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Kuvanlaatu ei pienestä pehmeydestä johtuen ole aivan huipputasoa, mutta riittää silti varmasti perustarpeisiin.

Erikoiskuvaustiloista Valomaalaus on tarkoitettu taiteellisten kuvien ottamiseen liikkuvista valokohteista. Esimerkkejä tällaisista ovat vaikkapa autojen valot, tähtisädetikku, soihdut tai vaikkapa kädessä heilutettava taskulamppu. Käytännössä kyseessä on pitkää suljinaikaa hyödyntävä kuvaustila, joka on toteutettu peruskäyttäjälle helpommin lähestyttävässä muodossa. Valokuvio muodostuu kuvausnäkymään sitä mukaa kun kuvaa otetaan – käyttäjä voi itse päättää valotusajan pituuden. Kuvaustilan algoritmi on toteutettu niin, ettei kuvan ylivalottumisen vaaraa ole, vaan kamera poimii vain liikkuvat valopisteet kuvaan. Testasimme Valomaalausta useammassa eri tilanteessa ja totesimme, että edes kohtalaisen hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi puhelin kannattaa tukea johonkin – parasta on, jos käytössä on kamerajalka. Esimerkkikuvat on otettu puhelin tuettuna ja silti yksityiskohdissa on havaittavissa pientä tärähtäneisyyttä. Käyttäjäystävällinen toteutus sekä edistynyt tekniikkakaan ei siis pysty kumoamaan pitkän valotusajan kuvaamiseen liittyviä lainalaisuuksia.

Superyö-kuvaustila hyödyntää Valomaalaus-tilan tapaan pitkään suljinaikaa, mutta hieman eri tavalla. Kuvaustila arvioi tarvittavan valotusajan ympäröivien olosuhteiden mukaan ja käyttäjä käynnistää kuvauksen painikkeesta. Painikkeen viereen ilmestyy ajastin, joka on kameran arvioima aika optimaalisen otoksen taltioimiseen. Halutessaan käyttäjä voi kuitenkin katkaista kuvan valotuksen jo aiemmassa vaiheessa, sillä käyttäjä pääsee seuraamaan kuvan muodostumista ja valottumista (kirkastumista) reaaliaikaisesti kuvausnäkymässä. Valomaalauksen tavoin totesimme myös Superyön toimivaksi ominaisuudeksi näyttävien hämärä- ja pimeäkuvien ottamiseen, mutta myös Superyötä käyttäessä on suositeltavaa tukea puhelin jalustaan tai muuta kiinteää alustaa vasten. Esimerkkikuva on otettu sillankaidetta vasten tuettuna ja silti yksityiskohdissa on havaittavissa pieniä tärähtämisen merkkejä.

Yllä on P8:lla otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

P8:n kamera käynnistyy nopeasti ja on välittömästi kuvausvalmis. Aiemmista Huawein puhelimista tuttuun tapaan kameran saa käynnistettyä suoraan äänenvoimakkuuspainiketta kahdesta näpäyttämällä ja halutessaan kameran voi myös asettaa ottamaan välittömästi kuvan käynnistyessään. Kamerasovelluksen saa avattua myös lukitusnäkymän alanurkan kuvakkeesta pyyhkäisemällä sekä perinteiseen tapaan sovelluskuvaketta painamalla. Kameran tarkennusnopeus on aivan markkinoiden kärjen tuntumassa ja kuva tallentuu täysin viiveettä suljinpainiketta painettaessa. Suljinpainiketta pohjassa pitämällä kamera takoo kuvia sarjassa ja jälkikäteen otetun sarjan voi poistaa kerrallaan tai valita joukosta hyvät otokset säilytettäväksi. Myös HDR-kuvat tallentuvat lähes välittömästi, mutta sarjakuvaus ei ole HDR-tilassa mahdollista. Kamerasovellus muistaa seuraavalla käyttökerralla viimeksi käytetyn kuvaustilan, jota ainakin henkilökohtaisesti pidän hyvänä ominaisuutena.

Päivänvalossa ja hyvässä keinovalaistuksessa P8:n kamera piirtää varsin hyvännäköistä jälkeä. Värit tallentuvat eläväisinä ja välillä jopa aavistuksen ylikorostuneina. Saturaatiota voi onneksi hienosäätää asetuksista mieleisekseen. Läheltä tarkasteltuna kuvien yksityiskohdat näyttävät joihinkin kilpailijoihin verrattuna pehmeähköiltä, joka johtuu sekä pienemmästä pikselimäärästä että hieman maltillisemmasta terävöinnistä esimerkiksi Galaxy S6:een verrattuna. Kameran dynamiikka on kamerapuhelimeksi varsin hyvää, eikä taivas pala useimmissa kuvissa juurikaan puhki. HDR-tilan käytölle ei ole juurikaan tarvetta, sillä se toimii hieman hitaammin ja sen tekemä jälki eroaa useimmiten vain vähän normaalikuvista.

Päivänvaloa hämärämmissä olosuhteissa, kuten heikommin valaistuissa sisätiloissa, kuvien maalausmainen pehmeys usein lisääntyy selvästi (kts. oliivikuva). Toisaalta kuitenkin ilta- ja yöajan hämärä- ja pimeäolosuhteissa P8:n kamera tekee jopa hyvinkin terävää ja yksityiskohtaista jälkeä kamerapuhelimien mittapuulla. Värintoisto on kaksijakoista – voimakkaammat värit toistuvat yleensä vahvoina, mutta vaaleammat sävyt toistuvat helposti lähes elottoman harmaina. Joissain kuvissa tämä korostuu erityisen paljon, kun harmaiden alueiden keskellä on kirkkailla väreillä toistuvia yksityiskohtia. Kohinan kamera pitää kohtalaisen hyvin aisoissa, vaikka hienojakoista rakeisuutta heikossa valossa otetuissa kuvissa onkin nähtävissä. Optisesta kuvanvakaimesta on heikossa valossa hyötyä, sillä kamera laskee suljinajan alimmillaan noin 1/4 sekunnin tuntumaan.

Kokonaisuutena P8:n on varustettu hyvällä kameralla, joka ei kuitenkaan aivan yllä kuvanlaadultaan markkinoiden parhaimpien tasolle. Sen sijaan Huawein uudet oikeasti innostavat kuvaustilat, kuten intervallikuvaus, superyö, valomaalaus ja ohjaajatila saattavat oikeasti innostaa myös tavallista käyttäjää luovemman valokuvaamisen pariin. Itsekin havahduin testijaksolla useampaan otteeseen tilanteeseen, jonka ajattelin sopivan hyvin jonkin edellä mainitun kuvaustilan käyttämiseen.

Harmillisesti videokuvaus onnistuu P8:lla edelleen maksimissaan vain Full HD -tarkkuudella, vaikka useimmista kilpailijoiden high-end-puhelimista QHD- tai 4K-videokuvausmahdollisuus on löytynyt jo yli vuoden ajan. Huawein mukaan tämä johtuu rajoituksista puhelimen rautatasolla. P8:lla videon tallennus tapahtuu parhaimmillaan 1920×1080 tarkkuudella (~10 Mbit/s) ja 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella sekä stereoäänellä (97 kbit/s). Erikoisominaisuuksia, kuten HDR-kuvausta tai hidastettua kuvaustilaa ei ole saatavilla. Videokuvan laatu on testiemme perusteella hyvää perustasoa. Värit toistuvat elävinä ja ruudunpäivitys on sujuvaa, mutta terävyydessä olisi selvästi parantamista. Kuvanvakain hoitaa hyvin hommansa pienempien tärähdysten eliminoimisessa.

 

Sisältö

  1. Testissä Huawei P8
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. EMUI 3.1 -käyttöliittymän uudistukset, Vertailua Ascend P7:ään ja Galaxy S6:een
  5. Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto, P8 Lite
  6. Yhteenveto