Uusimmat

EMUI 3.1 -käyttöliittymän uudistukset, Vertailua Ascend P7:ään ja Galaxy S6:een

21.05.2015 19:30 Juha Kokkonen

 

EMUI 3.1 -käyttöliittymän uudistukset

P8 on Huawein ensimmäinen mobiililaite, joka käyttää Androidin Lollipop-versiota (5.0). Tällä osa-alueella Huawei onkin ollut selvästi kilpailijoita jäljessä, sillä ensimmäiset Lollipop-päivitykset saapuivat joidenkin valmistajien huippumalleihin jo viime vuoden lopulla. Huawei käyttää Androidin parina melko tehokkaasti vakio-Androidin peittävää EMUI-käyttöliittymää, jonka tuorein versio kantaa 3.1 järjestysnumeroa. EMUI 3.1:n uudistukset liittyvät lähinnä Android Lollipopiin, uusiin kameratoimintoihin, uusiin yhteysominaisuuksiin sekä muutamaan muuhun erikoisominaisuuteen, jotka käymme seuraavaksi läpi.

EMUI 3.1 -käyttöliittymän yleiseen ulkoasuun on tullut vain vähäistä hienosäätöä 3.0-versioon nähden. Pari esimerkkiä muutoksista ovat ilmoitusvalikon läpikuultava tausta ja pystysuunnassa selattava pikakuvakevalikoima, asetusvalikon hakutoiminto sekä asetusvalikon ja muutaman muun sovelluksen pelkistetyn mustavalkoisista värillisiksi muuttuneet kuvakkeet. Kotinäkymän välilehdille on nyt tarjolla uusi 5×5 kuvakeasettelu, joka mahdollistaa entistä suuremman sisältömäärän mahduttamisen yhteen näkymään. Vanhaan tuttuun tapaan myös EMUI 3.1 tukee käyttäjän vaihdettavissa olevia teemoja ja pari puhelimen mukana tulevista on uusia. EMUI ei käytä edelleenkään erillistä sovellusvalikkoa, vaan sovelluskuvakkeet sijaitsevat aloitusnäkymän välilehdillä hieman iOS:n tapaan. Moniajonäkymässä Huawei ei siirtynyt käyttämään Lollipopin pystysuunnassa selattavaa korttinäkymää, vaan luottaa edelleen sivusuunnassa selattavaan neljän pienen sovelluskortin näkymään.

Puhelimien koon kasvaessa on positiivista, että Huawei on pitänyt tiukasti kiinni yhden käden käyttöä helpottavista lisäominaisuuksista käyttöliittymässään. Näppäimistö on mahdollista painottaa näytön jompaan kumpaan reunaan, jolloin peukalo yltää helpommin koko näppäimistön alalle. Mate 7 -mallissa nähtyä painotuspuolen valintaa puhelinta terävästi kääntämällä ei P8:sta kuitenkaan löydy. Uutena ominaisuutena näytölle voi aktivoida myös ”yhden käden asettelu” -nimisen toiminnon, joka pienentää ruudun sisällön jompaan kumpaan alanurkkaan yhdellä kädellä hallittavaan kokoon (810×1440 pikseliä). Toiminto aktivoidaan näppärästi navigointinäppäinten palkkia halutulle puolelle pyyhkäisemällä. Totesimme tämän ominaisuuden erittäin käteväksi tietyissä tilanteissa.

Yksi P8:n uusista ominaisuuksista on nimeltään Puhetietoisuus ja sen asetukset löytyvät omasta kohdastaan asetusvalikosta. Yksinkertaisuudessaan ominaisuus mahdollistaa parin äänikomennon antamisen P8:lle sen ollessa lukittuna. Käytännössä käyttäjä voi joko huhuilla hukassa olevaa puhelintaan tai soittaa puhelun puhekomennon avulla. Etsimistoiminnossa puhelin vastaa kutsuun herätysäänellä, ”I’m here”-puheäänellä sekä salamavaloa vilkuttamalla. Aktivointikomentona toimii ”Okay emy”, joka on kuitenkin haluttaessa vaihdettavissa käyttäjän omaan komentoon (Huawein mukaan heikentää tunnistustarkkuutta).

Käytännössä etsimistoiminto vaikutti hauskalta ja parhaimmillaan toimivalta idealta, mutta välillä laitetta sai huudella useampaan otteeseen ennen kuin se tunnisti omistajansa kutsun. Vahinkotunnistuksia emme puolestaan testijaksolla havainneet. Soitto-ominaisuuden koimme puolestaan varsin turhaksi, sillä koska järjestelmä ei ymmärrä suomenkielistä lausumista, on useimpia osoitekirjan nimiä lähes mahdotonta lausua onnistuneesti Lontoon murteella.

Uutuusominaisuuksiin lukeutuvat myös verkkoyhteyksiin liittyvät Signaali+-, WiFi+- ja Roaming+ -ominaisuudet. Signaali+ on aina käytössä, vaikka sille löytyykin oma alakohtansa asetusvalikosta. Käytännössä markkinointitermi viittaa P8:n kahteen erilliseen antenniin sekä verkkosignaalin hallintaominaisuuksiin, jotka mahdollistavat Huawein mukaan harvemmin katkeavat puhelut, paremman yhteystehokkuuden, lyhyemmän irtautumisviiveen linkkimastosta toiseen siirryttäessä sekä paremman kuuluvuuden verkkojen raja-alueilla ja nopeasti liikkuvissa ympäristöissä kuten junassa. Ainakin testaamissamme ympäristöissä kuuluvuus oli siinä määrin hyvä, että emme havainneet P8:n toiminnassa eroja muihin viimeaikoina käyttämiimme älypuhelimiin.

WiFi+-ominaisuus on puolestaan kytkettävä erikseen päälle ja se arvioi verkon toimintaa osaten vaihtaa tarvittaessa nopeampaan yhteyteen. Ominaisuus osaa myös kytkeä WiFin automaattisesti päälle tunnettujen WiFi-verkkojen alueella. Roaming+-ominaisuudella ei ole lainkaan omaa asetusvalikkoa, mutta Huawein mukaan se mahdollistaa kolme kertaa nopeamman rekisteröitymisen roaming-verkkoon esimerkiksi ulkomaille saavuttaessa.

Erikoisen Knuckle Sense -ominaisuuden Huawei esitteli P8:n lanseerauksen yhteydessä kosketuksentunnistuksen uusimpana kehitysaskeleena – liekö mukana ollut kuitenkin pieni ripaus huumoria. Käytännössä Knuckle Sense tarjoaa mahdollisuuden ottaa kuvankaappauksia rystysten avulla. Vaihtoehtoja on kaksi – joko koko ruudun kaappauksen ottaminen rystysellä tuplanapauttamalla tai kaappausalueen suora rajaaminen rystysellä piirtämällä. Idea on hauska ja toimiessaan jopa käytännöllinen, mutta valitettavasti toimintavarmuus ei ole aivan toivotulla tasolla. Välillä testijakson aikana rystyskomennot toimivat ongelmitta, mutta useampaan otteeseen näyttöä oli myös pyyhittävä moneen kertaan ennen komennon tunnistumista. Muutamia kertoja myös tavalliset kosketukset tunnistuivat vahingossa rystyskomennoiksi, joka ei ole missään nimessä toivottavaa. Onneksi Knuckle Sense on kytkettävissä pois päältä puhelimen asetuksista.

 

Vertailua Ascend P7:ään ja Galaxy S6:een

Samsungin maaliskuun alussa esittelemä Galaxy S6 on ehdottomasti yksi tämän vuoden ykkösälypuhelimista niin toimitusmäärissä kuin palstamillimetreissäkin mitattuna. Galaxy S6:n myynti on lähtenyt liikkeelle vahvasti, sillä tuoreiden raporttien mukaan sitä on myyty ensimmäisen kuukauden aikana noin 10 miljoonaa kappaletta. Samsung on onnistunut kohottamaan huippumallinsa laatuvaikutelmaa merkittävästi, mutta muilla osa-alueilla tehdyt kompromissit eivät aivan vakuuttaneet TaskuMuron toimitusta toukokuun alussa julkaistussa testiartikkelissa.

Sekä P8 että Galaxy S6 perustuvat umpinaiseen alumiinirakenteeseen, mutta muotoilullisesti laitteita ei ole vaarana sekoittaa toisiinsa. GS6:n muotoilu on pyöristetympää ja takakuorta peittää lasipinta. Käsituntumaltaan GS6 on hieman viimeistellymmän ja arvokkaamman tuntuinen. Ulkomitoiltaan P8 on suurempi, osittain suuremmasta näytöstä johtuen. Numeroina P8 on 1,5 mm pidempi, 1,6 mm leveämpi ja 0,4 mm ohuempi sekä kuusi grammaa painavampi. P8:n IPS-näyttö on 0,1 tuumaa suurempi kuin GS6:ssa, jonka Super AMOLED -tekniikkaan perustuva näyttö on puolestaan tarkempi QHD-resoluutiollaan. GS6:n näytön vahvuus on tummien sävyjen toisto, kun taasen P8 on parempi katselukulmien suhteen.

Rautapuolella molemmat valmistajat ovat päätyneet käyttämään omia järjestelmäpiirejään, joista Samsungin 14 nm viivanleveydellä valmistettava Exynos 7420 on huomattavasti Huawein HiSilicon Kirin 930 -piiriä suorituskykyisempi niin suoritintehon kuin grafiikkapiirinkin osalta. RAM-muistia on molemmissa kolme gigatavua, mutta GS6:ssa se on nopeampaa LPDDR4-tyyppiä. P8:n 16 gigatavun tallennustila on GS6:n edullisinta 32 Gt:n vaihtoehtoa puolta pienempi, mutta P8:sta löytyy sentään muistikorttipaikka, jonka Samsung on nähnyt tarpeettomaksi. Verkkoyhteyksien osalta molemmat puhelimet tukevat LTE Cat6 -nopeutta, mutta P8:sta puuttuu tuki 802.11ac:lle sekä kaksitaajuus-WiFille.

Vaikka molempien puhelimien takakuori on umpinainen, poikkeavat ne ulkoisesti toisistaan erittäin paljon. Molempien pintamateriaali on varsin liukas, mutta GS6:n lasi tuntuu erityisesti rasvaisemmissa tai hikisemmissä käsissä aavistuksen pitävämmältä. Akku on sekä P8:ssa että GS6:ssa kiinteää mallia ja kapasiteetiltaan tämän kokoluokan alemmasta päästä. P8:n litium-polymeeriakku on GS6:n litium-ioniakkua 130 mAh suurempi ja myös käytännön akunkestossa se pärjää aavistuksen paremmin. Samsung on pakannut lippulaivaansa mahdollisuuden langattomalle- ja pikalataukselle, joista kummatkin uupuvat P8:sta.

Pääkamerassa P8 luottaa hieman erikoisempaan Sonyn valmistamaan 13 megapikselin RGBW-sensoriin, kun taasen Galaxy S6:sta löytyy saman valmistajan tavanomaisempi 16 megapikselin IMX240-sensori. GS6:n f1.9-objektiivi on hieman valovoimaisempi, kuin P8:ssa käytetty f2.0-aukkoarvo. Molempien puhelimien kameroista löytyy optinen kuvanvakain, mutta P8:ssa salama on kaksisävyinen. Videokuvaa GS6 pystyy tallentamaan huomattavasti tarkemmalla 4K-resoluutiolla, kun P8:n käyttäjän on tyydyttävä tavanomaisempaan Full HD -tarkkuuteen. P8:n kahdeksan megapikselin etukamera on GS6:n viiden megapikselin etukameraa tarkempi. Käyttöjärjestelmäversion osalta molemmat puhelimet käyttävät Android Lollipopia, jonka päällä on valmistajien omat kustomoinnit. Samsungin TouchWiz on ulkoisten muutosten osalta Huawein EMUI:tä enemmän vakio-Androidin kaltainen.

Samsung Galaxy S6:n edullisin versio maksaa Muropaketin hintavertailun mukaan edullisimmillaan 665 euroa, kun taasen P8:n suositushinta on 499 euroa. Hintaero näiden kahden aasialaisen älypuhelinjätin huippumallien välillä on siis varsin suuri – lähemmäs 200 euroa. Galaxy S6 on P8:aa hieman teknisesti edistyneempi laite, mutta täysin toinen asia on se, onko ero noinkin suuren rahamäärän arvoinen.

Toukokuussa 2014 julkaistu Ascend P7 on etupuolelta äkkiseltään katsottuna varsin paljon P8:n näköinen, mutta laitteita kädessä pyöritellessä ero käy nopeasti hyvinkin selväksi. P8 tuntuu hieman laadukkaammalta sekä arvokkaammalta ja sen pyöristetympi muotoilu tuntuu kädessä paremmalta. Fyysisten mittojen suhteen P8 on mennyt hieman takapakkia, sillä P7 on yksi markkinoiden pienikokoisimmista viiden tuuman älypuhelimista, jonka käyttö yhdellä kädellä onnistuu sujuvasti. Kokoero mallien välillä on kouriintuntuva – P8 on 5,1 mm pidempi, 3,3 mm leveämpi ja 0,1 mm ohuempi. Painoa P8:lle on kertynyt 20 grammaa enemmän.

P8:ssa näyttö on 0,2 tuumaa suurempi, mutta resoluutio on pysynyt samana (Full HD). Molemmissa näyttö perustuu IPS-tekniikkaan, mutta P8:ssa se on valmistettu edistyneemmällä Neo-tekniikalla. Sisälle piilotetun raudan osalta P8 on ottanut selvän kehitysaskeleen edeltäjäänsä nähden. Kirin 930 -järjestelmäpiiri on merkittävä kehitysaskel jo julkaisuhetkellään keskinkertaiseen Kirin 910T -piiriin nähden ja myös RAM-muistin määrää on kasvatettu gigatavulla. Suomessa myytävän P8-version tallennustila on sen sijaan pysynyt samana P7:n kanssa ja molemmista löytyy myös muistikorttipaikka. LTE-yhteysnopeuksissa on tapahtunut kehitystä, sillä P7 tukee ”vain” Cat4-tason nopeuksia (150/50 Mbit/s). WiFi-yhteyden suhteen on sen sijaan tapahtunut jotain kummallista, sillä P8:sta puuttuu kaksitaajuustuki, joka P7:stä puolestaan löytyy.

Kun P8:aa ja P7:ää tarkastellaan taustapuolelta, erottaa puhelimet välittömästi toisistaan. P7:ssä Huawei käytti laminoidusta monikerrosmuovista tehtyä paneelia, kun taasen P8:n takakuori on lähes kokonaan alumiinia. Akun koko on kasvanut P8:ssa 180 mAh ja myös käytännön akunkestossa havaitsimme pienen parannuksen.

Kamerapuolella molemmat mallit luottavat Sonyn 13 megapikselin sensoriin, mutta P8:ssa se edustaa kehittyneempää tekniikkaa mm. kuvanvakaimen ja kaksisävysalaman muodossa. Videokuvan tarkkuus ei P8:ssa ole valitettavasti parantunut edeltäjämallista nykypäivän muiden high-end-mallien tasolle. Etukameran tarkkuus on molemmissa kahdeksan megapikseliä. Käyttöjärjestelmänä P7:ssä oli julkaisun yhteydessä Android 4.4.2, eikä se ole vieläkään päivittynyt Lollipop-versioon. Sen sijaan EMUI-käyttöliittymä on sentään päivittynyt 2.3:sta uudempaan 3.0-versioon. P7:n pitäisi saada Lollipop-päivitys alkavan kesän myötä.

Muropaketin hintavertailun mukaan Ascend P7 maksaa tämän artikkelin julkaisuhetkellä edullisimmillaan noin 350 euroa, joten hinta ei ole pudonnut merkittävästi vuoden takaisesta 399 euron suositushinnasta. 350 euron hintaluokasta löytyy nykyään parempaakin vastinetta rahalle ja selkeästi edistyneemmästä tekniikasta johtuen noin 150 euron lisäpanostus P8:aan kannattaa ehdottomasti. Muihin viimevuotisiin huippumalleihin nähden P7 ei ole kestänyt erityisen hyvin aikaa.

 

Sisältö

  1. Testissä Huawei P8
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. EMUI 3.1 -käyttöliittymän uudistukset, Vertailua Ascend P7:ään ja Galaxy S6:een
  5. Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto, P8 Lite
  6. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat