Uusimmat

Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto, P8 Lite

21.05.2015 19:30 Juha Kokkonen

 

Käyttökokemukset ja huomiot

Saimme P8:n mukaamme heti laitteen julkaisutilaisuudessa huhtikuun puolivälissä ja otimme sen aktiiviseen ympärivuorokautiseen testikäyttöön toukokuun taitteessa. Normaalikäyttöä vastaavassa käyttötestissä P8 vieraili siis noin parin viikon ajan. Testijaksolla säästyimme suuremmilta murheilta ja ongelmilta, mutta havaitsimme pieniä puutteita näytön kosketuksentunnistuksessa, josta tarkemmin lisää seuraavissa kappaleissa.

P8 tuntuu kädessä juuri siltä miltä alumiinipuhelimen voi kuvitellakin tuntuvan – laadukkaalta, tukevalta, hieman viileältä ja harmillisen liukkaalta. Vaikka mattapintaisen alumiinin voisi kuvitella olla pitävämpää kuin lasi tai sileä metalli, on se todellisuudessa vieläkin liukkaamman tuntuinen ja jo testijakson aikana koimme useampia läheltäpititilanteita P8:n kanssa. Muotoilun osalta P8:n käyttömukavuus on parantunut edeltäjämallista, sillä kyljissä on nyt miellyttävät pyöristykset. Pientä parantamisen varaa on kuitenkin jäänyt kylkien viistettyjen reunojen osalta, sillä ne muodostavat edelleen pienen terävän kulman.

Kokonsa puolesta P8 on kasvanut leveys- ja pituussuunnassa sen verran, että sen käyttö yhdellä kädellä ei ole enää yhtä sujuvaa kuin edeltäjämallissa. Etenkin keskikokoista pienemmällä kädellä varustettu käyttäjä kokee jo pientä hankaluutta näytön vastakkaiselle reunalle peukalolla kurotellessa esimerkiksi näppäimistöä painellessa. Onneksi Huawein käyttöliittymästä löytyy edelleen yhden käden käyttötila, jota on itse asiassa jopa parannettu aiempiin malleihin nähden. Näytön toiseen reunaan painotetun näppäimistön ohella tarjolla on nyt myös koko näkymän pienentävä tila, jonka käyttö onnistuu hyvin näppärästi navigointiriviä pyyhkäisemällä. Navigointirivin painikkeita P8:ssa ei ole mahdollista painottaa toiseen reunaan, mutta sillä ei ole onneksi niin väliä, koska ne sijaitsevat riittävän keskitetysti näytön alareunassa, joten niihin ulottuminen on vaivatonta.

Taskuun P8 solahtaa helposti ohuen muotoilunsa ja liukkaan pintansa ansiosta, mutta matalissa taskuissa ja tiukimmissa housuissa lähes 145 mm pituus saattaa jo aiheuttaa istuessa jonkinlaisia ongelmia. Käsikopelolla puhelimen löytää taskusta oikeassa asennossa varsin suurella todennäköisyydellä virtanäppäimen sijainnin sekä etu- ja takakuoren erilaisen pinnankarheuden ansiosta. Käyttömukavuutta parantavista seikoista jäimme kaipaamaan erityisesti Mate 7:ssä erittäin sujuvasti toiminutta sormenjälkitunnistinta, jolla puhelimen suojaus ja nopea avaaminen onnistui huippunopeasti. On myös erikoista, ettei P8 tue näytön herättämistä tuplanäpäytyksellä, vaikka kyseinen näppärä ominaisuus löytyy yli puolet halvemmasta Honor 4X -mallista.

Testijaksolla törmäsimme useampaan otteeseen satunnaisiin ongelmiin näytön kosketuksentunnistuksen kanssa. Ensimmäinen ongelma liittyi puheluihin vastaamiseen puhelimen ollessa lukittuna, sillä puhelin ei useaan otteeseen suostunut tunnistamaan puheluun vastaamiseen tarvittavaa pyyhkäisyelettä lukuisista yrityksistä huolimatta. Tämä ongelma vaikuttaisi kuitenkin korjaantuneen lähes kokonaan testijakson puolivälissä puhelimeen tulleiden päivitysten myötä. Toinen ongelma liittyi Knuckle Sense -ominaisuuteen liittyviin virhetulkintoihin, joita tapahtui satunnaisesti muutamia kertoja testijakson aikana. Käytännössä puhelinta normaalisti käytettäessä sormen alle ilmestyi sininen kimallus kuvaamaan Knuckle Sensen aktivoitumista. Toisaalta rystysen tunnistus ei myöskään toimi aivan aukottomasti, sillä ajoittain haluamansa alueen rajaamiseksi ruutua on pyyhittävä rystysellä useampaan otteeseen ennen toiminnon aktivoitumista. Onneksi toiminnon saa haluttaessa kytkettyä pois käytöstä puhelimen asetuksista.

 

Suorituskyky ja akunkesto

Huawein EMUI-käyttöliittymän tuorein versio toimii yleisesti ottaen sujuvasti ja varsin ripeästi. Edeltäjämalli P7:ään verrattuna ero on selvä P8:n hyväksi ja pienenä yllätyksenä myös Samsungin ja HTC:n huippumallien kanssa rinnatusten vertailtuna P8 vetää käyttöliittymän yleisessä nopeudessa pidemmän korren. Muutamissa kohdin P8:n käyttöliittymässä tosin havaittiin ajoittaista hidastelua – yksi näistä oli näppäimistö, jonka toiminta vaikutti ajoittain hieman tahmaiselta.

Huawei on päätynyt pitäytymään tiukasti omassa järjestelmäpiirissään myös P8:n kohdalla ja HiSilicon Kirin 930 edustaa yrityksen viimeisintä osaamista. Valitettavasti Huawei ei ole vieläkään onnistunut kirimään kiinni kilpailijoiden etumatkaa, sillä Kirin 930 ei yllä raa’alta suorituskyvyltään muiden tämän vuoden high-end-piirien tasolle. Synteettisissä testisovelluksissa Kirin 930 on TaskuMuron tekemien testien perusteella karkeasti ottaen viime vuoden high-end-piirien, kuten Snapdragon 801:n tasoa. Vahvimmillaan Kirin 930 on montaa suoritinydintä hyödyntävissä testeissä ja heikoimmillaan grafiikkausuorituskyvyssä. Edeltäjämalli P7:ään nähden P8 on puolestaan huomattavasti suorituskykyisempi. Suorituskykytestien aikana havaitsimme ongelmia 3DMark- ja Basemark X -testien läpimenossa, mutta ongelmat korjautuivat kytkemällä näytön korkean herkkyyden tila pois käytöstä.

Otimme testeihin verrokiksi tämän hetken nopeimpiin puhelimiin lukeutuvan Galaxy S6:n, jonka tulokset näkyvät sulkeissa. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

  • Androbench 4.0: 141,56/39,59/22,05/9,82 Mbit/s (320,43/142,21/79,24/20,01)
  • AnTuTu 5.7 64bit: 47472 (70773)
  • Basemark OS 2.0: 1104 (1771)
  • Basemark X 1.1 Medium: 12675 (38653)
  • CPU Prime: 15788 (24133)
  • Geekbench 3: 873/3645 (1487/5024)
  • GFXBench T-rex 1080p offscreen: 15,8 FPS (59)
  • GFXBench Manhattan 1080p offscreen: 7,9 FPS (26)
  • Kraken 1.1: 11443,6 ms (3938,9)*
  • PCMark: 4549 (5059)
  • Sunspider 1.0.2: 1078,2 ms (352,4)*
  • Vellamo 3.1: Browser/Multicore/Metal: 2018/2036/1253 (5461/2676/2619)
  • 3DMark Unlimited: 11324 (22724)

Vaikka P8:n akun kapasiteetti on kasvanut jonkin verran edeltäjämallista, ei 2680 milliampeerituntia ole vielä erityisen suuri lukema tässä kokoluokassa. Huawei on kuitenkin pyrkinyt hallitsemaan virrankulutusta käyttämällä järjestelmäpiirissään virtapihimpiä Cortex-A53-ytimiä. Odotukset P8:n akunkeston suhteen olivat ennen testijakson alkamista varovaisen positiivisia.

Testijakson aikana P8:n akun varauksesta oli päivän käytön (Klo 8-24) jälkeen jäljellä keskimäärin 35-55 %. Näytön aktiivisuusaika oli keskimäärin 1,5-2,5 tuntia ja osuus kokonaisvirrankulutuksesta 5-10 %. Edeltäjämalliin verrattuna käytännön akunkesto vaikuttaisi siis parantuneen jonkin verran. Kertaakaan testijakson aikana ei kuitenkaan selvitty yhdellä latauksella kahden päivän yli. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, sähköpostien lukemista, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Heikompaakin akunkestoa on mahdollista paikata hyvillä latausmahdollisuuksilla, joita P8:sta ei kuitenkaan valitettavasti löyty. On harmi, ettei Huawei ole saanut pakattua lippulaivaansa edes jompaakumpaa – langatonta latausta tai pikalatausmahdollisuutta.

 

Huawei P8 Lite

Kuten jo artikkelin alussa mainittiin, Huawei tarjoaa Suomessa P8:sta myös edullisempaa ja hieman pienikokoisempaa Lite-versiota. Ulkoisesti P8 Liten muotoilu muistuttaa esikuvaansa, mutta pinnan alta löytyy alemman keskiluokan laite. Liten myynti alkoi samoihin aikoihin P8:n kanssa toukokuun lopussa ja sen suositushinta on 249 euroa. Värivaihtoehtoja ovat musta ja valkoinen. TaskuMuro sai tutkiskeltavakseen myös P8 Liten pikaista tutustumista varten.

Vaikka P8 Litessä onkin käytetty samoja muotoilukikkoja kuin isoveljessä, on se lopulta rakenteeltaan varsin erilainen laite. Rakenne on nimittäin kokonaan muovia, vaikka kyljissä ja takapaneelissa onkin pyritty imitoimaan harjattua metallipintaa. Lopputulos näyttää ihan hyvälle, mutta ei kuitenkaan tunnu oikealle metallille. P8 Lite tuntuu erittäin tukevalta eikä se natise tai taivu edes hieman voimakkaammin väänneltäessä. Näppäinten ja liitäntöjen sijoittelu on lähes identtistä P8:n kanssa.

P8 Lite on varustettu viisituumaisella HD-tarkkuuden IPS-näytöllä, jonka kuvanlaatu ei yllä lähellekään isoveljeään, mutta on kohtalainen hintaluokassaan. Koska näyttökoossa on vain 0,2 tuuman ero P8:aan, ei lite ole myöskään merkittävästi pienempi laite. Valmistajan ilmoittamat fyysiset mitat ovat 143 x 70,6 x 7,7 mm ja 131 grammaa.

P8 Liten sisällä lymyilee Huawein HiSilicon Kirin 620 -järjestelmäpiiri, joka on tuttu Honor 4X -mallista. Piiri koostuu kahdeksasta 1,2 GHz Core-A53-ytimestä, jotka hyödyntävät ARM:n big.LITTLE-teknologiaa pystyen toimimaan sekä yhdessä että yksittäin. Lisäksi piiristä löytyy Mali-450MP4-grafiikkasuoritin ja integroitut Cat4-luokan (150/50 Mbits/) LTE-yhteysominaisuudet. RAM-muistia on matkassa kaksi gigatavua ja sisäistä tallennustilaa 16 gigatavua (vapaana noin 10 Gt). Lisäksi laitteessa on muistikorttipaikka maksimissaan 128 gigatavun korteille. Varustukseen kuuluu myös NFC ja Dual-SIM-toiminto.

P8 Liten takakuori näyttää tyylikkäältä, vaikka se onkin valmistettu alumiinin sijasta muovista. Testaamamme musta versio keräsi valitettavasti melko herkästi rasvaisia sormenjälkiä, mutta osoittautui onneksi kädessä vähemmän liukkaaksi kuin isoveljensä. Takakuori on kiinteää mallia ja sen alle on haudattu 2200 mAh akku. Takakuoren yläosasta löytyy tuttu kiiltävä koristelasikaistale, jonka takana sijaitsee 13 megapikselin pääkamera. Kameran parina on 27 mm kinovastava objektiivi valovoimaisella f2.0-aukkosuhteella. Hämäräkuvauksessa kameraa avustaa yhden ledin salama. Kamera kykenee myös taltioimaan 1080p-videokuvaa. Valitettavasti kameran ei kuitenkaan tue P8:sta tuttuja uusia erikoiskuvaustiloja. Etupuolen selfie-kameran tarkkuus on viisi megapikseliä ja siinä on laajakulmainen 22 mm kinovastaava objektiivi f2.4 valovoimalla.

Ohjelmistopuolelta P8 Litestä löytyy isoveljestä tuttu EMUI 3.1 -käyttöliittymä sekä Android 5.0.2 Lollipop -käyttöjärjestelmä. Testeissämme käyttöjärjestelmä toimi P8 Litellä erittäin nopeasti ja sujuvasti. P8:n kanssa rinnatusten vertailtuna Lite oli vain aavistuksen hitaampi sovellusten aukeamisessa ja muissa käyttöliittymän perusnavigointiin liittyvissä toimenpiteissä.

Lyhyen katsauksen perusteella P8 Lite on tyylikkään näköinen ja hyvillä ominaisuuksilla varustettu puhelin 200-250 euron hintaluokkaan. P8:n kanssa yhteistä sillä ei kuitenkaan ole juuri muuta kuin muotoilulliset päälinjat, eikä Lite-versiota voi juuri pitää vaihtoehtona täysiveriselle P8:lle. Se ei käy myöskään kooltaan pienemmäksi vaihtoehdoksi lippulaivalle, sillä laitteiden välinen kokoero on lopulta varsin olematon.

Sisältö

  1. Testissä Huawei P8
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. EMUI 3.1 -käyttöliittymän uudistukset, Vertailua Ascend P7:ään ja Galaxy S6:een
  5. Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto, P8 Lite
  6. Yhteenveto