Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

31.08.2016 18:13 Juha Kokkonen

huawei-honor-8-2

Vaikka olimmekin nähneet Honor 8:n kuvia jo ennakkoon, onnistui puhelin yllättämään ulkonäöllään ensitapaamisen yhteydessä. Design ja käsituntuma poikkeavat nimittäin harvinaisen paljon edeltäjämalli Honor 7:stä ja laite tuntuu ja näyttää arvokkaammalta kuin osasimme odottaa.

Huawei on palannut rakenteellisessa toteutuksessa lähemmäs Honor 6:n aikaa, jolloin etu- ja takakuori olivat nykyisen tapaan lasia. Runko on kuitenkin säilytetty Honor 8:ssa metallisena, kuten nykypäivän high-end-puhelimelta voi olettaa. Kokonaisuus on erittäin tukevan ja hyvin viimeistellyn tuntuinen. Rakenne ei elä eikä pidä ääniä, kun sitä yrittää taivutella.

Edeltäjäänsä verrattuna Honor 8 tuntuu kädessä hyvin erilaiselta. Takakuoren lasipinnan ohella asiaan vaikuttaa oleellisesti muotojen lähes täydellinen uudistuminen. Puhelimen kulmat, lasipintojen reunat sekä kylkien profiili ovat nyt erittäin pyöristetyt, jonka seurauksena käsituntuma on erittäin miellyttävä. Vesi- ja pölysuojausta Honor 8:sta ei löydy.

Suomen markkinoille Honor 8:sta tulee neljä eri värivaihtoehtoa. Edullisempi 32 Gt versio tulee saataville Pearl White, Midnight Black ja Sapphire Blue -väreissä. Kalliimpi 64 Gt versio puolestaan Sunrise Gold -värissä ja rajoitettuna eränä Sapphire Blue -värissä. Testikappaleemme edusti juurikin kyseistä näyttävää safiirinsinistä vaihtoehtoa.

huawei-honor-8-3

Honor 8:n on kooltaan 145,5 x 71 x 7,45 millimetriä ja painaa 153 grammaa. Edeltäjämalliin nähden pituus on kasvanut 2,3 mm:llä, mutta samalla laite on kaventunut ja ohentunut noin millillä. Paino on pudonnut neljä grammaa ja se on hyvässä tasapainossa ulkomittojen kanssa. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on kohtalaisen hyvä 72,5 %. Miehen kourassa Honor 8 toimii kokonsa puolesta kohtalaisesti yhden käden käytössä, etenkin kun käyttöliittymästä löytyy sitä helpottavia ominaisuuksia.

Puhelimen rautapuolella on Huawein viimeaikaisista huippumalleista tuttua rautaa, jonka keskiössä toimii 16 nm FinFET Plus -tekniikalla valmistettu HiSilicon Kirin 950 -järjestelmäpiiri. Huawei P9:ssä käytettyyn Kirin 955 -malliin verrattuna se toimii ainoastaan hieman alhaisemmilla kellotaajuuksilla: neljä Cortex-A72-ydintä 2,3 GHz maksimikellotaajuudella ja neljä Cortex-A53-ydintä 1,8 GHz kellotaajuudella. Lisäksi piiriin sisältyy Mali-T880MP4-grafiikkasuoritin, kaksikanavainen LPDDR4-muistiohjain, i5-apuprosessori ja Cat6-nopeusluokan (300/50 Mbit/s) LTE-modeemi.

Suomessa Honor 8 on saatavilla kahtena eri muistivaihtoehtona. Edullisemmassa mallissa on 32 Gt tallennustilaa, kun taasen testikappaleemme edusti 50 euroa kalliimpaa versiota, jossa on 64 Gt tallennustilaa. Lisäksi puhelin tarjoaa mahdollisuuden laajentaa tallennustilaa muistikortin avulla. Kaikissa Suomessa myytävissä malleissa on neljän gigatavun LPDDR4 RAM-muisti. Vaihtoehtoisesti muistikortin tilalle voi myös sijoittaa toisen SIM-kortin. WiFi-yhteys tukee 802.11ac-standardia, Bluetooth-versio on 4.2 ja myös NFC on tuettuna.

huawei-honor-8-4

Huawei on päätynyt sijoittamaan sekä 3,5 mm ääniliitännän että USB Type-C -liitännän puhelimen alapäätyyn, joka on hyvä ratkaisu. Vaikka USB-liitäntä tukee uutta käännettävää Type-C-liitintä, on sen siirtonopeus valitettavasti vain USB 2.0 -standardin mukainen. Metallirunkoon porattujen seitsemän pyöreän reiän takana sijaitsee laitteen monokaiutin, jonka äänenlaatu on puhelimien mittapuulla perushyvää tasoa. Sen tuottama äänenpaine ei ole kuitenkaan kovin korkea, sillä mittasimme 30 cm päästä vain 72,5 dBA:n lukeman, joka on mittaamiemme puhelimien alhaisimmasta päästä.

Reunoiltaan pyöristetyn näyttölasin ja metallirungon välissä kulkee kapea muovilista, josta huolimatta materiaalien välinen sauma on toteutettu varsin sulavasti. Näytön alaosaan ohjelmistopohjaisesti toteutetut navigointipainikkeet ovat käyttäjän muokattavissa järjestyksen osalta.

huawei-honor-8-6

Honor 8 näyttö on edeltäjämallin tapaan 5,2-tuumainen ja sen tarkkuus on 1080 x 1920 pikseliä (423 PPI), joka riittää erinomaisesti muodostamaan terävän kuvan tämän kokoluokan näytölle. Näyttöpaneeli on sama JDI:n valmistama IPS Neo LCD -paneeli, jota käytetään myös Huawei P9 -mallissa. Näyttö tukee korkean kosketusherkkyyden tilaa, joka mahdollistaa käytön käsineet kädessä. Erikoisuutena näytön asetuksista voi kätkeä päälle ”silmien mukavuustilan”, joka vähentää näytön sinisen valon määrää ja täten silmien väsymistä etenkin hämärässä. Näytön asetuksista löytyy myös erikoinen ROG-tila, jolla resoluution saa pudotettua HD-tasoiseksi virran säästämiseksi.

Kuvanlaadun osalta Honor 8:n näyttö on varsin onnistunut tapaus, aivan kuten Huawei P9:ssä. IPS-paneeliksi myös tummat sävyt toistuvat kohtalaisen syvinä ja väritoisto on täyteläistä mutta varsin luonnollista. Valkotasapainoa voi hienosäätää hyvinkin tarkasti asetusvalikon kautta. Maksimikirkkaudella taustavalaistus on selvästi keskitasoa kirkkaampi ja auringonpaisteessa näytön luettavuus säilyy hyvänä. Katselukulmat ovat erittäin laajat, eikä niissä ole mitään valittamista.

huawei-honor-8-5

Honor 8:n yläpääty on lähes umpinainen, poislukien infrapunasensorin ja vastamelumikrofonin aukon. Infrapunasensoria voi hyödyntää monitoimikaukosäätimenä mukana tulevan sovelluksen (Älykäs ohjain) avulla. Vasemman kyljen yläosassa sijaitsee korttikelkka, jossa on yksi paikka nano-SIM-kortille sekä toinen paikka joko micro-SD-muistikortille (maks. 256 Gt) tai nano-SIM-kortille.

Näyttölasin yläosan keskelle toteutetun kuulokeaukon pohjalla sijaitseva tiheä metalliritilä on sen verran syvällä, että syvennykseen pääsee kerääntymään jonkin verran pölyä ja muuta likaa. Kuulokeaukon oikeaan reunaan on sijoitettu puhelimen monivärinen merkkivalo-LED. Kuulokkeen vasemmalla puolella sijaitseva etukamera on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä ja sen parina on f2.4-aukkosuhteen objektiivi. Etukamera tallentaa myös 1080p-videokuvaa.

huawei-honor-8-8

Kuten on jo tullut mainittua, Honor 8:n takakuoren toteutus poikkeaa varsin merkittävästi edeltäjämallista. Metallia löytyy enää laitteen kylkiä kiertävästä runkokehyksestä ja takakuoren pinta on etupuolen tapaan reunoiltaan pyöristettyä lasia. Testikappaleemme safiirinsininen väritys yllätti meidän positiivisesti, ollen erittäin näyttävän ja tyylikkään näköinen. Takakuoren lasi koostuu 15 kerroksesta, jonka avulla on saatu aikaan näyttävästi heijasteleva syvyysefekti (joka ei valitettavasti tule esille tässä kuvassa). Vastaavanlainen efekti on nähty Samsungin Galaxy S6 ja Galaxy S7 -malleissa.

Puhelimen kyljet ovat yhtenäisen väriset lasisen takakuoren kanssa (kuvassa kyljet näyttävät todellista vaaleammilta). Sinisessä testikappaleessamme metallirungon alapäädyssä sekä kylkien yläosassa sijaitsevat antenniraidat ovat väriltään tummanharmaat, joten ne sulautuvat varsin hyvin värimaailmaan. Honor 8:n lasipintojen reunat sekä metallikehyksen kyljet ovat pyöristetyt, joten puhelin on kädessä miellyttävän tuntuinen. Kosteissa tai rasvaisissa näpeissä lasinen takakuori on pitävän tuntuinen, mutta kuivissa käsissä Honor 8 tuntuu varsin liukkaalta. Alumiinikyljet ovat aina hieman liukkaat ja lisäksi kylmässä metallikehys on tyypillisesti epämiellyttävän viileän tuntuinen.

huawei-honor-8-7

Honor 8:sta löytyy neljä fyysistä painiketta, joista kolme sijaitsee oikeassa kyljessä. Painikkeet ovat metallia ja niiden painallustuntuma on jämäkkä ja terävä. Lukitus-/virtapainikkeen pinta on hienojakoisesti uritettu. Neljäs painike sijaitsee keskellä takakuoren yläpuoliskoa sormenjälkitunnistimen yhteydessä ja se on ns. ”älynäppäin”, johon käyttäjä voi asettaa pikavalinnat yhteensä kolmelle toiminnolle tai sovellukselle yhdelle, kahdelle sekä pitkälle painallukselle. Älynäppäimen sijoitus on fiksu ja käytännöllinen.

Itse sormenjälkitunnistin on aavistuksen takakuoren lasipinnan alapuolella ja sijainniltaan erittäin luonnollisella paikalla etusormea ajatellen. Huawein muiden viimeaikaisten huippumallien tapaan myös Honor 8:n tunnistin edustaa toiminnaltaan markkinoiden terävintä kärkeä. Tunnistin käyttää ns. kolmiulotteista tunnistustekniikkaa, eli se pystyy havaitsemaan myös sormenjäljen urien syvyyden. Tunnistus toimii erittäin luotettavasti ja nopeasti – puhelin on käytännössä heti hereillä, kun sormen laskee tunnistimelle. Tunnistusongelmia emme havainneet testijaksolla yhtä ainutta kertaa. Lisäksi tunnistinta voi käyttää pyyhkäisyelekomentojen syöttämiseen esimerkiksi ilmoitusvalikon avaamiseksi (pyyhkäisy alas).

Honor 8:n takakuori on kiinteää mallia, eli käyttäjä ei pääse käsiksi akkuun. Litium-polymeeriakun kapasiteetti on 3000 mAh ja sen luvataan kestävän normaalikäytössä 1,77 päivää ja raskaassa käytössä 1,22 päivää. Harmillisena suuntauksena akun kapasiteetti on pienentynyt 100 mAh edeltäjämalliin nähden. Akku tukee myös 18 watin pikalatausta, joka mahdollistaa lataamisen tyhjästä 47 %:iin puolessa tunnissa.

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Android 6.0 Marshmallow & EMUI 4.1 -käyttöliittymä, Suorituskyky ja akunkesto
  5. Loppuyhteenveto