Uusimmat

Kamera

31.08.2016 18:13 Juha Kokkonen

huawei-honor-8-9

Honor 8:n takakamera sijaitsee takakuoren vasemmassa ylänurkassa lasipinnan alla. Toteutus on melko huomaamaton, mutta samalla tyylikäs. Kahteen kameraan perustuva ratkaisu on tuttu Honor V8-, Huawei P9- ja Huawei P9 Plus -malleista, mutta Leica-brändäys on jätetty sen yhteydestä pois. Kameralinssien oikealle puolelle on sijoitettu laser-tarkennuksen sensori sekä kaksisävyinen LED-salama.

Honor 8:n kaksoiskamera perustuu täysin samaan tekniikkaan P9-mallin kanssa. Kamerassa käytetään kahta Sonyn IMX286-kamerasensoria, joiden tarkkuus on 12 megapikseliä (3968 x 2976) ja pikselikoko hieman tavanomaista suurempi 1,25 mikrometriä. Sensoreista toinen on tavallinen värillinen RGB-sensori ja toisesta on puolestaan jätetty bayer-värisuodatin pois, jolloin sen taltioimat kuvat ovat monokromaattisia eli mustavalkoisia. Ratkaisun etuina ovat suurempi herkkyys, pienempi kohina, parempi dynamiikka ja tarkemmin toistuvat yksityiskohdat. Molempien kameroiden kuvasensorin edessä on kuusilinssinen f2.2-aukkosuhteen 27 mm kinovastaavalla polttovälillä varustettu objektiivi.

Kamera ottaa kuvan samanaikaisesti molemmilla sensoreilla ja muodostaa niistä sitten yhden laadukkaamman otoksen suurempaa datamäärää hyödyntämällä. Kuvadatan prosessoinnista vastaa kaksiytiminen 14-bittinen kuvaprosessori, joka kykenee 960 MP/s käsittelynopeuteen. Tarkennuksessa kaksoiskamera hyödyntää kolmea eri tekniikkaa – lasertarkennusta lähikohteisiin, syvyysmittausta kauempiin kohteisiin ja kontrastipohjaista tarkennusta kahden ensin mainitun tukena.

Huawein lippulaivamallien heikkous löytyy edelleen videokuvauspuolelta, sillä myöskään Honor 8 ei kykene taltioimaan videokuvaa 4K-tarkkuudella. Ongelma liittyy ilmeisesti järjestelmäpiirin kykenemättömyyteen 4K-videon prosessoinnissa. Paras tarjolla oleva laatuvaihtoehto on 1080p-tarkkuus 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

Kamerasovellus on muutamia yksityiskohtia lukuun ottamatta sama kuin Huawei P9:ssä. Sovelluksen Leica-tyyliset kuvakkeet sekä Leican kuvasuodattimet loistavat poissaolollaan, eikä Pro-tilan pikakuvaketta löydy suljinpainikkeen vierestä, vaan se täytyy etsiä kuvaustilavalikosta. Lisäksi Pro-tilassa ei ole tarjolla RAW-kuvausmahdollisuutta. Kuvaustilojen joukosta ei myöskään löydy erillistä mustavalkoista kuvaustilaa. Kuvaustiloja on kaikkiaan 16 kappaletta, joista maininnan arvoisia ovat mm. Pro-video, valomaalaus ja asiakirjan skannaus. Lisäksi kuvausnäkymän vasempaan reunaan on jostain syystä sijoitettu suora pikakuvake ”pienen syvätarkkuuden tilaan”, joka luo lähikuviin säädettävän syväterävyysefektin ja mahdollistaa tarkennuspisteen uudelleenvalinnan kuvan ottamisen jälkeen.

honor-8-kuva1s
honor-8-kuva2s
honor-8-kuva3s
honor-8-kuva4s
honor-8-kuva5s
honor-8-kuva6s
honor-8-kuva7s
honor-8-kuva8s
honor-8-kuva9s
honor-8-kuva10s
honor-8-kuva11s
honor-8-kuva12s
honor-8-kuva13s
honor-8-kuva14s
honor-8-kuva15s
honor-8-kuva16s

Yllä on Honor 8:lla otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Huawein aiemmista puhelimista tuttuun tapaan nopein tapa saada kamera käyntiin näytön ollessa sammutettuna on painaa äänenvoimakkuuspainiketta kahdesti, jolloin puhelin avautuu suoraan kamerasovellukseen. Toiminnaltaan kamera vastaa P9:n kameraa. Se käynnistyy ja tarkentaa kohtalaisen nopeasti, mutta ei yllä aivan markkinoiden nopeimpien tasolle. Tarkennus toimii melko varmasti ja mieluummin tarkentaa hankalan kohteen huolella loppuun, kuin tekee virheellisen tarkennuksen lukituksen. HDR-kuvaus toimii ripeästi, eikä puhelin jää miettimään sen ottamisen jälkeen.

Kuvanlaadultaan Honor 8:n otokset noudattavat hyvin pitkälti samaa linjaa Huawei P9:n kanssa. Hyvässä valaistuksessa kuvista tulee luonnollisen näköisiä sekä miellyttävän teräviä. Yksityiskohtia löytyy kohtalaisen mukavasti, vaikkakin jossain tapauksissa jälkikäsittely aiheuttaa niihin pientä pehmeyttä. Dynamiikka on älypuhelimeksi hyvää ja kokonaisuutena tarkasteltuna Honor 8:lla otetut kuvat ovat miellyttävän näköisiä. Makrokuvauksessa kameralla saa osaavissa käsissä hyvinkin näyttävää jälkeä.

Heikossa valaistuksessa kuvanlaatu myötäilee jälleen P9:n linjaa. Honor 8:n kamera kerää kohtalaisen mukavasti valoa ja kohinasta ei ole häiriöksi oikeastaan missään tilanteessa, mutta yksityiskohdat pehmenevät melko voimakkaasti mitä vähäisemmäksi valon määrä käy. Värit toistuvat hieman tilanteesta riippuen kohtalaisesti tai hyvin ja kokonaisuutena katseltuna Honor 8:n hämäräkuvat näyttävät useimmiten ihan hyvältä. Alhaisimmillaan kamera laskee suljinajan 1/17 sekuntiin ja nostaa herkkyyttä tarvittaessa jopa ISO 6400 arvoon. Suljinaikaa ei voi pidentää juurikaan enempää optisen vakaimen puuttumisen vuoksi.

Videokuvan taltioiminen on mahdollista Honor 8:lla parhaimmillaan 1080p-tarkkuudella ja 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Tuolloin video tallentuu noin 34 Mbit/s bittivirralla ja ääni stereona 192 kbit/s laadulla. Videon kuvanlaatu on perustasoa. Optisen kuvanvakaimen puuttumisen huomaa pienempien tärähdysten näkymisenä videolla. P9:n tapaan mikrofoni ei sovellu kovien äänien nauhoittamiseen.

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Android 6.0 Marshmallow & EMUI 4.1 -käyttöliittymä, Suorituskyky ja akunkesto
  5. Loppuyhteenveto