Uusimmat

Ulkokuvaukset

29.04.2019 12:01 Osku Kannisto ja Kai Taipale. Mittaukset: Risto Niska ja Aleksi Herttua

Ulkokuvaukset

Kaikki tämän sivun kuvasarjat on tarjolla gallerioina, joista kuvat saa avattua täysikokoisena.

Talo rannalla

Yksityiskohtia ja dynamiikkaa tarkasteltiin pilvisellä rantakuvalla. Kuvassa on monia tarkasteluun soveltuvia kohtia, kuten taivaan ja tummien kohtien valotus, vihreyden luonnollisuus ja hiekan sekä puunrunkojen yksityiskohdat.

Vakuuttavimpaan lopputulokseen päädyttiin Honorilla, jonka yksityiskohtaisuus ja valotus ovat erittäin luonnolliset vastaten silmän havaintoa kuvaustilanteesta. Applen ja Huawein kuvat ovat myös varsin tyydyttävät yleisilmeeltään, Huawei myös tarkkuudeltaan.

Samsungin kuva näyttää pikavilkaisulla loistavalta. Tarkemmassa syynissä voimakas kuvankäsittely kuitenkin koituu sen kohtaloksi. Puiden vehreys on liioiteltua ja yksityiskohdat muuttuvat maalatun näköisiksi zoomatessa. Nokian kuva on väreiltään täysin kuollut ja yksityiskohdat sumenevat häiritsevän pahasti.

Vastavalo

Vastavalo ei ole järkevin kuvaussuunta, mutta aina tilannetta ei voi välttää, ja voipa sitä käyttää myös tehokeinona siluettisommitelmissa. Vastavalo aiheuttaa ongelmia valotukselle, koska kirkas aurinko ja taivas vaativat lyhyempää valotusta kuin kuvattavat kohteet. Tällaisissa tilanteissa HDR-sävyt tuovat kuviin selkeästi lisää dynamiikkaa, joilla tummistakin kohteista löytyy värisävyjä ja yksityiskohtia. Tasapainoisessa lopputuloksessa niitä ei kuitenkaan saa liioitella.

Dynamiikaltaan parhaiten valotuksesta selviää Samsung. Taivaan sävyistä ei tingitä ja puidenkin rungoissa on vielä vihertävää sävyä. Yksityiskohdat taustan puissa toistuvat luonnollisen tarkkoina. Applen valotus on onnistunut hyvin, joskin aurinko palaa jo hieman puhki. Muuten kuva on tasapainoinen. Huawein HDR-tulkinta on laajin taivaan ja puiden väritystä ajatellen. Kuvan kontrasti jää kuitenkin vaatimattomaksi.

Nokian dynamiikka on erittäin vakuuttava. Taivaan väritys on tallentunut kokonaisuudessaan ja puidenkin väritys on mahdollista erottaa. Kuva on kuitenkin yleisilmeeltään kuolleen oloinen ja taustan puut näyttävät terävöitetyiltä. Honorin dynamiikka jää muusta joukosta: kuva on auttamatta alivalottunut yleisilmeeltään taivaan sävyjen säilytyksen vuoksi. Tarkkuus on hyvä, mutta hiekalla näkyy värikohinaa.

Maisema

Hyvässä valossa otetussa maisemakuvassa voi tarkastella kameran piirtokykyä ja kuvien todellista tarkkuutta. Kirkas auringonpaiste luo sopivasti haastetta kuvan valotukselle. Hyvässä kuvassa taivaan sävyjen pitäisi toistua kauniisti ja yksityiskohtien erottua luontevasti – ilman keinotekoisen näköistä terävöitystä. Värien kuuluu toistua kevätauringon valaisua toistaen elävästi vailla liioiteltuja korostumia.

Huawein kuva on joukon paras. Sen värit ja erityisesti luonnollinen tarkkuus ovat erinomaiset. Yksityiskohdat toistuvat tarkkoina ja värisävyt ovat vanginneet tilanteen oikein. Honorin kuva on tasapainoinen valotuksen ja värien osalta, mutta yksityiskohdissa ja tummissa kohdissa on pieniä ongelmia.

Applen kuvan dynamiikka on hyvä kompromissi, jotta kaikki kohteet erottuvat. Kuvan tarkkuus ja yksityiskohdat ovat lievästi keinotekoisen näköiset terävöinnin johdosta. Samsungin valotus pyrkii tuomaan kaiken esiin tehokkaasti ja kuva on vaaleahko sävyjen silti palamatta puhki. Terävöitystä näkyy kuvassa ja tummissa sävyissä kylmyyttä ja pehmeyttä.

Nokian dynamiikka on kohdallaan, mutta kuvassa on selkeitä ongelmia yksityiskohdissa. Kuusten terävöitystä on pahasti liioiteltu, mikä tekee kuvasta epäluonnollisen näköisen. Myöskään kuvan kontrasti ei vakuuta.

Ulkopotretti

Ulkopotretissa testattiin kameroiden taustan pehmennys muotokuva-tilassa. Kohteen tulee piirtyä tarkasti ja sen rajaus taustasta pitää onnistua hyvin, jotta hahmo nousee kohteen selkeäksi katseenvangitsijaksi levottomasta taustasta. Taustan kohteet eivät saa piirtyä terävinä eikä pehmennyksen laatu (bokeh) saa hyppiä silmille. Taustan pehmennys pidettiin kuvauksissa automaattisäädöllä.

Potreteissa parhaiten pärjäsivät Samsung ja Apple, joiden kuvat ovat tasapainoisia ja eläviä tuoden esiin kuvan syvimmän tarkoituksen ja valottaen kuvan tasaisen luotettavasti. Honor on tarkkuudellaan ja kohteentunnistuksen osalta erittäin onnistunut, mutta silmät jäävät turhan tummiksi. Lisäksi bokeh on hieman silmiinpistävä.

Huawein syvyystunnistus toimii tarkasti, mutta valotuksen osalta potretti on ylikäsitelty. Tummaksi jääneet silmät ja kellertävä värisävy varsinkaan ihossa eivät miellytä. Nokian kuva on alivalottunut, koska siinä on keskitytty koko kuvaan pelkän kohteen onnistuneen valotuksen sijaan. Suurin ongelma kuvassa on kuitenkin syvyysmittauksissa ja kohteen irrotuksessa taustastaan, missä on selkeitä puutteita.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkokuvaukset
  3. Zoomi ja kuvaus vähässä valossa
  4. Kuvauksen luotettavuus ja toimintavarmuus, mittaukset sekä yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat