Uusimmat

Zoomi ja kuvaus vähässä valossa

29.04.2019 12:01 Osku Kannisto ja Kai Taipale. Mittaukset: Risto Niska ja Aleksi Herttua

Zoomi ja kuvaus vähässä valossa

Zoom

Zoom-kuvissa nähdään kameroiden ulottuvuus ja yksityiskohtien säilyminen kauemmas kuvatessa. Apple, Samsung ja Huawei kasvattavat polttoväliään käyttäen eri linssiä. Nokia ja Honor luottavat vain yhteen polttoväliin, jolloin zoomia voi tehdä vain digitaalisesti tai hoitaa se kuvaa rajaamalla.

Huawei on ulottuvuudellaan aivan ylivoimainen muuhun ryhmään verratessa. Voimalinjat ja vastarannan kohteet erottuvat selkeästi 5x-zoomin turvin. Huaweilla voi kuvat myös 10x-tilassa varsin hyvin lopputuloksin.

Samsungin yksityiskohtaisuus on hyvä kaukokohteissa, mutta kuva on hieman ylikäsitellyn näköinen väreiltään. Applen esitys on väreiltään neutraalimpi, mutta yksityiskohdissa jää toivomisen varaa varsinkin jäätä tarkastellessa.

Honorin yksityiskohdat ovat hyvät, mutta vain yhden polttovälin takia kuvia on rajattava jälkeenpäin, eikä niiden optinen tarkkuus yllä kärkikolmikon tasalle esimerkiksi voimalinjoja katsellessa. Nokian digitaalinen zoom ei vakuuta. Kuva jää pahasti sumeaksi yksityiskohdiltaan ja terävöityksen näkee selkeästi voimalinjojen palloista ja kuvan linnusta.

Pimeä

Uudet puhelimet pystyvät ihmeisiin valon määrän vähentyessä. Tässä kuvassa kohteet on sijoitettu takan sisään ja kuva otettu vain ikkunasta tulevan himmeähkön katuvalaistuksen turvin. Käsivaralta otetussa kuvassa kannattaa kiinnittää huomio mahdollisiin tärähdyksiin, valotukseen sekä kohinaan.

Testikuvien perusteella Huawei, Samsung ja Honor loihtivat vähässä valossa kuviin enemmän sävyjä ja valoa kuin mitä silmällä pystyi erottamaan. Käytännössä järjestelmäkameroilla päästään vastaaviin tuloksiin vain useamman sekunnin valotusajoilla ja jalustaa käyttämällä.

Tasapainoisin kuva onnistuttiin nappaamaan Honorilla. Sen kuva on ilmeeltään levollinen ja yksityiskohdat toistuvat mainion tarkkoina kohinan pilaamatta yleisilmettä. Huawein kuva on yksityiskohdiltaan, kohinan vähyyden ja valon määrän osalta omaa luokkaansa, mutta väritasapaino on pahasti pielessä.

Samsung valottaa kuvan kirkkaaksi, mutta kuva jää samalla pahasti pehmeäksi voimakkaan kohinanpoiston takia. Apple säilyttää yksityiskohdat kohtuullisen tarkkoina, mutta kuva jää selkeästi alivalottuneeksi. Nokian kuvasta ei saa käytännössä mitään selvää alivalotuksen takia.

Hämärä

Iltavalossa otetut kuvat ovat haastavia kirkkaiden valopisteiden ja todella tummien kohteiden takia. Niissä valotuksen tekeminen on hankalaa osaavissakin käsissä ja hyvä automatiikka on lähes korvaamaton apu. Parhaassa lopputuloksessa valojen tulisi toistua luontevina valonlähteinä palamatta kuitenkaan puhki. Tummista kohdista pitää pystyä tunnistamaan kohteet ja erottamaan taivas.

Huawein kuva on kohtuullisen mallikelpoinen. Sen valotus ja dynamiikka ovat erinomaiset ja kuva on tarkka. Talot toistuvat selkeästi ja luonnollisesti vähäisestä valaistuksesta huolimatta. Ainoa pieni puute on kirkkaiden ikkunoiden puhkipalaminen.

Applen kuva on valotukseltaan onnistunut polttamatta valoisia kohteita. Tummissa kohteissa alkaa kuitenkin nähdä selkeää pehmentymistä kohinanpoiston johdosta. Samsungin lopputuloksessa viehättää kohteiden ja taivaan erottuminen selkeästi. Valoisat ikkunat kuitenkin palavat puhki sävyiltään ja tummissa kohteissa on runsasta kohinanpoistoa.

Honorin kuvassa kohinanpoisto ei toimi odotetusti, vaan kuva jää pahasti rakeiseksi. Yksityiskohdat ovat melko tarkat, mutta HDR ei tunnu saavan valotusta tasapainoiseksi. Nokian kuva ei juuri myötätuntoa herätä. Kuva on pahasti alivalotettu ja silti kohiseva. Vasemman puoleista taloa eikä keskellä olevaa puuta erota luonnollisesti.

Sisäpotretti

Muotokuvat sisävalaistuksessa ovat haasteellisia. Huoneesta saattaa löytyä usean eri värilämmön valaistusta, joka tekee valkotasapainon automaattisäädöstä haastavaa. Itse hämäryys taas tuo ongelmia valotukseen, jottei kohina nouse kuvassa epätoivotulle tasolla. Hyvässä kuvassa ihmiskohde on tunnistettu ja valotus tehty ihon sävyjen perusteella ympäröivää valaistusta pilaamatta. Kasvojen pitää olla kuvan selkeä kiintopiste taustan sijaan.

Samsungin sisäpotretti on hyvin valmiin oloinen otos. Kasvot on rajattu selkeästi pehmennetystä taustasta, eikä kohina näy kuvassa. Väritasapaino on kuitenkin hieman vihertävä. Honorin valotus on varsin onnistunut ja kohde pomppaa esiin kuvassa. Ihon ongelmakohdat korostuvat hieman. Applen pidempi polttoväli tuottaa nätin pehmennyksen taustalle. Valotus, kohteen tunnistus ja irrotus taustasta on onnistunut. Vähäinen valo näkyy kuvassa selkeänä kohinana.

Huawein kuva on väritasapainoltaan pahasti kellertävä. Kohteen tunnistus ja taustan pehmennys ovat toimineet tyydyttävästi. Kuvan tarkkuus ja kohinattomuus ovat erinomaiset. Nokian valotus on onnistunut erittäin luonnollisesti. Kuvan yksityiskohdat ovat pahasti pehmeät ja yläkaapeissa näkyvä kohina silmiinpistävä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkokuvaukset
  3. Zoomi ja kuvaus vähässä valossa
  4. Kuvauksen luotettavuus ja toimintavarmuus, mittaukset sekä yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat