Uusimmat

Kuvauksen luotettavuus ja toimintavarmuus, mittaukset sekä yhteenveto

29.04.2019 12:01 Osku Kannisto ja Kai Taipale. Mittaukset: Risto Niska ja Aleksi Herttua

Kuvauksen luotettavuus ja toimintavarmuus, mittaukset sekä yhteenveto

Puhelimilla on helppo napata useita kuvia samasta tilanteesta, mutta aina se ei onnistu, eikä toisaalta useamman samanlaisen otoksen säilyttäminen puhelimen muistissa ole perusteltua. Testissä haluttiinkin siis tarkastella myös puhelinten toimintavarmuutta eri tilanteissa ottamalla jokainen kuva kolmeen kertaan. Kuvista voi päätellä, miten luotettavasti puhelinten tarkennus ja kuvausohjelmat toimivat. Samalla kuvista näkee käden tärinän vaikutuksen lopputuloksiin. Luotettava kamera taltioi tilanteen ripeästi ja valottaa sen oikein yhdelläkin otoksella.

Kuvien tasalaatuisuudessa joukosta pomppaavat esiin Samsung ja Apple. Näillä otetut testikuvat olivat aina oikein tarkennettuja ja valotus käytännössä identtinen eri otosten välillä. Lisäksi molemmat puhelimet ottivat kuvan ilman turhia kohteentunnistuksen aiheuttamia viiveitä. Luotettavuuden ansiosta ne ovat parhaat kriittisiin tilanteisiin, missä kuvan voi ottaa vain kerran. Toisaalta joka tilanteesta ei tarvitse ottaa montaa kuvaa varmistuakseen onnistuneesta lopputuloksesta.

Huawein toimintavarmuus oli hyvä valotuksen suhteen. Tarkennus kuitenkin tuntui osuvan hutiin muutamassa testikuvassa. Kohteen tunnistus automatiikalla tuntui välillä kestävän merkittävän pitkään, mikä varsinkin hämärässä olisi usein tehnyt kuvan otosta juuri tietyllä hetkellä mahdotonta.

Honorilla valotus ja tarkennus toimi luotettavasti valoisassa. Hämärään siirtyessä kuviin tuli tärähdyksiä, mikä selittynee osaltaan kamerasta puuttuvasta optisesta kuvanvakaajasta. Pimeässä kuvan onnistuminen oli arpapeliä – ja nyt yksi kuvista oli loistava muiden jäädessä selkeästi huonommiksi.

Nokia valotti kuvat tasavarmasti samaan lopputulokseen. Muotokuvissa kohteentunnistuksessa oli selkeää vaihtelua. Muutamassa kuvassa tarkennus oli pielessä ja käden tärähdykset pilasivat muutaman sisäkuvan.

Mittaukset

Kuva-arvioiden lisäksi Muropaketti on testiä tehdessään hyödyntänyt myös Tekniikan Maailman laboratorion mittaustuloksia. Niitä on käytetty arvion tukena, mutta pääpaino on ollut kuvien subjektiivisessa arvioinnissa. Honor View20, Huawei P30 Pro, Nokia 9 Pureview sekä Samsung Galaxy S10+ -puhelinmallien kattava vertailu ja täydelliset mittaustulokset julkaistaan Tekniikan maailman numerossa 9B/2019.

Apple iPhone Xs Max on ollut Tekniikan Maailman testissä jo viime syksynä numerossa 21B/2018 (juttu maksumuurin takana), joten sen mittaustulosgraafi poikkeaa kohinan osalta muusta joukosta, ja tarkkuusgraafissa ovat mukana myös samaisessa vertailussa esiintyneet Huawei Mate 20 Pro ja Samsung Note9 -puhelinmallit.

Pienellä herkkyydellä kirkkaassa valossa Huawei, Apple ja Samsung kohisevat käytännössä muita vähemmän. Applen muista poikkeava esitystapa on hieman hämäävä, mutta sen käyrän oikeassa laidassa näkyvillä kohinapiikeillä ei ole käytännön merkitystä, vaan ne johtuvat laitteen tavasta vääristää hieman kuvan vaaleimpien kohtien keskinäisiä kirkkaustasoja. Honor kohisee kärkikolmikkoa hieman enemmän, mutta Nokia kohisee yllättävän paljon tummissa kohdissa. Tämä noudattaa pääosin myös testikuvista tehtyjä havaintoja.

Kirkkaassa valaistuksessa pienellä herkkyysasetuksella (ISO100) Huaweita lukuun ottamatta kaikki terävöittävät kuvaa. Apple ja Nokia ovat tässä omilla luvuillaan ja yliterävöittävät voimakkaasti. Testikuvissa tämä näkyi ajoittain Applen kohdalla, ja selvästi myös Nokian kanssa. Jälkimmäisen kohdalla muut ongelmat jättivät tämän kuitenkin usein varjoonsa. Terävöinti kuitenkin toimii testiotosten perusteella yleisesti hyvin, varsinkin jos kuvia käytetään lähinnä pienikokoisina. Isoissa tulosteissa terävöinti on jo häiritsevää, myös Samsungilla ja Honorilla.

Yhteenveto

Yleisellä tasolla on ilo havaita, miten hienoja kuvia puhelimilla nykyään voi ottaa, ja kuinka kuvanlaatu on kehittynyt viimeisen vuoden aikana. Huippupuhelimella saa yleisesti huippukuvia. Puhelimet eivät enää pyri olemaan vain kelvollisia taskukameroita vaan ottavat harppauksen eteenpäin automatiikan ja tekoälyn avulla.

Tekoäly toimii parhaassa tapauksessa näyttävänä photoshoppaajana, joka loihtii tavallisen otoksen hyväksi kuvaksi kuitenkaan pilaamatta lopputulosta kiiltokuvaväreillä tai kohtuuttomalla terävöityksellä. Parasta teköälyssä on, että se toimii heti kuvauksen yhteydessä eikä vaadi jälkieditointia ja osaamista, kuten normaaleja kuvia ottaessa.

Testin kärkeen kiilaa kuvanlaadullaan Huawei P30 Pro. Sen kuvat ovat teknisesti vertailun parhaita tarkkuuden ja dynamiikan osalta. Huawein toiminta hämärässä on käsittämättömän hyvä, ja zoomi tuo puhelinkuvaukseen uusia ulottuvuuksia.

Samsung Galaxy S10+ sijoittuu toiseksi kuvanlaadussa. Kuvat ovat käytännössä aina onnistuneita, mikäli ajoittaista ylikäsittelyä ei pidä vakavana ongelmana. Puhelimen luotettavuus ja ripeys kuvaustilanteissa on vakuuttava. Samsungilla on lähes mahdotonta ottaa teknisesti epäonnistunutta kuvaa.

Viimeiselle mitalisijalle nousee Apple XS Max. Applen kuvissa valotus on mukavan neutraali ja dynamiikka vakuuttaa. Toimintavarmuus on erinomainen. Kuvat ovat käytännössä aina onnistuneita ja ne saa otettua ilman viiveitä.

Honor View20 on selkeästi kärkikolmikkoa edullisempi, mutta pärjää kuvanlaadussa varsin hyvin. Erityisesti kuvan tarkkuus on luontevan hyvä. Toimintavarmuus jää kuitenkin selkeästi kärkikolmikon taakse, joten kuvia on voi olla tarpeen napata useampi joka tilanteesta.

Nokia 9 Pureview jää joukon hännille kuvanlaadussa. Myös toimintavarmuus jätti toivomisen varaa, eikä puhelin sovellu lainkaan hämäräkuvaukseen. Nokiaa voi suositella lähinnä osaavalle kuvaajalle, joka kuvaa raw-kuvia ja käsittelee kaikki kuvansa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkokuvaukset
  3. Zoomi ja kuvaus vähässä valossa
  4. Kuvauksen luotettavuus ja toimintavarmuus, mittaukset sekä yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat