UUSIMMAT

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

10.11.2021 20:00 | Ilari Hauhia

Kamera, suorituskyky ja akkukesto

Nokia XR20 -mallia ei ole ahdettu täyteen ylimääräisiä kameroita. Neljä pikseliä yhdeksi yhdistävän 48 megapikselin pääkameran (f1.8, 1/2,25″, 0,8 µm) rinnalla on pelkkä 13 megapikselin 123 asteen ultralaajakulmakamera (f2,4, 1/3,0″, 1,12 µm). Erillisiä tele-, makro- tai syvyyskameroita puhelimessa ei ole.

Pääkamera ottaa hyvässä valaistuksessa kohtalaisen hyviä kuvia, vaikka mistään hintaluokan parhaimmasta kamerasta ei olekaan kyse. Kuvien väritoisto on luonnollista ja kontrastit sekä yksityiskohdat piirtyvät niihin hyvin. Hämäräkuvien laatu on sekin kohtalainen, joskin illan pimentyessä kuvissa nähtävä kohina lisääntyy merkittävästi. Yökuvissa kannattaa käyttää erillistä yötilaa, joka parantaa niiden laatua selvästi.

Ultralaajakulmakameran jälki on sekin kohtalaista, mutta ei yhtä hyvää kuin pääkameran kohdalla. Kun kuviin zoomaa sisälle, niiden yksityiskohtien huomaa olevan pehmeitä. Myös väritoiston tarkkuus jää selvästi pääkamerasta.

Molempien kameroiden kohdalla suljinviive on melko pitkä, kun ottaa huomioon, että puhutaan yli 500 euron puhelimesta. Näin nopeiden tapahtumien tallentaminen saattaa olla haastavaa.

Motorola Defyn tapauksessa kamerajärjestelmä muodostuu 48 megapikselin pääkamerasta (f1.8), kahden megapikselin makrokamerasta (f2.4) sekä kahden megapikselin syvyyskamerasta (f2.4). Ainakin itse otan huomattavasti mieluummin ultralaajakulmakameran kuin makro- ja syvyyskameran, joille on hankala keksiä käyttöä tavallisessa arjessa.

Myös Motorola Defyn pääkameran laatu jää Nokia XR20 -mallia kehnommalle tasolle. Kuvien kontrastit, värit ja yksityiskohdat eivät osu aina kohdalleen edes kirkkaassa päivänvalossa. Kuvissa on myös tiettyä pehmeyttä, ja kameran suljinaika on vielä Nokiaakin hitaampi.

Makrokuvien laatu ei sekään ole erityisen korkea. Koska makrokamera on kiinteätarkenteinen, jäävät makrokuvat helposti epätarkoiksi.

Videokuvauksen puolella Nokia XR20 kykenee parhaimmillaan 1080p 60 fps -laatuun, jolla kuvaaminen onnistuu sekä pää- että ultralaajakulmakameralla. Videokuvan laatu jää hintaluokassa alhaiseksi, sillä suurin osa muista kameroista kykenee jo 4K-laatuun. Videokuvan laatu ei ole parhaimmillaan edes 1080p-tarkkuudella, ja esimerkiksi ylikorostuneet kontrastit jättävät toivomisen varaa. Lisäksi kuvanvakain toimii vain 30 fps nopeudella.

Motorola Defyn kohdalla videokuvan maksimilaatu edustaa niin ikään 1080p 60 fps -tasoa. Myöskään Defyn ottama video ei ole kovin erinomaista, joskin edullisemman puhelimen kohdalla se on helpompi antaa anteeksi.

Nokia XR20:n suorituskyvystä vastaa Qualcomm Snapdragon 480 5G, joka muodostuu kahdesta 2,0 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Kryo 460 -ytimestä sekä kuudesta 1,8 gigahertsiin yltävästä Kryo 460 -ytimestä. Grafiikkapiirinä toimii Adreno 619.

Motorola Defystä löytyy puolestaan vuodelta 2019 peräisin oleva Qualcomm Snapdragon 662 -järjestelmäpiiri, joka muodostuu neljästä 2,0 gigahertsin kellotaajuudella toimivasta Kryo 260 Gold -ytimestä sekä neljästä 1,8-gigahertsisestä Kryo 260 Silver -ytimestä. Defyn grafiikkapiiri on Adreno 610.

Tavallisessa arjessa molemmat puhelimista tuntuvat alitehoisilta. Jo pelkkä puhelimen valikkojen selaaminen tuntuu tahmealta ja aiheuttaa näkyvää viivettä, eikä esimerkiksi verkkosivujen selaaminen ole läheskään yhtä sulavaa kuin monilla muilla puhelimien hintaluokkia edustavilla laitteilla.

Erityisesti Motorola Defyn suorituskyky on pahimmillaan jopa tuskastuttavan kehnoa, ja yksinkertaisetkin asiat kuten pikaviestimien tai sosiaalisen median sovelluksien käyttäminen tuntuu tympeältä, pelaamisesta puhumattakaan. Esimerkiksi Xiaomi Redmi Note 9T pesee laitteen arjen käyttökokemuksessa jokaisella osa-alueella, vaikka kyse on huomattavasti edullisemmasta puhelimesta.

Nokia XR20:n käyttökokemus on jo parempi, ja sen kanssa arkielämä on jo kohtuullista, mutta mikäli puhelinta vertaa muihin yli 500 euron laitteisiin, on suorituskyvyssä eroa kuin yöllä ja päivällä. Sama Snapdragon 480 5G -järjestelmäpiiri löytyy esimerkiksi Moto G50 -puhelimesta, joka maksaa alle 200 euroa, joten sen käyttäminen yli 500 euron puhelimessa ei ymmärrettävästi johda kovin kilpailukykyiseen suorituskykyyn.

Suorituskykytesteissä parivaljakkoa vastaan asettuivat OnePlus Nord 2 5G (399 €), OnePlus Nord CE 5G (329 €) sekä Xiaomi Mi 11 Lite 5G (399 €). Nokia XR20:n ja Motorola Defyn kehno suorituskyky tulee esille myös suorituskykytesteissä.

3DMark Wild Life Extreme -testissä laitteet jäävät pitämään perää verrokkien takana. Varsinkin Motorola Defyn tulos jää hyvin alhaiseksi.

Graafista suorituskykyä mittaavassa GFXBenchissä sama asetelma toistuu. Nokia XR20 pääsee lähes OnePlus Nord CE:n tasolle, mutta Motorola Defyn tulos on todella kehno.

Yleistä suorituskykyä mittaavassa Antutussa Nokia XR20 antaa OnePlus Nord CE -mallin kanssa kilpailevan tuloksen. Motorola Defyyn testisovellus ei suostunut asentumaan ollenkaan.

PCMarkissa Nokia XR20 ja Motorola Defy saavat yllättävänkin kilpailukykyiset tulokset, vaikka jäävätkin tuttuun tapaan pitämään perää.

Myöskään Nokia XR20:n tai Motorola Defyn muistien nopeus ei riitä kilpailemaan verrokkien kanssa.

Akkukestoa mittaavassa testissä suurilla akuilla varustetut puhelimet pääsevät vihdoin kilpailemaan tosissaan, ja Nokia XR20 nappaakin testin ykköstilan. On kuitenkin otettava huomioon, että osa verrokkilaitteista käytti testissä 90 hertsin virkistystaajuutta.

On myös kiinnostavaa, että vaikka Motorola Defyn 5000 milliampeeritunnin akku on suurempi, jaksaa Nokia XR20:n 4620 milliampeeritunnin akku kauemmin. Tämän selittää Nokia XR20:n virtapihimpi järjestelmäpiiri.

Puhelimien akkukesto riittää myös arjessa. ”Hyvänä” puolena alitehoisilla puhelimilla ei tee mieli esimerkiksi pelata, mikä säästää akkua entisestään. Motorola Defyn akkua voi ladata 20 watin teholla, kun taas Nokia XR20 latautuu 18 watin teholla. Nykymittapuulla molemmat lataukset ovat kuitenkin melko hitaita. Akkujen lataaminen tyhjästä täyteen vie noin kaksi tuntia. Nokia XR20 tukee myös 15 watin langatonta latausta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus, ominaisuudet ja käyttöjärjestelmä
  3. Kamera, suorituskyky ja akkukesto
  4. Yhteenveto