Uusimmat

Nova Launcher

20.03.2018 13:00 Joonas Koivisto

Nova Launcher

Jonkinlaisena Android-launcherien perusvertailukohtana on pidettävä jo vuosien ajan tarjolla ollutta Nova Launcheria. Nova tuli jo ensimmäisten Android-lippulaivapuhelimien alkuaikoina tunnetuksi valveutuneimpien käyttäjien keskuudessa tehokkaana, kevyenä ja hyvällä tavalla muokkaamatonta Androidia mukailevana vaihtoehtona.

Tästä peruskaavasta Nova ei vieläkään ole luopunut. Testialusta-Nexuksen oletuksena löytyvän Google Now -launcherin vaihtuminen Novaan ei aiheuta suurempia muutoksia. Käyttöliittymä on simppeli ja puhdas.

Sovellusvalikko on selattavissa samalla tavoin kuin puhtaalla Androidilla, eikä kotinäyttöihin ole oletuksena lisätty hakupalkin lisäksi yhtään mitään ylimääräistä. Google Now -syötteen kaltaista ominaisuutta ei Novassa ole. Nova ei myöskään kerää ilmoituksia mitenkään erityisellä tavalla tai luo minkäänlaista erityistä uutissyötettä. Tarjolla on haluttu määrä kotinäyttöjä, sovellusvalikko ja kätevä, viimeaikaiset sovellukset näyttävä haku.

Jos haluaa kotinäytön oikein täyteen heti saatavilla olevia sovelluksia, mahdollistaa Nova jopa 6 x 6 -kuvaketta sisältävän järjestyksen kotinäytölle. Se riittää taatusti useimmille käyttäjille.

Kovinkaan pieninäyttöisellä puhelimella ei kannata luoda isoa ruudukkoa, sillä jo Nexus 6P:n 5,7-tuumaisella näytöllä ja 2560 x 1440 pikselin resoluutiolla olivat kuvakkeet jo suhteellisen pieniä.

Kotinäytön kuvakeruudukon muokkauksen lisäksi Nova sallii kuvakkeiden sijoittelun vapaammin kuin useat launcherit.

Sovellusvalikon kautta on mahdollista hakea kaikkien asennettujen sovellusten lisäksi viimeisimpänä asennetut ja viimeksi käytetyt sovellukset. Nämä aukevat pikavalinnan kautta, joka on oletuksena kotinäppäimen näpäyttäminen kahdesti.

Pikahaun kautta on mahdollista hakea puhelimelle jo asennettuja sovelluksia tai yhdellä napilla hakea sovellusta suoraan Play-kaupasta. Lisäksi pikahaun kautta näkee mihin sovelluksiin on tullut viimeksi päivityksiä.

Jos erilaiset pikakomennot kiinnostavat, tarjoaa Novan maksullinen versio 11 eri liikettä, joille voi asettaa erilaiset funktiot, kuten esimerkiksi kameran avaaminen näyttöä tuplanäpäyttämällä.

Maksullisen version hinta oli kirjoitushetkellä 5,25 euroa.

Määriteltävien pikavalintojen lisäksi maksullinen versio tarjoaa mahdollisuuden siistiä asennettujen sovellusten valikkoa järjestelmällä sovelluksia kansioihin, asettamalla kategorioita tai piilottamalla niitä valikosta kokonaan. Maksullinen versio tuo lisäksi iOS:stä tutun lukemattomien sovellusilmoitusten määrästä kertovan pisteen sovelluksen kuvakkeen oheen ja erilaisia efektejä kotinäyttöjen välillä siirtymiseen.

Jos puhelimessa on valmiiksi kevyt launcheri tai muokkaamaton Android, ei Nova tuo merkittävää eroa päivittäiseen käyttöön, mutta monimutkaisiin launchereihin verrattuna se voi olla muutos yksinkertaisempaan ja toimivampaan suuntaan. Muut testatut launcherit ajavat kuitenkin jo hieman sen ohi, sillä ne tarjoavat samoja ominaisuuksia ja maksutta.

Sisältö

  1. Aloitus
  2. Nova Launcher
  3. Hola Launcher
  4. Microsoft Launcher
  5. EVIE Launcher
  6. Z Launcher
  7. Lawnchair
  8. Yhteenveto