Uusimmat

Käyttöjärjestelmä ja Tango

28.08.2017 19:00 Kai Taipale

Käyttöjärjestelmä ja Tango

Puhelimen käyttöjärjestelmä ei testin aikana edustanut uusinta uutta, vaan tarjolla on vielä Android 6.0.1 Marshmallow. Testin aikana tietoturvapäivitysten taso oli edelleen joulukuun 2016 tasolla, joten päivitystahti on onneton. Vaikka uuden käyttöjärjestelmäversion uusia ominaisuuksia ei kaipaisikaan, ei tietoturvapäivitysten laiminlyöntiä voi antaa anteeksi.

Lenovo on Motorola-tuotemerkin kanssa tullut tutuksi hyvin lähellä perus-Androidia olevasta käyttöjärjestelmästä. Sama pätee myös Phab 2 Pro’n kanssa. Käytössä on käytännössä Androidin puhdas versio ilman mitään turhia esiasennettuja ohjelmia. Lisukkeena on lähinnä Dolby Atmos -sovelluksen lisäksi jakamis- ja pilvivarmistussoftat. Ja tietysti Tangoon liittyvät muutamat sovellukset.

AR tuli tutuksi suurille massoille Pokemon Go’n myötä. Kyseessä on siis ympäröivän maailman ja siihen lisättävän sisällön yhdistämisestä. Ilmiselvää on, että näiltä odotetaan vuosien saatossa paljon. Vielä kuitenkin ollaan tilanteessa, jossa massoille tarkoitetun sovellukset ovat kevyitä juuri Pokemonin tapaan, tai sitten ne vaativat laitteistolta enemmän, kuten Googlen oman Tango-alustan kanssa on kyse.

Lisätty todellisuus on siitä hyvä, että siihen ei vaadita puhelimen lisäksi mitään muita laitteita, mutta samalla mukaansatempaavuus jää astetta VR-maailmaa vaatimattomammaksi.

Tango-sovelluksia oli kirjoitushetkellä Play-kaupassa 35 kappaletta, osa ilmaisia, osa maksullisia. Määrä jakautuu lähinnä peleihin, hyötysovelluksiin ja mainonnallisiin sovelluksiin. AR-maailmassa mennään toki tällä hetkellä vielä tilanteessa, että alustan tarjoavia laitteita on hyvin vähän. Sovelluksien kehittämistahtikaan ei sinänsä päätä huimaa.

Osa sovelluksista on myös rajattu pois Suomen markkinoilta, esimerkiksi Amazon-verkkokaupan Tango-sovellus ja sen mukanaan tuomat tuotevisualisoinnit.

Puhelimessa mukana on Googlen oma Measure-sovellus, jolla puhelinta voi käyttää mittanauhana. Käytännössä sovelluksella pääsi kohtuullisen tarkkoihin mitta-arvoihin, mikäli mittauskohteen alku- ja loppupisteen valinnassa noudatti huolellisuutta. Tämän perusteella laitteen mittaustekniikka on varsin uskottavalla tasolla.

Hyvin toimiva, mutta samalla varsin rajallista käyttäjäkuntaa kiinnostava, on BMW i Visualiser. Sillä voi koittaa pyöritellä i-sarjan kahta mallia huomattavasti perusnettityökalua havainnollisemmin ja auton voi yrittää sijoittaa vaikka omaan pihaan. Kivaa puuhastelua, mutta harva autoaan vielä tällä perusteella olisi valmis ostamaan.

Viihteellisempää, ja samalla opetuskäyttöä havainnollistavaa, Dinosaurs Among Us -sovellusta. Siinä voi sijoittaa dinosauruksia omaan elinympäristöön. Viihdyttävää, mutta myös hyvin nopeasti kulutettua sisältöä.

Pelejäkin on tarjolla, mutta niiden läpikäymiseen ei testin puitteissa riittänyt aika. Kokonaisuutena pikaisesti kokeillut Tango-sovellukset ovat järjestään omalla tavallaan näyttäviä ja herättävät uteliaisuuden niitä kohtaan. Valitettavasti vain toistaiseksi mitään todellista killer appia ei niiden joukossa ole.

Tangoa hyödyntävät sovellukset ovat myös todellisia resurssirohmuja. Tämän huomaa jo niitä käynnistettäessä, sillä jokaisen lataaminen ottaa sekunteja, pahimmillaan jopa kymmeniä. Tämä saa nykysovellusten nopeuteen tottuneen käyttäjän turhautumaan, ellei peräti tuskastumaan.

Pääsääntöisesti sovellukset toimivat käynnistyttyään kuitenkin jouhevasti, mutta akun kuluminen nousee aivan eri tasolle. Pahimmillaan akku hupeni lähes puoleen jo parin tunnin Tango-käytön jälkeen. Tämän voisi kuvitella johtavan myös puhelimen rajuun kuumenemiseen, mutta tätä ei käytössä havaittu. Puhelin toki lämpenee niin peli- kuin AR-käytössä, mutta tavanomaisesti.

Hidastelusta ja akkusyöppöydestä huolimatta Tangon voi todeta Lenovolla kuitenkin pääsääntöisesti toimivan. Satunnaisia sijainnin virhetunnistuksia ja käyttäjän toiveiden vastaisia toimia tapahtuu muissakin sovelluksissa, joten tässä Tango-ohjelmat eivät poikkea sovellusten suuresta massasta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus
  3. Tekniset ominaisuudet
  4. Käyttöjärjestelmä ja Tango
  5. Suorituskyky,  akkukesto ja kamera
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat