Uusimmat

Suorituskyky,  akkukesto ja kamera

28.08.2017 19:00 Kai Taipale

Suorituskyky akkukesto ja kamera

Otimme suorituskykymittauksiin verrokeiksi sekä OnePlus 5 -mallin, jolla voimme verrata kohtuullisen saman hintaisen mutta lippulaivaosaston mallin suorituskykyä phablettiin. Toiseksi verrokiksi otimme huomattavasti edullisemman Nokia 6 -mallin, joka on rautatasolla huomattavasti lähempänä Lenovoa.

Ajoimme puhelimella yleisimmät synteettiset testisovellukset prosessori- ja grafiikkasuorituskyvyn sekä tallennustilan nopeuden testaamiseksi.

Ensimmäisenä testinä on ajettu Androbench 5:n testit, joilla testataan laitteen sisäisen tallennustilan luku- ja kirjoituskykyä.

Muistin ja tallennustilan nopeus on Lenovossa hyvin vastaava kuin Nokia 6 -mallissa. OnePlus 5 on aivan omaissa lukemissaan, sen tulokset ovat kautta linjan kaksin- kolminkertaiset kilpailijoihin nähden.

Laitteiden graafista suorituskykyä mitattiin tutuilla Antutu- ja GFXBench-testeillä.

 

Tämän vuoden huippumalli Snapdragon 835 -järjestelmäpiirillä on aivan omassa luokassaan. Lenovo on selkeästi graafisessa suorituskyvyssä sitä jäljessä. Lenovolla pystyy käytännössä pelaamaan vielä hieman grafiikkaintensiivisempiä pelejä, OnePlus selviää niistä suorastaan kevyesti.

Prosessorin vääntökykyä testattiin vielä Geekbench 4 -testiohjelmistolla.

GeekBench paljastaa Lenovon jäävän raa’assa prosessoritehossa selvästi jälkeen huippumallista. Yhden ytimen vauhti riittää silti vielä hyvin. Useampaa ydintä rasitettaessa Nokia kirii jo kannoille.

Normaalia jokapäiväistä käyttöä testattiin Futuremarkin PCMark-sovelluksella ja sen sisältämällä Work 2.0 -testillä.

Tangon AR-ominaisuudet vaativat laitteistolta monipuolista suorituskykyä, joten tässä testissä Lenovon olisi voinut kuvitella pärjäävän jopa mittaustuloksia paremmin. Tulos ei ole huono, mutta Nokia pääsee yllättävän lähelle, ja OnePlus kiitää jälleen omissa lukemissaan.

Javascript-suorituskyky testattiin vielä Sunspider-testillä.

Sunspiderissä Lenovo jää toki jälkeen OnePlussasta, mutta Nokia on tässä testissä jopa todella hidas.

Akku on kookas. Isot ulkomitat ovat antaneet mahdollisuuden sijoittaa kuoriin 4050 milliampeeritunniin Li-ion-akun. Normaalissa päivittäisessä käytössä akku riitti suuresta näytöstä huolimatta hyvin. Aamulla ladatun puhelimen akusta saattoi hyvinkin olla yli puolet jäljellä ennen vuorokauden vaihtumista. Satunnainen surffaus ja peruskäyttö eivät siis ole kompastuskivi, mutta AR-käyttö onkin aivan eri juttu. Se nimittäin syö akkua vauhdilla – pahimmillaan akku tyhjenee jopa noin 20 prosentin tuntitahtiin.

Onneksi akun lataaminen onnistuu vauhdikkaasti myyntipakkauksesta löytyvällä pikalatauslaitteella. Tyhjästä täyteen akku latautuu tunnissa ja 35 minuutissa. Akku latautuu kiitettävän nopeasti, sillä vartissa lisäprosentteja heruu kaksi kymmentä. Puolilleen akun saa ladattua 40 minuutissa.

Puhelimen kuuluvuus edustaa vankkaa perustasoa. Vaikeaksi tiedetyissä paikoissa puhelimen edustaa täysin kelvollista keskiluokkaa, mutta ei häikäise. Autokäytössä 4G-yhteys tuntui tipahtavan tavanomaista nopeammin, mutta myös muilla käytössä olevilla puhelimella vaihtelua esiintyy.

Takakameran kennossa on 16 megapikseliä. Kamera on periaatteessa yksi tärkeimmistä Tangon elementeistä, joten oli lievä yllätys huomata, että kamera ei edusta mitään kovinkaan edistyksellistä luokkaa verrattuna tämän vuoden malleihin. Kirkkaassa valossa pystyy kamera tallentamaan teräviä, hetkittäin jopa hyviä otoksia, mutta jo pienikin valon väheneminen saa kuvat pehmenemään. Väritoisto on kuitenkin pikemminkin luonnollinen kuin ylisaturoitu.

Tarkennus kuitenkin ajoittain sahaa, vaikka valoa olisi tarjolla runsaasti. Sahaamisesta huolimatta tarkennus kuitenkin pääsääntöisesti osuu kohdalleen. Kameran suorituskyky ei kuitenkaan juurikaan eroa puolet halvempien puhelimien kameroista. Kamerasta löytyy myös erillinen AR-kuvaustila, jolla kuvauskohteen lisäksi kuviin voi sijoittaa vaikkapa leikkieläimiä. Tämä tarjoaa toki hetken hupia, mutta siihen se sitten jääkin.

Etukameraan on riittänyt kahdeksan megapikselin kenno, mutta sen aukkoarvo on f2.2 ja pikselikooksi ilmoitetaan 1,4 mikrometriä. Kiinteätarkenteisena ei kamera kuitenkaan ole mitenkään erityisen joukosta erottuva. Selfiet onnistuvat valoisassa, mutta niukka valo tekee välittömästi tepposensa, ja kuvanlaatu kärsii.

Videokuvauksen parasta antia edustaa äänentallennus. Laitteen kolme mikrofonia kykenevät poimimaan äänet riittävän selkeästi.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus
  3. Tekniset ominaisuudet
  4. Käyttöjärjestelmä ja Tango
  5. Suorituskyky,  akkukesto ja kamera
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat