Uusimmat

Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet

25.05.2016 12:47 Juha Kokkonen

Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet

lg-g5-2

Kilpailijoiden tämän vuoden huippumalleihin verrattuna LG on muuttanut G5:n ulkonäköä melkoisesti edeltäjämallista. Rinnakkain vertailtuna G5:ssä ja G4:ssä ei ole oikeastaan juuri mitään samaa ja ilman logoja niitä olisi hankala uskoa saman valmistajan tuotteiksi. Niin muotoilu kuin materiaalitkin ovat muuttuneet totaalisesti. On kuitenkin mainittava, että etupuolen alaosassa on havaittavissa pientä sukunäköä pari vuotta vanhaan G3-malliin, jonka näytön alapuoli oli samalla tavoin eri värinen kuin yläpuoli.

Käsituntumaltaan G5:n muotoilu herättää heti alkuun hieman ristiriitaisia fiiliksiä, sillä edellisten sukupolvien G-mallit olivat muotoiltu varsin hyvin käteen istuviksi. G5 ei tunnu huonolta kädessä, mutta ainakaan allekirjoittaneen mielestä ei myöskään yllä G3:n ja G4:n tasolle käyttömukavuudessa. Takakuori on tasainen ja reunoille on koneistettu kapea koristeura, jonka reunat saattavat tuntua kämmentä ja sormea vasten hieman terävältä.

Siinä missä G4:n takakuori oli nahkaa ja runko muovia, on LG päätynyt tekemään G5:een yksiosaisen alumiinisen (LM201-seos) kuorirakenteen. Syystä tai toisesta LG on lisäksi päättänyt pinnoittaa alumiinikuoren paksuhkolla maalikerroksella, joka herättää hieman ristiriitaisia tunteita. Toisaalta pinta tuntuu hieman metallia pitävämmältä ja ”pehmeämmältä” sekä ei tunnu niin herkästi kylmältä, mutta samalla sen metallinen tuntuma on hävinnyt ja tietämätön saattaisikin luulla kuorta jopa muoviseksi. Lisäksi havaitsimme testijakson aikana, että maalipintaan ehti jo muodostua muutamia pieniä naarmuja.

Rakenne tuntuu tukevalta lukuun ottamatta puhelimen irrotettavaa alareunaa, joka pääsee heilumaan ja taipumaan hieman epäilyttävästi. Metallirakenne ei kuitenkaan elä tai pidä ylimääräisiä ääni taivutettaessa. Viimeistelyssä ja yksityiskohdissa olisi hieman parannettavaa, sillä havaitsimme esimerkiksi näyttölasin ulkopuolella olevissa alumiinin reunoissa epätasaisuutta sekä takakuoren alareunassa irrotettavan alaosan saumassa pientä aaltoilua. Miinuksena LG ei myöskään ole suojannut G5:n rakennetta vettä tai pölyä vastaan.

G5:stä on olemassa titaanin, kullan, hopean ja pinkinväriset värivaihtoehdot, joista Suomessa on tällä hetkellä saatavilla kaksi ensin mainittua. Testikappaleemme väri on titaani, jossa on sopivassa valossa havaittavissa hieman ruskehtavia sävyjä.

lg-g5-3

G5:n ulkomitat ovat 149,4 x 73,9 x 7,7 mm ja paino 156 grammaa, eli se on kaventunut ja ohentunut edeltäjämalli G4:ään nähden, joka on käsiteltävyyden kannalta hyvä asia. Syy tähän on selvä, sillä näyttökoko on pienentynyt parilla tuuman kymmenyksellä. Paremminkin olisi silti voinut suoriutua, sillä pituus on kasvanut 0,6 mm:llä ja paino on kasvanut neljällä grammalla. Kilpailijoista esimerkiksi Galaxy S7:ään ja Huawei P9:ään verrattuna G5 on selvästi suurikokoisempi. G5 alkaakin olla kooltaan jo sitä luokkaa, että sen sujuva yksikätinen käyttö ei onnistu kuin suurikätisiltä. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde (70,1 %) ei ole kovin kummoinen, sillä oikeastaan kaikissa kilpailijoissa se on 71-76 % luokkaa.

G5:n järjestelmäpiirinä toimii Qualcommin tuore Snapdragon 820 (MSM8996), joka koostuu neljästä Kryo-prosessoriytimestä (2 x 2,15 GHz & 2 x 1,8 GHz), Adreno 530 -grafiikkasuorittimesta sekä X12 LTE-modeemista (Cat12/13). RAM-muistia on neljä gigatavua ja sisäistä tallennustilaa (UFS 2.0) 32 gigatavua, josta käytettävissä on vajaat 22 Gt. Tallennustilaa on mahdollista hankkia lisää micro-SD-muistikortin avulla, joita tuetaan kahteen teratavuun asti. Yhteysominaisuuksiin lukeutuu kaksitaajuus-802.11ac WiFi, Bluetooth 4.2 sekä NFC.

lg-g5-4

G5:n alapääty on siltä osin poikkeuksellinen, että se on irrotettavaa mallia. Alaosan taustapuoli on alumiinia ja etupinta harjattua alumiinia imitoivaa muovia. Keskelle alapäätyä sijaitsee USB 3.0 -nopeusluokan liitäntä, jonka osalta LG on siirtynyt symmetrisen Type-C-liittimen käyttöön. Liitäntä tukee myös USB OTG-, USB Host-ominaisuuksia sekä Quick Charge 3.0 -pikalatausta.

Alapäädyn vasemmassa reunassa sijaitsee monokaiutin, jonka tuottama äänenlaatu on älypuhelimien mittakaavalla keskimääräistä paremmalla tasolla. Mitään äänielämystä ämyri ei tarjoa, mutta se kykenee tuottamaan kännykkäkäyttöön riittävän äänenlaadun, josta löytyy myös keskimääräistä enemmän syvyyttä sekä hieman matalampia taajuuksia. Mittasimme kaiuttimesta 30 cm:n etäisyydeltä noin 76 desibelin maksimiäänenpaineen, joka on TaskuMuron mittauksissa keskitasoa.

Näytön Gorilla Glass 4 -suojalasi rajautuu irrotettavan alaosan saumaan pienellä mustalla muovilistalla. Muilta reunoiltaan näyttölasi rajautuu lähes portaattomasti alumiinirunkoon. Lasin ja alumiinin sauma tuntuu sormen alla hyvin luontevalta, mutta sivuilla välittömästi sauman viereen muotoiltu terävä kulma on hieman epämukava. Käyttöjärjestelmän navigointipainikkeet ovat ohjelmistopohjaisina näytön alaosassa ja käyttäjällä on mahdollisuus niiden kustomoimiseen sekä piilottamiseen halutuissa sovelluksissa.

lg-g5-6

G5:n näyttö perustuu samaan Quantum IPS LCD -tekniikkaan, kuin G4:n näyttö viime vuonna, mutta LG on pienentänyt sen kokoa 5,3 tuumaan. Resoluutio on pysynyt muuttumattomana 1440 x 2560 pikselissä, joka tarkoittaa tässä koossa 554 PPI:n pikselitiheyttä. Käytännössä näyttö on siis huipputarkka, eikä sen pikseleitä voi havaita paljaalla silmällä. Näyttö tukee herättämistä tuplanäpäytyksellä sekä Always-on-display-ominaisuutta, joka näyttää näytöllä aina kellonajan sekä saapuneet ilmoitukset. Korkean herkkyyden tilaa näyttö ei sen sijaan tue.

Kuvanlaadultaan G5:n näyttö osoittautui hieman kaksijakoiseksi. Sen kontrasti on LCD-näytöksi huippuluokkaa ja tummat sävyt toistuvat erittäin synkkinä. Värintoisto on tarkkuudeltaan hyvää keskitasoa. Valmistaja kehuu näytön kirkkauden kasvaneen jopa 800 nitsiin, mutta emme voi valitettavasti allekirjoittaa tätä väitettä. G5:n näyttö on nimittäin maksimikirkkaudella yksi himmeimmistä johon olemme hetkeen törmänneet, ja myös useampi ulkomaalainen sivusto on todennut saman testeissään. (Päivitys: Näytön kirkkaus säätyy automaattisesti huomattavasti korkeammaksi ns. Daylight Modessa, jos ympäristössä on riittävän kirkasta. Tämä kirkastus kestää kuitenkin maksimissaan vain hetken aikaa.)  Positiivisena puolena kirkkaus säätyy pienimmillään hyvin alhaiseksi, jolloin puhelimen käyttö pimeässä on silmille miellyttävää. Auringonpaisteessa näytön luettavuus on hieman keskitasoa heikompaa. Katselukulmat ovat laajat, joskin tietyissä tilanteissa näyttö saattaa näyttää sivuilta katsottuna tummemmalta.

lg-g5-5

Erikoisena muotoiluseikkana LG on tehnyt näytön yläpuoleisen kaistaleen lasista aavistuksen päätyä kohti kaarevan. Kyseessä on lähinnä hauska yksityiskohta, jolla emme havainneet olevan minkäänlaista vaikutusta käytettävyyteen tai käyttömukavuuteen. Lasin keskelle sijoitettu kuuloke on suojattu tiheäreikäisellä metalliritilällä, joka keräsi jo testijaksolla taakseen ikävältä näyttänyttä likaa, jota on lähes mahdotonta saada pois. Laitteen etukameran (Toshiba T4KA3, sensori 1/4 tuumaa) tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja sen kiinteätarkenteisen objektiivin valovoima on f2.0. Kamera osaa myös tallentaa 1080p-videokuvaa.

Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu 3,5 mm ääniliitäntä, infrapunasensori sekä mikrofonin aukko. Infrapunasensoria voi hyödyntää monitoimikaukosäätimenä puhelimeen esiasennetun QuickRemote-sovelluksen avulla. On mukava, että LG on säilyttänyt kyseisen ominaisuuden, vaikka monet muut valmistajat (kuten Samsung) ovat jättäneet sen pois uusimmista malleistaan.

lg-g5-7

Kuten jo aiemmin kävi selväksi, G5:n alumiininen kuorirakenne on pinnoitettu paksuhkolla maalikerroksella, joka tekee siitä hieman miellyttävämmän tuntuisen, mutta häivyttää samalla metallipinnan premium-vaikutelmaa. Ratkaisun toimivuus on varmasti käyttäjäkohtaista – toiset arvostavat enemmän käytännöllisempää maalipintaa ja toiset jäävät kaipaamaan metallin tuomaa fiilistä. Takakuori on keskeltä tasainen ja kaikilta reunoiltaan pyöristetty.

Yksiosainen takakuori jatkuu laitteen kylkiin ja näyttölasin reunoille asti, mutta LG on päätynyt koneistamaan takakuoren ja kylkien ”saumaan” kiiltävän koristeuran, joka herätti ainakin allekirjoittaneessa hieman ristiriitaisia tuntemuksia. Ainakin omassa kädessäni se teki puhelimesta epämukavamman tuntuisen kädessä, mutta toisaalta paransi hieman laitteen pitoa kädessä. Koristeuraa tarkemmin tutkiessa voi myös havaita vaaleanharmaat muoviset antenniraidat, jotka sijaitsevat puhelimen yläpäädyssä sekä kylkien alaosassa. Suurimmilta osin ne jäävät piiloon kuoren maalikerroksen alle.

lg-g5-8

Hieman yllättävänäkin ratkaisuna LG on siirtänyt G5:n äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet takaisin laitteen vasempaan kylkeen, vaikka yritys liputti useamman vuoden niiden takakuoreen sijoittelun puolesta mm. ergonomisuuteen vedoten. Yleisesti ottaen näppäinten sijainnin suhteen voi päätyä molempi parempi ratkaisuun. Nykyiset kylkinäppäimet eivät ole merkittävästi paremmat tai huonommat kuin aiempi takakuoreen sijoitettu vaihtoehto. Näppäinten tuntuma on terävä ja aavistuksen tahmea. Puhelimen oikean kyljen alaosassa sijaitsee korttikelkka, joka sisältää paikat micro-SD- ja nano-SIM-korteille.

Vaikka äänenvoimakkuuspainikkeet on siirretty puhelimen kylkeen, pyöreä virtapainike ja sen yhteyteen sijoitettu sormenjälkitunnistin sijaitsevat edelleen keskellä takakuoren yläosaa aavistuksen muusta pinnasta kohollaan. Näppäimen painallustuntuma on lyhyt ja terävä, joten sen käyttö on miellyttävää. Toisaalta virtanäppäintä ei ole useimmiten edes pakko painaa, sillä näyttö herää tuplanäpäyttämällä ja sormenjälkitunnistin reagoi sormeen pelkästä kosketuksesta ilman näppäimen painamista.

Sormenjälkitunnistimen toiminta on hyvää, mutta ei aivan markkinoiden parhaimpien tasoa. Arviolta noin 5 % kerroista se ei tunnista sormea ensimmäisellä yrittämällä ja noin kerran päivässä puhelin pyysi syöttämään salasanaa tunnistuksen epäonnistuttua. Myös nopeudeltaan tunnistin on hyvää, mutta ei aivan parasta luokkaa.

 

Magic Slot, akku & LG Friends

 

lg-g5-9

G5:n alaosan erikoisuus on modulaarinen Magic Slot rakenne, joka mahdollistaa akun vaihtamisen umpinaisella metallisella takakuorella varustettuun laitteeseen. Idea on yksinkertaisen nerokas – akku vedetään ulos puhelimen alapäädyn kautta. Puhelimen vasemman kyljen alaosasta löytyy pieni painike, jota painamalla Magic Slotin lukitus vapautuu. Painikkeen sijainti ja toteutus on sellainen, että sen painaminen vahingossa on lähes mahdotonta. Pitäessä vapautuspainiketta pohjassa puhelimen alaosan saa vedettyä akkuineen ulos laitteen sisältä.

lg-g5-10

Akku on kiinni puhelimen alaosassa kahdella melko jykevällä muovikynnellä ja se irtoaa varsin vaivatta, kunhan uskaltaa käyttää hieman voimaa. Kynsien muotoilun ansiosta akkua ei ole mahdollista asentaa väärin päin ja oikeasta asennosta on lisäksi muistuttamassa akkuun ja puhelimen alaosaan merkityt kohdistusnuolet. Li-ion-akun kapasiteetiksi on merkattu 2800 mAh (10,8 Wh), joka on hieman vähemmän kuin useimmissa kilpailijoissa sekä edeltäjämalli G4:ssä. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella jopa 20 tuntia puheaikaa tai 400 tuntia valmiusaikaa.

lg-g5-11

Kun alaosa akkuineen on irrotettu puhelimesta, jää jäljelle pelkkä tyhjänä ammottava aukko. Kuvassa oikealla näkyy kaksi kontaktipintaa, joiden avulla puhelin on yhteydessä USB-liittimen, kaiuttimen ja mikrofonin sisältävään alaosaan. USB-liitännän korjattavuuden kannalta onkin positiivista, että puhelimen alaosa on helposti vaihdettavissa uuteen. Kuvassa näkyvien ruuvien irrottamisen jälkeen näyttö irtoaa metallikuoresta, mutta se ei ole luonnollisestikaan käyttäjän tehtäväksi takuun puitteissa tarkoitettu toimenpide. Positiivisena tietona G5 on kuitenkin iFixit-sivuston purkuartikkelin mukaan tehty nykymittapuulla varsin helpoksi korjata. Takakuoren alumiinin paksuus on mittaustemme mukaan noin 0,8 mm.

lg-g5-12

lg-g5-13

Magic Slotin idea ei liity pelkästään akun vaihtoon, vaan se mahdollistaa erilaisten vaihdettavien moduulien kiinnittämisen puhelimeen. LG kutsuu näitä moduuleita ”Friendseiksi”, eli kavereiksi tai ystäviksi.

Ainakin toistaiseksi puhelimeen kiinnitettäviä Friendsejä on tarjolla vain kaksi kappaletta – Hi-Fi Plus with B&O PLAY ja CAM Plus. Näistä ensin mainittu on 32-bittisen Hi-Fi DAC -piirin ja laadukkaamman kuulokevahvistimen (ES9028C2M + Sabre9602C) sisältävä moduuli, jonka luvataan tarjoavan huippuluokan äänenlaadun. Hinta on kova – Suomessa edullisimmillaan yli 140 euroa. Jälkimmäinen on puolestaan kamerakahvamoduuli, jonka LG lähetti myös TaskuMuron testattavaksi. Samainen moduuli oli tarjolla ilmaisena lahjana G5:n ennakkotilaajille, kun taasen kaupasta ostettuna sen suositushinta on hieman suolaiselta kuulostavat 99 euroa. G5:lle on tarjolla myös muita Friends-erillislisätarvikkeita, kuten 360 VR -lasit, 360 CAM -kamera, pyörivä Rolling Bot -robotti sekä langalliset ja langattomat kuulokkeet.

CAM Plus -moduuli vaihdetaan yksinkertaisesti puhelimen alkuperäisen alaosan tilalle napsauttamalla akku ensin kiinni CAM Plussaan. CAM Plus ei ole suoranaisesti mikään pieni lisäosa, sillä se on 16 mm paksu ja painaa 55 grammaa. Se sisältää 1200 mAh lisäakun, kaksivaiheisen kameranäppäimen, kameran virtapainikkeen, zoomausrullan sekä videontallennuspainikkeen. Moduulin akku lataa puhelinta muutaman minuutin jaksoissa aina, kun kameraa käytetään.

lg-g5-14

CAM Plus -moduulin idea saattaa olla hyvä, mutta käytännössä toteutus ontuu mielestämme pahasti. Ensinnäkin väritys on ilmeisesti mätsätty G5:n hopean värivaihtoehdon kanssa, sillä titaaninvärinen testipuhelimemme ei sopinut sen kanssa ulkonäöllisesti lainkaan yhteen. Myös moduulin sovituksessa jäi hieman parannettavaa, sillä takakuoren ja moduulin yläosan väliin jää selvästi havaittavissa oleva rako.

Moduuli luonnollisesti paksuntaa puhelinta alapäästä huomattavasti, mutta hieman yllättävästi ainakaan itse en havainnut kasvanutta kokoa juurikaan häiritseväksi. CAM Plus parantaa hieman puhelimen yhden käden käytettävyyttä kuvatessa, mutta ei mitenkään mullista kuvauskokemusta. Mieluisin ominaisuus on kaksivaiheinen suljinpainike, joka mahdollistaa tarkennuksen lukituksen ennen kuvan ottamista.

Moduulin kulmassa sijaitsevan zoomausrullan toteutus on jätetty puolitiehen. Sen tuntuma on portaaton ja se liikkuu helposti vahinkokosketuksesta. Moduulin päädyssä sijaitseva virtakytkin osoittautui ainakin itselleni varsin turhaksi, sillä kameran saa käynnistettyä suljinpainiketta pohjassa pitämällä. Puhelin ei osaa käyttää älykkäästi moduulin akkua, vaan moduuli toimii ainoastaan ulkoisena virtapankkina, joka latailee puhelinta epäkäytännöllisesti hetken pätkissä moduulia käytettäessä.

CAM Plussan hinta, toteutus ja ominaisuudet eivät yksinkertaisesti kohtaa. Nykymuodossaan sille sopiva hinta voisi olla 29 euroa. Lähemmäs sadan euron hinta tuntuu siinäkin tapauksessa varsin tyyriiltä, vaikka CAM Plus olisi rakenteeltaan ja painikkeiltaan laadukkaamman tuntuinen ja sisäinen akku osaisi toimia automaattisesti yhteystyössä puhelimen akun kanssa.

 

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Ohjelmisto, suorituskyky, akunkesto, loppusanat

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat