Uusimmat

Kamera

25.05.2016 12:47 Juha Kokkonen

lg-g5-15

Kaksoiskamerat tuntuvat olevan yksi tämän vuoden lippulaivapuhelimien muotivillityksistä, sillä Huawein ohella myös LG on toteuttanut moisen G5:een. Niiden toimintaperiaate eroaa kuitenkin varsin merkittävästi toisistaan. G5:n takakamera on noin 0,8 mm kohollaan muusta takakuoresta, mutta kohouma on toteutettu varsin huomaamattomasti. Molempia takakameroita peittää yhteinen suojalasi, jonka keskelle on sijoitettu LED-salama, valospektrisensori sekä lasertarkennuksen sensori.

G5:n takakameroista vasemmanpuolimmainen on teknisesti lähes identtinen G4:n kameran kanssa. Sonyn 1/2,6-tuumaisen IMX234-kuvasensorin tarkkuus on 16 megapikseliä (16:9, 5312 x 2988) ja sen parina on 26 mm kinovastaavalla polttovälillä varustettu valovoimainen f1.8-aukkosuhteen objektiivi, jossa on kolmiakselinen optinen kuvanvakain.

Oikeanpuolimmaisen kameran Sony IMX268 -sensori on tarkkuudeltaan kahdeksan megapikseliä (3840 x 2160) ja sen parina on huippulaajakulmainen 135 asteen (kinovastaava polttoväli ~9 mm) objektiivi, jonka valovoima on f2.4. Vertailun vuoksi se on noin 15 astetta ihmisen näkökenttää laajempi. Myös tästä kamerasta löytyy optinen vakain.

Otettujen kuvien prosessoinnistä huolehtii Snapdragon 820 -järjestelmäpiiriin integroitu 14-bittinen Spectra-kaksoiskuvaprosessori. Molemmat kamerat pystyvät taltioimaan parhaimmillaan 4K-tasoista videokuvaa 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella.

lg-g5-kamerasofta-1

Käyttöliittymän toimintaperiaatteen osalta G5:n kamerasovellus ei ole kokenut juurikaan muutoksia. Toimintojen ja valikoiden sijainnit ovat samat kuin G4:ssä – ainoastaan kuvakkeiden ulkoasua on hieman viilattu. Merkittävin uudistus – takakameran valintaikonit – löytyvät nyt kuvausnäkymän ylälaidasta. Yksi kuusipuu tarkoittaa tavallista 16 megapikselin kameraa ja kolme kuusipuuta laajakulmaista 8 megapikselin kameraa. Vaihtaminen kameroiden välillä tapahtuu nopeasti noin sekunnissa ruudulla näkyvän lähennys tai loitonnusefektin saattelemana.

Kokonaisuudessaan G5:n kamerasovellus on edelleen yksi markkinoiden parhaista. Se on melko selkeä, looginen ja monipuolinen. Erillismaininnan ansaitsee myös panoraamatila, joka on yksi markkinoiden parhaimmista, sillä se ottaa parhaimmillaan yli 100 megapikselin siististi saumattuja otoksia.

lg-g5-kamerasofta-2

Erillisen maininnan arvoinen on myös manuaalinen kuvaustila, joka on monipuolinen ja selkeästi toteutettu. Näppärinä yksityiskohtina kuvausnäkymässä on myös histogrammi sekä vaakatason ilmaisin. Manuaalisesti säädettävissä ovat valkotasapaino (2300-7500 K), tarkennus, valotuksen kompensointi, herkkyys (ISO 50-3200) ja suljinaika (1/3200-30 s). Pro-tilassa kuvia voi ottaa myös RAW-muodossa, jolloin kamera tallentaa sekä noin 20 megapikselin raakakuvan, että pakatun JPG-version. Maininnan arvoisena seikkana kamerasovellus osaa myös käynnistyä suoraan manuaalitilaan, jos se on ollut viimeksi käytössä.

lg-g5-kuva1s

lg-g5-kuva2s

lg-g5-kuva3s

lg-g5-kuva4s

lg-g5-kuva5s

lg-g5-kuva6s

lg-g5-kuva7s

lg-g5-kuva8s

lg-g5-kuva9s

lg-g5-kuva10s

lg-g5-kuva11s

lg-g5-kuva12s

lg-g5-kuva13s

lg-g5-kuva14s

lg-g5-kuva15s

lg-g5-kuva16s

lg-g5-kuva17s

lg-g5-kuva18s

Yllä on G5:llä otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Pikkukuvien alanurkassa on 250×200 pikselin rajaus täysikokoisesta kuvasta. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla. Kolme viimeisintä kuvaa on otettu kahdeksan megapikselin laajakulmakameralla.

G5:n kamerasovellus käynnistyy nopeasti ja on välittömästi käyttövalmis. Tarkennus on ripeä ja toimii luotettavasti, vaikkakaan ei yllä aivan markkinoiden nopeimpien tasolle. Kuvan ottaminen tapahtuu silmänräpäyksessä ja kamera on heti valmis uuden kuvan ottoon. Sama koskee myös HDR-kuvausta.

Hyvässä valaistuksessa G5 taltioi erittäin teräviä ja yksityiskohtaisia kuvia. Värimaailmassa on tietyissä tilanteissa selvää ylikorostusta, joka ei ole välttämättä vaativampien kuvaajien mieleen, mutta miellyttää varmasti keskimääräisen käyttäjän silmää. LG:n aiempien huippumallien tapaan myös G5:n kuvissa käytetään melko reilusti jälkikäsittelyä, joka näkyy etenkin lähempää tarkasteltuna yksityskohtien yliterävöitymisenä sekä maalausmaisena jälkenä. Kameran dynamiikka on kohtalaisen hyvää ja hankalissa tilanteissa sitä voi avittaa toimivalla HDR-kuvaustilalla.

Heikossa valaistuksessa G5 jatkaa hyvän jäljen tekemistä ja tuottaa yksityiskohtaisia, teräviä ja värikkäitä otoksia. Lähemmässä tarkastelussa kasvanut prosessoinnin määrä käy selville, mutta siitä ei ole oikeastaan mitään haittaa täysikokoista kuvaa katsellessa. Optisen vakaimen turvin G5:n kamera tykkää heikossa valaistuksessa laskea suljinajan 1/9 sekuntiin ja pitää herkkyyden mahdollisimman matalana. Tämä taktiikka näyttäisi toimivan varsin hyvin ja kyseessä onkin kokemustemme perusteella yksi markkinoiden parhaista puhelinkameroista hämäräolosuhteissa.

Kahdeksan megapikselin laajakulmakameran kuvien yksityiskohtaisuus ei luonnollisestikaan riitä 16 megapikselin kameran tasolle, mutta siitä huolimatta sillä syntyy käyttötarkoituksessaan kelpo otoksia. Itse keksin testijaksolla laajakulmalle enemmän käyttöä, kuin olin ennakkoon ajatellut. Se sopii erinomaisesti isojen rakennusten ja sisätilojen kuvaamiseen. Kuvien reunoille tulee luonnollisesti voimakasta vääristymää, mutta se on lähinnä kalansilmäobjektiiviksi luokiteltavan 9 mm kinovastaavan polttovälin ominaisuus.

4K videokuva tallentuu 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella noin 45-48 Mbit/s bittivirralla sekä 156 kbit/s stereoäänellä. 1080p-laatu on tarjolla vain 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella, jolloin bittivirta on alle 20 Mbit/s. Kuvanlaatu on kummalla tahansa takakameralla kuvattuna erinomaista. Optinen kuvanvakain auttaa pienempien tärähdysten eliminoimisessa.

Yhteenvetona G5:n kamera taltioi teräviä, tarkkoja ja näyttäviä kuvia, jotka saattavat näyttää vaativamman kuvaajan silmään turhan ”meikatuilta”. Siihen sopii kuitenkin lääkkeeksi RAW-kuvausmahdollisuus. Myös 4K-videon laatu on markkinoiden kärkipäätä.

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Ohjelmisto, suorituskyky, akunkesto, loppusanat