Uusimmat

Ominaisuudet ja käyttö

08.07.2018 12:00 Osku Kannisto

Ominaisuudet ja käyttö

LG G7 ThinQ on kauniisti muotoiltu puhelin kestäviin Gorilla Glass 5 -lasikuoriin. Testiversion merensininen (Maroccan blue) kuori on näyttävä. Puhelimen kiertävistä metalliraameista saa tukevan otteen kädessä. Takakannen lasipinta ei ole erityisen liukas, minkä ansiosta puhelin pysyy kädessä ongelmitta. Takapuoli on käytännössä sileä, vaikka kamerat kohoavat aavistuksen muuta pintaa korkeammalle ja sormenjälkitunnistin on vastaavasti upotettu.

Sormenjälkitunnistin on asetettu puhelimen takaosaan leveyssuunnassa keskelle. Etusormi ei asetu perusotteessa suoraan näppäimen päälle, mutta se löytyy helposti tunnustelemalla. Puhelin aukeaa ripeästi ja luotettavasti sormen avulla. Sormi saa testien perusteella olla myös kostea, joten pääsykoodin syöttöön ei käytännössä tarvitse turvautua.

Etualan valtaa massiivinen näyttö. Yläosassa on tänä vuonna kovin trendikäs, etukameralle pyhitetty, muutaman sentin mittainen näyttölovi. Sen vieressä näkyy näytöllä perusasetuksissa akun kesto ja muut perustiedot. Alaosassa näyttö ei ylety aivan yhtä lähelle reunaa kuin ylhäällä. Tästä huolimatta fyysisiä näppäimiä etupuolella ei ole, vaan kaikki ohjaus tapahtuu kosketusnäytön kautta.

Oikealla kyljellä on vain virtapainike, johon peukalo osuu täydellisesti puhelimen käteen ottaessa. Vasemmalla reunalla on äänenvoimakkuussäätimet sekä erikoisnäppäin, joka oletuksena käynnistää Google Assistantin. Vasemman reunan näppäimet eivät ole sijoittelultaan yhtä ergonomiset kuin virtanäppäin.

6,1-tuumainen näyttö noudattaa 19,5:9 -kuvasuhdetta. Oletustarkkuus on hulppeasti 3120 x 1440 pikseliä, mikä vastaa 564 pistettä tuumalle. Käytännössä pikseleitä on mahdotonta silmillä erottaa, joten kuvat ja muu sisältö erottuvat näytöltä erinomaisen tarkkoina. Kuva näyttää hyvältä, vaikka täyttä tarkkuutta ei käyttäisikään.

Hieman yllättävää on maailman johtavan oled-valmistajan valinta käyttää puhelimen näytössä led-näyttöä. Perinteisen RGB-paneelien sijaan G7:n hyödyntää myös valkoista väriä, jonka avulla näytön kirkkautta saadaan kohotettua poikkeuksellisen kirkkaaksi.

Näytön maksimikirkkaus on tuhat kandelaa neliömetrille, mikä on kova saavutus akkukäyttöiselle mobiililaitteelle, erityisesti näin tarkalla näytöllä. Erikoiskirkkaus ei kuitenkaan kytkeydy automaattisesti päälle, vaan se on kytkettävä säätimen vierestä omasta kuvakkeestaan.

Käytännössä ruudun kirkkaus riittää kirkkaaseenkin päivänvaloon hyvin, mutta kuvauksessa kannattaa edelleen käyttää toista kättä ruudun varjona, jotta kuvan kohteista ja väreistä saa paremmin selvää. Tehostetun kirkkauden käyttö rokottaa akkua nopeaan tahtiin, joten sitä ei kannata kytkeä päälle kuin tarvittaessa.

Ylälaidan näyttöloven ympärille jäävää pikkutilaa nimitetään Second Screeniksi. Sen käyttöä voi hallita monipuolisesti ja halutessaan kytkeä sen pois käytöstä kokonaan, jolloin ruutu on aina suorakaide. Käytännössä yläkulmien tiedot eivät pystykäytössä häiritse lainkaan, jolloin lisääntynyt ruutupinta-ala on lähinnä tervetullut lisä.

Peli- ja viihdekäytössä second screen pimenee automaattisesti, eikä kuvaan ilmesty lovea vaakakäytössä. Alaosan hieman paksumman reunan ansiosta kuva asettuu symmetrisesti puhelimen keskelle. Kuva on mahdollista zoomata 16:9-kuvasuhteesta kattamaan koko ruutu, mutta tällöinkään kuva ei päädy loven ympärille.

Iso, laadukas näyttö ja tukeva äänentoisto soveltuvat loistavasti viihdekäyttöön. Pieneen koteloon on saatu pakattua varsin massiivinen stereoääni ja basso. Musiikkikäytössä matalien taajuuksien toistumista voi parantaa asettamalla puhelimen kovalle alustalle, jolloin äänenvoimakkuus riittää isoonkin huoneeseen yllättävän hyvin. Sointi on puhelimeksi hämmästyttävän hyvä. Ääni toistuu varsin tasapainoisesti eikä puheääniä korostavana diskanttipuurona kuten yleensä.

Erikoisuutena puhelimessa on tuki DTS:X-tilaäänille. Tekoälyllä luodusta 7.1-kanavaisesta 3D-äänentoistosta pääsee nauttimaan kuulokkeiden kanssa. Tilaääni toimii parhaiten toimintapeleissä. Hifi-harrastajia varten puhelimessa on kuulokeliitäntä sekä laadukas dac, joka on optimoitu laadukkaiden, ison impedanssin kuulokkeita varten.

Käyttöjärjestelmänä puhelimessa oli testivaiheessa Android 8.0.0. Suojauspäivitykset oli päivätty 1.5.2018 ensimmäisen, ja testin aikana ainoan saapuneen, päivityksen jälkeen.

LG:n käyttämä Android on varsin puhdas, eikä sitä olla pilattu täysin omanlaisekseen. Pirteän näköistä käyttöliittymää on mukava käyttää ja kustomoida omiin tarpeisiin. Ainut valituksen paikka on sovellusvalikko, joka ei aukea tuttuun tapaan ruudun alalaidasta. Virtuaalipainikkeet on sijoitettu aivan kuvaruudun alalaitaan ja ne ovat varsin pienet.

Googlen perussovellusten ohella puhelimessa on valmiiksi asennettuja sovelluksia parikymmentä. Ne on onneksi sijoiteltu suoraan omiin kansioihin, jotta kotiruutu pysyy siistinä. Käyttökelpoisimmat sovelluksista ovat hallintasovellukset sekä HD-äänentallennin. Jälkimmäisellä sovelluksella, kuten nimikin antaa ymmärtää, voi tallentaa ääniä jopa 24bit/192kHz-tarkkuudella. Monoäänen ohella ääntä pystyy tallentamaan stereona kun kääntää puhelimen vaaka-asentoon.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet ja käyttö
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto 
  5. Yhteenveto