Uusimmat

Kamera

08.07.2018 12:00 Osku Kannisto

Kamera

Puhelin on varustettu kahdella takakameralla. Molemmat kamerat ovat tarkkuudeltaan 16 megapikseliä. Peruskameran valovoima on kunnioitettava f1.6, mikä avaa mahdollisuuksia hämäräkuvaukseen ja lyhyen valotusajan osalta valoisassa. Se tallentaa kuvat 71 asteen kuvakulmalla, mikä vastaa noin 30 millimetrin kinopolttoväliä.

G7:n erikoisuus muihin valmistajiin verratessa on erikoislaajakulmainen toinen kamera. 107 asteen kuvakulman ansiosta kaikki kaverit saa kuvaan lähietäisyydeltäkin ongelmitta (kinovastaavuus noin 16 mm). Valovoima laajakulmakamerassa on f1.9, mikä on edelleen kiitettävä. Laajakulmaoptiikasta on erityistä iloa kaupunkilomilla, joissa kohteet saa mahtumaan kuvaan turvautumatta panoraamoihin.

Kuvien otto on helppoa automaattitilassa, kunhan sovelluksen käyttölogiikan sisäistää. Peruskameran näkymässä on valittavana AI CAM, Muotokuva sekä Google Lens. Kuvakulma valitaan kamerasovelluksen yläreunasta puu/metsä-valinnalla. Zoomaus tehdään laukaisunappia virtuaalisesti ylös/alaspäin liikuttamalla. Kamera vaihtaa automaattisesti laajakulma/tele-linssin välillä zoomauksen aikana, mikä tuo pienen viiveen käyttöön.

AI CAM -tila helpottaa arkikuvausta hyödyntämällä tekoälyä. Se optimoi kuvan valotusta ja värejä tunnistamalla kuvattavia kohteita. Tulokset ovat selkeästi some-käyttöön optimoituja. Varsinkin värimaailma on hyvin ylisaturoitua neutraaliin kuvaan verratessa. Kohteiden tunnistus ei aina onnistu oikein, mikä tuottaa välillä outoja lopputuloksia.

Normaalissa automaattikäytössä kuvat ovat väreiltään neutraalimmat. Yksityiskohdat kuitenkin sumenevat selkeästi paljon tasaisemmissa väripinnoissa. Vastapainoksi kuvissa ei ole häiritsevää terävöintiä, mikä parantaa kuvien luonnollisuutta.

Kameran manuaalitilassa valittavina ovat valkotasapaino, tarkennus, valotuksenkorjaus, herkkyys sekä suljinaika. Säädöt tehdään valitsemalla haluttu korjaus, ja säätämällä arvo liukukytkimellä ruudun reunasta. Säädöt voi nollata helposti klikkaamalla autokorjausta säätöriviltä.

Hämäräkuvat onnistuvat tekoälyn avustuksella varsin hyvin. Noin neljän megapikselin tarkkuudella tallentuvissa kuvissa valotus on huomattavan kirkas eikä kuvien ottohetken valaistusolosuhteita pysty mitenkään arvaamaan lopputuloksesta. Ominaisuus toimii myös videoissa varsin hyvin.

Videoissa maksimitarkkuus on 4K eli 3840 x 2160. Tällöin videot taltioidaan maksimissaan 30 kuvaa sekunnissa.

4K-tarkkuudella kuvaussäätöihin tulee poikkeuksia. Kuvanvakaaja ja AI CAM eivät ole käytettävissä. Lisäksi hämärään tarkoitettua superkirkas-valintaa ei voi käyttää. Full hd -tarkkuudella käyttöön saa AI CAM -toiminnon ja kuvanpäivityksen voi nostaa 60 kuvaan sekunnissa.

Teknisesti laadukkainta videokuvaa saa siirtymällä manuaaliseen videotilaan. Käsisäädöt vastaavat still-kuvausta, joten videon saa osaavissa käsissä optimoitua varsin monipuolisesti. Manuaalitilan asetuksista saa 4K-tarkkuuden bittivirran kytkettyä laadukkaammaksi eli 52 megabittiin sekunnissa. Lisäksi äänen saa talteen hifi-laadulla sekä pääsee kuvaamaan laajasävyistä HDR10-videota.

HDR10-videoleikkeet tallentuvat hevc-formaattiin. Niissä on metatietojen perusteella käytössä 10-bittiset värit, väriavaruutena BT.2020, josta videot kattavat DCI P3 -osuuden. Gammana käytössä on hdr:lle sopiva PQ. Videot ovat siis teknisesti aitoa HDR10-materiaalia, mitä ei puhelimista tai edes kalliimmista kameroista tällä hetkellä löydy! HDR10:tä ei sovi sekoittaa still-kuvissa tuttuun HDR-tilaan, jossa käytännössä isompi dynamiikka pakataan pienempään bittimäärään yhdistämällä eri valotuksia.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet ja käyttö
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto 
  5. Yhteenveto