Uusimmat

Kamera, käyttökokemukset ja yhteenveto

05.04.2016 12:03 Pekko Lainiala

Lumia 650 kamera
Lumia 650:n kahdeksan megapikselin (3264 x 1840) kamera on varustettu f2.2-aukkosuhteella. Kamera on hieman koholla muuhun takakanteen nähden ja sen viereen on sijoitettu LED-salama. Videokuvaus luonnistuu 720p-laadulla ja 30 FPS:n nopeudella. Optista kuvanvakainta laitteesta ei löydy.

Kamera tekee kelvollista jälkeä hyvässä valossa, mutta valon vähentyessä kuvat tallentuvat rajun maalausmaisina. Värimaailma tallentuu useimmissa tapauksissa lähelle todellisuutta.

Ohessa muutamia automaattiasetuksilla kuvattuja testikuvia Lumia 650:lla, kuvia klikkaamalla niitä voi tarkastella täydellä resoluutiolla.

microsoft-lumia-650-paahtimopaiva-630px
microsoft-lumia-650-paahtimoyo-630px
microsoft-lumia-650-nurmikko-630px
microsoft-lumia-650-rautatie-630px
microsoft-lumia-650-oksa-630px

Käyttökokemukset ja huomiot, suorituskyky ja akkukesto

Lumia 650 viipyi TaskuMuron ympärivuorokautisessa testissä hieman alle parin viikon ajan. Testijaksolla ei kohdattu teknisiä ongelmia lukuun ottamatta ohjelmistoon liittyviä hidasteluja.

Yleinen käyttökokemus Windows 10 Mobilen ja Lumia 650:n yhteistyöstä oli positiivinen. Pienellä RAM-muistilla ja heikohkolla järjestelmäpiirillä varustettu laite suoriutui arkisista askareista riittävän hyvin. Etenkin heikkotehoisten Windows-puhelimien ongelma on jo pitkään ollut ”Jatketaan…”-siirtymäteksti, jota myös Lumia 650:n tapauksessa päästiin katselemaan ajoittain muutaman sekunnin ajan. Sovellusten välillä vaihtelu sujui kuitenkin useimmiten mukavasti.

Toisena heikkoutena on mainittava Lumia 950- & Lumia 950 XL -artikkeleistakin tuttu ongelma, jossa sovellukset kaatuilivat ilman virheilmoitusta tai muuta selitystä. Kaatumisten määrä oli kuitenkin allekirjoittaneen käytössä todella vähäistä, ja tilanne saattaa vielä parantua päivitysten myötä.

Teoreettista suorituskykyä mitataksemme pyöräytimme läpi muutaman yleisimmistä benchmark-sovelluksista. Tuloksista on luettavissa sama asia, minkä huomasi myös arkikäytössä: graafinen suorituskyky ei riitä esimerkiksi raskaampaan pelaamiseen.

  • AnTuTu v6.0.5: 31067
  • Basemark OS II: 444
  • PhoneMark: 729
  • Multibench CPU: 18259
  • Multibench DATA: 21237
  • GFXBench T-Rex: 3,23 FPS
  • Sunspider: 1143,0 ms

Akkukeston osalta Windows 10 Mobile -pohjaisten puhelimien arviointia vaikeuttaa se, että Akun käyttö -valikko ei kerro kuinka kauan näyttö on ollut päällä käytön aikana. Allekirjoittaneen käytössä aktiivisimpina päivinä (aiempien testilaitteiden perusteella noin 4-5 tuntia näyttö aktiivisena) puhelimen 2000 milliampeeritunnin akku ei kestänyt yhtä kokonaista päivää, vaan laturi kutsui jo ennen iltaa. Yleisesti ottaen voitaneen todeta, että peruskäytössä akku kesti noin päivän verran ja vähemmän puhelinta käyttävä kuluttaja pärjännee 2000 mAh:n akulla ehkä kaksi päivää.

Tunnin YouTube-toiston aikana (720p-laatu, kaikki yhteydet päällä, näyttö 50 % kirkkaudella, äänet maksimissa kuulokkeet kytkettynä) akkua kului 12 prosenttia. Näin ollen yhtäjaksoisessa YouTube-videotoistossa akun voidaan olettaa kestävän noin 8 tuntia 20 minuuttia.

Yhteenveto Lumia 650:sta

microsoft-lumia-650-003-29032016

Lumia 650 tuntuu kokonaisuutena jokseenkin hölmöltä lisäykseltä Lumia-tuoteperheeseen.

Näyttö, ulkonäkö ja rakenne ovat selkeitä parannuksia edeltävään Lumia 640 -malliin, mutta muilla osa-alueilla ollaan pihistelty. Järjestelmäpiiri, RAM-muistin määrä ja akun koko piirtänevät suurimmat kysymysmerkit kuluttajien päiden päälle. Lisäksi laite ei heikon suorituskykynsä vuoksi tue Continuum-ominaisuutta, joten sitäkään etua ei ole verrattaessa edulliseen Lumia 550:aan, joka esiteltiin Lumia 950- & 950 XL -mallien seuraksi Windows 10 Mobile -perheeseen.

Lumia 650:n kerrotaan sopivan niin peruskäyttäjälle kuin bisneskäyttöön. Noin pari viikkoa kestäneen ympärivuorokautisen testin perusteella puhelinta voi suositella käyttäjälle, joka pitää Windows-puhelimista, mutta arvostaa hienostuneempaa ulkonäköä, ja jonka puhelinkäyttö rakentuu melko kevyestä puuhastelusta.

Nähtäväksi jää kuinka Lumia-mallisto jatkossa kehittyy eteenpäin – jos kehittyy. Aiemmin tänä vuonna on kuultu huhuja, joiden perusteella Microsoftin aikeena olisi kuopata Lumiat ja tämän jälkeen siirtyä puhelimissa Surface-brändiin. Microsoft kertoi myös maaliskuun lopussa järjestetyssä Build-kehittäjätapahtumassa, että vuonna 2016 yhtiön keihäänkärkenä eivät ole puhelimet, vaan tämä vuosi keskitytään isompiin näyttökokoihin ja muun muassa Xboxiin ja HoloLens-laseihin.

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus & Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  2. Kamera, käyttökokemukset ja yhteenveto

Pekko Lainiala

Muropaketin uusimmat