Uusimmat

Testissä Microsoft Lumia 950 XL

31.12.2015 20:59 Juha Kokkonen

Microsoftin huomaan siirtynyt entinen Nokian Lumia-mallisto on ollut kuluneen vuoden ajan erikoisessa tilanteessa, sillä merkittäviä uusia puhelinmalleja ei ole juurikaan näkynyt. Lumia-malliston edellinen huippumalli 930 julkaistiin yli 1,5 vuotta sitten huhtikuussa 2014, joten ei ole ihme, että Windows Phone -käyttöjärjestelmän ja Lumia-puhelinten markkinaosuudet ovat heikentyneet entisestään kuluneen vuoden aikana. Vaikuttaa siltä, että jäädyttämällä uusien Lumia-huippumallien julkaisun Microsoft on samalla ampunut tehokkaasti itseään jalkaan älypuhelinbisneksen kannalta.

On itsestään selvää, että nykymarkkinoilla puolentoista vuoden julkaisuväli on aivan liian pitkä älypuhelinmalliston lippulaivalle ja moni Lumia-käyttäjä ehtikin jo kyllästymään odotukseen ja siirtymään muiden valmistajien tuotteiden pariin. Syitä venyneeseen julkaisuväliin on Microsoftilla todennäköisesti useita. Yksi merkittävä vaikuttava tekijä on uusi Windows 10 -käyttöjärjestelmäversio, jota Microsoft oli päättänyt käyttää seuraavassa Lumia-huippumallissaan. Kympin valmistumisaikataulu ei kuitenkaan sopinut yhteen lippulaivamallien vaatiman julkaisuaikataulun kanssa, joten puhelimien julkaisua päädyttiin ilmeisesti viivästyttämään. Aikatauluihin on varmasti vaikuttanut myös jollain tasolla myös se, että viime heinäkuussa Microsoft ilmoitti toimintojensa uudelleenjärjestelyistä sekä painopisteen siirtämisestä älypuhelinliiketoiminnoista koko Windows-ekosysteemin kasvattamiseen.

Windows 10:n mobiiliversio sekä ensimmäiset sitä käyttävät Lumia-mallit näkivät vihdoin päivänvalon lokakuun alussa järjestetyssä tilaisuudessa. Uusien Lumia 950 ja Lumia 950 XL -mallien ohella Microsoft esitteli myös edulliseen hintaluokkaan sijoittuvan Lumia 550 -mallin, josta löytyy isoveljien tapaan Windows 10 -käyttöjärjestelmä.

950xl_0

Uudet Lumia 950 ja 950 XL -mallit tulivat Suomessa kauppoihin joulukuun alussa 599 ja 699 euron suositushintaan. Tammikuun loppuun asti uusien Lumia 950 -mallien omistajat saavat kaupan päälle 99 euron arvoisen Display Dock -telakan, joka mahdollistaa Continuum-ominaisuuden hyödyntämisen. Muropaketin hintavertailun mukaan Lumia 950 XL irtoaa tämän artikkelin julkaisuhetkellä joulukuun lopulla edullisimmillaan noin 650 euron hintaan.

Tutustumme tässä artikkelissa Lumia 950 XL:n teknisiin ominaisuuksiin, rakenteeseen, kameraan, lyhyesti uuteen Windows 10 -käyttöjärjestelmään sekä käyttökokemuksiin. Pienempään Lumia 950 -malliin sekä Continuum-ominaisuuteen tutustumme myöhemmin erillisen artikkelin muodossa. Myös Windows 10:n mobiiliversiosta on luvassa oma erillinen artikkelinsa. TaskuMuron ensituntumat Lumia 950 -malleista voi lukea täältä.

950xl_1

Lumia 950 XL toimitetaan litteässä mutta melko suurikokoisessa pakkauksessa, jonka valkoista pohjaväriä on korostettu vaaleansinisellä päädyllä sekä kookkaalla pakkauksen kanteen printatulla puhelimen kuvalla. Pakkauksen sisältö on koko huomioiden yllättävänkin suppea. Mukana toimitetaan puhelimen lisäksi pikakäyttöohjeet, USB Type-C -kaapeli sekä kiinteällä johdolla varustettu verkkovirtalaturi. Esimerkiksi kuulokkeita puhelimen mukana ei toimiteta laisinkaan.

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Muotoilu ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Windows 10, käyttökokemukset ja huomiot & suorituskyky ja akunkesto
  5. Yhteenveto