Uusimmat

Muotoilu ja tekniset ominaisuudet

31.12.2015 20:59 Juha Kokkonen

950xl_2

Muotoilullisesti Lumia 950 XL jatkaa aiemmista Lumia-malliston tuotteista tuttua linjaa. Muodoista löytyy melko teräviä kulmia, mutta myös pyöristettyjä kohtia ergonomian kannalta keskeisistä paikoista. Kokonaisuudessaan muotoilua voi kutsua aikaisempiin Lumia-huippumalleihin nähden jopa vieläkin hillitymmäksi. Etupuoli on hyvin pelkistetty ja persoonallisesti muotoiltua kamerakyhmyä lukuun ottamatta samaa voi sanoa myös takakuoresta. Toisin kuin edeltäjämallissa, värivaihtoehtoja on maltilliset kaksi – musta ja valkoinen.

Materiaaleiltaan Lumia 950 XL ei vastaa lähes seitsemän sadan euron suositushintaa. Monien edullisempien Lumia-mallien tapaan puhelimen runko ja kuoret ovat muovia. Osien sovituksessa ei ole valittamista ja kokonaisuus tuntuu perustukevalta, mutta väänneltäessä rakenne elää hieman. Havaittavissa on myös pieniä natinoita sekä lonksumista puhelinta puristellessa ja väännellessä. On erikoista että Microsoft on luopunut metallirungosta, vaikka aiemmissa Lumia-lippulaivamalleissa (925 ja 930) sellaista käytettiin.

950xl_3

Lumia 950 XL on valmistajan mukaan 151,9 mm pitkä, 78,4 mm leveä ja 8,1 mm paksu. Näyttökokoluokassaan se sijoittuu ulkomitoiltaan keskitason alapuolelle – pituussuunnassa laite on erittäin lyhyt, mutta leveyssunnassa keskimääräistä suurempi. Vertailun vuoksi edeltäjämalliksi laskettava Lumia 1520 oli lähes 11 mm pidempi ja seitsemän milliä leveämpi kuin 950 XL. Painoa 950 XL:lle on kertynyt 165 grammaa, joka on kohtalaisen maltillinen lukema tämän kokoluokan puhelimelle.

950 XL:n rautapuolen keskiössä on Qualcommin Snapdragon 810 -järjestelmäpiiri, joka löytyy myös lukuisista muista vuoden 2015 lippulaivapuhelimista. 810 on tullut surullisen kuuluisaksi ylikuumenemisongelmistaan, jotka Microsoft on ratkaissut omien sanojensa mukaan nestejäähdytyksellä. Käytännössä kyseessä on kuitenkin yhteen kupariseen heatpipe-putkeen perustuva jäähdytysratkaisu, joka siirtää lämpöä puhelimen alaosassa sijaitsevalta järjestelmäpiiriltä puhelimen vasemmanpuoleiseen kylkeen. Lumia 950 XL:ssä neljä Cortex-A57-prosessoriydintä toimivat 2,0 GHz maksimikellotaajuudella ja neljä Cortex-A53-ydintä 1,5 GHz maksimikellotaajuudella.

Lumia 950 XL on ensimmäinen kolmen gigatavun RAM-muistilla varustettu Windows-puhelin. Tallennustilaa on 32 gigatavua ja käyttäjällä on mahdollisuus laajentaa sitä micro-SD-muistikortin avulla (maks. 200 Gt). Lisäksi käytössä on 15 gigatavun OneDrive-pilvitallennustila jonka kokoa on mahdollista kasvattaa lisähintaan. LTE-verkossa puhelin tukee kaikkia Suomessa käytössä olevia taajuusalueita ja mahdollistaa tiedonsiirron Cat6-nopeudella (300/50 Mbit/s). WiFi-yhteys on 802.11ac-mallia ja tukee kaksitaajuustoimintoa.

950xl_4

Näytön alapuolelle jäävä kaistale on korkeudeltaan varsin matala (noin 12 mm), joka selittyy osittain sillä, ettei siihen ole sijoitettu fyysisiä navigointipainikkeita. Sen sijaan navigointipainikkeet ovat ohjelmistopohjaisessa muodossa näytön alaosassa. Windows Phone 8.1:stä tuttuun tapaan navigointipalkki on alhaalta ylöspäin pyyhkäisemällä piiloutuvaa mallia ja käyttäjä voi valita sen taustavärin mustan ja käyttöjärjestelmän teemavärin väliltä. Valitettavasti navigointipainikkeiden järjestystä ja sivusuuntaista sijaintia ei voi edellekään mukauttaa yhden käden käytön helpottamiseksi. Kotipainikkeeseen liittyy Windows 10:n myötä uusi ominaisuus, sillä sitä pohjassa pitämällä näytön näkymä tipahtaa pystysuunnassa puoliväliin helpottaen yläreunassa sijaitsevien kohteiden koskettamista. Toiminto on tuttu iPhoneista jo viime vuodelta.

Koko puhelimen etupuolta peittää Gorilla Glass 4 -lasi, joka on aina näytön ulkopuolisten alueiden osalta musta. Näytön alapuolelle lasiin on porattu pieni pyöreä reikä mikrofonia varten. Puhelimen alapääty on pelkistetty, sillä sieltä löytyy ainoastaan USB Type-C -liitäntä sekä pieni lovi takakuoren irrottamista varten. Mukavana seikkana Lumia 950 XL on yksi markkinoiden ensimmäisistä puhelimista, jonka Type-C-liitäntä tukee myös USB 3.1 -standardin mukaista tiedonsiirtoa. Lisäksi se toimii DisplayPort-liitäntänä kuvan ulostuomisessa.

950xl_6

Lumia 950 XL:n näyttö on kooltaan 5,7 tuumaa, eli se on pienentynyt 0,3 tuumalla Lumia 1520:een nähden. Näyttö perustuu AMOLED-paneeliin (Diamond Pentile -pikseliasettelu) ja siinä hyödynnetään ClearBlack-suodatinta katselukulmien parantamiseen sekä heijastusten vähentämiseen. Lumia 950 -mallit ovat ensimmäisiä Windows-puhelimia, joiden näytön tarkkuus on 1440 x 2560 pikseliä. Tässä näyttökoossa kyseinen tarkkuus tarkoittaa huipputarkkaa 518 PPI:n pikselitiheyttä, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että yksittäisiä pikseleitä on lähes mahdotonta nähdä paljaalla silmällä miltään etäisyydeltä. Vaikka näytön pitkien sivujen reunat ovat melko leveät (noin 3,5 mm) on näytön ja ulkomittojen välinen suhde kohtalaisen hyvä (74,3 %). Näyttö tukee vilkaisunäyttö-ominaisuutta, mutta ei herättämistä tuplanäpäytyksellä.

Lyhyesti sanottuna 950 XL:n näyttö tarjoaa erittäin hyvän kuvanlaadun. Manuaalisäädöllä näytön maksimikirkkaus on keskitasoa, mutta automaattiasetuksella ja lisäkirkastustoiminnolla se säätyy auringonpaisteessa tarvittaessa hyvinkin kirkkaaksi. Luettavuus auringonpaisteessa onkin hyvällä tasolla. Microsoft kertoo kalibroineensa näytön tarkasti ja väite näyttäisi pitävän paikkaansa, sillä värintoisto on erittäin luonnollisen näköistä. Lisäksi näytön värilämpötilaa, sävyä ja värikylläisyyttä on mahdollista hienosäätää puhelimen asetuksista. AMOLED-paneelille tyypillisesti kontrasti ja tummien sävyjen toisto on erinomaisella tasolla. Suorassa valossa paneelin pinta saattaa tosin heijastaa hieman, jolloin mustaan väriin tulee pieni harmahtava sävy. Näytön katselukulmat ovat erittäin laajat.

950xl_5

Näytön yläpuolinen kaistale on kolmisen millimetriä alapuolista korkeampi, mutta siihen on myös sijoitettu huomattavasti enemmän toimintoja. Keskelle on sijoitettu lasiin lovettu kuulokeaukko, jonka alapuolella lukee metallinkiiltoinen Microsoft-teksti. Aukko kerää ikävästi pölyä ja nöyhtää, kuten muutaman päivän käytössä olleen puhelimen kuvastakin näkyy. Oikeassa ylänurkassa sijaitsevan viiden megapikselin kameran objektiivin valovoima on f2.4 ja se taltioi myös 1080p-tarkkuuden videokuvaa. Etukameran viereen on piilotettu infrapunakamera, jota puhelin käyttää käyttäjän silmien iiriksen tunnistamiseen lukituksen avaamiseksi. Iiristunnistimen apuna työskentelee vasemmassa ylänurkassa sijaitseva pyöreä infrapunavalo, joka mahdollistaa tunnistuksen myös hämäräolosuhteissa. Lumia 950 XL:n yläpääty on alapäädyn tapaan hyvin pelkistetty, sillä sieltä löytyy ainoastaan 3,5 mm kuulokeliitäntä.

950xl_9

Taustapuolella Lumia 950 XL:n muotoilu on lähes yhtä pelkistettyä kuin etupuolella. Läpivärjätystä polykarbonaattimuovista valmistettu takakuori ulottuu kylkien yli näyttölasin reunaa kiertävään kapeaan listaan asti. Takakuoren pinta on pääosin tasainen, mutta se kaartuu kevyesti noin puolen sentin matkalla reunojen lähellä. Pyöristys päättyy terävään kulmaan, josta laitteen suorat kyljet alkavat. Käyttömukavuuden kannalta muotoilu ei juuri herätä tunteita suuntaan eikä toiseen. Mattapintainen muovi ei puolestaan ole erityisen pitävän tuntuinen, erityisesti jos kädet ovat kuivat.

950xl_8

Kaikki Lumia 950 XL:n fyysiset painikkeet sijaitsevat oikeassa kyljessä ja niitä on yhteensä neljä kappaletta. Suunnilleen kyljen puolivälin tienoilla sijaitsevat virta-/lukitusnäppäin sekä äänenvoimakkuuden säätönäppäimet, joiden sijoittelu on tavallisesta poikkeava. Lukituspainike on nimittäin sijoitettu äänenvoimakkuuspainikkeiden väliin, joka ei ensialkuun tunnu kovinkaan toimivalta ratkaisulta. Asetteluun tottuu muutaman päivän käytön jälkeen, mutta siitä huolimatta ainakin itse totesin perinteisen toteutustavan olevan toimivampi vaihtoehto.

Microsoft on pyrkinyt helpottamaan näppäinten erottamista toisistaan sijoittamalla lukituspainikkeen hieman äänenvoimakkuuspainikkeita alemmas. Korkeusero olisi kuitenkin saanut olla toteutettu mieluummin toisin päin ja lisäksi lukitusnäppäimessä olisi mieluusti nähnyt jonkinlaisen pintakuvioinnin, joka helpottaisi sen löytämistä sormituntumalla. Metallista valmistettujen näppäinten tuntuma on terävä, mutta ne saisivat olla aavistuksen vähemmän ”tahmeat”. Kyljen alaosassa sijaitsee kalliimmille Windows-puhelimille tyypillinen kaksiportainen kameranäppäin, jolla onnistuu sekä tarkennuksen lukitseminen että kuvan ottaminen.

Takakuoressa ei ole lainkaan Microsoft-tekstiä, vaan sen sijaan keskellä kuorta sijaitsee kiiltävä ikkunalogo. Takakuoren ylä ja alaosassa on viiden pienen reiän rivi, joista todellisuudessa vain yksi on läpireikä ja pilottaa taakseen mikrofonin. Kaiutinritilä on puolestaan rei’itetty kameran vasemmalle puolelle takakuoren yläosaan. Monokaiuttimen ääni on varsin voimakas, mutta laadultaan hyvin diskanttipainotteinen ja terävä.

950xl_10

Positiivisena asiana Lumia 950 XL:n takakuori ja akku ovat irrotettavaa mallia, joka on valitettavasti nykypäivän high-end-puhelimissa katoavaa kansanperinnettä. Takakuoren sovitus on melko tiukka, mutta se aukeaa alapäädyssä olevasta lovesta kynnellä vääntämällä ja järjestelmällisesti reunoja pitkin etenemällä. Takakuoren sisäpintaan on liimattu sekä langattoman latauksen (Qi) että NFC-lähikenttäviestinnän vastaanottimet. Langattoman latauksen vastaanotin peittää valtaosan takakuoren keskiosasta ja NFC:n antenni on sijoitettu kameran ympärille.

Takakuoren alta paljastuu micro-SD- ja nano-SIM-korttipaikat, joista jälkimmäinen sijaitsee akun alla. Li-ion-akun kapasiteetti on 3340 mAh (12,9 Wh), joka on tässä puhelinkokoluokassa keskitasoa, mutta aavistuksen pienempi kuin Lumia 1520:ssa. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella maksimissaan 12 päivää valmiusaikaa, 19 tuntia 3G-puheaikaa, 75 tuntia musiikkitoistoaikaa, 11 tuntia selainkäyttöä tai 11 tuntia videotoistoa. Langattoman latauksen ohella Lumia 950 XL tukee myös USB Type-C -liitännän kautta tapahtuvaa pikalatausta, joka mahdollistaa akun täyttämisen tyhjästä puolilleen noin 30 minuutissa.

 

Sisältö

  1. Esittely & pakkaus
  2. Muotoilu ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Windows 10, käyttökokemukset ja huomiot & suorituskyky ja akunkesto
  5. Yhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat