Uusimmat

Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet

28.02.2016 23:53 Juha Kokkonen

lumia950_2

Muotokieleltään Lumia 950 on käytännössä identtinen suuremman sisarmallinsa kanssa, vaikka lähemmässä tarkastelussa onkin havaittavissa muutamia eroja yksityiskohtiin liittyen. Muotoilu on siis pelkistettyä ja loogista jatkumoa aiemmista Lumia-malleista. Kylkien kulmat on muotoiltu melko teräviksi ja etupaneeli on kauttaaltaan mustareunaisen lasin peitossa. Värivaihtoehdot ovat tutut Lumia 950 XL:stä – musta ja valkoinen. Käytettyjen materiaalien osalta Lumia 950 ei pärjää muille high-end-luokan puhelimille, sillä polykarbonaatista valmistetut kuoret eivät tarjoa erityisen hyvää laatuvaikutelmaa. Väänneltäessä puhelimen etuosan voi huomata lonksuvan hieman takakuoren sisällä ja puristellessa voi kuulla pieniä natinoita. On harmi, että Microsoft on luopunut Lumia 950 XL:n tapaan metallirungon käytöstä, sillä se olisi sopinut paljon paremmin 600 euron puhelimen henkeen.

lumia950_3

Lumia 950:n ulkomitat ovat 145 x 73,2 x 8,2 mm, jotka eivät ole 5,2-tuumaisella näytöllä varustetulle puhelimelle erityisen kompaktit. Vertailun vuoksi Sony Xperia Z5 on noin millin pidempi, ohuempi ja kapeampi kuin Lumia 950. Kymmenystuuman pienemmällä näytöllä varustettu Galaxy S7 on puolestaan 2,6 mm lyhyempi sekä peräti 3,6 mm kapeampi. 0,2 tuumaa pienemmällä näytöllä varustettu edeltäjämalli Lumia 930 on sekin kahdeksan milliä lyhyempi ja 2,2 mm kapeampi. Painoa Lumia 950:llä on tasan 150 grammaa, joka on muovirakenteiselle puhelimelle tässä kokoluokassa hieman keskitasoa enemmän, mutta siitä huolimatta tasapainossa ulkomittojen kanssa.

Toisin kuin sisarmalli Lumia 950 XL:ssä (Snapdragon 810), Lumia 950:een on valittu Qualcommin mallistosta hieman pienitehoisempi Snapdragon 808 -järjestelmäpiiri (MSM8992), joka rakentuu kahdesta 1,82 GHz maksimikellotaajuudella toimivasta Cortex-A57-ytimestä sekä neljästä 1,44 GHz maksimikellotaajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä sekä Adreno 418 -grafiikkasuorittimesta. Vaikka Microsoft niin julkaisun yhteydessä mainosti, ei Lumia 950:stä löydy purkukuvien perusteella lämpöputkea hyödyntävää jäähdytysratkaisua, joka on käytössä suuremmassa Lumia 950 XL -mallissa. Kevyempi jäähdytysratkaisu on sinällään ymmärrettävä, sillä Snapdragon 808 ei ole kärsinyt kuumenemisongelmista 810:n tapaan.

Snapdragon 808 -piirin lisäksi Lumia 950:n sisältä löytyy kolme gigatavua RAM-muistia sekä 32 gigatavua tallennustilaa, joka on laajennettavissa maksimissaan 200 Gt micro-SD-muistikortin avulla. LTE-yhteyksiä laite tukee kaikilla Suomessa käytössä olevilla taajuusalueilla Cat6-nopeusluokan mukaisesti (300/50 Mbit/s). WiFi-yhteys on 802.11ac-mallia ja tukee kaksitaajuustoimintoa.

lumia950_4

Koko Lumia 950:n etupuolta peittävää Gorilla Glass 3 -lasia kiertää puolikiiltävä kapea muovilista, johon myös muovinen takakuori rajautuu. Näytön alapuolelle jäävä reunakaistale on noin 13 mm:n levyinen ja siihen on sijoitettu ainoastaan lasiin porattu mikrofonin aukko. Käyttöjärjestelmän navigointipainikkeet sijaitsevat ohjelmistopohjaisina näytön puolella ja käyttäjä voi halutessaan pyyhkäistä ne pois näkyvistä. Painikkeiden sijaintia ei valitettavasti ole mahdollista muokata, joka saattaa aiheuttaa pienikätisille pientä peukalon kurottelua kauimmaisen painikkeen suhteen. Kotinäppäintä pohjassa pitämällä näytön näkymän saa ”pudotettua” puoliväliin, jolloin myös yläreunan kohteisiin yltää helpommin yhdellä kädellä.

Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu ainoastaan lataus- ja dataliitäntä, jonka Microsoft on toteuttanut modernilla tekniikalla. Liitin on nimittäin uutta molemmin päin paikalleen sopivaa USB Type-C -mallia ja se tukee USB 3.1 -standardin mukaista nopeaa tiedonsiirtoa, joka löytyy toistaiseksi varsin harvasta puhelimesta. Lisäksi se toimii DisplayPort-liitäntänä kuvan ulostuonnissa.

lumia950_5

Lumia 950:n näyttö on puoli tuumaa sisarmalliaan pienempi, eli läpimitaltaan 5,2 tuumaa. Se on yhden käden käytettävyyden kannalta kohtalainen, mutta pari kymmenystä pienempi ruutu olisi voinut olla vieläkin optimaalisempi valinta pienempinäyttöistä huippu-Lumiaa kaipaaville. Näyttöpaneeli käyttää AMOLED-tekniikkaa (timantti-PenTile) ja sen resoluutio on 1440 x 2560 pikseliä. Käytännössä se tarkoittaa huipputarkkaa 564 PPI:n pikselitiheyttä, joka lukeutuu tämän hetken markkinoiden korkeimpiin. Näytön pitkien sivujen reunat ovat valitettavasti nykymittapuulla varsin leveät (noin 3,5-4 mm), joka näkyy myös Lumia 950:n keskitasoa heikommassa näytön ulkomittojen välisessä suhteessa (70,5 %). Näyttö tukee Vilkaisunäyttö-ominaisuutta, mutta ei korkean herkkyyden tilaa tai herättämistä tuplanäpäytyksellä.

Kuvanlaadultaan Lumia 950:n näyttö on erittäin hyvä. Näytön värintoisto on luonnollista mutta samalla eläväistä. Tummien sävyjen toisto ja kontrasti ovat AMOLED-tekniikalle tyypillisesti erinomaiset, vaikka näytön pinta näyttääkin suorassa valossa sopivasta kulmasta katsottuna hieman sinertävänharmaalta. Halutessaan käyttäjä voi hienosäätää värilämpötilaa, sävyä ja kylläisyyttä asetusvalikon kautta. Sisarmallin tavoin näyttö ei ole manuaalisesti 100 %:iin asetettuna huippukirkas, mutta automaattiasetuksella auringonvalossa näyttö säätyy tarvittaessa huippukirkkaaksi. Myöskään katselukulmissa ja näkyvyydessä auringonpaisteessa ei ole sijaa poikittaiselle sanalle.

lumia950_6

Näytön yläpuolelle jäävä reuna-alue on noin 17 mm levyinen ja se sisältää kaikki samat toiminnot kuin suuremmassa Lumia 950 XL:ssä, mutta hieman eri tavoin sijoiteltuina. Kuulokeaukko on lasissa ja sen pohjalla on tiheä suojaverkko, joka kerää harmillisen helposti likaa itseensä. Kuulokeaukon vasemmalla puolella sijaitsee viiden megapikselin etukamera (f2.4) sekä iiristunnistuksessa hyödynnettävä infrapunavalo, joka auttaa kuulokkeen oikealla puolella sijaitsevaa infrapunakameraa tunnistamaan käyttäjän silmän. Iiristunnistus toimi Lumia 950:ssä tismalleen samalla tavalla kuin XL-versiossa – melko luotettavasti, mutta hieman liian hitaasti ja turhan läheiseltä etäisyydeltä. Lumia 950:n yläpäädystä löytyy ainoastaan 3,5 mm kuulokeliitäntä.

lumia950_7

Lumia 950:n takakuoren muotoilu on sisarmallinsa tavoin hyvin pelkistettyä – kuori on keskeltä tasainen ja pyöristyy kevyesti reunoilta. Kylkien reunat ovat melko terävät, mutta siitä huolimatta puhelin istuu yllättävänkin mukavasti käteen. Mattapintaisesta polykarbonaattimuovista valmistettu kuori tuntuu sinällään näpeissä miellyttävältä, mutta on kuivissa käsissä hieman liukas ja jättää tämän hintaluokan puhelimelle sopimattoman muovisen vaikutelman. Kokoeron ohella Lumia 950:n ja 950 XL:n erottaa toisistaan helpoiten takakuoren yläosan yksityiskohdista, sillä kameran kehys on toteutettu eri tavalla ja Lumia 950:ssä monokaiutin on sijoitettu kameran oikealle puolelle. Kaiuttimesta lähteen hyvin ääntä (30 cm päästä 81 dBA), mutta äänenlaatu on varsin terävää ja metallista.

Kaikki puhelimen fyysiset painikkeet on sijoitettu oikeaan kylkeen muista Lumia-malleista tuttuun tapaan. Tarjolla on neljä metallista näppäintä, joista ylimpänä sijaitsevat yhteen sulautetut äänenvoimakkuuden säätönäppäimet, kyljen puolivälissä virta-/lukitusnäppäin ja alimpana kaksiasentoinen kamerapainike. On erikoista, ettei Microsoft on sijoittanut lukitusnäppäintä äänenvoimakkuuden säätöpainikkeiden väliin, kuten se teki Lumia 950 XL:ssä. Käytännössä kyseessä on toki hyvä asia, sillä emme kokeneet XL:n erikoista näppäinsijoittelua kovinkaan onnistuneeksi. Lumia 950:n kylkinäppäinten tuntuma on jämäkän terävä, mutta ne vaativat ehkä hieman liiankin paljon painallusvoimaa. Lisäksi ainakin lukitusnäppäimen pinnassa olisi toivonut näkevänsä jonkinlaisen pienen kuvioinnin tai karhennuksen.

lumia950_8

Sisarmallinsa tapaan myös Lumia 950:n takakuori on käyttäjän irrotettavissa ja sen alta päästään käsiksi akkuun sekä korttipaikkoihin. Takakuoren sisäpintaan on liimattu NFC:n ja langattoman latauksen vastaanottimet, joista ensin mainittu sijaitsee ylempänä ja jälkimmäinen puolestaan suurikokoisempana takakuoren keskellä. Micro-SD- ja nano-SIM-korttipaikat sijaitsevat päälletysten ja niihin käsiksi pääseminen vaatii akun irrottamisen. Akku on kapasiteetiltaan 3000 mAh (11,55 Wh), joka edustaa parempaa keskitasoa tässä kokoluokassa. Microsoft lupaa puhelimelle yhdellä latauksella 12 päivää valmiusaikaa, 18 tuntia puheaikaa 3G-verkossa, 67 tuntia musiikkitoistoaikaa, 9,5 tuntia selainkäyttöä WLAN-verkossa tai 10 tuntia videotoistoaikaa. Lumia 950 tukee sekä Qi-standardin mukaista langatonta latausta että Quick Charge 2.0 -pikalatausta, jonka avulla akun lataamisen luvataan onnistuvan kymmenestä viiteenkymmeneen prosenttiin puolessa tunnissa.

Sisältö

  1. Esittely, pakkaus ja oheistarvikkeet
  2. Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera, Käyttöjärjestelmä
  4. Käyttökokemukset, suorituskyky ja akunkesto & loppusanat