Uusimmat

Käyttökokemukset, suorituskyky ja akunkesto & loppusanat

28.02.2016 23:53 Juha Kokkonen

Käyttökokemukset ja huomiot

lumia950_11

Lumia 950 saapui testattavaksemme tammikuun loppupuolella ja se vietti puolisentoista viikkoa ympärivuorokautisessa testikäytössä helmikuun ulkopuolella. Ennen testien aloittamista asensimme puhelimeen tuolloin saatavilla olleen tuoreimman 22.1.2016 päivämäärälle päivätyn ohjelmistopäivityksen.

Lumia 950 XL:n testijaksolla törmäsimme useisiin erilaisiin ohjelmistopuolen ongelmiin ja bugeihin, ja Lumia 950 jatkoi valitettavasti pitkälti samankaltaisella linjalla, joskin hieman pienimuotoisemmin. Tyypillisimpiä oikutteluja olivat myös Lumia 950:n kohdalla sovellusten kaatuilut ja sammuilut – useimmiten sovellusten välillä liikuttaessa. Laite myös sammui ja boottasi testijakson aikana itsekseen muutamaan otteeseen sekä pyysi PIN-koodia yhtäkkisesti kesken käytön. Myös 950 XL:ssä havaittua kaiuttimen suhinaa ja napsumista havaittiin pariin otteeseen. Havaintojeni mukaan bugit ovat vähentyneet hieman ohjelmistopäivitysten myötä, mutta edelleenkin Windows 10:n mobiiliversiosta jäi Lumia 950:n yhteydessä hieman keskeneräinen maku. Tässä vaiheessa ei voi kuin toivoa Microsoftin jatkavan bugien kitkemistä ja päivitysten julkaisemista mahdollisimman tiheään tahtiin.

 

Suorituskyky ja akunkesto

Käyttöjärjestelmän nopeuden osalta Lumia 950 tarjoaa pääosin miellyttävän käyttökokemuksen. Käyttöliittymässä liikkuminen ja vakiosovellukset toimivat nopeasti ja sulavasti, mutta joidenkin kolmansien osapuolien sovellusten käynnistymisessä oli havaittavissa ajoittain hieman viivettä. Vertailimme Lumia 950:n käytännön suorituskykyä myös rinnatusten hieman ripeämmällä Snapdragon 810 -piirillä varustetun Lumia 950 XL:n kanssa, emmekä huomanneet käytännössä minkäänlaisia eroja käyttöliittymän sulavuudessa tai sovellusten käynnistymis- ja toimintanopeudessa.

Testasimme Lumia 950:n suorituskykyä myös pelikäytössä sekä yleisimmillä synteettisillä testisovelluksilla. Puhelin selvisi raskaammistakin peleistä ongelmitta ja vaikka takakuori lämpeni havaittavasti rasituksessa, ei se kuitenkaan kuumentunut missään määrin häiritsevästi. Kyseessä on ensimmäinen testaamamme Snapdragon 808 -piirillinen Windows-puhelin, joten oli mielenkiintoista päästä vertaamaan testituloksia sisarmalli 950 XL:ään (tulokset sulkeissa). Odotusten mukaisesti Snapdragon 808 -piirin suorituskyky on hieman Snapdragon 810:aa heikompaa.

Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

  • AnTuTu 0.8.0 beta: 26492 (28402)
  • Basemark OS 2.0: 1263 (1497)
  • Basemark X 1.1 Medium: 25994 (32110)
  • PhoneMark: 1881 (2163)
  • Multibench 2 CPU: 39172 (41760)
  • MultiBench 2 Data Transfer: 51342 (64475)
  • GFXBench T-rex 1080p offscreen: 21,7 FPS (29,8)
  • GFXBench Manhattan 1080p offscreen: 12,1 FPS (20,6)
  • Kraken 1.1: 6288,9 ms (5778,9)*
  • Sunspider 1.0.2: 429,7 ms (387,3)*

Lumia 950:n 3000 mAh akku on tässä kokoluokassa kohtalaisen hyvän kokoinen, joten odotuksemme akunkeston suhteen olivat varovaisen positiivisia. Samalla mielessämme olivat kuitenkin Lumia 950 XL:n keskitasoiset tulokset. Lumia 950:ssä akku on noin kymmenyksen verran pienempi, mutta samalla myös näytön ja järjestelmäpiirin pitäisi kuluttaa vähemmän virtaa.

Testijakson aikana Lumia 950:n akku tyhjeni tyypillisen arkipäivänä aikana (klo 8 – 24) täydestä noin 35 – 55 %:iin. Alhaisimmillaan varaus putosi muutamana päivänä noin 25 % tuntumaan, mutta erittäin raskasta käyttöä ei sattunut testijaksolla oikeastaan yhdellekään päivälle. Windows 10:n virranhallinta eri kerro näytön päälläolotietoja, mutta näytön akunkäytöksi puhelin ilmoitti tyypillisesti 50-75 %. Kahden päivän yli yhdellä latauksella ei päästy testijakson aikana kertaakaan. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin käyttöä, sähköpostien lukemista, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Akun lataamisen suhteen Lumia 950 sisältää melko modernia tekniikkaa, sillä puhelin tukee sekä pikalatausta että langatonta Qi-lataustekniikkaa. Mukana toimitettavalla pikalaturilla akku latautuu tyhjästä täyteen melko tarkalleen 1,5 tunnissa. Latausliitäntänä 950 käyttää uutta USB Type-C -liitäntää, joka on tässä vaiheessa sekä hyvä että huono asia. Uusi molemmin päin kytkettävissä oleva liitin on helppo käyttää, mutta laturi kannattaa muistaa ottaa reissulle mukaan, sillä harvasta paikasta löytyy vielä Type-C-liittimellä varustettua latausmahdollisuutta.

Yhteenveto

lumia950_10

Kuten jo ennakkoon saattoi arvata, Lumia 950 on hyvin pitkälti pienempi versio joulukuussa testaamastamme Lumia 950 XL -mallista. Eroa sisarmallien välillä on oikeastaan vain näytön ja akun koko, järjestelmäpiiri, muutamat muotoilulliset yksityiskohdat sekä sadan euron hintaero. Lopulta kuluttajan valintapäätös näiden kahden mallin välillä tapahtunee joko näytön koon tai hintalapun perusteella. Jos unohdetaan mielipiteet näytön koon suhteen, Lumia 950 tarjoaa mielestäni hieman paremman vastineen hinnalleen pääosin juuri edullisemmasta hintalapun lukemasta johtuen.

Rautatasolla Lumia 950:ssä on sisarmallinsa tavoin kaikki melko pitkälti hyvissä kantimissa. Erinomainen näyttö, kohtalaisen hyvän suorituskyvyn tarjoava järjestelmäpiiri, riittävästi muistia ja tasokas kamera, sekä useita pienempiä yksityiskohtia kuten pikalataus, langaton lataus, iiristunnistin, fyysinen kameranäppäin, nopeaa tiedonsiirtoa tukeva USB Type-C-liitäntä, Continuum-ominaisuus sekä vaihdettavissa oleva akku. Harmi vain, ettei puhelimen fyysisessä toteutuksessa ja käsituntumassa ole suuremmin kehumista. Se ei vaikuta käyttöön, mutta saattaa harmittaa, kun laitteeseen on sijoittanut lähes 600 euroa.

Myös Lumia 950:n suurin ongelma löytyy kuitenkin softapuolelta, sillä nyt muutama kuukausi lanseerauksen jälkeen Windows 10 tuntuu edelleenkin keskeneräiseltä ja vajavaiselta kokonaisuudelta. Päivitykset ovat parantaneet hieman tilannetta Lumia 950 XL:n testiin verrattuna, mutta edelleenkin bugeja tulee vastaan turhan usein. Itse käyttöjärjestelmän ohella myös sovellustarjonnan tilanne on pysynyt pitkälti samana, eikä se siis ole erityisen kehuttava. Tiettyjä suosittuja sovelluksia puuttuu ja monet muut ovat selvästi versioltaan vanhentuneita.

Yhteenvetona tuomiomme Lumia 950:n suhteen on pitkälti sama kuin XL-mallin kanssa pari kuukautta sitten. Vaikka rautapuolella on paljon hyvää, on laitetta hankala suositella käyttöjärjestelmän keskeneräisyyden takia muille kuin Windows-faneille, jotka ovat valmiita hyväksymään ohjelmistosta löytyvät jokapäiväiset pienet virheet ja puutteet. Kuten sanoin Lumia 950 XL:nkin kohdalla, potentiaalia on edelleen, mutta se pitäisi saada vihdoin oikeasti realisoitua.

Hyvää

  • Erittäin hyvä näyttö
  • Kameran kuvanlaatu
  • Rich Audio Recording -äänet tallennetuissa videoissa
  • Toimiva iiristunnistus varauksin
  • Sujuvasti toimiva Windows 10 -käyttöliittymä
  • Continuum-ominaisuuden potentiaali
  • Riittävän suorituskykyinen järjestelmäpiiri
  • Irrotettava takakuori ja akku
  • Yhden käden käyttöä helpottavat ominaisuudet
  • USB Type-C -liitäntä tukee USB 3.1 -tiedonsiirtoa
  • Langaton- ja pikalataus
  • Fyysinen kaksipykäläinen kamerapainike

Huonoa

  • Käyttöjärjestelmän keskeneräisyys
  • Sovellustarjonta ja kolmansien osapuolien sovellusten päivitystiheys
  • Lumian omien sovellusten valikoiman heikentyminen
  • Laaduntuntu high-end-puhelimeksi
  • Iiristunnistuksen käytön sujuvuus ei sormenjälkitunnistimen tasolla
  • Ei panoraamakuvausta
  • Kameran paikoin hidas toiminta varauksin
  • Ei IP-suojausta vedeltä ja pölyltä

 

 

Sisältö

  1. Esittely, pakkaus ja oheistarvikkeet
  2. Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera, Käyttöjärjestelmä
  4. Käyttökokemukset, suorituskyky ja akunkesto & loppusanat