Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet

15.06.2016 15:11 | Juha Kokkonen

moto-g4-plus-2

Muotoilultaan Moto G4 Plus on melko pelkistetty ja yksinkertainen puhelin, joka ei aiheuta visuaalisesti suurempaa innostusta. Ulkonäössä on selvää yhteneväisyyttä edeltäjämallin kanssa, mutta myös selvästi havaittavia eroavaisuuksia löytyy. Moto G4 Plussan etupuoli on reunoille asti Gorilla Glass 3 -lasin peitossa ja mattapintaisen metallin näköinen kehys on muovia.

Käsituntumaltaan puhelin tuntuu varsin neutraalilta. Se ei tunnu premiumilta, mutta on kuitenkin tukevan ja hyvin viimeistellyn oloinen. Väännellessä rakenne pitää hyvin pientä nitinää. Moto G4 Plussassa ei ole IP-suojausta, mutta kuitenkin nanopinnoite, joka suojaa laitetta kosteudelta ja roiskeilta. Saatavilla olevia värivaihtoehtoja ovat musta ja valkoinen.

moto-g4-plus-3

Moto G4 Plussan näyttökokoa on kasvatettu puolella tuumalla edeltäjämalliin nähden, joten myös ulkomitat ovat kasvaneet selvästi. Laite on edeltäjäänsä 10,9 mm pidempi ja 4,2 mm leveämpi, mutta 1,8 mm ohuempi. Ulkomitoiksi ilmoitetaan valmistajan toimesta 153 x 76,6 x 9,8 mm, joka tekee siitä näyttökokoluokassaan keskimääräistä suurikokoisemman laitteen. Ulkomitat ovat jo siinä määrin suuret, että Moto G4 Plussan käyttö yhdellä kädellä ei onnistu enää kovinkaan sujuvasti. Monet aiempien sukupolvien mallien omistajat eivät varmasti olekaan sen suhteen erityisen tyytyväisiä. Paino on saatu pidettyä kohtuullisessa 155 grammassa, joka on sama kuin pienemmässä edeltäjämallissa. Näytön ja ulkomittojen suhde (71,2 %) edustaa keskitasoa.

Järjestelmäpiiriksi Moto G4 Plussaan on valittu 28 nm viivanleveydellä valmistettu Qualcommin Snapdragon 617 -malli (MSM8952), joka koostuu neljästä 1,5 GHz ja neljästä 1,2 GHz Cortex-A53-prosessoriytimestä, Adreno 405 -grafiikkasuorittimesta, Hexagon DSP:stä sekä X8 LTE -modeemista, joka tukee tässä yhteydessä Cat4-luokan tiedosiirtonopeuksia (150/50 Mbit/s). Tuettuna ovat myös 802.11ac kaksitaajuus-WiFi ja Bluetooth 4.2 LE.

Suomessa myytävässä Moto G4 Plussassa RAM-muistia on kaksi gigatavua ja tallennustilaa 16 gigatavua (vapaana 10,8 Gt). Ulkomailla saatavilla on myös 4 & 64 Gt versio. Tallennustila on laajennettavissa maksimissaan 128 Gt micro-SD-muistikortin avulla. Adoptable storage -ominaisuus ei kuitenkaan ole käytettävissä.

moto-g4-plus-4

Yksi ehdottomasti Moto G4 Plussan mielenkiintoisimmista uutuusominaisuuksista on näytön alapuolelle sijoitettu sormenjälkitunnistin, joka muistuttaa kromilla kehystettynä ja pinnasta hieman kohollaan olevana erehdyttävästi fyysistä kotinäppäintä. Kyseessä ei kuitenkaan ole näppäin, vaan ainoastaan sormenjälkilukija, joka toimii ilahduttavan luotettavasti ja nopeasti. Aivan markkinoiden nopeimpien tasolle se ei yllä, mutta siitä huolimatta emme keksineet sen toiminnasta mitään negatiivista sanottavaa. Lisäksi positiivisena seikkana puhelin herää automaattisesti, kun sormi asetetaan tunnistimen päälle.

Androidin navigointipainikkeet löytyvät ohjelmistopohjaisina näytön alareunasta. Valitettavasti niiden sijoittelua ei ole mahdollista muokata ja esimerkiksi allekirjoittanut kokee oikeakätisenä paluunuolen vasemmanpuoleisen sijoituksen käytön kannalta hieman hankalaksi. Alapäädyn keskelle sijoitettu micro-USB-liitäntä tukee USB 2.0 -siirtonopeuksia ja pikalatausta.

moto-g4-plus-6

Moto G4 Plussan näyttökoko on kasvanut 5,5 tuumaan, joka on melko suuri harppaus mallisukupolvien välillä. Näyttö perustuu IPS-paneeliin ja sen tarkkuus on 1080 x 1920 pikseliä, joka tarjoaa terävän kuvan tuottavan 401 PPI:n pikselitiheyden. Näyttö ei tue tuplanäpäytyksellä herättämistä tai korkean herkkyyden tilaa.

Näytön kuvanlaadusta emme keksineet juuri negatiivista sanottavaa, vaan se on hyvä tasapainoinen suoritus tässä hintaluokassa. Kirkkaus on keskitasoa ja värimaailmaa voi säätää näytön asetuksista valitsemalla väritilaksi ylikorostuneen näyttävän ”eloisan” sekä realistisemman ”normaalin”, joista ainakin testilaitteessa päädyttiin käyttämään jälkimmäistä. Tummien sävyjen toisto ja kontrasti ovat IPS-näytölle hyvää tasoa. Katselukulmissa ei ole valittamista ja näkyvyys auringonpaisteessa on kohtalainen.

moto-g4-plus-5

Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu ainoastaan 3,5 mm kuulokeliitäntä, jonka äänenvoimakkuus on perustasoa. Kuuloke on toteutettu näyttölasiin tehdyllä suurehkolla aukolla, jonka alapuolella on koristeena metallinkiiltoinen reunus. Myös puhelimen monokaiutin on sijoitettu kuulokkeen yhteyteen – se tuotti mittauksissamme keskitasoisen 72,5 dBA äänenpaineen (30 cm päästä) ja edustaa äänenlaadultaan perustasoa. LED-merkkivaloa Moto G4 Plussassa ei ole, sillä valmistaja luottaa omaan näytöllä mustavalkoisena esitettävään Moto Display -ilmoitusominaisuuteen. Viiden megapikselin etukamera on varustettu f2.2-aukkosuhteen laajakulmaobjektiivilla ja se tuottaa hyvänlaatuisia kuvia (MALLIKUVA).

moto-g4-plus-7

Takakuorta katsellessa perehtyneempi henkilö havaitsee nopeasti eron kolmannen sukupolven Moto G:hen. Kokonaisvaikutelma on mennyt ehkä aavistuksen tylsempään suuntaan: kamerakehyksen muoto ja koko ovat muuttuneet ja takakuoresta on tehty suurimmilta osin täysin tasainen. Edeltäjämallin kuoressa oli pientä pituus- ja leveyssuuntaista kaarevuutta, joka teki siitä miellyttävän tuntuisen kädessä. Onneksi muotoilumuutokset eivät ole vaikuttaneet merkittävästi Moto G4 Plussan käyttömukavuuteen, vaan se tuntuu edelleen kädessä varsin miellyttävälle, kiitos pyöristettyjen reunojen ja takakuoren sulautumisen lähes saumattomasti kylkiin.

moto-g4-plus-8

Takakuori on materiaaliltaan kumimaista muovia, jonka pinnassa on hieno pitoa lisäävä kuviointi. Moto G4 Plus pysyykin näillä avuin varsin hyvin lipsumatta näpeissä ja tuntuu miellyttävältä kaikissa olosuhteissa. Pienenä yksityiskohtana Motorolan logo sijaitsee takakuoren yläosassa pienessä kuopassa, jossa on mukava lepuuttaa etusormea puhelinta käyttäessä.

Moto G4 Plussan ainoat fyysiset painikkeet sijaitsevat laitteen oikeassa kyljessä. Sijoitus on kohtalaisen hyvä, mutta pienikätisille ne voisivat sijaita hieman alempana. Virta-/lukitusnäppäimen tunnistaa helposti sen pintaan tehdystä urituksesta.

moto-g4-plus-9

Takakuori on irrotettavaa mallia, mutta siitä huolimatta akku ei ole käyttäjän irrotettavissa, mikä on erittäin hölmö ratkaisu. Syy irrotettavaan takakuoreen löytyy ulkomaisesta Moto Maker -kustomointipalvelusta, joka mahdollistaa puhelimen lukuisat eri värivaihtoehdot. Siitä huolimatta on allekirjoittaneen mielestä järjetöntä, että irrotettavan kuoren alle akku toteutetaan kiinteäksi.

Laitteen kaikki kolme korttipaikkaa sijaitsevat rungon vasemmassa reunassa. Ylimpänä on micro-SD-muistikorttipaikka (max. 128 Gt) ja sen alapuolella kaksi SIM-korttipaikkaa, joiden toteutus on hieman erikoinen. Ne ovat nimittäin micro-SIM-malliset, mutta molemmissa paikoissa on esiasennettuna valkoiset sovittimet nano-SIM-kortille. Vaikka ratkaisu onkin erikoinen, on se toki yhteensopivuuden kannalta hyvä juttu.

Akun ääriviivat ovat nähtävissä, mutta kuten sanottua, se ei ole käyttäjän vaihdettavissa. Valmistajan ilmoituksen mukaan integroidun li-ion-akun kapasiteetti on 3000 mAh, eli se on kasvanut edeltäjämallista mukavat 530 mAh. Akku tukee TurboPower-pikalatausta, jonka kerrotaan tarjoavan kuusi tuntia toiminta-aikaa 15 minuutin latauksella. Lisäksi akun luvataan kestävän yhdellä latauksella vähintään kokonaisen päivän.

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus
  2. Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Ohjelmisto, suorituskyky, akunkesto & yhteenveto