Uusimmat

Ohjelmisto, suorituskyky, akunkesto & yhteenveto

15.06.2016 15:11 Juha Kokkonen

Ohjelmisto

Moto G4 Plus on varustettu uusimmalla Android 6.0.1 Marshmallow -käyttöjärjestelmäversiolla, jonka Lenovo on säilyttänyt lähes koskettomana. Ratkaisulla on hyvät ja huonot puolensa, mutta ainakin monet Android-puristit varmasti arvostavat valittua linjaa. Hyvinä puolina käyttöliittymä on mahdollisimman kevyt sekä nopeahko päivittymään ja ylimääräisiä sovelluksia on vähän. Toisaalta muokkausmahdollisuuksia on muiden valmistajien kustomoituja käyttöliittymiä vähemmän ja muutamat vakio-Androidin kömpelyydet ovat säilyneet myös Moto G4 Plussan käyttöjärjestelmässä.

Esiasennettujen lisäsovellusten määrää on karsittu vielä entisestään ja jäljellä on ainoastaan Moto-sovellus, joka tarjoaa muutamia helppokäyttötoimintoja käyttäjän avuksi liikekomentoihin ja Active Display -toimintoon liittyen. Lisäksi sovelluskaupasta voi halutessaan ladata Moto Connect- ja Moto Body -sovellukset.

 

Suorituskyky ja akunkesto

moto-g4-plus-11

Moto G4 Plus vietti TaskuMuron ympärivuorokautisessa käyttötestissä kesäkuun alussa noin puolentoista viikon ajan. Laitteen kanssa ei törmätty minkäänlaisiin rauta- eikä ohjelmisto-ongelmiin testin aikana.

Sovellusten aukaiseminen ja niiden välillä siirtyminen tapahtuu sujuvasti ja varsin nopeasti, mutta ei luonnollisesti yllä rinnakkain vertailtuna aivan uusimpien high-end-puhelimien tasolle. On kuitenkin maininnan arvoista, että käytännön suorituskyvyn osalta missään vaiheessa ei tullut sellainen olo, että käytössä on edullisemman hintaluokan puhelin. Peliosastolla markkinoiden raskaimmankin pään pelit pyörivät jopa yllättävän hyvin, kunhan on valmis karsimaan grafiikka-asetuksista. Esimerkiksi Asphalt 8 -autopeli toimi ongelmitta jopa parhailla high-grafiikoilla

Synteettisissä suorituskykytesteissä Moto G4 Plussan Snapdragon 617 -järjestelmäpiiri jää luonnollisesti selvästi high-end-puhelimien tasosta, mutta pärjää etenkin alemman keskiluokan mittapuulla varsin hyvin. Etenkin Adreno 405 -grafiikkasuorittimen rajalliset tehot kannattaa kuitenkin huomioida. Moto G4 Plus lämpeni rasituksessa jonkin verran yläosastaan, mutta ei muuttunut iholle epämiellyttävän kuumaksi.

Otimme vertailukohteeksi viime syksynä julkaistun, nykyään noin 300 euron hintaisen Moto X Play -mallin (Snapdragon 615), joka on ominaisuuksiltaan kohtalaisen lähellä Moto G4 Plussaa. Moto X Play hävisi Moto G4 Plussalle kaikissa ajamissamme suorituskykytesteissä. Moto X Playn tulokset ovat sulkeissa. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

  • AndroBench 4.1: 267,35/44,12/36,58/35,62 Mt/s (-)
  • AnTuTu 6.0.1 64bit: 45470 (33735)
  • Geekbench 3.4.1 (Single/Multi): 728/3214 (709/2818)
  • GFXBench T-rex 1080p ES 2.0 offscreen: 16 FPS (14 FPS)
  • GFXBench Manhattan 1080p ES 3.0 offscreen: 6,4 FPS (5,8 FPS)
  • GFXBench Car Chase 1080p ES 3.1 offscreen: 2,6 FPS (- FPS)
  • PCMark: 5243 (3920)
  • Kraken 1.1: 10728,2 ms (11697 ms)*

moto-g4-plus-12

Moto G4 Plussan 3000 mAh akku on tämän kokoluokan puhelimessa nykypäivänä peruskauraa, joten ennakko-odotuksemme akunkeston suhteen olivat varsin neutraalit.

Testijaksolla Moto G4 Plus joutui ehkäpä hieman tavallista raskaampaan käyttöön, jolloin täyteen ladattu akku tyhjeni päivän aikana (klo 8-24) keskimäärin 40-50 %:iin. Tällöin näytön aktiivisuusaika liikkui noin 2-3 tunnin välillä. Muutamana päivänä käyttö oli erityisen raskasta ja akun varaus laski 10-25 %:iin. Tuolloin näytön päälläoloajat olivat noin 3,5-4,5 tunnin haarukassa.

Puhelinta ei päästy käyttämään kertaakaan testijakson aikana yhdellä latauksella kahden päivän yli, mutta näppituntuman perusteella se on kyllä täysin mahdollista varsinkin hieman kevyemmällä käytöllä. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin käyttöä, Spotifyn kuuntelua, karttanavigointia, sähköpostien lukemista, nettiselausta, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja sähköpostisynkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Moto G4 Plus tukee Turbo Charge -pikalatausta ja ilahduttavasti pakkauksen mukana toimitetaan myös tehokas 14,4 watin pikalaturi. Sen avulla akku latautuu tyhjästä täyteen noin puolessatoista tunnissa. Langattoman latauksen tukea puhelimesta ei löydy.

 

Yhteenveto

moto-g4-plus-2

Vaikka Moto G4 Plussan ulkonäkö ei välttämättä aiheutakaan suurempaa innostusta, on Lenovo onnistunut toteuttamaan näiden hillittyjen kuorien sisään melkoisen vakuuttavan kokonaisuuden noin 250e euron hintaluokkaan.

Rakenteellisesti Moto G4 Plus vastaa melko hyvin hintalappuaan. Se on tukevan ja hyvin tehdyn tuntuinen, mutta ei tarjoa suoranaista luksustuntumaa muovirakenteen vuoksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että markkinoilta löytyy nykyään myös metallirakenteisia malleja tähän hintaluokkaan. Takakuoren muotoilu on mennyt aavistuksen huonompaan suuntaan edeltäjämallista, mutta käsituntuma on edelleen miellyttävä ja takakuoren pinta tarjoaa hyvän pidon. Puolella tuumalla suurentunut näyttö on jakaa varmasti kokonsa puolesta mielipiteitä.

Moto G4 Plussan ehdoton huippuominaisuus on 16 megapikselin kamera, joka tuottaa etenkin hintaluokka huomioiden todella hyviä kuvia.

Rautatasolla kokonaisuus tarjoaa hyvän vastineen rahoille. Full HD -näyttö on kuvanlaadultaan hyvä ja sen alla sijaitseva sormenjälkitunnistin toimii sujuvasti. Sisältä löytyvä Snapdragon 617 -järjestelmäpiiri tarjoaa tähän hintaluokkaan ominaista suorituskykyä, vaikkakin sen valmistustekniikka on hieman vanhahtava. Moto G4 Plussan ehdoton huippuominaisuus on 16 megapikselin kamera, joka tuottaa etenkin hintaluokka huomioiden todella hyviä kuvia. 3000 mAh akun kesto ei ole erityisen hyvä eikä huono, mutta on harmillista että se on toteutettu kiinteästi.

Ohjelmistopuolella Moto G4 Plus tarjoaa lähes vakiomuotoisen Androidin, joka on pääpiirteittäin hyvä asia. On myös positiivista, että puhelinta ei ole kyllästetty valmistajan omilla turhilla lisäsovelluksilla tai muulla bloatwarella. Jäimme kuitenkin kaipaamaan pieniä käytettävyyttä parantavia lisäominaisuuksia, kuten kustomoitavia navigointipainikkeita.

Loppuyhteenvetona Moto G4 Plus ei ole enää hintaluokaltaan aivan parin ensimmäisen sukupolven tasoa, mutta kasvaneelle hinnalle saa vastinetta kalliimpien puhelimien tasoisten näytön, sormenjälkitunnistimen ja etenkin kameran muodossa. Lisäksi edullisempaa puhelinta etsivälle tarjolla ovat kohta perus- ja Play-versiot. Moto G4 Plus on hintaluokassaan vakuuttava ja erittäin suositeltava älypuhelin, ja siksi annamme sille TaskuMuron toimituksen eritysmaininnan.

 

Hyvää

  • Miellyttävästi muotoiltu pitävä kumimainen takakuori
  • Luokassaan suorastaan huippuhyvä takakamera
  • Etukameran hyvä kuvanlaatu
  • Hyvä näyttö
  • Sujuvasti toimiva ja vain kevyesti muokattu Android Marshmallow -käyttöjärjestelmä
  • Ei läjäpäin valmistajan lisäsovelluksia tai muuta bloatwarea
  • Pikalataustuki
  • Nopea ja luotettava sormenjälkitunnistin
  • Vesiroiskeilta suojaava nanopinnoite
  • Hinta kokonaisuuteen nähden

Huonoa

  • Yhden käden käytettävyys
  • Edeltäjämallista reilusti kasvanut koko ei ole kaikkien mieleen
  • Ei NFC-tukea
  • Kiinteä akku
  • Ei LED-merkkivaloa

 

taskumurosuosittelee

 

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus
  2. Muotoilu, rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Ohjelmisto, suorituskyky, akunkesto & yhteenveto