Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

04.11.2016 08:30 Juha Kokkonen

moto-z-2

Etupuolelta Moto Z:n tunnistaa välittömästi Moto-malliston puhelimeksi aiemmin tänä vuonna julkaistua Moto G4 Plus -mallia muistuttavasta etukuoresta sekä näytön alla sijaitsevasta Moto-logosta. Etupuolta peittää Gorilla Glass 4 -lasi, joka on pyöristetty reunoiltaan. Toisin kuin monissa nykypäivän puhelimissa, reunoiltaan pyöristetyn lasin ja metallisen rungon välissä ei ole erillistä muovikehystä, vaan ne liittyvät suoraan toisiinsa.

Moto Z on saanut päälleen nanopinnoitteen, joka suojaa laitetta roiskevedeltä ja sateelta, mutta ei tee siitä varsinaisesti vedenkestävää. Alumiiniseoksesta valmistettu runkorakenne sekä teräksinen takakuori antavat Moto Z:lle tukevan ja tasokkaan laatuvaikutelman. Puhelinta väänneltäessä ei ole havaittavissa minkäänlaista elämistä tai natinaa.

Tukevuus ei ole itsestäänselvyys etenkään sen vuoksi, että Moto Z:sta on muotoiltu poikkeuksellisen ohut – vain 5,2 mm. Asian panee merkille välittömästi ottaessa puhelimen ensimmäistä kertaa käteensä. Ohuen profiilin vuoksi valmistaja on joutunut tekemään kompromissin käyttömukavuuden suhteen, sillä puhelimen takareunat ovat erittäin terävät ja täten epämukavat kämmentä vasten.

Suomessa Moto Z:sta on saatavilla kaksi värivaihtoehtoa – testikappaleemme edustama musta sekä kulta-valkoinen.

moto-z-3

Moto Z on yksi markkinoiden ohuimmista älypuhelimista, sillä sen ulkomitoiksi kirjataan 153,3 x 75,3 x 5,2 mm. Pinta-ala ei sen sijaan ole 5,5-tuumaiseksi puhelimeksi kovinkaan pieni, sillä se on puolisen milliä OnePlus 3:a pidempi ja leveämpi sekä 2,4 mm pidempi ja 2,7 mm leveämpi kuin Galaxy S7 edge. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on tässä kokoluokassa keskinkertainen 72 %. 136 gramman paino on sen sijaan poikkeuksellisen alhainen tämän kokoluokan puhelimelle, ja sen huomaa myös välittömästi ottaessa Moto Z:n käteen.

Moto Z:n sisälle pakattu rauta on tuttua monesta muusta tämän vuoden huippumallista. Järjestelmäpiiriksi on valittu neliytiminen Snapdragon 820, jonka kellotaajuus on kuitenkin jätetty hieman monia kilpailijoita alhaisemmaksi (2 x 1,82 GHz; 2 x 1,6 GHz). Adreno 530 GPU tikittää 510 MHz:n kellotaajuudella. RAM-muistia on neljä gigatavua ja sisäistä UFS 2.0 -pohjaista tallennustilaa on Suomessa myytävässä mallissa 32 Gt (vapaana 23,6 Gt), joka on laajennettavissa micro-SD-muistikortilla. LTE-yhteydet ovat tuettuna Cat6-nopeusluokassa (300/50 Mbit/s), ja puhelimessa on myös NFC-tuki.

moto-z-4

Moto Z:n alapääty on umpinainen USB Type-C -liitäntää lukuun ottamatta. Laitteen ohuuden vuoksi Motorola on jättänyt 3,5 mm kuulokeliitännän kokonaan pois mutta toimittaa onneksi pakkauksen mukana adapterin, jolla kuulokkeet saa kytkettyä USB-liitäntään. Näytön alapuoliseen tavallista korkeampaan kaistaleeseen on sijoitettu kaksi mikrofonien aukkoa, Moto Näyttö -ominaisuuden hyödyntämät etäisyyssensorit sekä neliskanttinen sormenjälkitunnistin.

Aiempien Moto-huippumallien tapaan sensorit tunnistavat, kun käsi viedään puhelimen yläpuolelle, minkä jälkeen näytöllä esitetään kellonaika ja mahdolliset saapuneet ilmoitukset. Sormenjälkitunnistimen toiminnassa emme havainneet mitään valitettavaa – se toimii nopeasti ja suoraan näyttöä herättämättä. Tunnistimen päälle sormen painamalla käyttäjä voi myös sammuttaa näytön ja lukita puhelimen, joka on kätevä pieni lisäominaisuus.

moto-z-6

Moto Z:n Gorilla Glass 4 -lasilla suojattu näyttö on 5,5-tuumainen, ja se perustuu AMOLED-paneeliin. 1440 x 2560 pikselin resoluutiolla pikselitiheydeksi muodostuu 535 PPI, joka takaa erittäin terävän ja tarkan kuvan. Moto Z tukee Moto Näyttö -ominaisuutta, joka hyödyntää näytön AMOLED-tekniikkaa ja näyttää ruudulla mustavalkoisessa näkymässä kellonajan ja ilmoitukset, kun käyttäjä heilauttaa kättään puhelimen yllä tai nostaa sen käteensä. Näyttö ei tue korkean herkkyyden tilaa eli käyttöä hanskat kädessä.

Manuaalisesti säädettynä maksimikirkkaus ei ole erityisen kirkas, mutta onneksi puhelin osaa buustata kirkkautta vielä tarvittaessa selvästi lisää vaikkapa kirkkaassa auringonpaisteessa. Näytön kontrasti on käytännössä ääretön, sillä mustat toistuvat AMOLED-näytölle tyypillisesti pikimustina. Asetuksista voi valita näytön väritilan ”vakion” ja ”eloisan” väliltä. Vakiotilassa värintoisto on luonnollisempa ja melko tarkan näköistä, joskin valkoinen taittaa hieman sinertävään suuntaan. Eloisa-tilassa värintoisto on näyttävää, mutta selvästi ylikorostunutta. Katselukulmat ovat laajat.

moto-z-5

Kuulokkeen yhteydessä sijaitseva laitteen monokaiutin on äänenvoimakkuudeltaan ja laadultaan älypuhelinmarkkinoiden keskiluokkaa. Viiden megapikselin etukamerassa on f2.2-aukkosuhteen kiinteätarkenteinen laajakulmaobjektiivi ja 1,4 mikrometrin pikselikokoa käyttävä kuvakenno. Hämäräolosuhteissa etukameran apuna on LED-salama. Etukameran kuvanlaatu on hyvä (mallikuva). Yläpäätyyn on sijoitettu vastamelumikrofonin aukko sekä monitoimikorttikelkka, johon sopii kaksi nano-SIM-korttia sekä vaihtoehtoisesti toisen SIM-kortin paikalle micro-SD-muistikortti.

moto-z-7

moto-z-10

Moto Z:n takakuori on yksi persoonallisimman ja tyylikkäimmän näköisistä tämän vuoden high-end-puhelimissa. Valtaosa takakuoresta on tasaista teräslevyä, jonka pinnassa on hienovarainen vaakasuuntainen raidoitus. Ylä- ja alareunasta löytyy mustat lasikaistaleet, joiden takana on ilmeisesti laitteen antennit. Teräspinta on valitettavasti erittäin herkkä tahriintumaan sormenjäljistä, joten se on lähes mahdotonta pitää puhtaana.

Takakuoren ja kylkien välinen sauma on erittäin terävä ja suorastaan epämiellyttävän tuntuinen kädessä. Moto Z on hyvä esimerkki siitä, miten älypuhelin voi olla liian ohut. Takakuoren päälle asennettavilla MotoMods-takakuorilla käyttömukavuus paranee onneksi merkittävästi. Metallikuoriseksi puhelimeksi Moto Z ei ole erityisen liukas kädessä ja pitoon voi lisäksi vaikuttaa takakuorivalinnalla. Alemmassa kuvassa puhelimeen on asennettuna pakkauksen mukana toimitettava nailonpintainen MotoMods-kuori.

moto-z-8

Moto Z:n fyysiset painikkeet sijaitsevat oikean kyljen yläosassa, ja ne on valmistettu metallista. Näppäinten sijainti ei ole aivan optimaalinen, sillä ne sijaitsevat niin ylhäällä, että niitä joutuu hieman kurottelemaan. Onneksi puhelimen lukitusta voi operoida myös sormenjälkitunnistimen avulla. Näppäimet ovat keskenään samankokoisia, mutta virta-/lukituspainike on onneksi uritettu, joten sen tunnistaa näppituntumalla.

Puhelimen kuorirakenne on umpinainen, joten akku on integroitua mallia. Akun kapasiteetiksi ilmoitetaan 2600 mAh, joka on nykypäivänä varsin vähän tämän kokoluokan puhelimelle. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella jopa 30 tuntia käyttöaikaa (sekalainen käyttö) ja 15 minuutin TurboCharge-pikalatauksella luvataan 8 tuntia lisää toiminta-aikaa.

Sisältö

  1. Johdanto & pakkauksen sisältö
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Android 6.0.1 Marshmallow -käyttöjärjestelmä, MotoMods-lisätarvikkeet, Suorituskyky ja akunkesto
  5. Yhteenveto