Uusimmat

Android 6.0.1 Marshmallow -käyttöjärjestelmä, MotoMods-lisätarvikkeet, Suorituskyky ja akunkesto

04.11.2016 08:30 Juha Kokkonen

Android 6.0.1 Marshmallow -käyttöjärjestelmä & valmistajan lisäominaisuudet

Testaamamme Moto Z oli varustettu Android 6.0.1 Marshmallow -käyttöjärjestelmäversiolla, joka on Motorolan tyyliin vain kevyesti kustomoitu, eli käytännössä hyvin lähellä vakio-Androidia. Mukaan on heitetty lähinnä muutamia Motorolan omia pieniä käytettävyyttä parantavia lisäominaisuuksia. Asetusvalikkoon Lenovo on lisännyt muutamia lisäasetuksia, kuten Moto Mods -valikon.

Lenovo on ilmoittanut tuovansa Android 7.0 Nougat -päivityksen Moto Z -malleille vielä viimeisen vuosineljänneksen aikana (loka-joulukuussa).

Moto Z:n sovellusvalikosta löytyy ainoastaan kaksi yrityksen omaa sovelluskuvaketta Googlen vakiosovelluspaletin lisäksi. Moni käyttäjä on varmasti tyytyväinen siihen, ettei valmistaja ole täyttänyt puhelimen muistia bloatwarella. Motorolan omista sovelluskuvakkeista toinen vie aiemmistakin Moto-puhelimista tuttuun Moto-sovellukseen, joka sisältää useita käyttöä helpottavia toimintoja. Maininnan arvoinen uusi ominaisuus on näytön kutistamismahdollisuus näytön alapuolelta ylöspäin pyhkäisemällä. Harmi vain, että näkymä kutistuu keskelle ruudun alareunaa, eikä sitä saa painotettua jompaan kumpaan reunaan, jolloin sen käyttö yhdellä kädellä olisi vieläkin helpompaa. Moto Mods -sovelluskuvake avaa puolestaan nettiselaimeen sivun, joka ei kuitenkaan jostain syystä toimi.

 

MotoMods-lisätarvikkeet

moto-z-mods-1 moto-z-mods-2

Motorola tarjoaa uusiin Moto Z-, Moto Z Force- ja Moto Z Play -malleihinsa MotoMods-lisävarusteita, jotka kiinnittyvät voimakkaiden magneettien avulla puhelimien takakuoreen ja kommunikoivat puhelimen kanssa takakuoren alaosassa sijaitsevien kullattujen kontaktipisteiden välityksellä. Valikoimaan kuuluu tällä hetkellä 99 euron hintainen kaiutin, 79 euron hintainen lisäakku, 299 euron hintainen videoprojektori ja zoomillinen kameralisäosa sekä 29-39 euron hintaisia takakuoria kangas-, puu- ja nahkapinnalla.

Tutustumme MotoMods-lisävarusteisiin sekä Hasselblad True Zoom -kameralisäosan kuvanlaatuun tarkemmin marraskuussa julkaistavan Moto Z Play -testiartikkelin yhteydessä.

 

Suorituskyky ja akunkesto

moto-z-12

Moto Z saapui TaskuMuron toimitukseen lokakuun alussa, ja se vieraili ympärivuorokautisessa testikäytössä pariinkin otteeseen lokakuun aikana yhteensä noin puolentoista viikon ajan. Laitteen kanssa ei havaittu testijaksolla minkäänlaisia ongelmia raudan eikä ohjelmiston kanssa.

Kuten rautaominaisuuksien perusteella saattoi jo ennakkoon arvella, lähes vakiomuotoinen Android pyörii Moto Z:lla erittäin sujuvasti ja nopeasti. Nopean vertailun perusteella toimintanopeudessa ei ole havaittavia eroja suuntaan tai toiseen markkinoiden muihin high-end-puhelimiin verrattuna.

Snapdragon 820 -piiristä tuli äskettäin markkinoille kevyesti paranneltu 821-versio, mutta siitä huolimatta se edustaa edelleen markkinoiden terävimmän kärjen suorituskykyä sekä prosessorien että grafiikkasuorittimen osalta. Tämän johdosta niin kaikkien pelien kuin hyötysovellustenkin voi odottaa toimivan Moto Z:lla juuri niin hyvin kuin tällä hetkellä on mahdollista. Rasituksessa puhelin lämpenee yläosastaan havaittavasti, mutta ei häiritsevästi.

Otimme testeihin verrokiksi OnePlus 3:n, joka on 399 euron hintaisena edullisin Suomen markkinoilla myynnissä oleva Snapdragon 820 -piirillä varustettu älypuhelin. Samankaltaisen raudan johdosta myös testitulokset ovat melko lähellä toisiaan, joskin Moto Z jää useimmissa hieman jälkeen alhaisemman prosessoriytimien maksimikellotaajuutensa johdosta. Tähdellä (*) merkityissä kohdissa pienempi tulos on parempi.

  • Androbench 5: 430,2/147,97/105,2/53,76 Mbit/s (400,73/159,75/130,89/17,06 Mbit/s)
  • AnTuTu 6.1 64bit: 129282 (143434)
  • Geekbench 4 (Single/Multi): 1459/3874 (1737/4188)
  • GFXBench T-rex 1080p offscreen: 76 FPS (92 FPS)
  • GFXBench Manhattan 1080p offscreen: 40 FPS (49 FPS)
  • GFXBench Manhattan 3.1 1080p offscreen: 27 FPS (- FPS)
  • GFXBench Car Chase 1080p offscreen: 16 FPS (18 FPS)
  • 3DMark Slingshot ES3.1: 2104 (2591)
  • PCMark Work 2.0: 6483 (5285)
  • Sunspider 1.0.2: 649,6 ms (607,2 ms)*
  • Vellamo 3.1 Browser/Multicore/Metal: 5306/3528/3624 (5543/3694/3726)

 

Moto Z:n akun kapasiteetti (2600 mAh) on nykypäivän 5,5-tuumaiselle puhelimelle varsin alhainen, joten ennakko-odotuksemme akunkestosta eivät olleet erityisen optimistiset.

Hieman raskaammassa käytössä noin kolmen tunnin päivittäisellä näytön päälläoloajalla akun varauksesta oli päivän (noin klo 8-24) päätteeksi jäljellä noin 25-35 %. Kevyinä päivinä akun varausta saattoi jäädä jäljelle jopa 60-65 %, mutta tuolloin näytön aktiivisuus oli vain noin tunnin luokkaa. Pariin kertaan yhdellä latauksella selvittiin juuri ja juuri kahden päivän yli, jolloin akun latausta jäi jäljelle noin 5-10 % ja näytön päälläoloajaksi muodostui kahdelta päivältä yhteensä 2,5-3 tuntia.

Kokonaisuutena arvioituna Moto Z:n akunkesto on tässä luokassa keskitasoa heikompaa, eikä yhdellä latauksella kannata odottaa selviävänsä kahden päivän yli kuin hyvin kevyellä käytöllä. Yhdestä päivästä selviämisellä ei sen sijaan pitäisi olla ongelmia muilla kuin heavy-usereilla. Testijakson sekalaiseen peruskäyttöön kuului mm. teksti- ja WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin käyttöä, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselausta, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiilidatan, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Lataaminen tyhjästä täyteen sujuu mukana toimitettavalla 15 watin pikalaturilla nopeasti noin tunnissa ja vartissa, joka on markkinoiden nopeimmasta päästä. Puhelin ei tue langatonta latausta, eikä ainakaan toistaiseksi ole jostain syystä saatavilla myöskään sitä tukevaa MotoMods-takakuorta. Lisävarusteena puhelimeen voi hankkia 79 euron arvoisen Incipio offGRID Power Pack MotoMods-lisäosan, joka sisältää 2220 mAh lisäakun ja joka lisää laitteen painoa 79 grammalla sekä paksuutta 6,2 mm:llä.

Sisältö

  1. Johdanto & pakkauksen sisältö
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Android 6.0.1 Marshmallow -käyttöjärjestelmä, MotoMods-lisätarvikkeet, Suorituskyky ja akunkesto
  5. Yhteenveto

Juha Kokkonen

Muropaketin uusimmat