UUSIMMAT

Kamera

28.11.2016 12:31 | Juha Kokkonen | 7

Kamera

moto-z-play-10

Kalliimpien Moto Z -mallien tapaan myös Moto Z Playn takakamera on sijoitettuna näyttävään keskellä takakuoren yläosaa sijaitsevaan pyöreään kyhmyyn, joka on selvästi kohollaan takakuoren lasipinnasta. Kyhmyn alareunaan on sijoitettu kahteen erisävyiseen lediin perustuva salama.

Moto Z Playn kamera on hieman erikoisesti tarkempi kuin aiemmin testaamassamme kalliimmassa Moto Z -mallissa. Kyseessä on tuntematon 16 megapikselin sensori, jonka pikselikoko on 1,3 mikrometriä. Kyseessä on todennäköisesti sama Omnivisionin valmistama 1/2,4-tuumainen OV16860-sensori, jota käytetään myös kesäkuussa TaskuMurossa testatussa Moto G4 Plus -mallissa.

Moto Z Playn kameran parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi, jossa ei kalliimpaan sisarmalliin verrattuna ole optista kuvanvakainta ja jonka valovoima on hieman heikompi. Kamera käyttää hybriditarkennusta, jossa hyödynnetään sekä laseria että vaiheentunnistusta.

Videokuvaus on tuettuna 720p-tarkkuudella 120 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, 1080p-tarkkuudella 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella ja 4K-tarkkuudella 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella.

Moto Z Playn kamerasovellus on täysin identtinen aiemmin testaamamme Moto Z:n kamerasovelluksen kanssa.

Yleisilme on melko pelkistetty ja pienen totuttelun jälkeen helppokäyttöinen. Erillinen suljinpainike löytyy tyypilliseltä paikaltaan näkymän oikeasta reunasta ja vasempaan reunaan on tuotu esille aiemmin piilossa olleet salaman, HDR-tilan ja ajastimen valinnat.

Asetusvalikko aukeaa näkymää oikealle pyyhkäisemällä ja vastaavasti vasemmalle pyyhkäisemällä avautuu otettujen kuvien selausnäkymä. Oikeasta ylänurkasta löytyy kuvaustilavalikko, joka sisältää peruskuvaustilan ja videokuvauksen lisäksi panoraamatilan, hidastetun videokuvaustilan sekä manuaalitilan, joka tarjoaa manuaalisäädöt tarkennukselle, valkotasapainolle, suljinajalle, herkkyydelle ja valotuksen kompensoinnille.

Kamerasovellukseen on  integroituna maininnan arvoinen lisäominaisuus – se osaa tunnistaa automaattisesti viivakoodit ja QR-koodit, kun sellainen osuu etsimeen.

Yllä on Moto Z Playlla otettuja muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Nopein tapa käynnistää Moto Z Playn kamera on käyttää joko lukitusnäkymän alanurkan pikavalintaa tai vaihtoehtoisesti painaa virtanäppäintä nopeasti kaksi kertaa peräkkäin. Kameran tarkennus- ja kuvanottonopeus on hyvällä tasolla, joskaan ei aivan markkinoiden terävintä kärkeä. Hämärässä kamera kytkee päälle automaattisen yötilan, jolloin kuvan ottaminen kestää olosuhteista riippuen sekunnista neljään sekuntia.

Moto Z Playn kameran kuvanlaatua voi kuvailla pitkälti samoilla sanoilla kuin Moto G4 Plussan tapauksessa. Jälki on terävää ja melko yksityiskohtaista – värimaailma toistuu mukavan eläväisenä, mutta silti luonnollisena. Dynamiikka on kamerapuhelimeksi kohtalaisen hyvää.

Hämärässä kuvanlaatu on käyttökelpoisen hyvää, vaikkakaan ei aivan markkinoiden parhaimmistoa. Kokonaisuutena katsottuna kuvat pysyvät miellyttävän terävän näköisinä ja värimaailmakin säilyy useimmiten varsin onnistuneesti. Kohina ei nouse missään vaiheessa häiritsevälle tasolle. Suljinaika nousee suurimmillaan 1/17 sekuntiin, jonka jälkeen kamera pyrkii hankkimaan kuviin lisävaloa herkkyyttä kasvattamalla.

Kokonaisuutena Moto Z Playn kamera on mielestämme parempi kuin isoveli Moto Z:ssa.

4K-videon tallentaminen onnistuu Moto Z Playlla 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Käytännössä taltiointi tapahtuu noin 50 Mbit/s bittivirralla ja 128 kbit/s stereoäänellä aivan kuten kalliimmassa sisarmallissakin. 4K-videon laadussa ei ole valittamista – se toistuu sujuvasti, värintoisto on hyvää ja kuva on yksityiskohtaista ja terävää.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Android 6.0.1 Marshmallow -käyttöjärjestelmä & valmistajan lisäominaisuudet
  5. Moto Mods -lisätarvikkeet
  6. Suorituskyky ja akunkesto
  7. Yhteenveto
Keskustelu

"Moto Mods -takakuori pääsi taipumaan yläosastaan irti puhelimen pinnasta. Lisäksi huomasimme, että lasin ja Moto Mods -kuoren väliin pääsee likaa, joka aiheutti jo testijakso aikana lasin pintaan useita pieniä naarmuja ja hankaumia."

Hyvää

  • Fyysisesti fiksulla tavalla toteutettu Moto Mods -lisätarvikekonsepti

Aika outo päätelmä noiden havaintojen perusteella :think:

"Lasinen takakuori mahdollistaa Playhin myös NFC-tuen."

Tämäkin aika kyseenalainen päätelmä :think:

Akunkesto kyllä aika vaikuttava.

SoulSucker

"Moto Mods -takakuori pääsi taipumaan yläosastaan irti puhelimen pinnasta. Lisäksi huomasimme, että lasin ja Moto Mods -kuoren väliin pääsee likaa, joka aiheutti jo testijakso aikana lasin pintaan useita pieniä naarmuja ja hankaumia."

Hyvää

  • Fyysisesti fiksulla tavalla toteutettu Moto Mods -lisätarvikekonsepti

Aika outo päätelmä noiden havaintojen perusteella :think:

No joo, näkisin että tuo vika oli ennemminkin tässä puhelinmallissa, kuin Moto Mods -konseptin teknisessä toteutuksessa yleensä. Moto Z -mallissa ei vastaavia ongelmia havaittu. Lisäksi tuo kuorijuttu koski vain yhtä takakuorimallia. Parannettavaa olisi siis Moto Z Playn takakuoren materiaalissa ja kiinnitysmagneettien voimakkuudessa sekä varauksella tuon yhden muovirunkoisen kuoren (Nylon) toteutuksessa.

Matthi

"Lasinen takakuori mahdollistaa Playhin myös NFC-tuen."

Tämäkin aika kyseenalainen päätelmä :think:

Moto Z Playssa on NFC. Metallisen takakuoren läpi se ei toimisi, mutta lasisen/muovisen läpi toimii.

Matthi

Mitä mieltä esim. HTC tai Apple on tuosta?

Kummallakaan metallikuori ei ole täysin umpinainen (esim. iPhone 7 ja HTC 10), vaan NFC-antenni on ymmärtääkseni sijoitettu metalliin upotettuihin muovisiin antenniraitoihin tai kameran ympärille. Käsitykseni mukaan NFC ei toimi metallipinnan läpi, koska metalli aiheuttaa sähkömagneettiseen induktioon häiriötä. Toki myönnän olevani väärässä, jos tästä on esittää jotain toisenlaista teknistä dataa (jollaista en ainakaan nopealla googletuksella löytänyt).

Kysehän ei nyt ollut siitä, etteikö metallirakenteiseen puhelimeen voisi NFC:tä toteuttaa, vaan että lasinen takakuori mahdollistaa sen paljon vaivattomammin ja helppokäyttöisemmin suurempaa induktiosilmukkaa käyttäen.

Ei kai mikään metallikuori ole täysin umpinainen, pelkästään antennien takia (?). Tuosta sai vaan juuri sen käsityksen, että metallirakenteisessa puhelimessa ei voisi olla NFC:tä.

Matthi

Ei kai mikään metallikuori ole täysin umpinainen, pelkästään antennien takia (?). Tuosta sai vaan juuri sen käsityksen, että metallirakenteisessa puhelimessa ei voisi olla NFC:tä.

Myönnetään, ehkäpä hieman kömpelösti ilmaistu, nyt kun sitä tuolta kannalta ajattelee.

Muropaketin uusimmat