Uusimmat

Moto Mods -lisätarvikkeet

28.11.2016 12:31 Juha Kokkonen

Moto Mods -lisätarvikkeet

moto-z-mods-1

Kuten jo Moto Z -puhelimen testiartikkelin yhteydessä sivusimme, kaikki Motorolan Moto Z -sarjan puhelimet ovat yhteensopivia yrityksen uuden Moto Mods -lisätarvikekonseptin kanssa. Tällä hetkellä valikoima koostuu kaiuttimesta, lisäakusta, videoprojektorista, zoomillisesta kamerasta sekä takakuorista, joista saimme testattavaksi kuvassakin näkyvän projektorin ja kameralisäosan.

Lisäksi markkinoilta löytyy 79 euron arvoinen Incipio offGRID Power Pack -lisäakku, joka lisää puhelimen paksuutta 6,2 mm ja kasvattaa akun kapasiteettiä 2220 mAh, sekä 99 euron hintainen JBL Soundboost -kaiutin, joka on varustettu tukijalalla sekä 1000 mAh lisäakulla.

Lenovo tarjoaa myös Moto Mods -kehitysohjelmaa sekä kehitysalustaa, joka tarjoaa muille valmistajille mahdollisuuden kehittää ja toteuttaa omia Moto Mods -lisätarvikkeitaan. Toistaiseksi markkinoilla ei kuitenkaan ole näkynyt uusia kolmansien osapuolien Moto Modseja.

moto-z-mods-2

Moto Mods -lisävarusteet kommunikoivat Moto Z -puhelimien kanssa takakuoren alaosasta löytyvien kontaktien avulla. Pieniä pyöreitä kullattuja kontaktipisteitä on kaikkiaan 17 kappaletta, joiden lisäksi niiden alapuolella on pitkä ja kapea kontaktipalkki. Liitännän avulla Moto Modsin ja puhelimen välillä voi siirtää ääntä, kuvaa, dataa ja virtaa, joka avaa lähes rajattomat mahdollisuudet lisäosien toteuttamiselle. Nopeimmillaan data siirtyy puhelimen ja Moto Modsin välillä USB 3.1 -väylän avulla.

Moto Mods -lisäosat kiinnittyvät Moto Z -puhelimiin magneettien avulla. Kiinnitys on voimakas, eivätkä puoliskot pääse irtoamaan toisistaan, vaikka yhdistelmää ravistelisi voimakkaasti vain toisesta puoliskosta kiinni pitäen. Fyysisesti Moto Modsien toteutustapa vaikuttaisi siis varsin onnistuneelta.

Puhelin tunnistaa liitetyn Moto Mods -lisälaitteen automaattisesti ja kertoo sen tilasta sekä akun varauksesta ilmoitusvalikossa. Lisäksi Moto Modsien hallintaa varten löytyy  oma alavalikkonsa asetusvalikosta. Tämän valikon kautta voi tarkastella kytkettynä olevan Moto Modsin mahdollisia asetuksia, ohjelmistoversiota, ohjelmistopäivitysten saatavuutta sekä käynnistää lisäosan uudelleen. Käyttäjä voi myös halutessaan käynnistää ensimmäisellä käyttökerralla ruudulle pyörähtävän lisäosan esittelyn uudelleen. Molempiin testaamiimme Moto Modseihin saapui pari päivitystä loka-marraskuun aikana.

moto-z-mods-4

moto-z-mods-3

Toinen testaamistamme Moto Mods -lisälaitteista on Insta-Share Projector, joka on pieni puhelimen takakuoreen liitettävä kuvaprojektori, jonka suositushinta on melko suolainen 299 euroa. Tuotepakkaukseen sisältyy itse projektorin ohella ainoastaan mikrokuituinen säilytyspussi sekä käyttöohjeet.

Insta-Share Projectorin fyysiset mitat ovat 152 x 74 x 11 mm ja se painaa 125 grammaa, jonka myötä puhelimesta tulee melkoinen möhkäle, jota ei kovin mieluusti kanna taskussaan. Laite sisältää 1100 mAh akun, joka latautuu USB Type-C -liitännän kautta.

moto-z-mods-5

Insta-Share Projectorissa on ainoastaan yksi painike sekä säätörulla kuvan tarkennukselle. Painiketta hetken pohjassa pitämällä projektori käynnistyy ja lyhyesti painamalla puhelimen näytölle avautuu säädöt kirkkaudelle ja trapetsikorjaukselle. Projektorin päällä on melko jäykkä ylös käännettävä metallilevy, joka toimii portaattomasti säädettävänä tukijalkana. Toteutus on hyvä ja projektorin saa helposti haluttuun heijastuskulmaan. Tukijalan vieressä on ilmanottoaukko, jonka takana pyörii pieni arviolta 15 mm kokoinen projektoria jäähdyttävä tuuletin, joka pitää vaimeaa surinaa.

Projektori perustuu DLP-tekniikkaan (Digital Light Processing) ja LED-polttimoon, jonka käyttöiäksi luvataan 10 000 tuntia. Projektorin resoluutio on melko vaatimaton 854 x 480 pikseliä ja se pystytään heijastamaan maksimissaan 70 tuuman kuvakokoon. Kirkkaudeksi kerrotaan 50 lumenia ja kontrastisuhteeksi 400:1. Projektorin oman akun luvataan riittävän noin tunnin käyttöön, jonka jälkeen se siirtyy käyttämään puhelimen akkua.

moto-z-mods-6

Insta-Share Projektorin käyttö on yksinkertaista ja suoraviivaista, kuten tällaisen sovelluksen kohdalla voi odottaakin. Projektori liitetään puhelimen takakuoreen ja puhelin ilmoittaa välittömästi tunnistaneensa kytketyn lisäosan. Tämän jälkeen projektoriin kytketään virrat sen kyljessä olevasta napista ja puhelimen näytöllä oleva näkymä heijastuu projektorin kautta.

Testi osoitti, että projektorin valovoima ei riitä heijastamaan selkeää värikylläistä kuvaa kuin hämärässä tai mieluiten pimeässä tilassa. Lisäksi totesimme manuaalisen tarkennuspyörän olevan liian herkkä ja löysä, joka teki kuvan tarkentamisesta hankalaa sekä aiheutti kuvan muuttumisen epätarkaksi pienestäkin tärähdyksestä tai värinästä. Positiivisena ominaisuutena projektori osaa korjata automaattisesti kulmasta ja etäisyydestä muodostuvan kulmavääristymän.

Kokonaisuudessaan Insta-Share Projektori vaikutti hauskalta lelulta, mutta sitä on hankala suositella 299 euron hintaisena ja näin heikkotehoisena juuri mihinkään todelliseen käyttöön.

moto-z-mods-9

moto-z-mods-7

Toinen testiin saamamme Moto Mods -lisälaite on Hasselblad True Zoom -kamera, joka tuo optisen zoomin älypuhelinkameran pariksi. Kuten nimestä voi päätellä, kamera on kehitetty yhdessä ruotsalaisen Hasselbladin kanssa, joka on tunnettu lähinnä laadukkaista ammattilaistason studiokameroistaan. Hasselblad True Zoom -lisäosan suositushinta on 299 euroa ja sen pakkauksessa toimitetaan lisäksi ohjekirja ja säilytyspussi. Lisäksi tarjolla on ilmainen käyttöoikeus Hasselbladin Phocus -kuvanmuokkaussovellukseen

Hasselblad True Zoom on kooltaan 152,3 x 72,9 x 9,0 – 15,1 mm ja painaa 145 grammaa, joten yhdessä puhelimen kanssa se muodostaa melkoisen möhkäleen, jota on lähes mahdoton kantaa housujen taskussa. Positiivisena puolena lisäosan laaduntuntu on melko tukeva ja kumimainen pinta sekä muotoiltu kamerakahva mahdollistavat kohtalaisen miellyttävän yhden käden kuvauksen. Kuvauskahvan päälle on sijoitettu kaksivaiheinen suljinpainike, zoomausvipu sekä virtapainike.

moto-z-mods-8

Hasselblad True Zoomin suurin lisäarvo tulee kymmenkertaisesta optisesti vakautetusta 10x zoom-objektiivista, jonka kinovastaava polttovälialue on 25–250 mm ja valovoima f3.5–6.5. Lisäosa ei hyödynnä puhelimen omaa kameraa, vaan sisältää erillisen CMOS-kuvansensorin, joka on kooltaan 1/2,3-tuumaa ja tarkkuudeltaan 12 megapikseliä (pikselikoko suurehko 1,55 mikrometriä). On hieman hassua, että resoluutio on heikompi kuin Moto Z Playn ja Moto Z Forcen vakiokameroissa. Tarkennus perustuu vaiheentunnistukseen ja kontrastieroihin. Videokuvan tallentaminen onnistuu vain maksimissaan 1080p-tarkkuudella. Raw-kuvaus on tuettuna ja hämärässä apuna on aito xenon-salama.

moto-z-mods-10

Hasselblad True Zoomin käyttö on suoraviivaista ja helppoa – lisäpalikka kiinni puhelimeen ja kuvaaminen käyntiin. Käynnistäminen onnistuu joko lisäosan virtapainikkeesta tai kamerasovelluksen kuvakkeesta.

Kameran toiminnassa ei ole suoranaisesti hehkuttamista, sillä se tuntuu varsin kömpelöltä. Kaikki kestää selvästi pidempään kuin puhelimen omalla kameralla – käynnistyminen, tarkentaminen ja kuvan ottaminen. Lisäksi saimme kuvaussovelluksen kaatumaan pariin kertaan.

True Zoom toimii suoraan puhelimen vakiokamerasovelluksen kautta, mutta eroavaisuutena sen mukana tulee vasempaan reunapalkkiin sijoittuva Hasselblad-lisävalikko, joka sisältää Raw- ja mustavalkokuvauksen valinnat sekä lisää kuvaustiloja. True Zoomin kerrotaan toimivan myös useimpien muiden kamerasovellusten kanssa.

Yllä Moto Z -älypuhelimeen kiinnitetyllä Hasselblad True Zoom -lisäosalla otettuja kuvia. Kahdessa jälkimmäisessä kuvaustilanteessa kuvat on otettu objektiivin laajakulma- ja telepäällä. Kuvat avautuvat täyteen kokoonsa klikkaamalla.

Ottamissamme vertailukuvissa Hasselblad True Zoomilla taltioidut otokset olivat keskimäärin heikkolaatuisempia kuin Moto Z:n ja Moto Z Playn vakiokameroilla otetut kuvat. Hasselbladin kuvat olivat epätarkempia, pehmeämpiä, värimaailmaltaan hieman sinisiä ja kohisivat enemmän. Ainoaksi eduksi voitaneenkin laskea kymmenkertainen optinen zoomi, joka toimi kohtalaisen hyvin ja joka ei onnistu millään tämän hetken älypuhelimella.

Hasselblad True Zoomia on hankala suositella, sillä sen voi kuvitella sopivan vain hyvin kapealle kohdeyleisölle. Hinnan, keskinkertaisen kuvanlaadun ja suuren koon vuoksi zoomia kaipaavalle voi melkeinpä suositella erillisen digipokkarin ostoa, jos nyt sitten zoomilla otettuja kuvia ei ole tarve päästä erityisen suurissa määrin jakamaan välittömästi internetiin ja sosiaaliseen mediaan.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Android 6.0.1 Marshmallow -käyttöjärjestelmä & valmistajan lisäominaisuudet
  5. Moto Mods -lisätarvikkeet
  6. Suorituskyky ja akunkesto
  7. Yhteenveto