Uusimmat

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

27.07.2017 17:00 Juha Uotila

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

Ulkonäöllisesti ja rakenteellisesti uudet Nokialaiset ovat jykeviä. Molemmat puhelimet tuntuvat kädessä todella laadukkailta. Tunne vain vahvistuu, kun muistaa laitteiden maksavan 200 ja 250 euroa. Tässä alemmassa hintaluokassa harvoin saadaan nähdä rakenteellisesti yhtä laadukkaita puhelimia kuin Nokia 5 ja Nokia 6 ovat. Kumpikaan laite ei nitise tai natise eivätkä ne jousta edes voimakkaan väännön edessä.

Laitteiden suurimmat erot ovat lähinnä pintapuolisia. Nokia 5:n ja Nokia 6:n pääasiallinen materiaali on takapuolella metallia sekä etupuolella normaali lasi. Nokia 6:n mitat ovat 154 x 75,8 x 7,9 millimetriä ja painoa sillä on 169 grammaa, kun taas Nokia 5:n fyysiset mitat ovat 149,7 x 72,5 x 8 millimetriä ja painoa Nokia 5:llä on 160 grammaa.

Nokia 6

Laitteet eroavat myös muotoilultaan toisistaan ja Nokia 6 edustaakin laitteista kulmikkaampaa muotoilua, kun taas Nokia 5:n sivut ovat pyöristettyjä ja design saumattomampi isoveljeen verrattuna.

Nokia 5

Tuntumaltaan allekirjoittaneelle Nokia 5 tuntui käteen huomattavasti mukavammalta, kun taas Nokia 6:n reunojen terävähköt kulmat aiheuttivat käsituntumaan pienen miinuksen.

Metallista rakennetut puhelimet ovat yleensä liukkaita, eivätkä Nokia 5 ja Nokia 6 tee tässä poikkeusta, ja varsinkin kuivemmilla käsillä molempien laitteiden takakansi on todella liukas. Nokia 6:n terävämmät reunat ja kulmikkaampi muotoilu tosin auttaa liukkautta vastaan huomattavasti paremmin, ja puhelimen käsittely yhdellä kädellä tuntuikin huomattavasti luotettavammalta.

Nokia 6

Laitteiden etuosan valtaa näyttö, joka Nokia 6:ssa on 5,5 tuuman FullHD-resoluutioon (1080 x 1920 pikseliä) pystyvä, kun taas Nokia 5:ssä näyttö on kooltaan 5,2 tuumaa ja maksimiresoluutio on perus-HD eli 720 x 1280 pikseliä. Nokia 6 näyttö on suojattu Gorilla Glass 3:lla, mutta Nokia 5:n osalta valmistaja kertoo vain käyttävänsä Gorilla Glassia, sen tarkemmin versionumeroa mainitsematta.

Nokia 5

Nokia 6:n näyttö on resoluutioltaan nykypäivänä täysin riittävä, mutta Nokia 5:n alempaa resoluutiota voidaan pitää jo pienenä puutteena. Molempien laitteiden näytöt ovat kuitenkin laadukkaita ja värientoisto molemmissa on kunnossa. Näytöt pärjäävät myös kirkkaammassakin auringonpaisteessa, jolloin näyttö siirtyy vielä erilliseen erittäin kirkkaaseen tilaan. Tässä tapauksessa näytön väritoisto kärsii ja musta alkaa olla enemmänkin vaalean harmaata. Laitteiden näyttöjen väritoistossa oli myös selvästi huomattava ero, nimittäin Nokia 6:n näyttö oli huomattavasti sinertävä kun näyttöjä verrattiin rinnakkain. Laitteet eivät myöskään sisällä minkäänlaista näytön värien säätötilaa, jolla sinertävyyttä saisi vähennettyä.

Näytön alta löytyy molemmista laitteiden sormenjälkilukija, joka toimii myös kotipainikkeena. Sormenjälkilukijan molemmin puolin on asetettu Androidin perustoimintapainikkeet (paluu ja äskeiset sovellukset) kiinteinä painikkeina, eikä näiden paikkaa voi asetuksissa muuttaa. Sijoittelu noudattaa puhtaan Androidin asettelua, eli paluu-painike on sormenjälkilukijan vasemmalla puolella ja äskeiset sovellukset -painike on sijoitettu sormenjälkilukijan oikealle puolelle.

Nokia 6

Sormenjälkilukijoissa HMD on päätynyt hieman normaalia kapeampaan lukijaan, joka osittain muistuttaa esimerkiksi HTC U11 lukijan kokoa. Molempien puhelimien sormenjälkilukija toimi testijakson ajan hyvin, mutta lippulaivapuhelimiin verrattuna hiukan hitaammin. Sormenjälkilukijan tarkkuus vaikuttaa kuitenkin olevan ihan samalla tasolla lippulaivapuhelimista löytyvien lukijoiden kanssa, eikä testijakson aikana sattunut kohdalle hutilukuja.

Nokia 6

Näytön yläpuolelta löytyy puhelinten kuuloke, joka toimii myös laitteen toisena stereokaiuttimena, etukamera, etäisyydentunnistin sekä oikeasta etukulmasta Nokia-logo. Valitettavasti Nokia 6:n globaalista versiosta on poistettu ilmoitusledi, joka löytyy laitteiden Kiina-varianteista. Tällaiset alueelliset erot itse laitteiden raudassa ovat hiukan harmittavia, eikä ainakaan allekirjoittanut keksi ilmoitusledin poistamiseen yhtään järkevää syytä.

Nokia 6

Puhelinten alaosan reunukseen on sijoitettu latausliitin, joka molemmissa laitteissa on mikro-USB-pohjainen. Vaikka kyseessä onkin alle 300 euron laitteet, olisi ainakin Nokia 6:een toivonut USB-C-liitintä, joka olisi myös ollut eräänlainen myyntivaltti tässä hintaluokassa. Latausliittimen vierestä löytyy myös laitteen yksi mikrofoni ja liittimen toiselta puolelta kaiutin. Nokia 6:n osalta laitteessa on stereokaiuttimet, kun taas Nokia 5 joutuu tyytymään pelkkään monokaiuttimeen. Molemmat puhelimet on varustettu myös erillisellä TFA9891 -lisävahvistinpiirillä paremman äänen tuottamiseksi.

Nokia 6 kaiuttimet pystyvät tuottamaan suhteellisen voimakasta sekä laadukasta ääntä. HMD mainostaa myös, että laite tukee Dolby Surround -äänitekniikkaa, ja ominaisuudelle löytyykin oma asetuksensa ääniasetuksista. Kovin suurta eroa äänessä ei huomaa oli asetus päällä tai ei.

Nokia 5

Nokia 6

Puhelinten oikealta sivulta löytyy laitteiden virta- sekä äänenvoimakkuuspainikkeet. Virtapainikkeen osalta ainakin allekirjoittaneelle tuli tunne, että Nokia 5:n painikkeen palaute oli huomattavasti parempi, kun taas Nokia 6:n osalta painike tuntui olevan liian alhaalla ja sen painamisesta ei saanut kunnollista ”palautetta”. Äänenvoimakkuuspainikkeet ovat molemmissa malleissa laadukkaat, ja niistä kuuluukin säätäessä suhteellisen voimakas naksaus.

Nokia 6

Reunuksen yläosaan on sijoitettu ainoastaan 3,5 millimetrin ääniliitäntä. Puhelinten vasemmalta sivulta löytyy sitten laitteiden osalta yksi eroavuus. Nokia 6:ssa laitteen vasemmasta reunasta löytyy vain yksi luukku, jonka taakse saa asetettua joku kaksi nano-SIM-korttia tai yhden SIM-kortin sekä microSD-muistikortin.

Nokia 5

Nokia 5:ssä sivulta löytyy luukkuja kaksi, joista toisen takana on kaksi nano-SIM-korttipaikkaa ja toisen luukun takana erillinen microSD-korttipaikka. Nokia 5:ssä on siis mahdollista käyttää kahta SIM-korttia sekä erikseen kasvattaa laitteen tallennustilaa vielä muistikortilla, kun taas Nokia 6:ssa käyttäjä joutuu valitsemaan käyttääkö kahta SIM-korttia vai haluaako käyttöön myös muistikortin.

Nokia 6

Puhelinten takaosa on pelkistetty, ja laitteen metallisesta takaosasta löytyykin laitteiden pääkamerat sekä LED-salamavalo. Lisäksi takaosan keskellä on myös Nokia-tekstilogo. Laitteiden takakamerat ovat omassa ”kaistaleessaan” takaosan yläosassa ja kamerasuikale onkin itse takaosasta korotettuna. Pöydälle asetettuna puhelimet siis ”nojaavat” korotettuun kameraosaan, joka aiheuttaa myös laitteiden keikkumisen pöydällä esimerkiksi näytön reunoja käytettäessä.

Molempien Nokioiden tehoista vastaa kahdeksanytiminen Qualcommin Snapdragon 430 -prosessori ja grafiikkatehoista Adreno 505 -grafiikkapiiri. Snapdragon 430 -piirin jokainen ydin pohjautuu ARM:n Cortex A53 -piiriin, ja jokaisen ytimen kellotaajuus on 1,4 gigahertsiä.

Nokia 5 ja 6 eivät siis missään tapauksessa ole mitään tehopesiä, vaan HMD on selkeästi pyrkinyt tarjoamaan halvan, mutta kuitenkin toimivan ratkaisun uusilla malleillaan. Testijaksomme aikana laitteiden toiminta oli pääosin sulavaa, mutta pieniä hidasteluja käyttöjärjestelmässä ja animaatioissa oli selvästi havaittavissa. Suurimmat hidastelut näkyivät sovelluksien avausnopeudessa ja esimerkiksi hetkellisinä kamerasovelluksen hidasteluina.

Muistipuolella erot löytyvät lähinnä muistin määrässä sekä sisäisessä tallennustilassa. Nokia 5 tyytyy muistimäärässä kahteen gigatavuun, kun Nokia 6:ssa muisti on kasvatettu kolmeen gigatavuun.

Tallennustilaa Nokia 5:ssä on 16 gigatavua, joista käyttöjärjestelmä ja vakio-ohjelmat haukkaavat 7,43 gigatavua. Nokia 6:ssa tallennustila on tuplattu 32 gigatavuun, josta käyttöjärjestelmä ja ohjelmisto haukkaavat 9,96 gigatavua.

Snapdragon 430 tarjoilee verkkopuolella Qualcommin X6 LTE -modeemin (LTE CAT 4), joka tarjoaa enintään 150 Mbps:n latausnopeuden ja 75 Mbps:n lähetysnopeuden.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat