Uusimmat

Kamera

27.07.2017 17:00 Juha Uotila

Kamera

Nokia 5

Nokia 5:n pääkamera on 13 megapikselin sensorilla ja f2.0-aukolla varustettu. Nokia 6:n osalta kameran tarkkuus on nostettu 16 megapikseliin ja linssin aukko on samalla f2.0-arvolla varustettu. Molempien puhelinten automaattitarkennus perustuu vaihetunnistukseen ja apuna toimii tupla-LED-salama. Nokia 6 luottaa pieniin yhden mikronin kokoisiin pikseleihin, kun taas Nokia 5:n kamerassa pikselikoko on suurempi 1,12 mikronia.

Nokia 5:n ja Nokia 6:n kamerasovellus on Nokian/HMD:n käsialaa, vaikkakin se pohjautuu löyhästi Googlen kamerasovellukseen. Itse kameran käyttöliittymä on pyritty pitämään mahdollisimman simppelinä. Käyttöliittymästä löytyykin toisesta reunasta suuri laukaisinnappi, jonka molemmin puolin on sijoitettu painikkeet, joista toisella voidaan hypätä suoraan videokameratilaan ja toisella päästään selaamaan kuvagalleriaa.

Toisesta reunasta löytyy painikkeet etu- ja takakameran välillä vaihtamiseen, laukaisuviiveen asettamiseen, HDR-tilalle sekä salamalle. Laukaisupainikkeen yläpuolelle on sijoitettu vielä erillinen painike, jolla voidaan nopeasti vaihtaa kuvatilaa panoraaman, normaalitilan sekä niin sanotun kaunistus-tilan välillä.

Kameran muihin asetuksiin pääsee toisessa kulmassa olevan ”hampurilais”-painikkeen kautta. Asetuksista löytyy perusasetukset kameran tarkkuuden asetukseen sekä mahdollisuus vaihtaa myös kameran manuaalitilaan. Valitettavasti manuaalitila tarjoaa todella niukat säädöt, ja sillä pystyykin säätämään ainoastaan valotuksen korjausta, valkotasapainoa, tarkennusta sekä kameran mittaustilaa.

Kameran käyttöliittymä on selkeä, tosin tässä hintaluokassa mitään erikoisominaisuuksia kameralta ei kannata muutenkaan odottaa. Suurin heikkous sovelluksen osalta on sen hetkelliset hidastelut ja pienet silmiinpistävät mietintätauot, jotka osittain menevät heikomman Snapdragon 430 -piirin piikkiin.

Lisäksi testijakson aikana huomattiin varsinkin Nokia 6:n kanssa outoja ongelmia, kun kameralla otettua kuvaa ei hetken päästä löytynytkään enää kuvagalleriasta. Käytössä onkin huomioitava se, että kuvan ottamisen jälkeen tulee aina odotella pieni hetki, että puhelin ehtii varmasti tallentaa otetun kuvan laitteen muistiin.

Laadullisesti Nokia 6:n kamera ei ole kovin kummoinen. Hyvässä valaistuksessa Nokia 6 ottaa kohtuullisen yksityiskohtaisia kuvia, mutta kuvien väritoisto on hiukan pehmeä ja lattea. Kun kuvia tarkastelee lähemmin, on yksityiskohdissa selkeää pehmeyttä, varsinkin kuvien kulmissa ja reunoilla. Kuvien kontrasti ei myöskään yllä tasolle, mitä kilpailijat ovat tässä hintaluokassa pystyneet esittämään. Hämärässä kuviin alkaa syntymään voimakkaan jälkikäsittelyn ansiosta rakeisuutta ja yksityiskohdat menevät epätarkoiksi, ja niissä alkaa näkymään selkeää vesiväriefektiä.

Nokia 5:n osalta tilanne on hiukan toinen, ja kameran kuvat ovat teräviä ja yksityiskohtaisia. Tarkemmalla tutkinnalla kuvista on kuitenkin näkyvissä selkeää rakeisuutta, jopa hyvässä valaistuksessa. Tämä ei kuitenkaan kuvien laatua päällisin puolin haittaa, ja rakeisuus ja jälkikäsittely on näkyvissä vain kun kuvia tarkastellaan tietokoneella. Kuvien väritoisto on Nokia 5:llä huomattavasti paremmin hallussa – värit ovat luonnollisia eikä niitä ole ylisaturoitu. Hämärässä kamera alkaa yskiä ja kuvista tulee rakeisia ja yksityiskohdat menevät todella nopeasti epätarkoiksi.

Kameroiden osalta halvemman Nokia 5:n suurempi pikselikoko onnistuu tarjoamaan joissain tilanteissa jopa parempaa laatua kuin isoveli Nokia 6:n kamera. Vaikka HMD onkin mainostanut, ettei se halua lähteä kilpailemaan ”megahertseillä ja megapikseleillä”, Nokia 6:n kameraa tutkiessa tulee mieleen, että isoveljeen on vain ollut pakko saada jotain ”isompaa” kuin halvempaan Nokia 5:een. Ero on sitten synnytetty nostamalla pääkameran megapikselimäärää, jolloin on samalla jouduttu pienentämään pikselikokoa.

Nokia 6

Videokuvauksessa Nokia 5 ja Nokia 6 kykenevät tallentamaan 1080p-tarkkuuksista videota 30 FPS:n ruudunpäivityksellä. 4K-videoihin ei näillä laitteilla siis päästä käsiksi, mutta noin 200 euron hintaluokassa se onkin vain harvojen laitteiden herkkuja, eikä niissäkään laatu ole järin kehuttavaa.

Nokia 5 osalta videokuva on tässä hintaluokassa kohtuullista, ja laadultaan video tallennetaan keskimäärin noin 17 megabitin sekuntivirralla ja videon ääni stereona 96 kilobittiä sekunnissa laadulla. Videon osalta on pyritty toistamaan tilanteet mahdollisimman luonnollisina, mutta videoissa on selvästi havaittavissa pienimuotoista pehmeyttä.

Nokia 6:n videolaatu vastaa pitkälti Nokia 5:n laatua. Video tallennetaan 17-20 Mb/s:n  bittivirralla ja ääni stereona 96 kbps:n laadulla. Nokia 6:n video on kokonaisuutena hiukan Nokia 5:n tuottamaa videota laadukkaampaa, mutta videota vaivaa sama värien vaisuus ja latteus.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto