Uusimmat

Käyttöjärjestelmä

27.07.2017 17:00 Juha Uotila

Käyttöjärjestelmä

Nokia 6

HMD:n valmistamien Nokioiden yksi suurimmista myyntivalteista on sen käyttöjärjestelmä. HMD ei ole lähtenyt leikkimään ja tarjoaakin uusissa Nokioissa täysin Googlen puhdasta Androidia vastaavan käyttöjärjestelmän.

Päällisin puolin järjestelmä on täysin kuin Googlen Nexus- tai Pixel-laitteista, mutta HMD on valinnut väriteemaksi Nokia-tyylisen sinisen, joka toimii järjestelmän päävärinä niin ikoneissa kuin myös valikoissa. Huomioitavana pikkuseikkana Androidissa nykyisin mukana olevaa yötilaa ei myöskään uusista HMD:n laitteista löydy.

Pieniä muutoksia on tehty myös ilmoitusvalikon yläpuolella oleviin pikakuvakkeisiin, nimittäin niiden kokoa on kasvatettu, ja ne ovatkin huomattavasti suurempia kuin puhtaassa Androidissa. Molemmista laitteista löytyy Android 7:n mukana tullut monikäyttötila, mutta jostain kumman syystä sovellusten ikkunoiden kokoa ei tässä tilassa pysty muuttamaan, vaan sovellusten ikkunat vievät aina puolet ruudusta. Muutos on varmasti tehty kompensoimaan pienempiä näyttöjä (Nokia 5), mutta samalla tällaiset pienet muutokset syövät laitteiden ”puhdasta Android” -kokemusta.

HMD on myös tuonut vanhoista Nokialaisista tutut eleet myös Nokia 5- ja Nokia 6 -puhelimiin. Eleiden avulla voi muun muassa puhelun tullessa hiljentää soittoäänen kääntämällä näytön pöytää vasten. Eleet ovat monille varmasti tuttuja, ja niitä alkaa löytyä jo jokaisesta Android-puhelimesta.

Nokia 5

HMD on pyrkinyt pitämään järjestelmän mahdollisimman lähellä puhdasta Androidia, ja puhelimista ei löydykään juuri ylimääräisiä ohjelmia. Käytössä on Googlen perusohjelmien lisäksi vain kamerasovellus, erillinen Tuki-sovellus sekä FM-radio. Varsinkin jälkimmäinen on kiva lisäys laitteisiin, ja se alkaakin olla iso harvinaisuus nykypuhelimissa. FM-radion käyttäminen tosin vaatii, että käytössä on puhelimen mukana tulleet kuulokkeet, joissa antenni on integroitu itse kuulokkeiden johtoon ja mikrofoniin.

Molemmissa testilaitteissamme oli paketista otettaessa Android 7.1.1 -versio ja Googlen tietoturvapäivitykset olivat toukokuulta. Laitteelle oli kuitenkin heti valmiina ensimmäinen järjestelmäpäivitys, joka korotti tietoturvapäivitystason kesäkuulle. HMD on mainostanut laitteille nopeita päivityksiä, ja myös kuukausittaiset tietoturvapäivitykset on laitteille luvattu. Artikkelin kirjoitushetkellä heinäkuu alkaa kääntyä kohti viimeistä viikkoa, eikä kummallekaan laitteelle ole julkaistu  esimerkiksi heinäkuun tietoturvapäivityksiä.

Ensimmäinen todellinen näytönpaikka HMD:llä tulee olemaan syksyllä Googlen julkaistessa uuden Android O -käyttöjärjestelmäversion. Nokioiden tulisi olla ensimmäisten laitteiden joukossa päivitysten saannissa, jotta HMD:n päivityslupauksille saadaan katetta.

Uudet Nokia 5 ja Nokia 6 ovatkin hyvä valinta, jos tykkää puhtaasta Android-versiosta. Lähes puhdasta Android-kokemusta kun ei tässä noin 200 euron hintaluokassa löydy mistään puhelimesta, ellei lähde etsimään laitteita kiinanmarkkinoilta.

Uusien Nokia-puhelinten käyttöjärjestelmä toimii hienosti eikä pahoja bugeja testiajakson aikana juuri tullut vastaan. Ainoat ongelmat käyttöjärjestelmän kanssa liittyivät kameraan, joka joissain tilanteissa ei  tallentanut otettuja kuvia kuvagalleriaan, vaan kuvat yksinkertaisesti vain puuttuivat galleriasta, kun niitä sieltä myöhemmin oltiin menossa katsomaan.

Toinen ongelma tuli vastaan Samsung Gear S3 -kellon kanssa, jota ei millään saatu paritettua Nokia 6:n kanssa. Puhelin kyllä kellon löysi Bluetoothin välityksellä hienosti, mutta itse laitteiden paritus päättyi loputtomaan parituslooppiin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat