Uusimmat

Suorituskyky ja akkukesto

09.05.2018 06:00 Juha Uotila

Suorituskyky ja akkukesto

HMD:n uudet Nokia-puhelimet ovat vaihtaneet viime vuoden Snapdragon 400 -sarjan suorittimet nyt huomattavasti modernimpiin Snapdragon 600 -sarjan piireihin. Nokia 7 Plus on saanut sisäänsä uuden Snapdragon 660 -piirin ja Nokia 6 2018 sisälle on asennettu Snapdragon 630 -piiri.

Kummankaan puhelimen suorituskyvyssä ei havaittu minkäänlaisia nikotteluja, ja käyttöjärjestelmä toimikin päivästä toiseen sulavasti ja ripeästi. Ainoa pieni asia, joka Nokia 7 Plussan kanssa huomattiin, ilmeni kun äskeiset sovellukset -painiketta tuplanapauttamalla siirryttiin edelliseen sovellukseen. Tuolloin animaatiossa havaittiin huomattavaa nykimistä. Tämä ei kuitenkaan käyttöön vaikuta millään tavalla ja tullaan luultavasti korjaamaan tulevalla päivityksellä.

Myös pelaaminen onnistuu Nokia 7 Plussan tasoisella puhelimella kiitettävästi. Testasimme laitteen suorituskykyä muun muassa Modern Combat 5 -pelillä, eikä suorituskyvyssä tai grafiikoiden laadussa ollut valittamista. Aivan kärkipään raskaimpien pelien grafiikoista joutuu hiukan tinkimään, mutta pelien näyttävyys säilyy hyvänä. Harmillisesti Nokia 6 2018 hiukan heikkotehoisempi piiri aiheutti raskaimmissa peleissä jo pientä hidastelua.

Ajoimme molemmille laitteille myös synteettiset testisovellukset. Mukaan vertailuun otettiin alkuvuodesta julkaistu Samsungin Galaxy A8 sekä viime vuonna julkaistu Honor 9.

Kirjoitus- ja lukunopeuksia testaavassa Androbench -testissä Nokialaiset pärjäävät kilpakumppaneihin verrattuna samalla tasolla.

Suorittimen tehoa testaavassa Geekbench:n CPU -testissä Nokia 7 Plussan uusi Snapdragon 660 -piiri näyttää kyntensä ja sen tehoihin pystyy vastaamaan ainoastaan viime vuoden Honor 9.

GFXBenchin ja Antutun grafiikkatestit paljastavat uusien Nokialaisten akilleen kantapään. Snapdragon 600 -sarjan piirin graafinen suorituskyky ei pysty vastaamaan täysin viime vuoden lippulaivojen tehoihin.

PCMarkin 2.0 -testissä Nokia 7 Plus pärjää mainiosti ja on tasoissa viime vuoden Honor 9 -puhelimen kanssa.

Javascript -suorituskykyä mittaavassa Sunspider-testissä Nokia 7 Plus nappaa toisen sijan heti A8:n jälkeen.

Synteettisen suorituskykymittaukset osoittavat, että uudet Snapdragon 600 -sarjan piirit nostavat uudet HMD:n Nokia-puhelimet omassa hintaluokassaan kärkipaikoille, kun vertaillaan prosessorien suorituskykyä. Kun mukaan otetaan graafinen suorituskyky, eivät uudet piirit pysty täysin vastaamaan kilpailijoiden tarjontaan. Molempien Nokioiden suorituskyky on kuitenkin omassa hintaluokassaan (299 ja 399 euroa) erittäin hyvää ja kilpailukykyistä.

Nokia 7 Plussan kookas 3800 milliampeeritunnin akku lupaile alustavasti hyvänkuuloista akkukestoa, eikä pienemmän Nokia 6 2018 sisältämä 3000 milliampeeritunnin akkukaan kuulostanut sen huonommalta. Uudet Snapdragon 630 ja 660 -piirit ovat tunnettuja virtapihiydestään, ja ennakko-odotukset olivatkin korkealla.

Normaalin käyttöpäivän (6-23) jälkeen Nokia 7 Plussan akkuprosentit olivat tippuneet noin 60-75 prosentin paikkeille, kun näyttö oli ollut päällä 2-2,5 tuntia. Tällaisella normaalilla ja kevyemmällä käytöllä puhelimella pärjättiin helposti parikin päivää. Kahden päivän käytön jälkeen jäljellä akusta oli vielä 26 prosenttia ja näytön päällä oloaika huiteli reilussa neljässä tunnissa.

Raskaammalla käytöllä akkuprosentit tippuivat päivän käytön jälkeen 45-55 prosentin luokkiin, ja näytön päällä oloaika oli tuolloin noin neljä tuntia.

Pikkuveli Nokia 6 2018 ei kalpene isoveljensä akkukestolle juuri millään asteella. Kevyellä käytöllä Nokia 6 2018 -puhelimella pärjää silläkin kaksi päivää, tosin latauslaitteen kaipuu iskee hiukan aikaisemmin kuin isoveljellä. Raskaammalla käytöllä puhelin jaksaa kuitenkin helposti kokonaisen päivän.

Testijakson normaaliin puhelinkäyttöön kuului muutama puhelu, viestittelyä Whatsapp- ja Telegram-sovelluksilla, normaalia nettiselailua sekä musiikin kuuntelua Spotifystä Bluetooth-kuulokkeilla. Puhelimeen oli kytketty kolme sähköpostitiliä ja Samsungin Gear S3 -älykello.

Molempien puhelimien akkukesto olikin positiivinen yllätys. HMD:n lupailema kahden päivän akkukesto täyttyi hienosti ja molemmat puhelimet tarjoavat normaalilla käytöllä kahden päivän akkukeston.

Ajoimme puhelimille vielä Geekbenchin täyden akkutestin, jossa puhelimen prosessorin kuormitus pidetään sadassa prosentissa ja seurataan kuinka kauan täyteen ladattu akku kestää. Testien tulokset olivat vakuuttavia. 3000 milliampeeritunnin akulla varustettu Nokia 6 2018 jaksoi Geekbenchin testissä kahdeksan tuntia, ja Nokia 7 Plussan 3800 milliampeeritunnin akku vastaavasti kahdeksan tuntia ja reilu 40 minuuttia.

Molempien puhelimien mukana toimitetaan pikalaturi, jolla Nokia 7 Plussan tyhjänä ollut akku latautuu täyteen noin kahdessa tunnissa. Reilulla puolen tunnin latauksella akku täyttyy noin 50 prosenttiin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat