Uusimmat

Suorituskyky ja akkukesto

07.09.2017 19:00 Juha Uotila

Suorituskyky ja akkukesto

Nokia 8 pakkaa sisälleen markkinoiden kärkitekniikkaa, joten suorituskyvyn osalta oltiin testijakson ajalla positiivisilla odotuksilla. Puhdas Android ja Qualcommin huippupiiri takaavat Nokia 8:lle sulavan toiminnan, eikä testijaksolla huomattu minkäänlaisia pätkintää tai hidasteluja. Kokonaisuutena puhelin tuntuu toimivan sulavammin kuin myös käytössä ollut OnePlus 5, joka on yksi nopeimmin toimivista Android-puhelimista.

Puhelimelle ajettiin myös totuttuun tapaan synteettiset sovellustestit, joissa kilpakumppaneiksi otettiin OnePlus 5 sekä Samsungin Galaxy S8.

Androbench 5 -sovelluksella testattiin laitteiden sisäisen tallennustilan kirjoitus- sekä lukunopeudet. Lukunopeuksissa Galaxy S8 on selkeä ykkönen, mutta Nokia 8 ja OnePlus 5 ovat nopeuksissa pitkälti tasoissa. Tuloksista voidaan myös päätellä, että kaikki kolme laitetta käyttävät nopeaa UFS2.1:tä.

Antutulla mitattiin jälleen laitteiden pelisuorituskykyä. OnePlus 5 otti hienoisen voiton – tosin OnePlus:n tuloksia ei voi täysin pitää verrannollisina johtuen yhtiön harrastamista kikkailuista suorituskykyohjelmien kanssa. Erot kaikkien kolmen välillä jäävät pieniksi eivätkä kyseiset erot näy millään tavoin.

Geekbenchin prosessorin vääntökykyä mittaavissa testeissä kilpakolmikko ovat samoilla lukemilla ja erot jäävät pieniksi.

GFXBenchin testeissä Nokia 8 suoriutuu kiitettävästi, mutta kilpakumppanit ovat tulosten perusteella hiukan tehokkaampia.

PCMarkin Work 2.0 -testissä, joka mukailee normaalia käyttöä esimerkiksi kuvien muokkausessa ja vastaavissa toiminnoissa, ottaa Nokia 8 kärkipaikan hienoisella erolla OnePlus 5:een verrattuna. Galaxy S8:n tulos jättää laitteen viimeiseksi jo kohtuullisen isolla erolla.

Puhelinten javascript-suorituskykyä testattiin vielä Sunspider 1.0.2 -testillä. Nokia 8 suoriutuukin JavaScriptin käsittelystä nopeinten kilpakolmikosta melkein 100 millisekunnin erolla OnePlus 5:een. Galaxy S8 pitää hitaimmalla ajallaan tässäkin testissä perää.

Nokia 8 tehot riittävät oikein mainiosta ja ovat verrannolliset tämän hetken lippulaivapuhelinten kanssa. Suorituskykyä testasimme myös pelaamalla pitemmät jaksot HIT- ja Modern Combat -pelejä. Nokia 8 suoriutui molemmista yskimättä. Tosin HIT:n asetuksista ei täysiä grafiikka-asetuksia saa myöskään Nokia 8:lla kytkettyä päällä.

Noin reilun 30 minuutin pituisen pelijakson jälkeen laitteen takakansi oli lämmin, mutta missään vaiheessa ei lämpö noussut epämiellyttäväksi. HMD:n rakentama kupariputken ja grafiittikilven yhdistelmä näyttää siis toimivan, ja lämpö jakaantuukin laitteen takapinnalle, eikä siitä erikseen löytynyt yksittäistä kohtaa, joka olisi selkäesti muuta runkoa lämpimämpi.

Nokia 8:n sisäinen kiinteä akku on 3090 milliampeeritunnin suuruinen. Ennakko-odotukset laitteen akkukestosta eivät olleet kovin erikoiset, vaikka Snapdragon 835 -piiri onkin pystynyt osoittamaan esimerkiksi HTC U11:n osalta sen, että 3000 milliampeeritunnin akulla voi saavuttaa peruskäytössä ihan hyvän akkukeston.

Nokia 8 akkukestoa seurattiin testijaksolla noin viikon ajan kirjaamalla jokaisena iltana näytön päällä oloaika sekä akkuprosentit ylös. Normaaliin käyttöpäivään (noin klo 6–23) kuului muutamia puheluita, viestittelyä WhatsApp-, Telegram- ja Slack-sovelluksilla sekä internet-selausta. Puhelimessa oli kaikki synkronoinnit aina päällä ja puhelimeen oli kytketty neljä sähköpostitiliä sekä Samsung Gear S3 -älykello.

Nokia 8 akkukesto oli testijakson aikana suhteellisen vakuuttava. Yhtenäkään päivänä ei eteen tullut tilannetta, että puhelinta olisi tarvinnut ladata kesken päivän. Yhtenä päivänä, jolloin käyttö oli maltillista ja muihin päiviin verrattuna vähempää, yhdellä latauksella päästiin myös pitkälle toiseen päivään, jolloin puhelin oli ilman laturia 31 tuntia, näyttö oli ollut päällä 4,5 tuntia ja akkua oli jäljellä tällöin kahdeksan prosenttia. Puhelin vietti tämän ajan suurimmaksi osaksi kytkettynä WiFi-verkkoon ja 3G/4G-käyttöä ei juuri ollut.

Normaalissa käytössä puhelimen akkua oli klo 23 aikoihin jäljellä keskimäärin noin 25 prosenttia ja näytön päälläoloajat liikkuivat neljän ja viiden tunnin välimaastossa. Vähäisemmällä käytöllä muutamana päivänä akkua oli illalla jäljellä 67 prosenttia ja näyttö oli ollut tuolloin päällä reilun 2 tuntia.

Nokia 8:n akkukesto ei siis ole aivan kärkeä, mutta ei sitä heikoksikaan voi kutsua. Testissä akkukestoon saattaa heikentävästi vaikuttaa myös kotioloissa käytössä oleva heikko Elisan mobiiliverkko.

Puhelimen mukana toimitettava 18 watin laturi käyttää Qualcommin omaa QuickCharge 3.0 -tekniikkaa. Testilaitteemme laturi oli UK-pistokkeella, joten jouduimme käyttämään välissä adapteria, joka saattaa latausnopeutta hiukan hidastaa. Tyhjästä (1 %) latauksesta täyteen sadan prosentin varaukseen päästiin noin tunnin ja 50 minuutin kestoisella latauksella.

Latausnopeus testattiin myös erillisellä Quick Charge 3.0 -laturilla ja latausnopeus oli samaa luokkaa kuin adapteria käytettäessä. Jos on tottunut OnePlus Dash Charge -lataukseen, tuntuu Quick Charge 3 -tekniikan latausnopeus todella pitkältä. Jos kuitenkin akku näyttää melkein tyhjää ja on tarve saada nopeasti varausta lisää, saadaan nopealla noin puolen tunnin latauksella noin 50 prosentin varaustaso, jolla pärjää taas pitkään.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto