Uusimmat

Testissä Nokia E7

16.03.2011 18:24 Juha Kokkonen

Nokian loppuvuoden odotetuin puhelinjulkaisu N8-mallin ohella oli enemmän yrityskäyttöön suunnattu E7, joka esiteltiin ensi kertaa yleisölle syyskuussa Nokia World -tapahtumassa.

Alun perin E7:n piti saapua kauppoihin joulukuun alussa, mutta Nokia joutui siirtämään markkinoilletuloa pariinkin otteeseen ja toimitukset alkoivat lopulta vasta helmikuussa. Tällä välin ehti tapahtua myös erittäin radikaaleja muutoksia Nokian älypuhelinstrategiassa, sillä yritys ilmoitti helmikuun alussa yhteistyöstä Microsoftin kanssa ja siirtyvänsä käyttämään Windows Phone -käyttöjärjestelmää. E7:ssa pyörii kuitenkin vielä Symbian^3-käyttöjärjestelmä. Suomessa E7:n suositushinta on 599 euroa.

E7:n sininen myyntipakkaus on kooltaan 17 x 13,5 x 5 cm ja sisältää puhelimen ohella AC-10-teholaturin, WH-205-sterokuulokkeet, CA-157 USB-OTG-sovitinkaapelin, CA-156 HDMI-sovittimen, CA-179 USB-liitäntäkaapelin sekä pikaoppaat suomeksi ja ruotsiksi.

Ensisilmäyksellä harjaantumattomampi silmä saattaa olla vaikeuksissa E7:n erottamisessa N8-mallista, sillä päätyihin typistyvä muotokieli on lähes identtistä. Näkyvimpiä eroavaisuuksia ovat etukuoren näyttöosaa kiertävä ura ja valikkonäppäimen sijainti. Rinnakkain vertailtaessa myös suurempi koko paljastaa E7:n. E7 on melko suurikokoinen (123,7 x 62,4 x 13,6 mm) ja painava (176 grammaa) puhelin, mutta siitä huolimatta se ei tunnu häiritsevän suurelta möhkäleeltä. Tästä käy kiittäminen muotoilua ja 13,6 millimetrin paksuutta.

E7:sta löytyy Nokian älypuhelinmalliston suurin AMOLED-kosketusnäyttö – kooltaan tasan neljä tuumaa. ClearBlack-näytön tarkkuus on edelleen Nokialle tyypillinen 360×640 pikseliä, joka jää jälkeen useimmista kilpailijoista. Kosketuksentunnistus on toteutettu kapasitiivisella tekniikalla. Tieto siirtyy ripeimmin langattomasti matkapuhelinverkossa HSDPA 10,2 Mbit/s ja HSUPA 2,0 Mbit/s -yhteyksien avulla sekä lyhyemmällä välimatkalla 802.11b/g/n WLAN:in ja Bluetooth 3.0:n avulla. Maailmanmatkaajaa miellyttänee tuki neljälle GSM-taajuudelle (850/900/1800/1900 MHz) ja viidelle WCDMA-taajuudelle (850/900/1700/1900/2100 MHz). Puhelimen sisusksissa on 680 MHz:n ARM 11 -prosessori, 256 Mt RAM-muistia ja 1024 Mt ROM-muistia. Lisäksi tallennustilaa löytyy vielä 16 gigatavua.

E7:n EDoF-kameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja sen apuna on kaksois-LED-salama. Videokuvan tallennus onnistuu 720p-tarkkuudella. Edellä mainittujen lisäksi laitteesta löytyy kiihtyvyysanturi, kompassi, A-GPS-vastaanotin, 1200 mAh akku, 3,5 mm AV-liitäntä, HDMI-liitäntä, microUSB-liitäntä On-the-Go-tuella, FM-stereoradio ja fyysinen QWERTY-näppäimistö. Esiladattuja ohjelmistoja ovat mm. parannettu sähköpostiohjelma, Quickoffice Dynamic Premium, Adobe PDF Reader, F-Secure Anti-theft for Mobile ja OVI Kartat ilmaisella navigoinnilla. Käyttöjärjestelmä on N8-mallista tuttu Symbian^3. Kuorien värivaihtoehtoja on kolme – vaalean hopea, vaaleansininen ja tummanharmaa.

 

Laite ulkoisesti

E7:n kuoret on valmistettu N8:n tapaan anodisoidusta alumiinista, joka tekee siitä yhden laadukkaimman tuntuisista Nokian puhelimista kautta aikojen. Laite on erittäin tukeva eikä heilu tai nitise mistään kohdasta. Kuorien kaventuvat päätyosat ovat N8:n tyyliin muovia. Näytön alapuolella sijaitsee laitteen etukuoren ainoa painike, josta aukeaa puhelimen valikko. Painikkeen keskellä oleva ura on valaistu ja valon saa vilkkumaan esimerkiksi saapuneiden viestien ja puheluiden merkiksi. Nelituumaista ClearBlack-AMOLED-näyttöä suojaa kulmistaan pyöristetty mustareunainen lasi, jonka reunojen ja alumiinikuoren välissä on hyvin ohut kuminen lista.

Näytön kuvanlaatu on yleisesti ottaen erinomainen. Väritoisto on huipputasoa ja musta toistuu erittäin mustana. Kuvan terävyys ei rinnakkain vertailtaessa ole aivan N8:n tasolla, mutta tähän saattaa olla syynä pikselien suurempi fyysinen koko. Näytön suurin puute on tarkkuus, sillä 360×640 resoluutio ei täytä nykypäivän high-end-puhelimen vaatimuksia. Useimmiten E7:n näytön resoluutiosta ei ole haittaa, mutta esimerkiksi nettiselauksessa puuttuvia pikseleitä saattaa jäädä kaipaamaan. Kapasitiivisen kosketuksentunnistuksen tarkkuudesta ei löydy moitittavaa.

E7:n oikeassa kyljessä yksiportainen kameranäppäin, äänenvoimakkuuden säätökytkin sekä SIM-kortin asennuskelkka. Äänenvoimakkuuden säätökytkin on toteutettu poikkeuksellisella tavalla, sillä painikkeen sijaan se on kaksisuuntainen alumiinista työstetty liukukytkin, jonka lepoasento on keskellä. Kytkimen nupin pää on uritettu, joten siitä saa sormenpäällä hyvän tuntuman.

Laitteen yläpäätyyn on sijoitettu 3,5 mm AV-liitäntä, virtakytkin, suojakannella peitetty mini-HDMI-liitäntä sekä micro-USB-liitäntä, jonka yläpuolella on pieni valkoinen merkkivalo, joka kertoo latauksen tilasta sekä datasiirrosta. Micro-USB-liitäntä tukee USB On-the-Go -toimintoa, eli siihen on mahdollista kytkeä suoraan muistitikku tai muu tallennusväline.

E7:n fyysinen QWERTY-näppäimistö löytyy kääntyvän näyttöosan alta. Näytön saranamekanismi on erittäin tukeva ja perustuu kolmeen tukipisteeseen. Näyttöosa nousee näppäimistöön nähden noin 30 asteen kulmaan. Näytön avaamisessa saattaa ensialkuun olla hieman ongelmia, sillä mekanismi vaatii näytön etureunan painamista alaviistoon oikeassa kulmassa, jolloin takareuna nousee hieman ja näytön voi työntää pystyyn. Pienen harjoittelun jälkeen näppäimistö avautuu kuitenkin helposti.

Itse QWERTY-näppäimistö on ehkäpä paras mikä Nokian tuotteissa on nähty. Kovat mutta kumimaiset näppäimet ovat miedosti kuperia ja ne on sijoiteltu neljään riviin. Näppäinten välit ovat riittävän suuret ja selkeät, joten virhepainallukset jäävät minimiin. Näppäinten tuntuma on erinomainen – lyhyt ja terävä. Myös näppäinasettelu on onnistunut – nuolinäppäimet löytyvät oikeasta alanurkasta, @-merkille on oma näppäimensä ja Pohjoismaiden versiosta löytyy Å-, Ä-, ja Ö-kirjaimet. Näppäimistö on varustettu taustavalaistuksella, joten kirjoittelu onnistuu myös pimeässä.

E7:n vasemmasta kyljestä löytyy ainoastaan puoliväliin sijoitettu lukituskytkin, joka on vasenkätiselle mainiosti peukalon alla, mutta oikeakätiselle hieman hankalammin etu- tai keskisormen operoitavissa. Takakuori on umpinainen, eikä käyttäjällä ole mahdollista päästä käsiksi akkuun ilman erikoistyökaluja. Akkuna toimii 1200 mAh BL-4D Li-ion-akku, jolla luvataan 3G-verkossa jopa viiden tunnin puheaika tai 470 tunnin valmiusaika. Takakuoren alaosassa sijaitseva aukko peittää taakseen puhelimen kaiuttimen.

 

Kahdeksan megapikselin kamera

Mustalla muovilla kehystetty kahdeksan megapikselin kamera on takakuoren tasolla. Muovikehyksen keskellä on kameran linssi sekä kahden LED-valon salama. Kamerasensori on sama kuin C7:ssä, eli se ei tue automaattitarkennusta, vaan perustuu kiinteätarkenteiseen EDoF-tekniikkaan (Extended Depth of Field). Kameralla on myös mahdollista tallentaa videokuvaa 720p-tarkkuudella 25 kuvaa sekunnissa. Kamera tukee mm. kaksinkertaista digitaalista zoomausta, kasvojentunnistusta, paikkatietojen tallennusta ja kuvien automaattikääntöä. Etupuolen videopuhelukamera on VGA-tasoinen.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (ulkokuva, hämäräkuva, lähikuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

EDoF-tekniikan ohjelmallisesti toteutettava Full Focus -tarkennus toimii 50 cm etäisyydeltä äärettömyyteen, joten makrokuvien ottaminen ei onnistu lainkaan. Sen sijaan 50 senttimetristä eteenpäin kuva on terävä koko syvyydeltään. Nokia perustelee EDoF:in käyttöä helppoudella, nopeudella ja tekniikan pienemmällä koolla. E7:n kamera on tuttu aiemmin testissä olleesta C7-mallista, joten myös kokemukset kameran kuvanlaadusta ovat pitkälti samoja. Kuvat on väreiltään hieman latteita ja kohina on näkyvä ongelma heikommassa valossa kuvattaessa. Yksityiskohdissa on havaittavissa selvää yliterävöitystä. Parhaimmillaan kamera on valoisaan aikaan otetuissa maisemakuvissa. Kuten C7:nkin tapauksessa, videokuvan laatu on parempilaatuista suhteessa valokuviin nähden.

 

Käyttöliittymä

E7:n Symbian^3 on pitkälti samaa tuttua kauraa N8:sta ja C7:stä. Symbian^3:n sisältöön voi tutustua tarkemmin Muropaketti Nokia N8 -artikkelissa. Oikeastaan suurin eroavaisuus muihin Symbian^3-puhelimiin on päävalikosta löytyvä ”Toimisto”-alavalikko, josta löytyy kattava valikoima toimistosovelluksia, kuten Quickoffice Premium, Adobe PDF ja Zip. Quickofficella on mahdollista tiedostojen avaamisen ohella myös muokata yleisimpiä Office-tiedostomuotoja.

Testikappale oli varustettu 27.1.2011 päivätyllä 13.016-ohjelmistoversiolla (PR1.0). Symbian^3 toimii E7:ssä sujuvasti ja satunnaisia yksittäistapauksia lukuun ottamatta nikottelematta. Pieniä toimintaongelmia oli havaittavissa muutaman Ovi kaupasta ostetun widgetin kanssa, jotka lopettivat satunnaisesti toimintansa ja virkosivat vasta puhelimen uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Laitteen muuta käyttöä jumiutuneet widgetit eivät kuitenkaan haitanneet.

E7 on mukava pitää kädessä, kiitos pyöristettyjen reunojen ja päätyihin kapenevan muotoilun. Jotkut testihenkilöt huomauttivat alumiinipintaisen laitteen olevan hieman liukas pideltävä. Suurta näyttöä on helppo käyttää ja painallukset menevät moitteetta perille. Ohjelmiston kanssa ei esiintynyt merkittäviä ongelmia parin viikon testijakson aikana, eikä puhelinta tarvinnut käynnistää kertaakaan uudelleen jumiutumisen vuoksi. Akunkesto on samaa luokkaa N8:n kanssa, eli keskitasoa parempi älypuhelinten joukossa. Säästeliäässä käytössä se kestää 2-3 vuorokautta, mutta intensiivisemmässä käytössä E7 kannattaa ladata joka yö. Erityisesti widget-pienoisohjelmien huomattiin vaikuttavan merkittävästi akunkestoon.

Vertailua

E7 vs N8

Vasemmalla E7, oikealla N8

Kauempaa katsottuna E7:ää on vaikea erottaa N8-mallista, mutta rinnakkain lähempää vertailtuna eroja kyllä löytyy. E7 on noin sentin pidempi, runsaat kolme milliä leveämpi, vajaan millin paksumpi ja 50 grammaa painavampi. Valikkonäppäin sijaitsee E7:ssä keskemmällä ja E7:n lukituskytkin on vasemmassa kyljessä, kun N8:ssa se löytyy puhelimen vastakkaiselta puolelta. E7:n USB-liitäntä sijaitsee puolestaan puhelimen päädyssä, kun taas N8:ssa se on vasemmassa kyljessä. SIM-kortin paikka on sisaruksissa vastakkaisilla puolilla. Taustapuolelta N8:n erottaa nopeasti kameraa ympäröivästä kohoumasta.

Ominaisuuspuolella N8:aan nähden E7:stä puuttuu microSD-muistikorttipaikka, FM-lähetin ja xenon-salama. E7:n näyttö on puoli tuumaa suurempi eikä N8:sta löydy lainkaan fyysistä näppäimistöä. N8:n kamera on puolestaan neljä megapikseliä tarkempi ja varustettu huomattavasti paremmalla optiikalla. Kummastakin löytyy sama 1200 mAh BL-4D-akku.

E7 vs N97

E7 vasemmalla, N97 oikealla

Yllä olevassa kuvassa E7:n rinnalla on sen edeltäjä N97, joka julkistettiin marraskuussa 2008 ja tuli markkinoille kesällä 2009. N97 on hieman pienempi ja paksumpi (117,2 x 55,3 x 15,9 mm) sekä kevyempi (150 g). N97:stä löytyy mm. 3,5 tuuman resistiivinen kosketusnäyttö 360×640 pikselin tarkkuudella, 32 Gt sisäistä tallennustilaa, 3,6 Mbit/s HSDPA, 434 MHz:n ARM 11 -prosessori, 128 Mt RAM-muistia, viiden megapikselin automaattitarkenteinen kamera Carl Zeiss -optiikalla, 1500 mAh BP-4L Li-Ion-akku sekä Symbian S60 5th Edition -käyttöjärjestelmä. Puolentoista vuoden ikäero näkyy selvästi, sillä E7 on huomattavasti laadukkaamman tuntuinen ja nopeampi käyttää.

 

Videoesittely

Videolla esitellään Nokia E7 -älypuhelimen ominaisuudet ja testataan pikaisesti QWERTY-näppäimistöä, kameran toimintaa ja nettiselainta. Video on katsottavana YouTubessa HD-laatuisena (720p).

MuropakettiTV, Nokia E7 – Laitteen esittely

 

Loppuyhteenveto

Viimeisimpien Symbian-malliensa kanssa Nokia on saanut käännettyä kurssinsa selvästi parempaan suuntaan, mutta muutos on ollut silti turhan hidasta ja Nokia reagoi ongelmaan tekemällä Windows Phone -yhteistyösopimuksen Microsoftin kanssa. Symbian-laitteet eivät ole kuitenkaan vielä hetkeen katoamassa markkinoilta ja Nokia E7 on hyvä esimerkki siitä, mitä tästä parjatusta käyttöjärjestelmästä voi saada vielä aikaan.

E7 on yksi tyylikkäimmin toteutetuista ja laadukkaimman tuntuisista Nokian puhelimista kautta aikojen. Se jatkaa N8:n aloittamaa alumiinikuorista linjaa ja on selvästi huomattavissa, että Nokia on alkanut kiinnittää enemmän huomiota puhelimessa käytettäviin materiaaleihin ja laaduntuntuun. Kun E7:n näyttö taittuu tukevien saranoiden varassa ensimmäistä kertaa näppäimistön päältä, laite tuntuu lähes taideteokselta. Tältä Nokialainen ei ole ennen tuntunut!

E7:n tärkein ominaisuus on fyysinen QWERTY-näppäimistö, joka onkin toteutettu erittäin hyvin. Näppäimistö on tilava ja näppäintuntuma on hyvä. Kannen avausmekanismin jäykkyys saattaa ensin kummeksuttaa, mutta kunhan tekniikan oppii, näppäimistö paljastuu esiin vaivatta. Suuri neljän tuuman AMOLED-näyttö tarjoaa erinomaisen kuvan, mutta resoluutio (360×640) ei edusta enää nykypäivää. E7:n multimediaominaisuudet ovat kohdallaan, sillä laitteesta löytyy hyvä musiikki- ja videotoistin sekä HDMI-liitäntä. Ulkomailla reissaava yrityskäyttäjä arvostaa laajaa GSM- ja WCDMA-verkkojen tukea. 16 gigatavun tallennustila riittää varmasti useimmille, mutta muistikorttipaikan uupuminen on silti selvä puute.

Käyttöjärjestelmän osalta E7 ei tarjoa uutta Symbian^3:een tutustuneille. Joiltain osin käyttöliittymää on tosin optimoitu vaakakäyttöä ajatellen. Bisneskäyttäjiä silmälläpitäen E7:ään on esiasennettu kattava toimisto-ohjelmistopaketti, jolla onnistuu esimerkiksi yleisimpien Office-dokumenttien muokkaaminen. Maininnan arvoinen on muistakin Nokian älypuhelimista tuttu Ovi Kartat -sovellus, joka sisältää ilmaisen navigointilisenssin. Yleisesti ottaen Symbian^3 toimii E7:ssa sujuvasti, mutta kaipaa joiltain osin kipeästi päivitystä. Tällainen osa-alue on erityisesti internet-selain, johon on luvattu parannusta seuraavan PR2.0-päivityksen muodossa.

Tiivistettynä E7 on laadukkaasti toteutettu älypuhelin, joka tarjoaa erityisesti yrityskäyttäjiä miellyttäviä ominaisuuksia höystettynä hyvillä multimediaominaisuuksilla. Hyville fyysisellä QWERTY-näppäimistöllä varustetuille puhelimille on markkinoilla runsaasti tilaa. Kaikkia E7 ei silti tule miellyttämään – tästä pitää huolen muistikorttipaikan puute, näytön heikko tarkkuus sekä hiljalleen kuihtuva Symbian-käyttöjärjestelmä. Hiljalleen alasajettavasta Symbianista tosin tuskin koituu haittaa käyttäjälle E7:n elinkaaren aikana.

 

Hyvää

  • Tasokkaat materiaalit ja laaduntuntu
  • Kosketusnäytön värintoisto, terävyys ja käytettävyys
  • Toimistosovellukset
  • Ilmainen navigointi- ja karttasovellus
  • Erinomainen fyysinen QWERTY-näppäimistö
  • HDMI-liitäntä
  • USB On-the-Go
  • 16 Gt tallennustilaa
  • Bluetooth 3.0

Huonoa

  • EDoF-kameran heikkoudet
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Näytön tarkkuus varauksin
  • Ei vaihdettavaa akkua
  • Käyttöjärjestelmän vakioselain