UUSIMMAT

Testissä Nokia E7

16.03.2011 18:24 | Juha Kokkonen

Nokian loppuvuoden odotetuin puhelinjulkaisu N8-mallin ohella oli enemmän yrityskäyttöön suunnattu E7, joka esiteltiin ensi kertaa yleisölle syyskuussa Nokia World -tapahtumassa.

Alun perin E7:n piti saapua kauppoihin joulukuun alussa, mutta Nokia joutui siirtämään markkinoilletuloa pariinkin otteeseen ja toimitukset alkoivat lopulta vasta helmikuussa. Tällä välin ehti tapahtua myös erittäin radikaaleja muutoksia Nokian älypuhelinstrategiassa, sillä yritys ilmoitti helmikuun alussa yhteistyöstä Microsoftin kanssa ja siirtyvänsä käyttämään Windows Phone -käyttöjärjestelmää. E7:ssa pyörii kuitenkin vielä Symbian^3-käyttöjärjestelmä. Suomessa E7:n suositushinta on 599 euroa.

E7:n sininen myyntipakkaus on kooltaan 17 x 13,5 x 5 cm ja sisältää puhelimen ohella AC-10-teholaturin, WH-205-sterokuulokkeet, CA-157 USB-OTG-sovitinkaapelin, CA-156 HDMI-sovittimen, CA-179 USB-liitäntäkaapelin sekä pikaoppaat suomeksi ja ruotsiksi.

Ensisilmäyksellä harjaantumattomampi silmä saattaa olla vaikeuksissa E7:n erottamisessa N8-mallista, sillä päätyihin typistyvä muotokieli on lähes identtistä. Näkyvimpiä eroavaisuuksia ovat etukuoren näyttöosaa kiertävä ura ja valikkonäppäimen sijainti. Rinnakkain vertailtaessa myös suurempi koko paljastaa E7:n. E7 on melko suurikokoinen (123,7 x 62,4 x 13,6 mm) ja painava (176 grammaa) puhelin, mutta siitä huolimatta se ei tunnu häiritsevän suurelta möhkäleeltä. Tästä käy kiittäminen muotoilua ja 13,6 millimetrin paksuutta.

E7:sta löytyy Nokian älypuhelinmalliston suurin AMOLED-kosketusnäyttö – kooltaan tasan neljä tuumaa. ClearBlack-näytön tarkkuus on edelleen Nokialle tyypillinen 360×640 pikseliä, joka jää jälkeen useimmista kilpailijoista. Kosketuksentunnistus on toteutettu kapasitiivisella tekniikalla. Tieto siirtyy ripeimmin langattomasti matkapuhelinverkossa HSDPA 10,2 Mbit/s ja HSUPA 2,0 Mbit/s -yhteyksien avulla sekä lyhyemmällä välimatkalla 802.11b/g/n WLAN:in ja Bluetooth 3.0:n avulla. Maailmanmatkaajaa miellyttänee tuki neljälle GSM-taajuudelle (850/900/1800/1900 MHz) ja viidelle WCDMA-taajuudelle (850/900/1700/1900/2100 MHz). Puhelimen sisusksissa on 680 MHz:n ARM 11 -prosessori, 256 Mt RAM-muistia ja 1024 Mt ROM-muistia. Lisäksi tallennustilaa löytyy vielä 16 gigatavua.

E7:n EDoF-kameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja sen apuna on kaksois-LED-salama. Videokuvan tallennus onnistuu 720p-tarkkuudella. Edellä mainittujen lisäksi laitteesta löytyy kiihtyvyysanturi, kompassi, A-GPS-vastaanotin, 1200 mAh akku, 3,5 mm AV-liitäntä, HDMI-liitäntä, microUSB-liitäntä On-the-Go-tuella, FM-stereoradio ja fyysinen QWERTY-näppäimistö. Esiladattuja ohjelmistoja ovat mm. parannettu sähköpostiohjelma, Quickoffice Dynamic Premium, Adobe PDF Reader, F-Secure Anti-theft for Mobile ja OVI Kartat ilmaisella navigoinnilla. Käyttöjärjestelmä on N8-mallista tuttu Symbian^3. Kuorien värivaihtoehtoja on kolme – vaalean hopea, vaaleansininen ja tummanharmaa.

 

Laite ulkoisesti

E7:n kuoret on valmistettu N8:n tapaan anodisoidusta alumiinista, joka tekee siitä yhden laadukkaimman tuntuisista Nokian puhelimista kautta aikojen. Laite on erittäin tukeva eikä heilu tai nitise mistään kohdasta. Kuorien kaventuvat päätyosat ovat N8:n tyyliin muovia. Näytön alapuolella sijaitsee laitteen etukuoren ainoa painike, josta aukeaa puhelimen valikko. Painikkeen keskellä oleva ura on valaistu ja valon saa vilkkumaan esimerkiksi saapuneiden viestien ja puheluiden merkiksi. Nelituumaista ClearBlack-AMOLED-näyttöä suojaa kulmistaan pyöristetty mustareunainen lasi, jonka reunojen ja alumiinikuoren välissä on hyvin ohut kuminen lista.

Näytön kuvanlaatu on yleisesti ottaen erinomainen. Väritoisto on huipputasoa ja musta toistuu erittäin mustana. Kuvan terävyys ei rinnakkain vertailtaessa ole aivan N8:n tasolla, mutta tähän saattaa olla syynä pikselien suurempi fyysinen koko. Näytön suurin puute on tarkkuus, sillä 360×640 resoluutio ei täytä nykypäivän high-end-puhelimen vaatimuksia. Useimmiten E7:n näytön resoluutiosta ei ole haittaa, mutta esimerkiksi nettiselauksessa puuttuvia pikseleitä saattaa jäädä kaipaamaan. Kapasitiivisen kosketuksentunnistuksen tarkkuudesta ei löydy moitittavaa.

E7:n oikeassa kyljessä yksiportainen kameranäppäin, äänenvoimakkuuden säätökytkin sekä SIM-kortin asennuskelkka. Äänenvoimakkuuden säätökytkin on toteutettu poikkeuksellisella tavalla, sillä painikkeen sijaan se on kaksisuuntainen alumiinista työstetty liukukytkin, jonka lepoasento on keskellä. Kytkimen nupin pää on uritettu, joten siitä saa sormenpäällä hyvän tuntuman.

Laitteen yläpäätyyn on sijoitettu 3,5 mm AV-liitäntä, virtakytkin, suojakannella peitetty mini-HDMI-liitäntä sekä micro-USB-liitäntä, jonka yläpuolella on pieni valkoinen merkkivalo, joka kertoo latauksen tilasta sekä datasiirrosta. Micro-USB-liitäntä tukee USB On-the-Go -toimintoa, eli siihen on mahdollista kytkeä suoraan muistitikku tai muu tallennusväline.

E7:n fyysinen QWERTY-näppäimistö löytyy kääntyvän näyttöosan alta. Näytön saranamekanismi on erittäin tukeva ja perustuu kolmeen tukipisteeseen. Näyttöosa nousee näppäimistöön nähden noin 30 asteen kulmaan. Näytön avaamisessa saattaa ensialkuun olla hieman ongelmia, sillä mekanismi vaatii näytön etureunan painamista alaviistoon oikeassa kulmassa, jolloin takareuna nousee hieman ja näytön voi työntää pystyyn. Pienen harjoittelun jälkeen näppäimistö avautuu kuitenkin helposti.

Itse QWERTY-näppäimistö on ehkäpä paras mikä Nokian tuotteissa on nähty. Kovat mutta kumimaiset näppäimet ovat miedosti kuperia ja ne on sijoiteltu neljään riviin. Näppäinten välit ovat riittävän suuret ja selkeät, joten virhepainallukset jäävät minimiin. Näppäinten tuntuma on erinomainen – lyhyt ja terävä. Myös näppäinasettelu on onnistunut – nuolinäppäimet löytyvät oikeasta alanurkasta, @-merkille on oma näppäimensä ja Pohjoismaiden versiosta löytyy Å-, Ä-, ja Ö-kirjaimet. Näppäimistö on varustettu taustavalaistuksella, joten kirjoittelu onnistuu myös pimeässä.

E7:n vasemmasta kyljestä löytyy ainoastaan puoliväliin sijoitettu lukituskytkin, joka on vasenkätiselle mainiosti peukalon alla, mutta oikeakätiselle hieman hankalammin etu- tai keskisormen operoitavissa. Takakuori on umpinainen, eikä käyttäjällä ole mahdollista päästä käsiksi akkuun ilman erikoistyökaluja. Akkuna toimii 1200 mAh BL-4D Li-ion-akku, jolla luvataan 3G-verkossa jopa viiden tunnin puheaika tai 470 tunnin valmiusaika. Takakuoren alaosassa sijaitseva aukko peittää taakseen puhelimen kaiuttimen.

 

Kahdeksan megapikselin kamera

Mustalla muovilla kehystetty kahdeksan megapikselin kamera on takakuoren tasolla. Muovikehyksen keskellä on kameran linssi sekä kahden LED-valon salama. Kamerasensori on sama kuin C7:ssä, eli se ei tue automaattitarkennusta, vaan perustuu kiinteätarkenteiseen EDoF-tekniikkaan (Extended Depth of Field). Kameralla on myös mahdollista tallentaa videokuvaa 720p-tarkkuudella 25 kuvaa sekunnissa. Kamera tukee mm. kaksinkertaista digitaalista zoomausta, kasvojentunnistusta, paikkatietojen tallennusta ja kuvien automaattikääntöä. Etupuolen videopuhelukamera on VGA-tasoinen.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (ulkokuva, hämäräkuva, lähikuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

EDoF-tekniikan ohjelmallisesti toteutettava Full Focus -tarkennus toimii 50 cm etäisyydeltä äärettömyyteen, joten makrokuvien ottaminen ei onnistu lainkaan. Sen sijaan 50 senttimetristä eteenpäin kuva on terävä koko syvyydeltään. Nokia perustelee EDoF:in käyttöä helppoudella, nopeudella ja tekniikan pienemmällä koolla. E7:n kamera on tuttu aiemmin testissä olleesta C7-mallista, joten myös kokemukset kameran kuvanlaadusta ovat pitkälti samoja. Kuvat on väreiltään hieman latteita ja kohina on näkyvä ongelma heikommassa valossa kuvattaessa. Yksityiskohdissa on havaittavissa selvää yliterävöitystä. Parhaimmillaan kamera on valoisaan aikaan otetuissa maisemakuvissa. Kuten C7:nkin tapauksessa, videokuvan laatu on parempilaatuista suhteessa valokuviin nähden.

 

Käyttöliittymä

E7:n Symbian^3 on pitkälti samaa tuttua kauraa N8:sta ja C7:stä. Symbian^3:n sisältöön voi tutustua tarkemmin Muropaketti Nokia N8 -artikkelissa. Oikeastaan suurin eroavaisuus muihin Symbian^3-puhelimiin on päävalikosta löytyvä ”Toimisto”-alavalikko, josta löytyy kattava valikoima toimistosovelluksia, kuten Quickoffice Premium, Adobe PDF ja Zip. Quickofficella on mahdollista tiedostojen avaamisen ohella myös muokata yleisimpiä Office-tiedostomuotoja.

Testikappale oli varustettu 27.1.2011 päivätyllä 13.016-ohjelmistoversiolla (PR1.0). Symbian^3 toimii E7:ssä sujuvasti ja satunnaisia yksittäistapauksia lukuun ottamatta nikottelematta. Pieniä toimintaongelmia oli havaittavissa muutaman Ovi kaupasta ostetun widgetin kanssa, jotka lopettivat satunnaisesti toimintansa ja virkosivat vasta puhelimen uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Laitteen muuta käyttöä jumiutuneet widgetit eivät kuitenkaan haitanneet.

E7 on mukava pitää kädessä, kiitos pyöristettyjen reunojen ja päätyihin kapenevan muotoilun. Jotkut testihenkilöt huomauttivat alumiinipintaisen laitteen olevan hieman liukas pideltävä. Suurta näyttöä on helppo käyttää ja painallukset menevät moitteetta perille. Ohjelmiston kanssa ei esiintynyt merkittäviä ongelmia parin viikon testijakson aikana, eikä puhelinta tarvinnut käynnistää kertaakaan uudelleen jumiutumisen vuoksi. Akunkesto on samaa luokkaa N8:n kanssa, eli keskitasoa parempi älypuhelinten joukossa. Säästeliäässä käytössä se kestää 2-3 vuorokautta, mutta intensiivisemmässä käytössä E7 kannattaa ladata joka yö. Erityisesti widget-pienoisohjelmien huomattiin vaikuttavan merkittävästi akunkestoon.

Vertailua

E7 vs N8

Vasemmalla E7, oikealla N8

Kauempaa katsottuna E7:ää on vaikea erottaa N8-mallista, mutta rinnakkain lähempää vertailtuna eroja kyllä löytyy. E7 on noin sentin pidempi, runsaat kolme milliä leveämpi, vajaan millin paksumpi ja 50 grammaa painavampi. Valikkonäppäin sijaitsee E7:ssä keskemmällä ja E7:n lukituskytkin on vasemmassa kyljessä, kun N8:ssa se löytyy puhelimen vastakkaiselta puolelta. E7:n USB-liitäntä sijaitsee puolestaan puhelimen päädyssä, kun taas N8:ssa se on vasemmassa kyljessä. SIM-kortin paikka on sisaruksissa vastakkaisilla puolilla. Taustapuolelta N8:n erottaa nopeasti kameraa ympäröivästä kohoumasta.

Ominaisuuspuolella N8:aan nähden E7:stä puuttuu microSD-muistikorttipaikka, FM-lähetin ja xenon-salama. E7:n näyttö on puoli tuumaa suurempi eikä N8:sta löydy lainkaan fyysistä näppäimistöä. N8:n kamera on puolestaan neljä megapikseliä tarkempi ja varustettu huomattavasti paremmalla optiikalla. Kummastakin löytyy sama 1200 mAh BL-4D-akku.

E7 vs N97

E7 vasemmalla, N97 oikealla

Yllä olevassa kuvassa E7:n rinnalla on sen edeltäjä N97, joka julkistettiin marraskuussa 2008 ja tuli markkinoille kesällä 2009. N97 on hieman pienempi ja paksumpi (117,2 x 55,3 x 15,9 mm) sekä kevyempi (150 g). N97:stä löytyy mm. 3,5 tuuman resistiivinen kosketusnäyttö 360×640 pikselin tarkkuudella, 32 Gt sisäistä tallennustilaa, 3,6 Mbit/s HSDPA, 434 MHz:n ARM 11 -prosessori, 128 Mt RAM-muistia, viiden megapikselin automaattitarkenteinen kamera Carl Zeiss -optiikalla, 1500 mAh BP-4L Li-Ion-akku sekä Symbian S60 5th Edition -käyttöjärjestelmä. Puolentoista vuoden ikäero näkyy selvästi, sillä E7 on huomattavasti laadukkaamman tuntuinen ja nopeampi käyttää.

 

Videoesittely

Videolla esitellään Nokia E7 -älypuhelimen ominaisuudet ja testataan pikaisesti QWERTY-näppäimistöä, kameran toimintaa ja nettiselainta. Video on katsottavana YouTubessa HD-laatuisena (720p).

MuropakettiTV, Nokia E7 – Laitteen esittely

 

Loppuyhteenveto

Viimeisimpien Symbian-malliensa kanssa Nokia on saanut käännettyä kurssinsa selvästi parempaan suuntaan, mutta muutos on ollut silti turhan hidasta ja Nokia reagoi ongelmaan tekemällä Windows Phone -yhteistyösopimuksen Microsoftin kanssa. Symbian-laitteet eivät ole kuitenkaan vielä hetkeen katoamassa markkinoilta ja Nokia E7 on hyvä esimerkki siitä, mitä tästä parjatusta käyttöjärjestelmästä voi saada vielä aikaan.

E7 on yksi tyylikkäimmin toteutetuista ja laadukkaimman tuntuisista Nokian puhelimista kautta aikojen. Se jatkaa N8:n aloittamaa alumiinikuorista linjaa ja on selvästi huomattavissa, että Nokia on alkanut kiinnittää enemmän huomiota puhelimessa käytettäviin materiaaleihin ja laaduntuntuun. Kun E7:n näyttö taittuu tukevien saranoiden varassa ensimmäistä kertaa näppäimistön päältä, laite tuntuu lähes taideteokselta. Tältä Nokialainen ei ole ennen tuntunut!

E7:n tärkein ominaisuus on fyysinen QWERTY-näppäimistö, joka onkin toteutettu erittäin hyvin. Näppäimistö on tilava ja näppäintuntuma on hyvä. Kannen avausmekanismin jäykkyys saattaa ensin kummeksuttaa, mutta kunhan tekniikan oppii, näppäimistö paljastuu esiin vaivatta. Suuri neljän tuuman AMOLED-näyttö tarjoaa erinomaisen kuvan, mutta resoluutio (360×640) ei edusta enää nykypäivää. E7:n multimediaominaisuudet ovat kohdallaan, sillä laitteesta löytyy hyvä musiikki- ja videotoistin sekä HDMI-liitäntä. Ulkomailla reissaava yrityskäyttäjä arvostaa laajaa GSM- ja WCDMA-verkkojen tukea. 16 gigatavun tallennustila riittää varmasti useimmille, mutta muistikorttipaikan uupuminen on silti selvä puute.

Käyttöjärjestelmän osalta E7 ei tarjoa uutta Symbian^3:een tutustuneille. Joiltain osin käyttöliittymää on tosin optimoitu vaakakäyttöä ajatellen. Bisneskäyttäjiä silmälläpitäen E7:ään on esiasennettu kattava toimisto-ohjelmistopaketti, jolla onnistuu esimerkiksi yleisimpien Office-dokumenttien muokkaaminen. Maininnan arvoinen on muistakin Nokian älypuhelimista tuttu Ovi Kartat -sovellus, joka sisältää ilmaisen navigointilisenssin. Yleisesti ottaen Symbian^3 toimii E7:ssa sujuvasti, mutta kaipaa joiltain osin kipeästi päivitystä. Tällainen osa-alue on erityisesti internet-selain, johon on luvattu parannusta seuraavan PR2.0-päivityksen muodossa.

Tiivistettynä E7 on laadukkaasti toteutettu älypuhelin, joka tarjoaa erityisesti yrityskäyttäjiä miellyttäviä ominaisuuksia höystettynä hyvillä multimediaominaisuuksilla. Hyville fyysisellä QWERTY-näppäimistöllä varustetuille puhelimille on markkinoilla runsaasti tilaa. Kaikkia E7 ei silti tule miellyttämään – tästä pitää huolen muistikorttipaikan puute, näytön heikko tarkkuus sekä hiljalleen kuihtuva Symbian-käyttöjärjestelmä. Hiljalleen alasajettavasta Symbianista tosin tuskin koituu haittaa käyttäjälle E7:n elinkaaren aikana.

 

Hyvää

 • Tasokkaat materiaalit ja laaduntuntu
 • Kosketusnäytön värintoisto, terävyys ja käytettävyys
 • Toimistosovellukset
 • Ilmainen navigointi- ja karttasovellus
 • Erinomainen fyysinen QWERTY-näppäimistö
 • HDMI-liitäntä
 • USB On-the-Go
 • 16 Gt tallennustilaa
 • Bluetooth 3.0

Huonoa

 • EDoF-kameran heikkoudet
 • Ei muistikorttipaikkaa
 • Näytön tarkkuus varauksin
 • Ei vaihdettavaa akkua
 • Käyttöjärjestelmän vakioselain

 

 

Keskustelu

Minä sanoisin ja arvoisin, että kloonipuhelimissa on yhtäpaljon tehoja ja ominaisuuksia. Itselleni se on ollut ns ”köyhän taivas”.

@32:

”Eli 460×960 on MASSIIVINEN ja Nokian 360×640 on vaatimaton?”

Onhan tuo aika suuri ero, kun toisessa on melkein 2 x enemmän pikseleitä kuin toisessa.

460×960= 441.600 pikseliä
360×640= 230.400 pikseliä

Vai eikö sinun mielestäsi tuossa ole merkittävää eroa?
Tällä analogialla myös 230hv:n ja 440hv:n auton välillä ei ole merkittävää eroa?

39. Päätä nyt jo kumpaa haluat. Toisessa teilaat, että 40 riviä vs 35 on mitätön ja mahdollisesti täysin hyödytön ja specifi. Sitten taas sanot, että ainoa luotettava tapa on verrata identtisiä kuvia jne. Päätä jo kummalla haluat ”voittaa” mutulla vai datalla. Kumpaakaan kun ei voi käyttää samaan aikaan.

Luotettava kuva pixelöinnistä…eli jos ihminen näkee pixelöitymisen niin siihen voi luottaa? Johan murjaisit. Vai tarkoititko sitä, että valmistaja on tahalleen tehnyt siitä pixelimössön hämätäkseen katsojaa? Eli heikennetään kuvanlaatua keinotekoisesti?

Olen jo aikoja sitten huomannut, että silmä on hiukan monimutkaisempi. Muista myös, että kaikki säännöt, mitkä pätee esim. videotykkeihin eivät nyt ihan ole omalla maallaan kännyköissä…

”sekä Symbian S60 5th Edition -käyttöjärjestelmä.”
Virhe tossa tekstissä

Miten tuo E7:n näyttö toimii kun siihen skaalataan webbisivu joka mahtuisi esim. Galaxyn näyttöön sivusuunnassa 1:1?

E7:n näytön pienempi DPI ei vaikuta sen käytön ”tuottavuuteen”. Et pysty mittauksin osoittamaan kuinka paljon vähemmän tuottava olet 180DPI:n näytöllä missä näet yksittäisen pikselin selvemmin kuin 320DPI:n näytöllä. Onko jonkun specifisen tilanteen mahdollistama pienempi fonttikoko jollain toisella puhelimella ratkaisevasti parempi kuin toisen puhelimen mahdollistama hieman suurempi fonttikoko. Jos ruudulle on mahdollista ängetä 40 riviä 35 sijaan kuinka paljon se vähentää tuottavuutta. Onko 40 verrattuna 35 riviin rivistä pelkästään hyötyä?

Tuijottamalla pelkästään tuota yhtä lukua et saavuta mitään.

Silmän näkökyky on huomattavasti monimutkaisempi asia kuin DPI kuten varmasti itsekin olet jo huomannut. Silmä ei ole mikään kamera millä otetaan yksittäisiä kuvia. Huimasta tarkkuudesta ei ole mitään hyötyä jos näytön kontrasti on riittämätön tai liikkuvan kuvan pikselit ovat yhtä puuroa (liiketerävyys) tai kuvan huononeminen jos sitä katsoo vähänkin sivusta.

Saadaksesi luotettavan kuvan jostain ”pikselöinnistä” pitää sinun verrata identtisiä kuvia eri resoluutioilla ja päätellä onko se kuva erilainen (tai riittävän erilainen).

37. Omia mutuja…sanoin kyllä, että vedin nuo muistista. Siltikin, nuo on lähellä. Nyt aloitit valittamaan, niin tarkastin nuo ”mutut” ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Resoluutio_%28kuvatekniikka%29 ). Ihmisen silmän tarkkuus olikin arvioitu sinne 1800dpi:n luokkaan eikä n.2000 jota itse sanoin. 30cm päästä ”mutuiltu” 300dpi olikin oikeassa.

Noh, mitä tulee omaan näkööni niin katselin iphonen ruutua ja ikoneita. Niin 20cm päässä näkyy esim. kaarissa ihan selvästi tuo pixelöinti (katsokaan vaikka akun lataustilan kelloikonia jossain softassa esim. safari, jolloin tausta on harmaa). Siinä näkee selvästi pyöreissä kaarissa pientä pixeliä. 30cm päässä ei toivoakaan nähdä tuota. Kuten mainitsit, niin värit vaikuttaa. Mustalla pohjalla tuota hommaa ei huomaa.

Eli sun mielestä rajaa ei voi määritellä, mutta E7 on silti ei määrittelemättömän rajan sisällä.

frissy, minusta tuntuu että sinulla on nyt päällä sellainen pseudotiede vaihde ja kerrot omia mutujasi täällä jonkinasteisina faktoina. Sanot myös, että sinulla on normaali-ihmisen silmän erottelukyvyn ylittävä näkökyky, onnittelut, voit mennä töihin sirkukseen. Suurin osa ihmisistä ei onneksi ole yhtä onnekkaita kuin sinä, samoin heitä varmasti häiritsee pikselien ”näkyminen” huomattavasti vähemmän.

Valitettavasti nykyisten vertailujen määräävin arvosteluperuste ovat numerot ja kaikki yksittäiseen laitteeseen liittyvät asiat pitäisi pystyä mittaamaan vertailemalla teknisten tietojen numeerisia arvoja. Eli 840×480 näyttö on automaattisesti parempi kuin samankokoinen näyttö 640×360 tarkkuudella. Entä jos toinen näyttö olisikin 720×400, olisiko todellinen ero niin pieni ettei sitä kannattaisi mainita? Missä kyseinen ”raja” menee? Mielestäni kyseistä rajaa ei voi yksiselitteisesti pysty asettamaan mihinkään ja ainoa peruste pitäisi olla se miltä kyseisen ruudun katselu vaikuttaa toisen laitteen ruutuun verrattuna. Ongelma on siinä että kyseessä on täysin subjektiivinen arvostelu.

Silmän maksimi erottelukyky on luokkaa 300 optimiolosuhteissa. Samoin se erottaa täydellisen tarkasti vain vastaväriset pikselit ja silloinkin vain silmän kapealla tarkalla alueella. Jos näkösi ei ole täysin tarkka ja katsot jotain hailakanväristä kuviota lähes samanvärisestä taustasta hieman kauempaa on ”laskennallinen” erottelukykysi huomattavasti pienempi. Ainakin oma puhelimen käyttöetäisyys on n. 30 cm.

Samoin tietokonemonitorit ovat kymmeniä kertoja suurempia alaltaan kuin puhelimien näytöt joten tarkkuuden erot ovat havaittavissa huomattavasti kauempaa. Oma 24″ monitorini on n. 60 sentin päässä ja minulla on vaikeuksia erottaa pikseleitä toisistaan vaikka sen tarkkuus on alle 100 PPI. E7:n kohdalla puhutaan kaksinkertaisesta tarkkuudesta joten joutuisin pitämään sitä epämiellyttävän lähellä silmiäni erottaakseni yksittäiset pikselit.

Tietokonemonitorin pitäisi olla tuplafull hd 22″ tuumaisena jotta se olisi yhtä tarkka kuin E7:n näyttö, käsittääkseni sellaisia näyttöjä on olemassa, mutta ne rajoittuvat erikoistarkoituksiin kuten lääketieteeseen. Vähemmillä tuumilla resoluutiosta olisi entistä vähemmän hyötyä. Eli kyllä, tietokonemonitoreissakin tarkkuudesta on hyötyä, mutta niiden nykyiset tarkkuudet eivät ole lähelläkään silmän erottelutarkkuutta.

31. Olen käyttänyt puhelinta. En joutunut scrollaamaan tai en päässyt niin syvälle puhelimen kanssa, että olisin sitä huomannut. Pointti keskittyi resoluution hyötyyn, joka omasta mielestäsi on täysin turha. Kyseisestä resoluutiosta on ihan yhtä paljon hyötyä kuin tietokoneiden resoissa. Siitä on hyötyä.

Silmän erottelu on jotain 300dpi/30cm päästä ellen nyt aivan väärin muista, mutta ihmissilmä kokonaisuudessa on huomattavasti tarkempi. Jotain 2000dpi:n luokkaa, mutta alue missä ”pixelit menee jo sekaisin” on aika lähellä tuota 300dpi/30cm (ei ollut ihan sama, mutta sinne päin). E7:ssa tuo on kait jossain 180dpi:n lukemissa jos nyt en ihan väärin päässäni noita lukemia mieti. More or less tarkoittaa sitä, että saat pitää E7:aa noin 40-50cm päässä ennen kuin resoluutio menettää ns. merkityksensä. Itse näen vielä n. 320dpi/20cm päästä ja erotan vielä pixelöinnin, mutta en mitenkään häiritsevästi (ei mitään väliä) ja siinä 30cm päässä ei toivoakaan pixelöinnin näkemisestä.

Ois kiva kuulla kokemuksia tosta USB-ON-THE-GO tekniikasta käytännössä, miten se esim pelaa jos muistikkua käyttää datan paikkana (esim leffat) ja niiden toistaminen sieltä yms. Lähinnä kiinnostaa miten tää muistitikku toimii ylipäätänsä tossa..

Tegeltä hyvä kommentti: ”Monella foorumilla mitä olen lueskellut niin kehittäjät tarjoavat kyllä API:n mutta eivät itse jaksaa koodaa natiivia softaa enää Symbian^3:lle.”

Veikkaan, että Tege ei tiedä mikä on API.

Symbian ei ole tässä puhelimessa edes kovin huono. Kamera hiukan heikko, vaikka voisin väittää hiukan paremmaksi kuin Samsungin, vaikka joku täällä ethi jo sanoa toisin päin vaikka ei varmasti ollut tehnyt mitääb vertailua ikinä.
Monikohan täällä haukkuisi Symbiania, jos se ei olisi huonossa maineessa? Ei kovin moni. Vaikka on totta, että se on melko huonosti toimiva ja vähän vanhahtavan oloinen, ei se mikään katarstrofi ole niinkuin jotkut täällä ovat jostain kopioineet. Oma mielipide se tuskin edes on.

Haha.. hitto miten Nokia kriittisesti TAAS kirjoitettu :D Oikeesti, vähän säälittää toi ennakkoasenne.

Ja olenko AINOA ketä ärsyttää, kun puhe on resoluutiosta, niin Nokiassa AINA ilmoitetaan pienempi vaakaresoluutio, kun kaikissa kilpailijoissa ilmoitetaan jostain ihmeen syystä se isompi pystyresoluutio?

”Teknisistä uudistuksista merkittävin on 3,5-tuumainen LED-taustavalaistu kosketusnäyttö, joka tukee massiivista 960×460-resoluutiota” – Muropaketti, iPhone.

Eli 460×960 on MASSIIVINEN ja Nokian 360×640 on vaatimaton? Haha.. ei helvetti. Todettakoon (omistan Samsung Galaxy S:n, HTC HD:n, iPhone 3GS ja E7), että käytössä tuo resoluutio ei merkitse mitään vaan näytön kirkkaus, jos ero ei ole merkittävä.

frissy, tiedätkö mikä on ihmisen silmän erottelukyky? Siis monta pikseliä tuumalle? ja vielä puhelimen normaalilla käyttöetäisyydellä. Se nimittäin vaihtelee huomattavasti etäisyyden ja kohdistuksen mukaan.

Pentile näyttöjen tarkkuus on 1/3 huonompi kuin mitä niiden pikselimäärä antaisi ymmärtää. Monella kilpailijalla on joo tarkat näytöt ja monet niistä näytöistä on surkeita – paitsi paperilla. Ja joudutko tosiaan scrollaamaan kuin hullu E7:n resoluution vuoksi, oletko edes käyttänyt ko. puhelinta?

E7 on tärkeä, mutta ei välttämättä tärkein Nokian tuote tällä hetkellä muuten kuin siinä mielessä että se julkaistaan suositun kommunikaattorin perillisenä ja se on Nokian uusin tuotejulkistus. Se ei myöskään ole välttämättä ”edistynein” koska sama rauta on olemassa jo muissa Nokian puhelimissa.

28. Teksti. Suurin osa materiaalista, mitä tuossa käytetään on tekstiä. Itse ainakin näen hyödylliseksi sen, että teksti VOI olla pientä, mutta siitä saa silti selvää. Tuossa kohtaa tuo resoluutio on avainsana. Itselle nyt näytön kuvanlaatu on jopa toisijaisempi. Ei paljoa auta jos värit on kohdallaa, jos jokaista softaa joutuu scrollaamaan kuin hullu, kiitos surkean reson. Haluan, että rajoittava tekijä on näkökykyni eikä rauta. Galaxyt/iphonet omaa sen verran hyvät näytöt, että teksti voi todellakin olla niin pientä kuin itse näet.

Onhan se kivaa, että kuvat näyttää kauniilta jne, mutta jos yksityiskohdat katoaa niin ei se kyllä ”hyvä ole”. Tasapainoissa tuon pitäisi olla ja tällä hetkellä se ei ole.

Sanoit, että tietyn rajan jälkeen. Noh, tuo EI OLE vielä siinä rajassa. Galaxyt yms. on.

En nyt sanoisikaann, että tuo ihan make or break, mutta kilpailijoilla on jo ”make” ominaisuus. Varsinkin kun tämä on Nokian tärkein / edistynein tuotejulkistus.

Mi

Puhelin on ok, vaikka symbian kusee mutta enemmän nostaisin sen esiin, että sisältöä ei juurikaan ole saamassa enää. Monella foorumilla mitä olen lueskellut niin kehittäjät tarjoavat kyllä API:n mutta eivät itse jaksaa koodaa natiivia softaa enää Symbian^3:lle. Eli sisältö pienenee kokoajan. Jos näillä softilla mitä mukana tulee niin pärjää on puhelin ok valinta mutta minulle kyllä pettymys kun mistään ei saa natiivia softaa vaan pitää tuurilla kokeilla vanhempia symbian sovelluksia toimiiko ne vai ei.

Frissy, missä tarvitset tarkempaa resoluutiota? Resoluutio on yleisesti näytöissä vähiten merkitsevä ominaisuus tietyn rajan jälkeen. Tarkasta resoluutiosta ei ole mitään hyötyä jos siitä ei näe esim. ulkona mitään. Tarkasta resoluutiosta ei ole mitään hyötyä jos 1/3 ilmoitetusta resoluutiosta jääkin uupumaan (pentile), tarkasta resoluutiosta ei ole mitään iloa jos värit on päin persettä.

Tarkka näyttö parantaa tietyissä tilanteissa puhelimen tai sen sovellusten käyttöä, mutta se ei tosiaan ole näillä nykyisillä tarkkuuksilla mikään make or break ominaisuus.

Edelliset kommarit myi määrällisesti eniten täällä ja Indonesiassa ja niiden käyttäjät on tottuneet siihen että nettiä ei selata luurilla joten surkealla näytöllä ja hitaalla prossulla ei ole mitään vaikutusta E7 myyntiin.

25. Juu, ilmaisin ehkä itseäni huonosti. Tarkoitin nimenomaan resoluutiota. Kuvanlaatu on ihan hyvä, mutta juurikin tuo resoluutio on kirjaimellisesti niin surkea, että hyvän näytön ominaisuudetkin ottaa ns. turpaan.

Näytä kaikki kommentit

Itseasiassa näyttö on erinomainen kuvanlaadultaa, mutta resoluutio on turhan pieni.

Mitä itsekkin olen hypistellyt niin muotoilu on kyllä ihan ok. Itsellä nyt on hiukan ongelmia noiden yläreunan nappuloiden kanssa. Ei niinkään etteikö sormet mahtuis, vaan jotenkin vain…ei oikein mene luonnollisesti noiden naputtelu.

Avausmekanismi todellakin vaati alussa hiukan totuttelua. Jämäkkä kapistus muuten, mutta softa tosiaan on paikoittain TODELLA kaukana kilpailijoista. Niidenkin korjauksilla tuo on mielestäni vain ”normaali, ellei jopa alle” tasolla kilpailijoihin nähden.

Yhtä asiaa en tosin ymmärrä. Tuo näyttö. Oikeasti, tuo näyttöhän on ihan kivikautinen!? Mitä ihmettä ne on ajatelleet Nokialla? Ymmärrän, jos ei ole sitä ihan parhainta näyttöä jne. mutta tuollainen näyttö?! Oikeasti Nokia!!!! Jos julkaisu viipyy niin kauan, että tuotetta ei saada pihalle ajankohtaisella tekniikalla niin kannttaisi jo miettiä asioita hiukan uudestaan.

Monen kanssa samoilla linjoilla, vartin verran näpelsin kaupassa tätä ja laitteena ihan positiivisen uskottavan tuntuinen, Symppari kuitenkin hirvitti. Aivan kivikautisen tuntuinen softa tänäpäivänä.

Ostaisin jos tässä olisi android ja vähän parempi tekniikka (lähinnä näytön resoluutio).
Kaupassa testattaessa ei symbian 3 iskenyt sitten yhtään.

Nuff said.

Miksi tuo kertoja kuulostaa aina siltä kuin olisi juuri saanut isiltä piiskaa?

Kyseessä ei ole Nokian mukaan ”vuoden tärkein tuote” vaan Enteprise laitteita myyvän osaston tärkein tuote. Kyseisen kommentin antoi kyseisen Nokian osaston päällikötason henkilö, jolla ei ole varmaankaan valtuuksia puhua koko Nokian puolesta.

Jos haluaa vastaavasta WP7 laitteesta lisäinfoa niin http://stevelitchfield.com/sshow/ss134.html kertoo mitä HTC on saanut aikaiseksi… Huomaa ettei Nokialla välttämättä ihan niin huonosti ole puhelinta suunniteltu kuin muualla kuten esim. yllä olevan kommentin perusteella voisi päätellä.

Lyhyet kommentit sen perusteella mitä olen työkaverin laitetta käpistellyt:

Uskomattoman hieno mekaniikka! Laite tuntuu jämäkältä ja laadukkaalta kädessä, kuten N8. Ainoa pieni miinus mekaniikkapuolella on, että näppäimistöä on vähän hankala saada liukumaan esiin, rakenne on jäykähkö. Toisaalta tuo voi löystyä käytössä ja mieluummin näin kuin Desire Z:n löysyys.

Itse softapuoli onkin sitten takuuvarmaan Nokiaa. Tämä esitys olisi vielä ehkä mennyt läpi joskus vuonna 2007, mutta ei enää 2011. Android, iOS, WebOs, Winpho7 ja jopa Samsungin Bada pesevät tämän palavan platformin 100-0. Selain on täysi katastrofi. Sivua ladatessa ei ole mitään mahdollisuuksia tehdä yhtään mitään. Jos yrittää scrollata, koko roska jäätyy ja joko jättää kosketukset huomioimatta tai reagoi useiden sekuntien viiveellä tökkivästi.

Raudasta tämä ei ole kiinni, vaikka se alitehoista ja vanhanaikaista nokian S^3 puhelimissa onkin (ARM11 + ulkoinen GPU, come on!). Esimerkiksi ekat iPhonet ja iPod touchit käyttivät myös ARM11:sta ja GPU-kiihdytettyä grafiikkaa ja niissä selain oli erittäin sulava. Toki em. laitteiden ruudun resoluutiokin oli pienempi mutta se ei pelkästään selitä tätä järkyttävää eroa.

En ole puhelinta hypistellyt muuten, kuin kaupassa pariin otteeseen fyysisesti, käyttöliittymää pari kertaa kokeillut, mutta liikkeissä sekin on vain hakuammuntaa ilman mitään tavoitteita tai tarkempaa syventymistä.

Arvostelun perusteella kamerassa saisi olla tuo makrokuvaus ja kuvat näyttivät rakeisilta, paitsi tämän sivun pienennettyinä versioina. Puhelimen oma selain on luultavasti yhtä tönkkö kuin N97 Minissä, ainakin kaikkien kuultujen kokemusten perusteella. Onneksi Operan voi ladata tilalle.

Himottaisi kyllä päivittää tämä N97 Minin tilalle, mutta 450 euroa ei tee mieli maksaa, varsinkaan kun on vielä parannettavaa. (N97 Ministä myynnissä 150 euroa, E7 kaupasta 600 euroa.)

Sim-kortin paikka on omasta mielestäni aika jännästi suuniteltu, ensimmäinen laatuaan minkä meikäläinen näkee. Siihenhän se vissiin sitten johti niinkuin artikkelissa sanottiin, että akkua ei voi vaihtaa.

16 gigaa on omasta mielestäni aivan riittävä määrä muistia, siihen saa mahdutettua vaikka ja mitä, tosin sitten ehkä alkaa tulemaan raja vastaan jos käyttää puhelinta päivittäin MP3-soittimena ja kuvailee videota päivät pitkät.

Erittäin jämäkkä on puhelin ollut mitä olen availlut, näppäimistön layout on iso ja selkeä, pisteet siitä.

”Videolla esitellään Nokia E8 -älypuhelimen ominaisuudet”

Hyvä testi. Heikkouksiin voisi lisätä FM-lähettimen puutteen.

Kamerahan on melkein samaa tasoa kun minun vanhassa N95:ssa, joka vielä on varapuhelimena…samsungin 8 mpix hakkaa ton mennentullen. Mutta tuo näppäimistö on ihan hyvä, N97 minissä se on aika surkea. Ja se symppa…no joo jätän kertomatta mitä siitä ajattelen. offtopic ”Onks kellään kokemusta samppasta Galaxy 551:stä”…

Kävin kokeilemassa kyseistä puhelinta..

..sitten ostin vähän käytetyn N900..

ja olen ollut tyytyväinen.. :)

Videot on kyllä kullan arvoisia näissä puhelin revikoissa, kiitos.

@10 Paitsi jos haluaa fyysisen näppiksen, eikä iPhone sytytä.

Ostin kyseisen luurin ja maksoi reilut 500€. Olen ollut tyytyväinen. Näppäimistä on oikeasti erinomainen. Tuo näppäilukkobugi on kyllä ollut ärsyttävä. Se ei aina aukea ihan loogisesti. Toivottavasti korjaantuu päivityksellä.

Joo, laite on pilattu kameralla, työkäytössä jatkuvasti pitäisi saada otettua valokuvia papereista sekä sarjanumeroista yms. makrokuvausta vaativaa hommaa. Lisäksi on todella liukas laite, meinaa lentää käsistä kun yrittää kantta avata. pitäisi saada ns. karhennetulla alumiinipinnalla oleva malli, ehkä myöhemmin tulossa. Auttaa kun laittaa teippiä laitteen ulkoreunoihin, niin ei enää lipsu käsissä. muistikortin puute ei juurikaan haittaa sillä sisäinen 16GB muisti kyllä riittää pitkälle. käyttis on toimiva, selaimeksi kannattaa ladata Opera.

@5 ”Tässä kuvassa E7:n rinnalla on sen edeltäjä N97”

Kirjoitusvirhekö?

”viiden megapikselin automaattitarkenteinen kamera Carl Zeiss -optiikalla”

Eikös tossa puhelimessa ole nyt 8 Mpixelin kamera?

Ehkä ensimmäine ostettava Nokia sitte 3330:n… Mutta se symbiani siel kummittelee vaihteeks…

joo,varmaan ok känny,mutta se symbba…no se on jo parantunut.

Muuten ok puhelin mutta softa on heikko ja tuo näytön resoluutio. Välillä vaivaa mitä ihmeellisimmät bugit. Joskus joutuu muutamaan kertaan vetämään näyttöä pimeeksi, että menee oikeasti kiinni jne.

Itsellänihän on tämä Silver White ja odotan kyllä kovin uutta UI:tä tähän. Se antaisi varmasti lisää potkua. Androidiin verrattuna käytettävyys qwerty-poissulkien ei ole yhtä korkean käyttökokemusken tasolla.

Muropaketin uusimmat