Uusimmat

Testissä Nokia Lumia 520

13.07.2013 19:50 Juha Kokkonen

Nokia esitteli helmikuun lopulla Mobile World Congress -tapahtumassa Barcelonassa kaksi uutta mallia Lumia-tuoteperheensä edullisempaan päähän. Ne asettuivat Lumia 620 -mallin molemmille puolille ja kantoivat Lumia 520 ja 720 -mallinimiä. Tämä kertoi selvästi Nokian halusta tuoda Windows Phone 8 -pohjaisia älypuhelimia myös tavallisen kansan saataville. Lumia 720 tuli myyntiin toukokuun lopulla, mutta samaan aikaan edullisemmasta Lumia 520:sta ei kuulunut yhtään mitään. Vihdoin kesäkuussa Nokia ilmoitti aloittavansa Lumia 520:n myynnin Suomessa heinäkuun 11. päivä.

Nokia ilmoittaa Lumia 520:n suositushinnaksi 190 euroa, mutta käytännössä jo heti myynnin alkaessa sitä kaupattiin edullisimmillaan alle 140 euron hintaan. Kyseessä on siis erittäin edullinen WP8-puhelin, joka asettuu loogisesti mallistossa noin 200 euron hintaisen Lumia 620:n ja noin 270 euron hintaisen Lumia 720:n alapuolelle.

Tutustumme tässä artikkelissa Lumia 520:n teknisiin ja fyysisiin ominaisuuksiin sekä analysoimme kameran kuvanlaatua ja yleisiä käyttökokemuksia. Lisäksi vertailemme puhelinta Lumia 620- ja 720-malleihin ja analysoimme sen merkitystä Lumia-mallistossa.

 

Lumia 520:n pakkaus on tyyliltään identtinen aiempien Lumia-mallien kanssa – tukevan sinisen pahvirasian kylkiin on printattu värikkäitä kuvia puhelimesta. Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu pikakäyttöopas, lyhyt micro-USB-kaapeli, handsfree-stereokuulokkeet sekä verkkovirtalaturi. TaskuMuron testikappale oli Brittein saarille tarkoitettu versio, joten kuvan laturi poikkeaa Suomessa myytävästä versiosta.

 

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

Ulkoisesti Lumia 520:n tunnistaa välittömästi Lumia-perheen jäseneksi. Kuorien väritys jatkaa samaa kirkasta linjaa, joka on tullut tutuksi aiemmista Lumia-malleista. Vaikka sukunäkö on selvä, ei muotoja ole kopioitu suoraan kummastakaan ”isoveljestä”, vaan linjoissa on havaittavissa piirteitä kummastakin kalliimmasta mallista. Suoraan edestä sukunäkö 720:een on suuri, mutta viistoon liikuttaessa kylkien erilainen muotoilu paljastaa eron.

Etupuolelta 520 on varsin suoraviivainen ja selkeä, mutta takakuori on muotoiltu erittäin tyynymäisen pyöristetyksi. Rakenne on muovia, eikä anna aivan yhtä laadukasta vaikutelmaa, kuin kalliimmat Lumia-mallit. Tietyistä kohdin puristellessa havaittavissa on pieniä natinoita ja muutenkaan laite ei vaikuta aivan yhdestä puusta tehdyltä. Edullinen hinta on siis ymmärrettävästi vaatinut pieniä kompromisseja rakenteen suhteen.

Nokia ilmoittaa Lumia 520:n ulkomitoiksi 119 x 64 x 9,9 mm ja painoksi 120 grammaa. Todellisuudessa laite on kuitenkin hieman paksumpi, sillä saimme työntömitalla keskikohdan paksuudeksi noin 11,3 mm. Värivaihtoehtoja on saatavilla viisi: keltainen, syaani, punainen, valkoinen ja musta. Kuoret ovat käyttäjän vaihdettavissa ja ne tulevat myyntiin lisävarusteena.

Lumia 520:n sisuskaluista löytyy lähes identtistä rautaa 620- ja 720-mallien kanssa, sillä prosessointi on toteutettu Qualcommin Snapdragon S4 Plus (MSM8227) -järjestelmäpiirin avulla. Piiri sisältää kaksi gigahertsin Krait-prosessoriydintä, Adreno 305 GPU:n ja 512 Mt RAM-muistia. Myös sisäistä tallennustilaa on kahdeksan gigatavua (käyttäjän hyödynnettävissä noin 5 Gt) ja se on laajennettavissa micro-SD-muistikortin sekä seitsemän gigatavun SkyDrive-pilvitallennustilan avulla. 3G-verkossa data liikkuu maksimissaan 21,1 Mbit/s sisään ja 5,76 Mbit/s ulos. Myös WLAN 802.11 b/g/n ja Bluetooth 3.0 kuuluvat varustukseen, mutta NFC-tuki ja mahdollisuus langattomalle lataukselle puuttuu.

Nykytyylin mukaisesti näyttöä suojaava lasi peittää käytännössä koko etukuoren ja näytön alapuolella sitä on noin 19 mm korkea kaistale. Kaistaleeseen on sijoitettu tuttuun WP8-tapaan kolme toimintonäppäintä, joissa ei kuitenkaan ole taustavalaistusta. Vaikka näppäimiä ei näe pimeässä, on niiden löytäminen sokkona varsin helppoa pienen totuttelun jälkeen. Keskellä puhelimen alapäätyä on micro-USB-liitäntä, jonka kautta hoituu sekä lataaminen että tiedonsiirto.

Näytön yläpuolelle jäävän kaistaleen korkeus on noin 14 mm ja se näyttää lasin yläreunaan viistettyä kuulokkeen aukkoa lukuun ottamatta täysin tyhjältä. Vaikutelma on puoliksi oikea, sillä Lumia 520:ssa ei ole lainkaan etukameraa, toisin kuin muissa nykyisissä Lumia-malleissa. Nokia-logon oikealta puolelta mustan lasipinnan takaa löytyy kuitenkin etäisyys- ja valoisuusanturit. Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu 3,5 mm ääniliitäntä.

Näyttö on kooltaan neljä tuumaa (86 x 52 mm) ja se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Kalliimpien Lumia-mallien ClearBlack-tekniikkaa siinä ei kuitenkaan ole. Paneelin tarkkuus on 480×800 pikseliä ja pikselitiheydeksi muodostuu näin ollen 235 PPI. Tarkkuus on alle 150 euron älypuhelimelle varsin hyvä, sillä monissa muissa saman hintaluokan laitteissa resoluutio on alhaisempi 320×480 kuvapistettä.

Lumia 520:n näytön kuvanlaatu ei onnistu vakuuttamaan juuri millään osa-alueella. Itse näyttöpaneelin pinta (ei siis pelkästään lasin) on kiiltävä ja paremmassa valaistuksessa se kiiltää erityisesti tummien alueiden osalta hieman hopeisena. Värimaailma on hieman hailakka ja musta ei ole erityisen mustaa. Näytön automaattinen kirkkaussäätö laskee taustavalaistuksen ajoittain liian himmeäksi. Auringonpaisteessa näkyvyys on heikko, sillä näyttöpaneelin pinta heijastaa rajusti ja näyttää lähes hopeanväriseltä metallipinnalta.

Näyttö ei ole aivan kiinni lasissa, vaan niiden välissä on havaittavissa selvä noin millin rako. Reunoilta näytön lasin ja muovikuoren välissä on pieni pyöristetty muovilista, joka on hieman kohollaan lasin pinnasta. Näytön reunojen leveys on noin kuusi millimetriä. Kalliimpien Lumia-mallien tapaan 520:n näyttö tukee korkean herkkyyden tilaa, joka mahdollistaa näytön käyttämisen hanskat kädessä.

Lumia 520:n takakuori on muovia ja yhtä kappaletta aina näyttölasin reunoihin asti, aivan kuten Lumia 620-, 720- ja 820-malleissa. Takakuori on muotoiltu erittäin pyöristetyksi ja se kaartuu reunoja kohti tyynymäisen loivasti – se tekee laitteesta miellyttävän tuntuisen kädessä. Kuori on mattapintainen, mutta se saattaa tuntua kuivissa käsissä hieman liukkaalta.

Puhelimen vasen kylki (käyttöasennosta katsottuna) on täysin umpinainen ja kaikki painikkeet sijaitsevat oikean kyljen puolella. Tarjontaan kuuluu tuttuun tapaan äänenvoimakkuuden säätöpainike, virta-/lukituspainike sekä kaksiasentoinen kamerapainike. Painikkeet ovat väriltään mustia ja niiden tuntuma on pienestä tahmeudesta huolimatta kohtuullinen, mutta puhelimen taakse kaartuvasta muotoilusta johtuen sormi saattaa välillä lipsahtaa näppäimen yli. Kamerapainikkeen ensimmäinen vaihe on selkeä ja se pitää selvän terävän naksahduksen merkiksi tarkennuksen aktivoitumisesta.

Kaiuttimen aukko sijaitsee takakuoren oikeassa alanurkassa ja se tuottaa varsin voimakkaan, mutta puhelimelle tyypillisen diskanttipainoisen äänimaailman. Takakuoren keskellä on upotettu musta Nokian logo ja kamera on keskellä yläpuoliskoa.

Lumia 620:n tapaan takakuori on irrotettavaa mallia ja sen alta paljastuu puhelimen musta muovirunko. Takakuori on tarkoitettu irrotettavaksi kameran linssin kohdalta painamalla. Läpivärjätyn polykarbonaatista valmistetun takakuoren paksuus on reunoilta mitattuna noin 1,1 mm. Takakuoren sisäpinnasta löytyy kylkipainikkeiden hatut ja akun kohdalta runsaan millin vahvuinen vaahtokumipehmuste. Micro-SIM- ja micro-SD-muistikorttipaikat sijaitsevat puhelimen rungossa akun vasemmalla puolella, mutta niiden käyttämiseksi akku on ensin irrotettava.

Akku on malliltaan BL-5J ja sen kapasiteetti on 1430 mAh (5,3 Wh). Nokia ilmoittaa akun riittävän yhdellä latauksella jopa 360 tunnin valmiusaikaan (3G), 9,6 tunnin puheaikaan (3G), noin 6,5 tunnin selainkäyttöön, 4,8 tunnin videotoistoon tai 61 tunnin musiikkitoistoon.

 

Sisältö

  1. Testissä Nokia Lumia 520
  2. Kamera, vertailua sisarmalleihin, käyttökokemukset ja huomiot & yhteenveto