Uusimmat

Testissä Nokia Lumia 710

18.03.2012 16:33 Juha Kokkonen

Nokia esitteli kaksi ensimmäistä Windows Phone -puhelintaan Nokia World 2011 -tapahtumassa lokakuun lopussa. Uusista Lumia-malleista edullisempi oli Lumia 710, joka on suunnattu huokeammaksi vaihtoehdoksi Lumia 800 -mallille. Tuolloin laitteen verottomaksi suositushinnaksi kerrottiin 270 euroa. Julkaisun yhteydessä Lumia 710 luvattiin Euroopassa kauppoihin marraskuun aikana, mutta todellisuudessa laite saapui Suomen markkinoille vasta helmikuun 22. päivä.

Julkaisunsa aikaan Lumia 710 oli Nokian Windows Phone -malliston edullisin laite, mutta nyt sen alapuolelta löytyy helmikuun lopussa julkaistu Lumia 610. Ensimmäisten myyntiviikkojensa aikana Lumia 710 on lähtenyt kaupoista mukaan edullisimmillaan 279-299 eurolla. Tässä artikkelissa tutustutaan laitteen fyysisiin ominaisuuksiin sekä kameraan, koska käyttöjärjestelmä ja sovellukset ovat täysin identtisiä aiemmin testatun Lumia 800 -mallin kanssa.

Lumia 710 toimitetaan Nokian älypuhelimille tyypillisessä sinisessä pahvirasiassa, jonka pinnassa on värikuvia puhelimesta. Pakkauksen sisältä löytyy puhelimen ohella BP-3L-akku, Nokia AC-10 MicroUSB-laturi, CA-190CD-microUSB-kaapeli, WH-208 stereokuulokkeet, taiteltava pikaopas suomeksi ja ruotsiksi sekä tuotetietovihkonen.

Muotoilultaan ja materiaaleiltaan Lumia 710 poikkeaa merkittävästi Lumia 800:sta. Siinä missä Lumia 800:n polykarbonaatista jyrsitty runko on yhdestä puusta veistetty, on Lumia 710 perinteinen muovipuhelin. Laatua ei voi haukkua huonoksi, mutta malliston edullisemman pään leima huokuu selvästi. Oikealla tavalla puristelemalla takuoren saa natisemaan. Muotoilu on hieman pulleaa sekä melko tylsää ja mielikuvituksetonta. Testiin saatu laite oli väriltään valkoinen. Toinen värivaihtoehto on musta, jonka lisäksi puhelimeen on saatavissa värillisiä takakuoria sinisenä, punaisena ja keltaisena.

Puhelimen etupuolella näyttöä suojaa Corningin patentoima kestävä gorillalasi. Valkoisessa mallissa myös näyttöä ympäröivät lasin tausta-alueet ovat valkoiset. Lumia 710:n ulkomitat ovat 119 x 62,4 x 12,5 mm ja paino 126 grammaa. Pyöreän muotoilunsa ansiosta Lumia 710 istuu mukavasti käteen ja paksuudestaan huolimatta sujahtaa myös ongelmitta taskuun.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan Lumia 710 on hieman karsittu versio Lumia 800:sta. ClearBlack-näytön koko on sama 3,7 tuumaa, mutta se perustuu AMOLED-tekniikan sijaan perinteiseen TFT-tekniikkaan. Näyttöpaneelin tarkkuus on 480×800 pikseliä, joka tarkoittaa noin 252 dpi:n pikselitiheyttä kyseisellä näyttökoolla. Vaikka koko ja tarkkuus ovat samoja kuin Lumia 800:ssa, on kuvanlaadussa eroa kuin yöllä ja päivällä. Kuva on suoraan sanoen heikointa, mitä Nokian älypuhelimissa on viimeaikoina nähty. Taustavalaistus on erittäin epätasainen, joka näkyy ikävinä läikkinä erityisesti näytön reunoilla. Kuva tummenee ja sävyttyy viistosta katsottaessa ja esimerkiksi oikealta alaviistosta tai vasemmalta yläviistosta katsottaessa kuva kellertyy häiritsevästi. Myös värintoisto ja kirkkaus ovat vain tyydyttävällä tasolla. ClearBlack-pinnoitteen ansiosta näytön luettavuus auringonvalossa on kohtalaisen hyvä.

Suorituskyvystä vastaa sama rauta, kuin Lumia 800:ssa. Järjestelmäpiirinä toimii Qualcomm MSM8255, jonka yksiydinprosessori on kellotettu 1,4 gigahertsiin. RAM-muistia löytyy WP-puhelimille tyypilliset 512 megatavua. Tallennustilan määrää on sen sijaan karsittu – sitä löytyy Lumia 710:stä kahdeksan gigatavua. Muistikorttipaikkaa ei valitettavasti ole, joka on Windows Phone -laitteille tyypillistä.

Tiedonsiirto-ominaisuudet ovat perustasoa. Kolmitaajuus-GSM- ja 3G-yhteyksien ohella data siirtyy matkapuhelinverkossa nopeimmin HSDPA 14,4 Mbit/s sekä HSUPA 5,76 Mbit/s -tekniikoiden avulla. Lisäksi valikoimasta löytyy WLAN 802.11 n/b/g, Bluetooth 2.1 ja A-GPS-yhteydet. Lisäksi Lumia 710:stä löytyy viiden megapikselin automaattitarkenteinen kamera, 720p-videotallennus, FM RDS -radio, vastamelutekniikka, 3,5 mm:n ääniliitäntä, etäisyys-, kiihtyvyys- ja valoisuustunnistimet, kompassi sekä 1300 mAh akku.

Näytön alapuolelta löytyy toimintonäppäimet sekä aivan lasin alareunaan sijoitettu mikrofoni. Positiivinen yllätys on, että toimintonäppäimet on toteutettu hipaisupainikkeiden sijaan oikeilla fyysisillä näppäimillä. Näppäimet ovat vaakasuuntaisen yhtenäisen palkin muodossa ja harmaat kuvakkeet ovat taustavalaistu valkoisiksi. Näppäinpalkki on hieman muusta pinnasta kohollaan ja näppäinten tuntuma on terävä mutta jämäkkä. Fyysiset näppäimet hakkaavat hipaisupainikkeet käyttömukavuudellaan 100-0. Puhelimen alapäädyn oikeassa kulmassa on paikka rannehihnalle. Kuten kuvasta näkyy, näyttöpaneelin ja suojalasin välissä on noin millin verran tyhjää tilaa, joka näkyy mustina kehyksinä näytön ympärillä.

Puhelimen yläpäädyssä on virta/lukituspainike, 3,5 mm ääniliitäntä sekä micro-USB-liitäntä. USB-liitäntää ei ole peitetty kannella tai läpällä Lumia 800:n tapaan. Lukituspainikkeen sijoitus puhelimen yläpäässä on käytön kannalta hankala ja lisäksi sen tuntuma on hieman epämääräinen. Näytön yläpuolelta löytyy kiiltävä Nokian logo, kuulokkeen aukko sekä etäisyyden- ja valoisuuden tunnistimet. Videopuhelukameraa ei Lumia 710:ssä ole.

Puhelimen takakuori yltää pitkälle kylkien puolelle muodostaen reunallaan kaarevan muodon. Muoto korostuu, jos puhelimen takakuori on värillinen. Vasen kylki on umpinainen ja kaikki kylkinäppäimet sijaitsevat oikealla puolella. Äänenvoimakkuuden säätöpainike sijaitsee yläpuoliskossa ja se on pieniä viivamaisia kohoumia lukuun ottamatta pinnan tasolla. Alapuoliskoon on sijoitettu kameranäppäin, jonka tuntumassa ei ole kehumista. Näppäin on pinnan tasolla ja keskellä kuoreen muotoiltua pientä kulmapokkausta niin, että näppäintä on painettava käytännössä hieman viistosta puhelimen takapuolelta. Vaikka näppäin on kaksivaiheinen, on tarkennuspykälää lähes mahdoton havaita muutoin, kuin näytön tarkennusikonin avulla.

Lumia 710:n takakuori pyöristyy sivuilta puhelimen reunoille ja päättyy päistään terävään pokkaukseen. Valkoisen version takakuori on kiiltäväpintaista muovia, mutta musta, sininen ja punainen takakuori ovat mattapintaisia. Takakuoren alareunasta löytyy pieniä pyöreitä reikiä sekä kaiuttimen viivamainen aukko. Pyöreät reiät ovat pelkkä ulkonäkökikka, sillä ne ovat sisäpuolelta peitossa. Kameran alta löytyvä kiiltävä Nokian logo on toteutettu pintaan upotettuna. Kameran viereen on sijoitettu LED-salama sekä taustamelutekniikan käytössä oleva toinen mikrofoni.

Takakuori irtoaa reunasta vääntämällä ja takaa paljastuu puhelimen musta muovirunko. Kylkipainikkeet ovat integroitu osaksi takakuorta ja takakuoren sisäpinnassa on muutaman millin vahvaa mustaa pehmennysmateriaalia, jonka tarkoituksena on ilmeisesti parantaa kuoren istuvuutta puhelimen runkoon ja akkuun. Micro-SIM-korttipaikka sijaitsee akun yläpuolella ja siihen ei pääse käsiksi irrottamatta akkua.

Lumia 710:ssä käytetään Nokian BP-3L-akkua, jonka kapasiteetti on 1300 mAh (3.7 V). Nokia lupaa yhdellä latauksella jopa 7,6 tunnin puheajan tai 400 tunnin valmiusajan 3G-verkossa. Musiikkitoistoa yhdellä latauksella luvataan 38 tuntia ja videotoistoa kuusi tuntia. TaskuMuron käytännön testeissä Lumia 710 suoriutui hieman isoveljeään paremmin, mutta ei silti suoranaisesti vakuuttanut akunkestollaan. Kevyemmässä käytössä akku kesti 1,5-2 päivää, mutta raskaammassa sekakäytössä aamulla laturista otetun akun sai loppumaan työpäivän loputtua tai viimeistään iltaan mennessä.

Lumia 710:n kamera sijaitsee keskellä takakuoren yläosaa suurehkon suojalinssin takana näyttävän kromikehyksen reunustamana. Yhden LEDin salama sijaitsee kameran vasemmalla puolella. Viiden megapikselin kamerasensori (2592×1944) on automaattitarkenteinen. Optiikan F-arvo on 2.4 ja kinovastaava polttoväli 28 mm. Pienimmäksi tarkennusetäisyydeksi ilmoitetaan 10 cm. Kameralla pystyy tallentamaan myös 720p-tasoista videokuvaa 30 FPS -nopeudella.

Lumia 800:n tapaan Lumia 710:n kamerasovellus tukee mm. paikkatietojen tallennusta, kosketustarkennusta ja kuvien suoraa jakoa internetiin. Lisäksi asetuksista löytyy valotuksen kompensaatio, valkotasapainon säätö, ISO-arvon valinta, kohdistuspisteen valinta, tarkennustilan valinta, väritehosteita, välkynnän poisto sekä värikylläisyyden ja kontrastin säätö. Kamera käynnistyy myös puhelimen ollessa lukittuna kuvausnäppäintä pohjassa pitämällä ja sovellus ottaa kuvia varsin ripeästi.

Muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista (valoisa ulkokuva, lähikuva, hämäräkuva). Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Lumia 710:n kameran pikselimäärä edustaa nykypäivänä älypuhelimien perustasoa, mutta kuvanlaatu on luokassaan hyvällä tasolla. Kuvat ovat tarkkoja ja väritoistoltaan luonnollisia. Yksityiskohdissa on havaittavissa puuroutumista, johtuen pikselimäärästä sekä jälkikäsittelystä. Kohina pysyy kohtalaisesti kurissa, kunnes mennään erittäin hämäriin olosuhteisiin, jolloin sinipunainen kohina ilmestyy vääjäämättä kuviin. Lähikuvien ottaminen on yksi kameran vahvuuksista – kohdetta pääsee erittäin lähelle ja kuvat ovat teräviä.

Lumia 710 kuvaa terävyydeltään ja värintoistoltaan hyvänlaatuista 720p-videokuvaa, jossa myös liike toistuu hyvin. Ajoittain ongelmana on jatkuva automaattitarkennus, joka tykkää toimia hieman turhan aktiivisesti, joka näkyy ikävänä levottomuutena kuvassa.

Nokia Lumia 710 on toistaiseksi edullisin Suomen markkinoilta löytyvä Windows Phone Mango -puhelin ja se onkin luokassaan varteenotettava vaihtoehto. Rautatason ominaisuuksien osalta erottautuminen on edullisten Windows Phone -puhelimien kesken hankalaa, mutta Lumia 710 pystyy lyömään ohjelmistotasolla tiskiin kovan luokan lisäarvoa Nokia Navigoinnin ja Musiikkisovelluksen muodossa. Laaduntunnullaan Lumia 710 hieman häviää kovimmille kilpailijoilleen Samsung Omnia W:lle ja HTC Radarille, mutta toisaalta hintaeroa on useampi kymppi Lumian hyväksi.

Nokian Lumia 800 -malliin verrattuna 710 on Suomessa keskimäärin noin 150 euroa halvempi, joka tekee siitä nopeasti ajatellen erittäin houkuttelevan vaihtoehdon. Lähemmässä tarkastelussa hintaero on kuitenkin helppo ymmärtää – Lumia 800 tuntuu selvästi laadukkaammalta ja on varustettu mm. paremmalla kameralla, suuremmalla muistimäärällä sekä valovuoden edellä olevalla näytöllä.

Näytön kuvanlaatu on yksi Lumia 710:n suurimmista heikkouksista. Nokian tämän hintaluokan älypuhelimissa ei ole hetkeen nähty näin heikkotasoista näyttöpaneelia. Myös akunkestossa olisi parantamisen varaa, vaikkakin myöskään muut Windows Phone -puhelimet eivät ole tällä osa-alueella parhaimmillaan. Myös etukameran ja muistikorttipaikan toivoisi löytyvän tämän luokan puhelimesta, vaikkakin jälkimmäisen puuttuminen johtuu käyttöjärjestelmän rajoituksista. Vahvoilla Lumia 710 on käyttöjärjestelmän sulavan toiminnan, kameran nopeuden ja tallentaman materiaalin laadun sekä näytön alta löytyvien fyysisten näppäinten osalta.

Tiivistettynä Nokia Lumia 710 on tällä hetkellä yksi varteenotettavimmista vaihtoehdoista edullisten Windows Phone -puhelimien markkinoilla. Laatuvaikutelmassa ja yksityiskohdissa olisi vielä hieman parantamisen varaa, mutta siitä huolimatta laite tarjoaa hintaisekseen mukavan kattauksen. Jääkin käyttäjän arvioitavaksi, ajavatko Lumia 710:n heikkoudet hyvien puolien yli.

 

Hyvää

  • Käyttöjärjestelmän sulava toiminta
  • Windows Phonen tyypilliset vahvuudet
  • Kameran nopeus ja kuvanlaatu
  • Videokuvan laatu
  • Fyysiset toimintonäppäimet
  • Nokia Musiikki
  • Kartat ilmaisella navigoinnilla

Huonoa

  • Akun kesto varauksin
  • Näytön kuvanlaatu
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Ei etukameraa
  • Kameranäppäimen heikko tuntuma
  • Windows Phonen tyypilliset puutteet/heikkoudet