Uusimmat

Testissä Nokia Lumia 820

07.01.2013 02:39 Juha Kokkonen

Nokia esitteli ensimmäiset Windows Phone 8 -älypuhelimensa 5. syyskuuta New Yorkissa ja tuolloin päivänvalon näkivät uusi lippulaiva Lumia 920, sekä sen ”pikkuveli” Lumia 820. Odotukset Nokian uusien Lumioiden suhteen olivat korkealla, sillä ensimmäisen sukupolven mallit eivät vielä onnistuneet saattamaan Nokiaa toivottuun nousukiitoon. Uusilla Lumioilla on vielä edeltäjiään vähemmän varaa epäonnistua ja marraskuusta asti kaupoissa olleen Lumia 920:n myyntiluvut näyttävätkin tähän mennessä rohkaisevilta.

Edullisempaa Lumia 820 -mallia jouduttiin odottamaan Suomessa Lumia 920:ää selvästi pidempään, sillä Nokia ilmoitti vasta joulukuussa laitteen myynnin alkavan tammikuun 10. päivä. Nokia toimitti kuitenkin ystävällisesti TaskuMurolle testikappaleen muutamaa viikkoa ennen Suomen myynnin alkamista ja pääsimme tutustumaan uutuuteen hyvissä ajoin. Nokian suositushinta Lumia 820:lle on 505 euroa ja useimmat verkkokaupat näyttäisivät tarjoavan sitä ennakkotilattavaksi 499 euron hintaan (Muropaketin hintavertailu). Operaattorien kautta laite saattaa irrota liittymän kaverina muutaman kympin halvemmalla. Vaikka kyseessä ei ole Nokian lippulaivamalli, on hinta siis high-end-tasoa.

Tässä artikkelissa tutustumme puhelimen teknisiin ominaisuuksiin, ulkoisiin rakenteellisiin yksityiskohtiin, kameran kuvanlaatuun sekä käytännön käyttökokemuksiin. Juttua Lumia 820:sta löytyy myös TaskuMuron syyskuussa julkaisemasta ensituntumat-artikkelista.

 

Pakkaus ja oheistarvikkeet

Lumia 820:n pakkaus noudattaa tyyliltään aivan samaa linjaa, jota yritys on käyttänyt viime aikoina muidenkin älypuhelimiensa pakkauksissa. Tukeva pahvirasia on pohjaväriltään kirkkaan sininen ja kansi sekä kyljet on kuvitettu värikkäillä kuvilla puhelimesta. Kyljessä lukee krominkiiltoisella fontilla laitteen merkki ja malli.

Pakkauksen sisältö on pakattu kolmeen eri tasoon pahvirakenteiden avulla. Ensimmäisenä vastaan tulee puhelin, joka on suojattu muovipussin sisään. Seuraavaan välikerrokseen on sijoitettu pikaohjeet, jotka löytyvät sekä suomeksi että ruotsiksi. Toisen välipohjan alta paljastuu verkkovirtalaturi, micro-USB-kaapeli sekä puhelimen väriset (tässä tapauksessa punaiset) nappikuulokkeet sovitetulppineen.

 

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

Muotokieleltään Lumia 820 erottuu selvästi isoveljestään, mutta tunnistautuu silti epäilyksettä nokialaiseksi. Reunojen muotoilu on ympäri puhelimen pyöristettyä ja yksiosaisessa näytön lasiin rajautuvassa kuorirakenteessa on käytetty tuttuun tapaan värikästä polykarbonaattimuovia. Kuori on vaihdettavissa lisävarusteena saatavaan iskunkestävään- tai langattoman latauksen mahdollistavaan malliin. Värivaihtojen kirjo on laaja – punainen, keltainen, valkoinen, syaani, violetti, harmaa ja musta.

Rakenne on tukeva ja hyvin viimeistelty, eikä nitinöitä ole havaittavissa edes laitetta väännellessä. Näytön kokoon nähden Lumia 820 on varsin kookas puhelin – 123,8 x 68,5 x 9,9 mm ja 160 grammaa. TaskuMuron mittausten mukaan puhelin on kuitenkin takakuoren keskikohdasta noin 11 mm paksu. Erityisesti laitteen painolle on vaikea keksiä järkevää syytä.

Lumia 820:n etupuolen lasin alla sijaitsee 4,3 tuumainen ClearBlack AMOLED -näyttö, jonka resoluutio on 480×800 pikseliä (217 PPI). Kyseistä resoluutiota voi pitää nykypäivänä tämän hintaluokan puhelimelle alimitoitettuna. Näyttöpaneeli perustuu onneksi RGB-alipikseliasetteluun, joka on hyvä asia. Näytön kontrasti, katselukulmat ja näkyvyys auringonvalossa ovat erinomaisia. Myös värintoisto on elävää, vaikkakin AMOLED-tekniikalle tyypillisesti hieman ylisaturoitunutta. Tästä ei kuitenkaan ole puhelimen näytössä juurikaan haittaa. Lumia 920:n tapaan myös Lumia 820:n näyttöä voi käyttää vaikkapa kynsillä tai hanskat kädessä.

Puhelimen suorituskyvystä vastaa sama Qualcomm Snapdragon S4 MSM8960 -järjestelmäpiiri, jota käytetään myös Lumia 920:ssä. Piiristä löytyy kaksi 1,5 GHz Krait-prosessoriydintä, Adreno 225 GPU ja gigatavu RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa on kahdeksan gigatavua, mutta se on laajennettavissa aina 64 gigatavun micro-SD-muistikorttiin asti. Mobiiliverkoista tuki löytyy kattavasti nelitaajuus-GSM:lle (850/900/1800/1900 MHz), nelitaajuus-3G:lle (850/900/1900/2100 MHz) ja viisitaajuus-LTE:lle (800/900/1800/2100/2600 MHz). 3G-verkossa tiedonsiirtonopeus on jopa 42,2 Mbit/s sisään ja 5,76 Mbit/s ulos sekä LTE-verkossa 100 Mbit/s sisään ja 50 Mbit/s ulos.

Lumia 820:n muita langattomia yhteystapoja ovat WLAN 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 3.0 sekä NFC. Kameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä ja se tallentaa 1080p-videokuvaa. Muita maininnan arvoisia ominaisuuksia ovat A-GPS, GLONASS, seitsemän gigatavun pilvitallennustila, micro-USB-liitäntä ja 3,5 mm ääniliitäntä. Akun kapasiteetti on 1650 mAh ja lataus onnistuu myös langattomasti Qi-tekniikan avulla lisävarusteena saatavan 30 euron arvoisen takakuoren avulla. Käyttöjärjestelmänä on Windows Phone 8 Nokian omilla lisäsovelluksilla varustettuna.

Näytön alapuolelta löytyy WP8-laitteille tyypilliset valkoiseksi taustavalaistut kapasitiiviset toimintonäppäimet (paluu, koti ja haku). Näytön suojalasin reunoja kiertää musta muovikehys, joka on pyöristetty ja aivan aavistuksen näyttöpintaa korkeammalla. Laitteen alapäätyyn on sijoitettu micro-USB-liitäntä sekä kaiuttimen aukko. Kaiutin toistaa äänen mukavan voimakkaasti ja särkemättä, mutta puhelmille tyypilliseen tapaan ylä-äänipainotteisesti.

Näytön yläpuolelle jäävästä kaistaleesta löytyy Nokian logo, videopuhelukamera, etäisyys- ja valoisuusanturit sekä kuuloke. Kameran tarkkuus on vaatimattomat 640×480 pikseliä ja lähin tarkennusetäisyys 15 cm. Kuuloke on sijoitettu huomaamattomasti näyttölasin reunaan muotoiltuun pieneen aukkoon.

Lumia 820:n takakuori on mustaa versiota lukuun ottamatta kiiltäväpintaiseksi viimeistelty. Materiaali on läpivärjättyä, joten naarmut eivät erotu siinä kovinkaan herkästi. Sopivaa valoa vasten katsottaessa jo lähes käyttämättömän testikappaleen pinnassa näkyi kuitenkin hentoja, joskin merkityksettömiä, hiusnaarmuja Lumia 920:n tapaan. Yhdestä osasta valmistettu takakuori yltää puhelimen reunojen yli aina näytön reunoille asti.

Takakuoren alaosasta löytyy musta Nokian logo ja yläosasta kiiltävän mustalla paneelilla reunustettu kamera. Laitteen yläpäädystä löytyy ainoastaan 3,5 mm ääniliitäntä ja kaikki painikkeet on sijoitettu oikeaan kylkeen. Ylhäältä alaspäin lueteltuna tarjontaan kuuluu äänenvoimakkuuspainike, lukitus/virtapainike sekä kamerapainike. Lukituspainikkeen sijainti on käytettävyyden kannalta erinomainen. Kaikkien näppäinten tuntuma on miellyttävän lyhyt ja terävä. Myös kaksivaiheisen kameranäppäimen tuntuma on erittäin onnistunut ja tarkka.

Lumia 820:n takakuori on irrotettavissa olevaa sorttia, mutta toteutus on hieman poikkeuksellinen. Koska kuori on näytön reunoille asti ylettyvä ”kaukalo” ja saumat on pidetty tiiviinä, opastetaan ohjeissa työntämään kynsi puhelimen yläreunaan kuoren sauman väliin ja kampeamaan koko komeus varovasti auki. Toimenpide ei ole ensimmäisillä kerroilla aivan helpoimmasta päästä, varsinkin jos sormenkynnet ovat lyhyet.

Kuoren materiaali on noin 1,5 mm paksua ja varsin taipuisaa. Kuoren sisäpinnasta löytyy musta pehmustekaistale, kaiuttimen äänenohjain sekä yläreunasta NFC-antenni. Irrotettava BP-5T-akku on sijoitettu epäkeskeisesti ja sen takaa paljastuvat paikat micro-SIM- sekä micro-SD-korteille. Lumia 820 tukee muistikortteja aina 64 gigatavuun asti, mutta kannattaa huomioida, että muistikortin käyttö on rajoitettu musiikki-, video- ja kuvatiedostoille. Viistosti oikealla akun alapuolella sijaitsee neljä kultaista liitinpinniä, jotka ovat tarkoitettu lisävarusteena saatavaa langatonta latausta tukevaa takakuorta varten.

BP-5T-akku perustuu Li-polymeeritekniikkaan ja sen kapasiteetiksi ilmoitetaan 1650 mAh (6,1 Wh), joka ei ole nykypäivän high-end-puhelimelle erityisen paljon. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella jopa 360 tuntia 3G-valmiusaikaa, 8,1 tuntia 3G-puheaikaa tai 61 tuntia musiikkitoistoa. TaskuMuron käytännön testeissä Lumia 820:lla ei ollut ongelmia selvitä päivän yli yhdellä latauksella normaalissa sekakäytössä. Akunkesto tuntui olevan varsin vastaavalla tasolla Lumia 920:n kanssa ja päivän jälkeen akkumittari näytti varausta olevan jäljellä vielä keskimäärin 10-40 %. Heikoin kohta virrankulutukselle vaikuttaisi olevan nettiselaus, jota ahkerasti harrastamalla akun saa hupenemaan melko nopeaan tahtiin.

 

Kamera ja kuvanlaatu

Lumia 820:n pääkamera sijaitsee takakuoren yläosassa mustassa kehyksessä, jonka yhteydestä löytyy myös kaksois-LED-salama sekä Carl Zeiss -teksti. Kamerakennon tarkkuus on kahdeksan megapikseliä (kuvakoko 3264 x 2448 & 3552 x 2000) ja se on varustettu automaattitarkennuksella, jonka pienin tarkennusetäisyys on 10 cm. Kamerassa käytetään Carl Zeiss Tessar -optiikkaa, jonka kinovastaava polttoväli on 26 mm ja f-arvo 2.2. Videokuvaus onnistuu 1080p-tarkkuudella ja 30 FPS:n nopeudella.

Yllä on muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla.

Lumia 820:n kameran kuvanlaatu kahdeksan megapikselin luokassa keskivertoa parempaa, mutta ei aivan kärjen tasolla. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat varsin teräviä, vaikkakin pientä sumenemista reunoja kohden on havaittavissa. Yksityiskohdat toistuvat selvinä, vaikka läheltä tutkiessa niissä onkin ajoittain havaittavissa pieniä ohjelmallisen jälkikäsittelyn merkkejä. Useimmiten värit toistuvat luonnollisesti ja korostumatta, mutta joissain tilanteissa värimaailma saattaa jäädä hieman haalistuneeksi. Myös valkotasapainon kanssa saattaa esiintyä ajoittain pientä heittelyä.

Lumia 920:n tapaan 820:n kamera on parhaimmillaan hämäräkuvauksessa, vaikka käytössä ei olekaan PureView-tekniikkaa. Lumia 820:lla otetut hämäräkuvat ovat kerta toisensa jälkeen valoisampia, kuin miltä sama näkymä ihmissilmän läpi näyttää. Toisin kuin useimmissa puhelinkameroissa, hämäräkuvien värintoisto on yllättävän hyvää, eivätkä kuvat jää värimaailmaltaan toivottoman latteiksi. Hämärässä kuvien yksityiskohdat pehmenevät selvästi, mutta kokonaiskuvaan siitä ei yleensä ole haittaa. Kohina pysyy pienijakoisena ja yleensä värimaailmaltaan hyvin maltillisena.

Kameran 1080p-videokuva on tarkkuudeltaan keskitasoa parempaa ja se sisältää myös kohtalaisesti yksityiskohtia. Ääni tallentuu selkeänä, mutta valitettavasti vain monona.

 

Käyttöliittymä ja sovellukset

Lumia 820 ei tuo ohjelmistopuolella tarjolle mitään uutta Lumia 920:ään nähden. Pohjalla pyörii perus Windows Phone 8 ja sen kylkeen Nokia on asentanut kasan omia sovelluksiaan. Niitä ovat mm. Nokia Navigointi, Nokia Musiikki, Nokia TV, Nokia City-opas ja Älykäs kuvaus sekä aluekohtaiset Helsingin Sanomat-, Ilta-Sanomat, MTV3 Juuri Nyt-, Fonecta Caller- ja Veikkaus -sovellukset. Nokian sovellusvalikoimaa voikin pitää markkinoiden Windows Phone -tarjonnan kattavimpana.

 

Käyttökokemukset ja huomiot

TaskuMuron testijakson aikana puhelin toimi erittäin luotettavasti ja ongelmitta. Jumiutumisia tai kaatumisia ei tullut vastaan ja käyttöjärjestelmä toimi erittäin sujuvasti. Suorituskyvyn osalta ei havaittu eroja Lumia 920:ään nähden edes rinnatusten vertailtaessa. Testiohjelmat antavat tuloksiksi lähes identtisiä lukemia.

Kauttaaltaan pyöristetyn reunamuotoilun ansiosta Lumia 820 istuu erittäin mukavasti käteen. Takakuoren kiiltävä muovi saattaa olla hieman liukasta poikkeuksellisen kuivissa käsissä, mutta toisaalta nihkeämmissä tai rasvaisemmissa käsissä tuntuma muodostuu varsin pitäväksi. Puhelimen keskimääräistä (4,3 tuumaisella näytöllä varustettua laitetta) suuremmat ulkomitat saattavat aiheuttaa pienempikätisille pieniä haasteita yhden käden käytössä. Myöskään 160 gramman paino ei ole kaikkien mieleen, mutta se unohtuu varsin nopeasti puhelinta käyttäessä.

 

Yhteenveto

Siinä missä Lumia 920 jätti monilta osin innostuneen mielialan, jää 820:sta pirteistä värivaihtoehdoista huolimatta harmillisen harmaa vaikutelma. Kyseessä ei ole millään muotoa huono puhelin, mutta kokonaisuus jää mitäänsanomattoman tasapaksuksi. Pääsyy tähän on hinta, joka on laitteen ominaisuuksiin nähden turhan korkea. 100 euron hintaero malliston huippumalliin on ominaisuudet huomioiden aivan liian pieni ja toisaalta ominaisuudet eivät ole täysin kilpailukykyiset muiden saman hintaluokan älypuhelinten kanssa. 100-150 euroa edullisemmalla hintalapulla tilanne olisi aivan toinen.

Lumia 820:n tasapaksuus on myös osaltaan vahvuus, sillä laitteesta ei löydy suuria heikkouksia. Puhelin on mukava kädessä ja käyttöjärjestelmä toimii liukkaasti tökkimättä. Suorituskykypuolella ei ole valittamiselle sijaa, vaikka sisällä ei jauhakaan neljää prosessoriydintä. Nokian omat sovellukset täydentävät käyttöjärjestelmän vakio-ohjelmistoa mukavasti. Viittä eri taajuutta tukeva LTE-yhteys on mukava ominaisuus nopeampaa mobiiliyhteyttä kaipaaville. Muistikorttipaikka ei ole nykypäivän high-end-puhelimelle itsestäänselvyys ja lisää joustavuutta pienehkön sisäisen muistin huomioiden. Näyttö tarjoaa vanhahtavasta resoluutiosta huolimatta varsin hyvän kuvanlaadun ja kameran toimii hyvin erityisesti hämärässä.

Laitteen merkittävimpiä heikkouksia ovat näytön vaatimaton resoluutio, pienehkö sisäinen tallennustila, kokoluokassaan suuret ulkomitat ja paino sekä Windows Phone 8:n yleiset heikkoudet, joita on eritelty tarkemmin TaskuMuron WP8-artikkelissa. Suurimmaksi ongelmaksi jää kuitenkin hinta, joka ei toistaiseksi ole kilpailukykyinen. Saman rahamäärän voi ainakin toistaiseksi sijoittaa viisaamminkin. Siitä huolimatta Lumia 820 on kirkkaasti parempi, kuin yksikään ensimmäisen sukupolven Lumia-malleista.

 

Hyvää

  • LTE-tuki
  • Mukava kädessä
  • Sulavasti toimiva käyttöjärjestelmä
  • Kameran kuvanlaatu hämärässä
  • Näytön värikylläisyys, kirkkaus, kontrasti, katselukulmat ja näkyvyys auringossa
  • Muistikorttipaikka
  • Nokian omat lisäsovellukset (Navigointi, Musiikki, TV)
  • Erillinen kameranäppäin ja lukituspainikkeen sijainti
  • Optio langattomalle lataukselle

Huonoa

  • Hinta
  • Näytön resoluutio
  • Windows Phone 8:n yleiset heikkoudet
  • Koko ja paino varauksin
  • Pienehkö sisäinen tallennustila