Uusimmat

Pakkaus ja oheistarvikkeet, ensivaikutelma ja tekniset ominaisuudet & lähempää tarkastelua

24.11.2012 00:26 Juha Kokkonen

 

Pakkaus ja oheistarvikkeet

Lumia 920 toimitetaan pirteässä sinisessä pahvirasiassa, jonka pintaan on painettu värikuvat laitteen eri värivaihtoehdoista. Vastaavanlaisia pakkauksia on nähty jo Nokian aiempien Lumia-mallien yhteydessä. Pakkaus aukeaa päädystä pienestä korvakkeesta vetämällä ja sisältä liukuu ulos puhelimen ja oheistarvikkeet sisältävä laatikko.

Pakkauksen sisältöön kuuluu puhelimen lisäksi AC-16-USB-pikalaturi, CA-190CD-lataus- ja -tiedonsiirtokaapeli, tulppamalliset WH-208-stereokuulokkeet mikrofonilla, kuulokkeiden silikonisovitteet, pikaoppaat suomeksi ja ruotsiksi sekä SIM-korttipaikan avaustyökalu.

TaskuMuron testikappaleen mukana toimitettiin lisäksi langaton DT-900- latausalusta sekä sille tarkoitettu keltainen Fatboyn tyyny (DT-901). Laturi käyttää Qi-latausstandardia ja se on kooltaan 120 x 60 x 11 mm (paino 93 grammaa). Latauslaite kytketään seinään erillisellä seinälaturilla, joka käyttää 2,5 mm:n pyöreää latausliitäntää. Laturin johdon pituus on 1,8 metriä. Latausalusta voidaan sujauttaa Fatboy-tyynyn sisään, jolloin puhelimelle saadaan hieman suurempi ja pehmeämpi alusta. Tyynyn koko on 190 x 140 x 30 mm ja paino 112 grammaa. Tyynyn sisällä pehmusteet on muotoiltu DT-900-latausalustan mukaan.

Sekä laturilla, että tyynyllä värivaihtoehdot ovat musta, valkoinen, syaani, punainen ja keltainen. Latausalusta ja -tyyny ovat lisävarusteita ja ne myydään erikseen. Artikkelin kirjoitushetkellä pelkällä DT-900-latausalustalla oli edullisimmillaan hintaa noin 50 euroa ja Fatboy-tyynyn kanssa noin 75 euroa.

 

Ensivaikutelma ja tekniset ominaisuudet

Uusi Lumia 920 ei tarjoa muotoilullisia yllätyksiä edeltäjiinsä verrattuna. Lumia 800- ja 900 -malleihin nähden muotoihin on tehty lähinnä pieniä viilauksia ja hienosäätöä. Perehtymättömän voisi olla hankalaa erottaa 900- ja 920-malleja toisistaan, jos ne eivät olisi näytillä rinnatusten. Suurin muutos on päätyihin kapenevasta muodosta luopuminen. Toisin sanoen Lumia 920 on ”tasapaksu”, eikä enää kapene kummastakaan päästä paksuus- eikä leveyssuunnassa. Kyljet ovat edelleen pyöristetyt ja taustapuoli on saanut selkeämmin kaarevan muodon.

Myös Lumia 920:n laaduntuntu on pysynyt suunnilleen samana edeltäjiin verrattuna. Yhdestä kappaleesta työstetty polykarbonaattirunko tuntuu tukevalta ja modernilta. Kulmista vääntelemällä on saatavissa aikaan pieniä natinoita, mutta ne eivät esiinny normaalikäytössä. Värivaihtoehtoja ovat punainen, keltainen, valkoinen ja musta, joiden lisäksi Suomen ulkopuolella on tarjolla myös harmaa väri. Mainituista väreistä kolme ensimmäistä ovat kiiltäväpintaisia ja kaksi viimeistä mattapintaisia.

Ehkäpä eniten Lumia 920:n ensitapaamisella hämmentää laitteen koko ja paino, sillä kyseessä on luokassaan erittäin suurikokoinen tapaus. Lumia 920:n ulkomitat ovat nimittäin 130,3 x 70,8 x 10,7 mm ja paino 185 grammaa. Paino on siis samaa luokkaa tuuman isommalla näytöllä varustetun Samsung Galaxy Note II:n kanssa ja 55 grammaa enemmän kuin HTC:n kilpailevassa 8X-mallissa. Nokian ilmoittama paksuus on ilmeisesti keskiarvo, sillä TaskuMuron mittausten mukaan mitat vaihtelevat reunan noin 10 millistä keskikohdan 12,1 mm:iin.

Rautapuolella kehitystä on tapahtunut sitten edellisen sukupolven Windows Phone -mallien, mutta Microsoftin tiukahkot rautamäärittelyt rajaavat edelleen kupletin juonen. Lumia 920:n suorituskyvystä vastaa Qualcommin Snapdragon MSM8960 -järjestelmäpiiri, joka pitää sisällään kaksi 1,5 gigahertsin Krait-prosessoriydintä, Adreno 225 GPU:n sekä gigatavun RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa laitteesta löytyy 32 gigatavua, mutta valitettavasti muistikorttipaikkaa ei ole, vaikka käyttöjärjestelmä sellaista nyt tukeekin. Syynä tähän on Nokian mukaan muotoilulliset seikat, joita ei kuitenkaan aivan pureskelematta voi ymmärtää. Ilmaista SkyDrive-pilvitilaa saa käyttöön seitsemän gigatavua.

Matkapuhelinverkoissa tuettuna on neljä GSM-taajuutta (850, 900, 1800, 1900 MHz) ja neljä 3G-taajuutta (850, 900, 1900, 2100 MHz). Lisäksi Lumia 920 tukee myös 4G-LTE-verkkoja viidellä eri taajuudella (800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz), joista kolme on tulevaisuudessa käytössä myös Suomessa. Data siirtyy tarvittaessa rivakasti 42,2 Mbit/s DC-HSDPA:n ja 100 Mbit/s LTE:n avulla. Lisäksi tuettuina ovat Bluetooth 3.1, NFC sekä WLAN 802.11 a/b/g/n DLNA ja WiFi-hotspot-tuella.

Kamerapuolella on tarjolla hieman erikoisempaa herkkua, sillä 8,7 megapikselin sensorin parina on optinen kuvanvakain sekä PureView-tekniikkaa. Videot tallentuvat 1080p-tarkkuudella. Etupuolelta löytyy 1,3 megapikselin kamera videopuheluille. Muita tärkeitä ominaisuuksia ovat A-GPS, GLONASS, micro-USB-liitäntä OTG-tuella, 3,5 mm ääniliitäntä Dolby Headphone -äänenparannuksella, aktiivinen vastamelutekniikka, gyroskooppi ja micro-SIM-korttipaikka. 2000 mAh akulle Nokia on toteuttanut langattoman latausmahdollisuuden. Käyttöjärjestelmänä toimii tuore Windows Phone 8, jota Nokia on kuorruttanut omilla sovelluksillaan.

 

Lähempää tarkastelua

Lumia 920:n näytön alapuolella on Windows Phonelle tyypilliset kolme toimintonäppäintä – paluu, koti ja haku. Kotipainikkeen ikkunalogoa on uudistettu Windows Phone 8:n myötä. Hipaisutekniikalla toimivien näppäinten symbolit ovat krominkiiltoisia, joten ne näkyvät hyvin myös silloin, kun valkoinen taustavalaistus ei ole päällä. Näppäinten ja puhelimen alareunan väliin on jätetty vajaa puolisentoista senttiä tilaa, joka parantaa niiden käytettävyyttä, mutta samalla lisää myös laitteen pituutta.

Puhelimen pohjasta löytyy kaksi tummaa torx-tyyppistä ruuvia päädyistä, micro-USB-liitäntä keskeltä ja pienin poratuin rei’in toteutetut kaiutinritilät sen molemmin puolin. Kaiuttimista lähtee varsin kova ääni, mutta äänenlaatu on melko tyypillistä kännykkätasoa, eli hyvin ylä-äänipainotteista. Micro-USB-liitännän siirtyminen puhelimen yläpäädystä pohjaan on hieman makuasia, mutta ainakin allekirjoittaneen mielestä hyvä muutos. Hyvä myöskin on, ettei liitännän päällä ole käytetty hankalaa muovista suojaläppää.

Yksi Nokian ylpeydenaiheista on Lumia 920:n Puremotion HD+ ClearBlack -näyttö, joka perustuu LED-valaistuun IPS LCD -tekniikkaan, toisin kuin edeltäjämallien AMOLED-näytöt. Näytön koko on 4,5 tuumaa ja resoluutio 768×1280 pikseliä, joten se tarjoaa sivusuunnassa 48 pikseliä enemmän, kuin tavalliset HD-näytöt. Täten pikselitiheydeksi muodostuu kiitettävä 332 PPI, joka ylittää iPhonen Retina-näytön vastaavan lukeman.

Näytön kuvanlaadusta ei jää juurikaan valitettavaa – värintoisto on hyvää, terävyys erittäin kohdallaan ja tummien sävyjen toisto LCD-näytöksi hyvää. Myös kirkkautta löytyy tarpeen vaatiessa riittämiin. Yksi vahvuuksista on näkyvyys auringonpaisteessa, joka on erinomaista ClearBlack-polarisointitekniikan sekä tarkasti toimivan taustavalaistuksen automaattisäädön ansiosta. Ainut pikkuruinen miinus tulee katselukulmista, jotka eivät ole aivan tarjonnan kärkitasoa. Kuva tummenee hieman sivuille ja ylä- sekä alaviistoon mentäessä, mutta käytännön haittaa siitä ei juurikaan ole.

Näytön suojana Nokia on päätynyt käyttämään Gorilla Glass 2 -lasia, joka on tunnettu kestävyydestään. Nokia on ottanut opiksi Lumia 900:n virheestä ja palannut Lumia 800:n tyyliin reunoilta pyöristettyyn lasiin. Käytännössä kyseessä on kuitenkin kahden edellä mainitun mallin välimuoto, sillä pyöristetyistä reunoista huolimatta reunoja kiertää saumaan upotettu kapea musta muovilista. Lasin liittyminen puhelimen runkoon ei siis ole yhtä saumaton, kuin Lumia 800:ssa, mutta reunassa ei myöskään törrötä terävää listaa, kuten Lumia 900:ssa. Aivan Lumia 800:n kaltaista lasin pinnassa sijaitsevan kuvan vaikutelmaa Lumia 920 ei pysty tarjoamaan, vaan sivulta katsottaessa näytön ja lasin välissä näkyy pieni väli.

Nokian mukaan Puremotion-näytössä on käytetty yliohjaustekniikkaa (pixel overdrive) vasteajan parantamiseksi IPS-paneeleille tyypillisestä 23 millisekunnista keskimäärin noin yhdeksään millisekuntiin. Tämä niin sanottu yliohjaus on toteutettu nostamalla pikselin ohjausjännitettä hetkellisesti vaihtumisen nopeuttamiseksi. Paljaalla silmällä sen tuomaa eroa on hankala huomata, mutta erittäin tarkkaan Lumia 900:n kanssa rinnatusten vertailtaessa pientä eroa sulavuudessa oli havaittavissa. Yliohjauksen mahdollista haittapuolta, eli käänteistä haamukuvaa (inverse ghosting) ei Lumia 920:n näytössä havaittu.

Toinen näyttöön loihdittu erikoisominaisuus on Synapticsin kanssa yhteistyössä toteutettu superherkkä kapasitiivinen kosketuksentunnistus, jonka luvataan tunnistavan kosketukset myös hanskat kädessä tai kynän välityksellä. Ominaisuutta voi pitää erityisen tarpeellisena Suomen kylmissä talviolosuhteissa.

Lisätietoa näytön PureMotion-tekniikasta voi lukea Nokian julkaisemasta whitepaper-dokumentista.

Näytön yläpuolelle on sijoitettu kuulokkeen aukko, etäisyys- ja valoisuussensorit sekä etukamera videopuheluita varten. Nokian metallinkiiltoinen logo on sijoitettu tällä kertaa oikeaan ylänurkkaan. Etukameran tarkkuus on 1,3 megapikseliä (1280×960) ja se pystyy taltioimaan myös 720p-videokuvaa 30 FPS:n päivitysnopeudella. Kameran lyhyin tarkennusetäisyys on 35 cm.

Lumia 920:n kaikki fyysiset painikkeet löytyvät oikeasta kyljestä. Valikoimaan kuuluu yhdestä kappaleesta tehty äänenvoimakkuuden säätöpainike, virta-/lukituspainike sekä kameranäppäin. Lukitusnäppäimen sijainti on erinomainen, sillä se sijaitsee kätisyydestä riippuen sopivasti peukalon tai keskisormen ulottuvilla. Kamerapainike on kaksipykäläinen, joista ensimmäistä käytetään tarkentamiseen ja toista kuvan ottamiseen. Ensimmäinen pykälä on selkeän terävä, mutta pohjaan painettaessa tuntuma on epämääräisempi. Erillinen kameranäppäin on joka tapauksessa positiivinen asia. Lumia 800 ja -900 -mallien helposti naarmuuntuvista ja helisevistä näppäimistä on päästy eroon, sillä näppäimet ovat nyt jämäkästi paikallaan ja valmistusmateriaalina on käytetty tummaa zirkonia, joka on hyvin naarmutuksenkestävää.

Laitteen yläpäädystä löytyy micro-SIM-kortin kelkkapaikka, 3,5 mm:n ääniliitäntä sekä aktiivisen vastamelutekniikan mikrofonin viisi pientä aukkoa. Ulkopuolelta katsottuna ääniliitännän vasemmalle puolelle olisi hyvin mahtunut vielä micro-SD-muistikorttipaikka. Puhelimen värinämoottori sijaitsee ilmeisesti yläosassa SIM-korttipaikan läheisyydessä, sillä käytössä aina puhelimen väristessä yläosasta havaittiin kuuluvan ikävää resonointia. Resonointi osoittautui siinä määrin kovaääniseksi, että hiljaisuutta vaativissa tilanteissa värinen käyttö ei ole kovinkaan sopivaa.

Puhelimen kiiltäväpintainen (mustassa ja harmaassa mallissa matta) taustapuoli on leveyssuunnassa koko matkalta kevyesti kaareva, joka parantaa käyttömukavuutta. Koska kuoret on työstetty yhdestä muovinpalasta, ei takakuori ole luonnollisestikaan aukaistavissa eikä täten myöskään akku ole vaihdettavissa. Takakuoren ainoa yksityiskohta on keskellä sijaitseva Nokian ja Carl Zeissin logoilla varustettu koristelista sekä sen yläpäässä sijaitseva kamera salamoineen.

Puhelimen sisällä on BP-4GW-akku, jonka kapasiteetiksi ilmoitetaan 2000 mAh (7,4 Wh) ja jännitteeksi 3,7 V. Valmistaja lupaa yhdellä latauksella jopa 460 tuntia valmiusaikaa (3G), 10,8 tuntia puheaikaa (3G) tai 74 tuntia musiikintoistoaikaa. Käytännön akunkestosta kerrotaan lisää käyttökokemuksia käsittelevässä kappaleessa.

 

Sisältö

  1. Testissä Nokia Lumia 920
  2. Pakkaus ja oheistarvikkeet, ensivaikutelma ja tekniset ominaisuudet & lähempää tarkastelua
  3. PureView-kamera
  4. Vertailua kilpailijoihin ja edeltäjään, suorituskyky, Nokian omat lisäsovellukset & käyttökokemukset ja huomiot
  5. Yhteenveto