Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

23.12.2016 11:04 | Juha Kokkonen | 17

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

Ulkoisesti OnePlus 3T:n erottaa edeltäjästään vain asiaan perehtynyt henkilö. Muotoilu ja ulkoiset komponentit ovat pysyneet täysin samoina, ainoastaan metallisen takakuoren värisävy on muuttunut hieman tummemmaksi ”Gunmetal”-sävyksi. Toisena värivaihtoehtona on edelleen saatavilla Soft Gold.

Muotoilua ja laatuvaikutelmaa koskevat kaikki samat huomiot kuin OnePlus 3:n kohdalla. Rakenne tuntuu hyvin viimeistellyltä ja erittäin tukevalta, eikä se elä tai natise väänneltäessä. Koon puolesta yhden käden käyttö saattaa olla hankalaa, jos käyttäjällä ei ole poikkeuksellisen suuret kourat.

OnePlus 3T:n ulkomitat ovat pysyneet täysin samoina kuin edeltäjässä (152,7 x 74,7 x 7,35 mm, 158 grammaa). Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on 73,1 %. Ne edustavat edelleen hyvää keskiluokkaa tässä näyttökokoluokassa.

Rautapuolella OnePlus 3T on kokenut parannuksia muun muassa uuden Qualcomm Snapdragon 821 -järjestelmäpiirin muodossa. 14 nm FinFET-tekniikalla valmistettavan piirin kellotaajuuksia on nostettu 820-malliin nähden. Kryo-prosessoriytimiä on neljä, joista kaksi toimii nyt 2,35 GHz:n maksimikellotaajuudella ja toiset kaksi 1,6 GHz:n maksimikellotaajuudella. Nämä lukemat ovat alhaisemmat kuin Qualcommin referenssitaajuudet (2,4 GHz & 2,0 GHz). Adreno 530 -grafiikkasuorittimen kellotaajuutta on nostettu viitisen prosenttia 653 MHz:iin. Järjestelmäpiiri sisältää myös X12 LTE -modeemin, jota hyödynnetään OnePlus 3T:ssä Cat6-nopeudella (300/50 Mbit/s).

LPDDR4 RAM-muistia OnePlus 3T:ssä on edelleen mukavat kuusi gigatavua, joka on enemmän kuin useimmissa kilpailijoissa. Nopean UFS 2.0 -tyyppisen 64 gigatavun tallennustilan ohella tarjolla on nyt myös 128 Gt versio, josta joutuu pulittamaan maltilliset 40 euroa lisää. Testikappaleemme edusti 128 Gt versiota ja sen muistista 113 Gt oli käyttäjän hyödynnettävissä. Muistikorttipaikka ei kuulu edelleenkään OnePlus 3T:n varustukseen, joka on jossain määrin ymmärrettävää suuremman tallennustilavaihtoehdon kohdalla.

Puhelimen alapääty ja näytön alapuolinen osa ovat tuttua kauraa OnePlus 3:sta. Keskellä alapäätyä sijaitsee USB Type-C -liitäntä, mikrofonin ja kaiuttimen aukot sekä 3,5 mm kuulokeliitäntä. Kaiuttimesta lähtee melko mukavasti ääntä, mutta äänenlaatu on vain keskinkertainen.

Näyttöä suojaa Gorilla Glass 4 -lasi, joka on pyöristetty reunoistaan ja eristetty metallirungosta kapealla mustalla muovilistalla, joka sulautuu melko hyvin lasin ja metallin väliin. Näytön alapuolella sijaitsee kapasitiivinen kotinäppäin, jonka yhteydessä toimii myös sormenjälkitunnistin. Tunnistin toimii nopeasti ja luotettavasti. Se herättää puhelimen myös näytön ollessa poissa päältä ja haluttaessa myös sammuttaa näytön.

OnePlussan puhelimille tyypillisesti käyttäjä voi valita käyttääkö navigointipainikkeita kuvaruudun alareunaan sijoitettuina softapohjaisina, vaiko sormenjälkitunnistimen molemmille puolille sijoitetuista kapasitiivisista näppäimistä, joiden sijaintia on merkkaamassa valaistut pisteet. Käyttäjä voi valita miten päin paluu- ja moniajonäppäimet sijaitsevat ja lisäksi näppäimiin voi asettaa näppäriä lisätoimintoja kaksois- ja pitkälle painallukselle.

OnePlus 3T:n näyttö ei ole muuttunut mitenkään OnePlus 3:sta. Näyttö perustuu Samsungin valmistamaan AMOLED-paneeliin, se on 5,5-tuumainen ja tarkkuudeltaan 1080 x 1920 pikseliä. 401 PPI:n pikselitiheys on useimmille riittävä, sillä kuva näyttää miellyttävän tarkalta, joskin hyvin tarkkasilmäinen tiirailija saattaa havaita läheltä Diamond PenTile -alipikseliasettelun tuottaman rasterikuvion. Monista kilpailevista puhelimista löytyy kuitenkin jo QHD-tarkkuuden näyttöjä, joista on etua ainakin VR-käytössä.

OnePlus on myöntänyt 3T:tä vaivaavat ongelmat näytön kosketusviiveen suhteen ja on luvannut korjata ne päivityksellä, kunhan Android Nougat -päivitys saadaan valmiiksi. Itse havaitsimme testijaksolla ajoittaisia ongelmia pyyhkäisyeleiden tunnistumisen kanssa. Erityisen usein ongelma esiintyi ilmoitusvalikkoa alas pyyhkäistessä, jolloin ensimmäinen pyyhkäisy ei tuottanut haluttua lopputulosta.

OnePlus 3:ssa ainakin aluksi esiintyneiden väritoisto-ongelmien suhteen 3T:n näytön säädöt on toteutettu paremmin ja näyttöasetuksista voi nyt kytkeä päälle sRGB-kuvatilan tai vaihtoehtoisesti säätää värintoistoa itse manuaalisesti. sRGB-tilassa värintoisto on luonnollista, mutta saattaa näyttää räikeään perustilaan verrattuna haalealta.

Kirkkaudeltaan näyttö on hyvää keskitasoa ja kontrastisuhde on AMOLED-tekniikan ansiosta huippuluokkaa. Automaattisäätö ei tosin osaa laskea pimeässä kirkkautta tarpeeksi alas, jonka huomasimme häikäistymisenä esimerkiksi pimeässä autossa puhelinta käyttäessä.

OnePlus 3T:n yläpääty on täysin umpinainen. Vasemman kyljen yläosassa sijaitsee yrityksen puhelimista tuttu Alert Slider -liukukytkin, joka tarjoaa kolme vaihtoehtoa puhelimen äänille (äänet päällä, älä häiritse sekä hiljainen). Käyttäjä voi muokata tilojen asetuksia puhelimen asetusvalikosta. Kytkin on pinnasta karhennettu ja tuntumaltaan tukeva.

3T:ssä etukameran megapikselimäärä on tuplaantunut kuuteentoista. Kamera perustuu Samsung 3P8SP -sensoriin, jonka pikselikoko on 1,0 mikrometriä. Sen parina on valovoimainen f2.0-aukkosuhteen kiinteätarkenteinen objektiivi. Kuvanlaadultaan se edustaa markkinoiden parempaa päätä, joskaan ero OnePlus 3:n kahdeksan megapikselin etukameraan ei ole niin suuri kuin saattaisi odottaa. Ero näkyy lähinnä yksityiskohtien määrässä. Videokuvaus onnistuu ”vain” 1080p-tarkkuudella, vaikka kamerassa riittäisi pikseleitä parempaankin laatuun.

Oikean kyljen yläosassa sijaitsevaan SIM-kelkkaan sopii kaksi nano-kokoista korttia.

Takakuori on muodoiltaan täysin identtinen alkuperäisen OnePlus 3:n kanssa. Uutta on ainoastaan Gunmetal-väri, joka on hieman tummempi kuin OnePlus 3:n Graphite. Useimmilla saattaa kuitenkin on hankaluuksia havaita eroa, jos vanha ja uusi malli eivät ole vierekkäin vertailtavana. Ainakin testikappaleessamme takakuoren ylä- ja alareunassa kulkevissa mustissa antenniraidoissa oli havaittavissa haalentuneita läikkiä, johon emme keksineet järkevää syytä.

Mattapintaiseksi puhallettu alumiinikuori on laadukkaan tuntuinen ja istuu muotoilunsa puolesta varsin mukavasti käteen. Useimpien muiden markkinoilta löytyvien metallitakakuorien tapaan myös OnePlus 3T:n tapauksessa se on etenkin kuivissa käsissä liukas sekä suomalaisella syys- ja talvikelillä epämiellyttävän kylmä. Onneksi takakuoren pitoa ja tuntumaa voi kohentaa lisävarusteena myytävillä suojakuorilla.

OnePlus 3T:n fyysiset näppäimet on sijoiteltu laitteen molempien kylkien yläosaan. Virta-/lukituspainike sijaitsee yksin oikeassa kyljessä melko hyvin sormien ulottuvilla, mutta sitä ei tarvita kovinkaan useasti, sillä näytön saa avattua ja lukittua sormenjälkitunnistimella. Äänenvoimakkuuden säätöpainike sekä Alert Slider -kytkin sijaitsevat vasemman kyljen yläpuoliskossa. Näppäinten ja kytkimien tuntuma on selkeä ja napakka.

Vaikka 3T:n ulkomitat ovat pysyneet täysin identtisinä edeltäjämallin kanssa, on akun kapasiteettia onnistuttu kasvattamaan 400 mAh:lla, eli noin 13 %:lla. Parannus on hyvä ja sen myötä akun kapasiteetti edustaa tämän puhelinkokoluokan parempaa keskiluokkaa. Suurempiakin akkuja kuitenkin löytyy kilpailijoiden tuotteista. Dash Charge -pikalataus mahdollistaa erittäin nopean lataamisen mukana toimitettavalla 20 watin laturilla. Langatonta latausta OnePlus 3T ei edelleenkään tue.

Sisältö

 1. Alkusanat
 2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
 3. Kamera
 4. Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmä & Oxygen OS 3.5.3
 5. Suorituskyky ja akunkesto
 6. Yhteenveto
Keskustelu
 • Ei irrotettavaa akkua
 • Ei muistikorttipaikkaa
 • Ei fyysistä kaksivaiheista kamerapainiketta

Onko noita melkein missään puhelimessa enää tänä päivänä? Ei sillä etteikö olisi hyödyllisiä mutta kehitys suunta on mikä on.

"OnePlus 3:een verrattuna kuvissa on kuitenkin havaittavissa hieman enemmän terävyyttä ja kohinaa."

Jep jep.

Team_Slow
 • Ei irrotettavaa akkua
 • Ei muistikorttipaikkaa
 • Ei fyysistä kaksivaiheista kamerapainiketta

Onko noita melkein missään puhelimessa enää tänä päivänä? Ei sillä etteikö olisi hyödyllisiä mutta kehitys suunta on mikä on.

On niistä testin yhteydessä hyvä mainita. Jos ne löytyvät, niin se on iso plussa puhelimelle. Kiinteä akku on finaalissa parissa kolmessa vuodessa. Jos saa akun vaihdettua puhelinta voi käyttää 6-10 vuoteen, mikä on merkittävä parannus nykytrendiin!

Kameran fyysinen kaksoispainike on taas valokuvaajalle aivan merkittävä ominaisuus, kun saat tarkennuksen valmiiksi ennen varsinaista kuvaamista.

Muistikortin tarve riippuu sitten käyttötavasta, mutta jos kuvaa paljon, niin silloin siitä on hyötyä. Jos ei, niin 64 gigaa kiinteää riittää ainakin itsellä normikäyttöön ilman muitikorttejakin, mutta monesti nuo isompi muistista ovat olleet tolkuttoman hintaisia.

Jos haluaa fyysistä kameranäppäintä niin joutuu varman odottamaan nokian tulevia puhelimia.
Ainakin aikasemmin on löytynyt.

Jep, joissain paremmissa nokian kamerapuhelimissa sellainen oli, mutta niillä uusilla tulossa olevilla on varsin vähän mitään tekemistä oikeiden Nokialaisten kanssa. Pelkästään nimi kannessa, eivät edes Nokilaisten suunnittelemia, vaan puhtaita halpisluureja, joissa tuttu logo.

Tuli itselle hankittua tuo 128 gigan malli kun vanha puhelin alkoi olla tiensä päässä. Ollut nyt noin viikon käytössä.

Ainoa huono puoli on (omasta mielestäni) tuo Alert Slider jota hehkutetaan vielä puhelimen kotisivuillakin. Tuli hankittua virallinen flip-cover (lompakko) suoja ja Alert Slider namiska on komeasti siellä lompakon "sisäpuolella", eli joutuu kuitenkin ottamaan puhelimen taskusta ja kytkeä äänettömän tilan päälle. Eipä tuo hirveästi haittaa mutta lisäksi pelottaa että kytkin löystyy ajan kuluessa, kun joutuu töissä vaihtamaan usein äänettömälle. Edellisessä puhelimessa äänetön-tilan sai päälle painamalla volyyminappia pienemmälle joka on mielestäni kestävämpi ratkaisu kuin tuommoinen liukunäppäin. Aika näyttää…

EDIT: Tästä tosiaan puuttuu kokonaan softapohjaisen Äänetön-tilan valinnat jossa pystyi asettamaan äänettömäksi yhdeksi tunniksi tai seuraavaan hälyytykseen asti. Tulee helposti unohdettua äänettömälle kun pitäisi palaverin jälkeen muistaa laittaa taas äänet päälle.

Jos haluaa nopeamman (vähän nopeamman) version puhelimesta, niin 64GB malli kannattaa valita.

Itsellä on 128GB malli, koska tarvitsen enemmän tilaa kuville ja videoille.

runboy93

Jos haluaa nopeamman (vähän nopeamman) version puhelimesta, niin 64GB malli kannattaa valita.

Itsellä on 128GB malli, koska tarvitsen enemmän tilaa kuville ja videoille.

ööö mitä?

Team_Slow
 • Ei irrotettavaa akkua
 • Ei muistikorttipaikkaa
 • Ei fyysistä kaksivaiheista kamerapainiketta

Onko noita melkein missään puhelimessa enää tänä päivänä? Ei sillä etteikö olisi hyödyllisiä mutta kehitys suunta on mikä on.

Ei valitettavasti ole, mutta se ei olekaan suoranaisesti hyvä suuntaus. Negatiiviseen suuntaan etenevää kehitystä on siis aiheellista kritisoida.

PK_

"OnePlus 3:een verrattuna kuvissa on kuitenkin havaittavissa hieman enemmän terävyyttä ja kohinaa."

Jep jep.

Itselläni ei ole nyt tässä yhteydessä tarjota vertailukuvia, mutta esimerkiksi GSMArenan vertailutyökalussa tuo käy hyvin selväksi: http://www.gsmarena.com/piccmp.php3?idType=4&idPhone1=8416&idPhone2=7995&idPhone3=7945

Juha Kokkonen

Ei valitettavasti ole, mutta se ei olekaan suoranaisesti hyvä suuntaus. Negatiiviseen suuntaan etenevää kehitystä on siis aiheellista kritisoida.

Eikö olisi helpompi merkata plussaksi niihin missä se on kuin miinuksena kaikkiin missä ei ole kun melkein missään noita ominaisuuksia ei ole.

Miksei sitten esim. Applen laitteissa kritisoida muistikorttipaikan puuttumista?

Juha Kokkonen

Itselläni ei ole nyt tässä yhteydessä tarjota vertailukuvia, mutta esimerkiksi GSMArenan vertailutyökalussa tuo käy hyvin selväksi: http://www.gsmarena.com/piccmp.php3?idType=4&idPhone1=8416&idPhone2=7995&idPhone3=7945

Hmm.. tuohan on erikoista. Molemmissa on kuitenkin sama kamerasensori ja moduulin tuotantoeränkään ei luulisi vaikuttavan laatuun. Varsinkin tuossa low light:ssa kohisee melkoisesti ja erot mallien softissakaan ei oikein voi selittää eroavaisuuksia kaikista pienimmissä yksityiskohdissa.

Juha Kokkonen

Ei valitettavasti ole, mutta se ei olekaan suoranaisesti hyvä suuntaus. Negatiiviseen suuntaan etenevää kehitystä on siis aiheellista kritisoida.

Niin on valitettavaa, että google päätti aikapäiviä sitten että sdkortti on turha ja ei tue sitä täysin.
Ihmiset vieläkin luulee, että on ok ottaa jollain 8gb sisäisellä muistilla android puhelin ja sitten laajentaa muistikortilla, mutta kun softa ei taivu siihe ohjelmien kannalta.
On jopa harvinaista, että saat päättää minne kuvat tms. tallennetaan sisäinen vs sdkortti.
Koko homma johtaa siihen, että haukutaan androidia tästä syystä paskaksi ja samalla unohdetaan ettei se applenkaan luuri tue sdkorttia (ehkä jopa samasta periaatteesta).

Sisäinen muisti vs sdkortti asia pätee ihan myös windows pc puolellakin, asennappa windows C:lle ja koita asentaa kaikki ohjelmat sitten D:lle ilman että ne kirjoittavat yhtään mitään C:lle.

:smoke:

PK_

Hmm.. tuohan on erikoista. Molemmissa on kuitenkin sama kamerasensori ja moduulin tuotantoeränkään ei luulisi vaikuttavan laatuun. Varsinkin tuossa low light:ssa kohisee melkoisesti ja erot mallien softissakaan ei oikein voi selittää eroavaisuuksia kaikista pienimmissä yksityiskohdissa.

Softassa voi sitten olla eroja ja varmaan tekevät vielä optimointeja tuohon 3T:lle. Luultavasti yhteinen Nougat päivitys tuo softat sitten 1:1 näiden osalta. Nähdään sitten muutaman päivän sisällä kun 7.0 julkaistaan

Team_Slow

Eikö olisi helpompi merkata plussaksi niihin missä se on kuin miinuksena kaikkiin missä ei ole kun melkein missään noita ominaisuuksia ei ole.

Makuasia. Itse olen tehnyt linjauksen merkata ne noin. Ei jää ainakaan puutteet epäselviksi ja jokainen voi tehdä niistä omat johtopäätelmänsä.

Vierailija

Miksei sitten esim. Applen laitteissa kritisoida muistikorttipaikan puuttumista?

Mihinkäs tämä väite perustuu? Kyllä olen kritisoinut muistikorttipaikan puutetta juuri viimeksi iPhone 7 -artikkelin yhteydessä: http://muropaketti.com/taskumuro/te…istuksia-mutta-pari-hyvaa-lisaominaisuutta/4/

PK_

Hmm.. tuohan on erikoista. Molemmissa on kuitenkin sama kamerasensori ja moduulin tuotantoeränkään ei luulisi vaikuttavan laatuun. Varsinkin tuossa low light:ssa kohisee melkoisesti ja erot mallien softissakaan ei oikein voi selittää eroavaisuuksia kaikista pienimmissä yksityiskohdissa.

Softahan on isossa roolissa kamerapuhelimien kuvanlaadussa ja samalla sensorilla taltioidusta bittivirrasta voi muodostaa hyvinkin erilaiselta näyttäviä lopputuloksia. Luulen, että tässäkin tapauksessa OnePlus on "hienosäätänyt" kuvien prosessointia.

inffy

Softassa voi sitten olla eroja ja varmaan tekevät vielä optimointeja tuohon 3T:lle. Luultavasti yhteinen Nougat päivitys tuo softat sitten 1:1 näiden osalta. Nähdään sitten muutaman päivän sisällä kun 7.0 julkaistaan

Juuri näin.

Kävin ostamassa 3T:n tuohon 7+:n rinnalle. Android 7 asentui heti ensiminuuteilla, joten en ehtinyt vaahtokarkkia kokeilla.
Kaikki tuntuu toimivan näpsäkästi ja vauhdilla. Kuvat ovat laadukkaita. En tiedä pystyykö, mutta Applen Live-photo ominaisuus olisi mukava Androidissakin :-) Kuvaus ja tarkennus on nopea.
Mielipideasioita tietysti, mutta näyttö tuntuu mukavammalta silmilleni katsella. Myös Netflixin tekstitys on huomattavasti parempi. Kirkkautta ja ääntäkin on riittävästi.
Tosi käteviä nämä näyttöeleet, eli ympyrällä saa kameran auki ja V:llä taskulampun, jne…
Puhelin on ällistyttävän kevyt ja litteä käteen, vaikka käytän takakannen suojaa liukkautta estämässä.
Vielä ainakaan en ole löytänyt itseäni ärsyttäviä piirteitä.
Sääli että näitä pilvipalveluita ei voi "yhdistää", vai voiko? Tekisivät kilpailijat vähän yhteistyötä tällä saralla käyttäjän iloksi ;-)

Team_Slow

Eikö olisi helpompi merkata plussaksi niihin missä se on kuin miinuksena kaikkiin missä ei ole kun melkein missään noita ominaisuuksia ei ole.

Juuri näin :kippis:

Muropaketin uusimmat