Testissä OnePlus 5 – Huippuominaisuudet siedettävään hintaan

30.06.2017 16:00 | Kai Taipale | 2

Kesän odotetuimpiin uutuuksiin kuulunut OnePlus 5 on saapunut erittäin kilpailtuun 500 euron hintaluokkaan. Muropaketti testasi, löytyykö aiempia malleja korkeammalle hinnalle riittävästi vastinetta.

OnePlus on Suomessa onnistunut siinä, mitä monet isommatkin valmistajat ovat yrittäneet. Se on kyennyt nousemaan tuntemattomuudesta yksinoikeudella laitetta myyvän operaattorin myyntilistojen kärkeen useampana kuukautena. Valttina on ollut erittäin kova vastine puhelimeen sijoitetulle rahalle. Uusi malli puhkaisee kuitenkin jo 500 euron hintarajan, joten myös ominaisuuksia pitäisi riittää hinnan perusteeksi.

Vauhti on ollut huimaa, sillä OnePlus 5 on vasta valmistajansa neljättä sukupolvea edustava laite. OnePlus aloitti yhteistyön Elisan kanssa viime vuoden toukokuussa, ja 3-malli teki heti julkaisun jälkeen näyttävän sisääntulon myyntilistojen kärkipaikoille. Siinä missä kolmonen sai vielä olla kohtuullisen rauhassa omassa hinta/ominaisuus-luokassaan, astuu OnePlus 5 entistä tiukemmin kilpailtuun segmenttiin. Noin viiden sadan euron hintaluokassa löytyy tällä hetkellä monta erittäin hyvää vaihtoehtoa, kuten Samsungin Galaxy S7 sekä Honor 9.

OnePlus 5 tuli virallisesti myyntiin 27. kesäkuuta, mutta Suomi kuului niiden maiden joukkoon, joissa järjestettiin pop-up-myynti jo 22. kesäkuuta. Uutuudesta tuli välittömästi saataville kaksi versiota. Edullisempi sisältää kuusi gigatavua käyttömuistia, ja tallennustilaa on tarjolla 64 gigatavua. Kalliimpi malli tuplaa tallennustilan 128 gigatavuun, ja käyttömuistikin kasvaa kahdeksaan gigatavuun. Hinnat ovat vastaavasti 499 ja 559 euroa.

Myös puhelimen väri määräytyy muistimäärän mukaan, sillä ”hinnat alkaen” -malli on aina harmaa. Muropaketin testaama huippuversio on vastaavasti aina musta. Puhelimen sydämenä on tämän hetken järjestelmäpiirien ykkösmalli eli Snapdragon 835. Edeltävä 64 gigatavuinen 3T-malli maksoi 439 euroa, joten hinnannousu mallisukupolvien välillä on lähes 20 prosentin luokkaa.

OnePlus 5:n myyntipakkaus on hyvin viimeistelty. Valkoinen olemus ja punainen pakkauksen sisus antavat lupauksen laadukkaasta tuotteesta. Varustus on kuitenkin kohtalaisen niukkaa, sillä itse puhelimen lisäksi löytyy ohjeiden lisäksi vain Dash Charge -pikalatauslaite ja USB-C-kaapeli. Tarvittavat suojakuoret ja kuulokkeet jäävät erikseen hankittaviksi.

Testissä käymme läpi puhelimen tekniset ominaisuudet, käyttöominaisuudet, kameran ja suorituskyvyn. Niistä selviää, onko valmistaja kyennyt edelleen pitämään hinnan ja ominaisuuksien välisen tasapainon aiemman kaltaisella kiitettävällä tasolla.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä
  4. Näyttö ja kamera
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto
Keskustelu

Huomioni kiintyi ns. "suojakalvon" arvosteluun.

Minulla on OnePlussan edellinen versio 3T ja myös siinä, kuten kaikissa muissakin puhelimissani, oli tehtaalla asennettu näytön päälle helposti irtoava muovikalvo. Sen tarkoitus lienee suojata näyttö matkalla tehtaalta kotiin.

Kalvoa ei varmasti ole tarkoitettu päivittäisessä käytössä olevan näytön suojaamiseen paitsi ehkä sen aikaa, että saa (ulkomailta) tilatun suojalasin asennettua paikoilleen.
Ylimääräisen suojan tarve on kuitenkin mielestäni kyseenalainen, ellei satu säilyttämään kännyään esim. poranterien ja puuruuvien kanssa samassa työkalupakissa. Kyllä Gorilla on itsessään jo niin kestävä, ettei ruutu naarmuunnu ainakaan minun käytössäni paidan taskussa ja yöpöydällä.

Tietysti erillinen karkaistusta lasista tehty näytönsuojus saattaa antaa turvaa vaikkapa käsilaukussa, jolloin kannattaa valita malli, joka peittää koko etupinnan reunasta reunaan.
3/3T -malliin ei sellaista suojusta saanut Elisalta ainakaan viime vuonna, joten hankinta on/oli pakko tehdä OnePlussan kv. sivuilta, sillä Elisaa ei sellaiset kiinnostaneet lupauksista huolimatta ("tulee ensi viikolla, lähetämme e-mailia heti").

Kun valitset laitteen valmistajan oman suojalasin, niin "istuvuus" on kerralla varma, vaikka bulkki-tehtailta saattaakin saada ns. yhteensopivan suojuksen hieman halvemmalla.

Suojakotelo onkin sitten jo eri juttu – suosittelen OnePlussan omaa nahkaista suojusta, jos sellainen on vielä olemassa viitos-malliin. Parempaa saa hakea!

Summa summarum. Älä arvostele pakkausmateriaalia artikkelissasi!

Samsung A5 ja huawein lite mallit samassa lauseessa op5 kanssa:rolleyes: jos tarttee yhtä tehokkaan puhelimen kuin op5, mutta ip luokitus pitää löytyä, niin pistää 400€ lisää ja ostaa Samsungin s8

Muropaketin uusimmat