Uusimmat

Näyttö ja kamera

30.06.2017 16:00 Kai Taipale

Näyttö ja kamera

OnePlus on pitäytynyt 5-mallissa Full HD -tarkkuuden näytössä. Vaikka muodissa on jo selvästi tarkemmat 2K- ja jopa 4K-näytöt, ei valmistajan ratkaisussa ole mitään todellista vikaa. Laitteen 5,5-tuumaisen näytön tarkkuus riittää erittäin hyvin kaikkeen, paitsi ehkä VR-käyttöön, jossa tarkemmasta resoluutiosta olisi todellista iloa. Kuvasuhdekin on tuttu ja turvallinen 16:9.

Puhelimen AMOLED-näyttö on erittäin kirkas, sillä sen kanssa ei ole ongelmissa edes keskikesän auringon porottaessa pilvettömältä taivaalta. Säätövara on myös runsas, sillä pimeimmilleen säädettynä näyttö on erittäin himmeä.

Näytössä on valmiiksi muovinen suojakalvo, joka kerää tehokkaasti sormenjälkiä. Se tekee myös kosketusnäytön tuntumasta nihkeän, joten sen korvaaminen lasiversiolla on vähintään suositeltavaa. Puhelimen näytön lasi on Gorilla Glass 5 -versiota.

Näytön kanssa ei ole mitään katselukulmaongelmia, ja käyttöön voi valita näytön kalibrointiarvoista oletuksen lisäksi sRGB:n, DCI-P3:n tai mukauttaa näytön sävyä lämpimämmän tai kylmemmän sävyiseksi. Näistä sRGB:tä laajempi DCI-P3 on varsin kelvollinen lähtökohta peruskäyttöön, sillä sen sävytoisto on riittävän laaja, mutta silti myös luonnollisen oloinen. AMOLEDien tapaan musta on todella mustaa, joten näytön kontrasti on hyvä.

Uutta on näytön lukutila, jonka voi kytkeä käynnistymään esimerkiksi tiettyyn sovellukseen sidottuna. Sen avulla näyttö pyrkii matkimaan e-lukijan sävyjä, jolloin silmien rasitus vähenee. Käytettäessä lukutilaa näyttö säätää kirkkautta ja värisävyä ympäristön valaistuksen mukaan. Pikaisen testikäytön perusteella ominaisuudesta voi ahkeralle lukijalle olla selvää hyötyä.

OnePlus 5:ssä on valmistajan mukaan erityisesti paneuduttu kameran ominaisuuksiin. Käyttö onkin parantunut, mutta valitettavasti tämä ei täysin näy siinä missä pitäisi eli onnistuneissa kuvissa.

Kamera jätti itsestään melko kaksijakoisen tunnelman. Siinä missä hyvässä valossa liikkumattomista kohteista otetut kuvat ilman zoomailua ovat hyvinkin laadukkaita, muissa oloissa kamera takeltelee ikävästi.

Uutta puhelimessa on sen tuplakamera. OnePlus on lähtenyt sen kanssa hieman kokeellisemmalle linjalle, sillä useimmista muista Android-ratkaisuista poiketen kennot tallentavat eri määrän pikseleitä, ja kumpikin ottaa kuvat väreissä. Valmistaja on siis Applen tapaan valjastanut toisen kameroista zoomauskäyttöön.

Kameran Sonyn valmistaman IMX 398 -pääkennon tarkkuus on 16 megapikseliä, ja sen kaverina olevan objektiivin aukkoarvo on f1.7. Kameran Sony IMX 350 -kakkoskennon tarkkuus on 20 megapikseliä, mutta sen aukkoarvo on merkittävästi heikompi eli f2.6. Vain ykköskennossa on käytössä kuvanvakautus, ja sekin on toteutettu sähköisesti.

Kakkoskennon tehtävä on toimia kameran zoomina, sillä sille on tarjolla 2x-polttovälikertoimen tarjoava painike. Todellinen optinen zoom on kuitenkin vain 1,5x-luokkaa, joten osa zoomailusta tehdään ohjelmallisesti. Käytännössä zoomilla pääsee kohtuulliseen lopputulokseen hyvässä valossa, mutta yksityiskohdat kärsivät tuolloinkin zoomaamattomaan kuvaan verrattuna. Parhaimmillaan kakkoskamera on makrohenkisessä lähikuvailussa, mutta siitä on kieltämättä ajoittaista iloa myös perinteisemmässä turistikuvauksessa.

Hyvässäkin valossa automaattitarkennus on useimmiten erittäin nopea, mutta nopeasti liikkuvat kohteet onnistuvat ajoittain yllättämään sen. Valon vähetessä tilanne ei helpotu, mutta paikallaan pysyviin kohteisiin tarkennus toimii edelleen kelvollisesti.

Automaattitilan lisäksi kamerassa on valittavissa pro-tila sekä uutena pystykuva-vaihtoehto, joka on tarkoitettu lähinnä muotokuvakäyttöön. Jälkimmäisellä pyritään luomaan taustaan ja etualaan pehmennystä niin, että vain itse kuvauskohde on tarkka. Efekti ei oikein vakuuta, vaan pehmeyttä näkyy kuvissa luonnottomasti, eikä kamera aina löydä luotettavasti haluttua kuvauskohdetta.

Pro-tilassa käytössä live-histogrammi ja kameran suorassa olosta kertova, vatupassin kaltainen mittari. Säädettävissä on niin valkotasapaino, ISO-arvo, suljinnopeus, tarkennus sekä valotuksen korjaus. Tämän tilan käyttäminen on suotavaa, sillä lopputulos on järjestelmällisesti automaattiasetusta miellyttävämpi.

Muita käytettäviä kuvaustiloja ovat ajastettu kuvaus, hidastus sekä panoraama.  Kameran saa myös tallentamaan RAW-kuvia.

Kun valoa riittää – eli vaikkapa sellaisessa harvinaisessa tilanteessa kuin suomalaisessa, aurinkoisessa kesäpäivässä – ovat ykköskameran kuvat selkeitä ja tarkkoja, OnePlus ei edes pyri liioittelemaan värikylläisyyden kanssa vaan pitäytyy hyvin lähellä luonnonmukaista lopputulosta. Yksityiskohdat säilyvät hyvin, ja hyvä niin. Näissä hyppy esimerkiksi valmistajan 3-malliin on selvä, mutta esimerkiksi Samsungin S7 ja S8 tuottavat edelleen laadukkaampaa jälkeä.

Kun valon vähenee, kamera on nopeasti pulassa. Valoisassa kiitettävän nopea tarkennus hakee herkemmin oikeaa kohtaa. Tämän lisäksi kuviin tehdään rajua kohinanpoistoa, joka syö yksityiskohdat hyvin nopeasti. Kuvista tulee pehmeitä, ja pahimmillaan ääriviivoista luonnottomia.

Jos valo käy todella vähiin, pehmenemisen lisäksi myös värikohina ilmestyy entistäkin rajummin kuvaan. Lopputulos jää siis epätarkaksi, eikä valkotasapainokaan aina osu kohdalleen. Negatiiviset ominaisuudet vielä kertaantuvat, mikäli haluaa zoomata eli käyttää kakkoskameraa.

Videokuvauksessa OnePlus 5 kykenee 1080p-tarkuuden lisäksi myös 4K-videotallennukseen. Jälkimmäinen tosin hoituu ilman mitään kuvanvakautusta, eikä kuvataajuuskaan ole kuin 30 kuvaa sekunnissa. Tämä näkyy kuvassa selkeänä levottomuutena, vaikka tarkkuus on aivan riittävä. 4K-videon enimmäiskesto on rajoitettu kymmeneen minuuttiin.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä
  4. Näyttö ja kamera
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat