Uusimmat

Käyttöjärjestelmä

05.12.2017 16:00 Kai Taipale

Käyttöjärjestelmä

OnePlus käyttää puhelimissaan OxygenOS-käyttöjärjestelmää, joka pohjautuu hyvin vankasti Android Nougat’n 7.1.1-versioon. Tässä vaiheessa olisi hyvinkin voinut odottaa OnePlussan jo päätyvän Android Oreoon, mutta sen virallinen jakelu on alkaa vasta ensi vuoden alkupuolella. Oreo-käyttöjärjestelmäversion Beta-testiohjelma on kuitenkin jo käynnissä, joten innokkaimmat pääsevät sitä heti kokeilemaan.

Puhelin saapui testiin OxygenOS 4.7.1 -versiolla, mutta se päivittyi lähes välittömästi 4.7.2-versioon. Uudessa käyttöjärjestelmäversiossa ilmoitettiin parannuksia tulleen muun muuassa lukitusten poistoon, niin kasvoilla kuin sormenjäljellä. Myös 4K-videotallennusta oli heti parannettu.

Käyttöjärjestelmässä on aiempiin versioihin nähden vain maltillisesti uutta. Jo käyttöönottovaiheessa saa valita järjestelmäfontin. Uutta on myös Rinnakkaiset sovellukset -toiminto, jonka myötä on mahdollisuus käyttää tiettyjä sovelluksia, kuten Facebook tai Twitter, samanaikaisesti eri tileillä. Myös käyttöliittymän ulkoasua pystyy muokkaamaan aiempaa monipuolisemmin.

Turvaustason päiväys oli päivityksen myötä 1. lokakuuta -tasolla. Aivan uusinta Googlen tietoturvapäivitystä ei puhelin vielä julkistuksen yhteydessä siis saanut.

OnePlus on tuonut mallistoonsa tiheään tahtiin päivityksiä, joten saman voi odottaa toteutuvan myös uuden mallin kanssa.

Käyttöliittymä on pelkistetty, ja sovellusvalikko aukeaa oletuksena aloitusnäytön ylöspyyhkäisyllä. Kotiruudusta vasemmalla on OnePlussan suosima Shelf, joka sisältää sään, viimeisten sovellusten ja yhteistietojen listat sekä hallintakeskuksen, josta näkee pikasilmäyksellä tallennustilan ja akun tilanteen sekä mobiilidatan käyttömäärän.

Käyttöjärjestelmän mukana ei tule oikeastaan mitään ylimääräistä, OnePlus on tyytynyt muokkaamaan tiettyjä toimintoja, kuten kameraa, perus-Androidista, joten puhelimen käytön pääsee aloittamaan miellyttävän puhtaalta pöydältä.

Koti-, äskettäiset- ja takaisin-painikkeelle voi kaikille määrittää myös kaksoisnapautuksen tai pitkän painalluksen kautta lisätehtäviä, esimerkiksi haun käynnistämisen tai jaetun ruudun hallinnan. Kaikkia kolmea peruspainiketta käytetään nyt siis näytön alalaidasta, ja ne voi määrittää piiloutumaan automaattisesti. Pyyhkäisy alhaalta palauttaa painikkeet jälleen näkyville.

Puhelimelle voi myös määrittää viisi piirtoelettä. Niillä saa käynnistettyä valitun toiminnon piirtämällä kyseisen kirjaimen, kun näyttö on sammuneena. Halutun sovelluksen, tai esimerkiksi vaikka taskulampun, saa tällä tavoin käyttöön poikkeuksellisen nopeasti ja helposti. Kasvaneen näytön myötä puhelimen näppäimistö on aiempaakin kookkaampi, joten hieman kömpelömpikin kirjoittaja tulee sillä hyvin toimeen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä
  4. Näyttö ja kamera
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat