Uusimmat

Näyttö ja kamera

05.12.2017 16:00 Kai Taipale

Näyttö ja kamera

OnePlus 5T:n ylivoimaisesti merkittävin uudistus on sen näyttö. Siinä missä 5-malli sai tyytyä 16:9-kuvasuhteen näyttöön, on uudessa hypätty modernimpaan kelkkaan. Nyt tarjolla on lisää kokoa ja pituutta vain marginaalisesti isommissa kuorissa.

Perusvitosen 5,5-tuumaisen näytön tarkkuus riitti hyvin lähes kaikkeen käyttöön, paitsi ehkä VR-katseluun. Uuden malliversion näyttö on nyt tarkalleen ottaen 6,01 tuuman kokoinen, ja sen tarkkuus on 2160 x 1080 pikseliä. Kilpailijoilta löytyy tarkempiakin näyttöjä, mutta 401 pikseliä tuumalle on täysin riittävä tarkkuus.

Kuvasuhde on siis 2:1 tai muodikkaammin 18:9. Näyttö peittää nyt 80,5 prosenttia puhelimen etupinta-alasta, mikä lukuna edustaa kärkijoukkoa, vaikka parempia prosentteja löytyykin.

Näytön koko alkaa kuitenkin olla, ainakin pienempikätiselle, miellyttävän käytettävyyden ylärajoilla. Nyt yläreunasta tehtäviin asetuksiin yltäminen vaatii otteen muuttamista. Onneksi puhelimen paino on jakautunut tasaisesti, joten otteen siirtäminen onnistuu kohtuullisen vaivattomasti.

AMOLED-paneeliin perustuva näyttö on yksinkertaisesti hyvä. Sen musta on mustaa, eikä katselukulmissa ole moitteen sijaa. Värimaailman voi valita näytön oletuksen lisäksi sRGB:n, DCI-P3:n tai mukauttaa näytön sävyä lämpimämmän tai kylmemmän sävyiseksi. Näistä sRGB:tä laajempi DCI-P3 on oma suosikkini. Se värimaailma on luonnollinen, ei liioitteleva.

Näytössä riittää myös kontrastia. Suomen talvessa näytön toimintaa kirkkaassa auringonpaisteessa ei ollut mahdollisuus kokeilla, mutta kirkkaan keinovaloympäristön perusteella lukukelpoisuuden voi uskoa säilyvän myös kirkkaassakin auringossa.

Käytettävissä on 5-mallin tapaa lukutila, jonka voi kytkeä käynnistymään myös tiettyihin sovelluksiin sidottuna. Tällöin näyttö pyrkii matkimaan e-lukijan sävyjä silmien rasituksen vähentämiseksi. Paljon lukevalla tilan käyttöä voi suositella, sillä sen käyttö tuntuu merkittävästi vähentävän silmien väsymistä.

Näytössä on valmiiksi muovinen suojakalvo, jonka korvaaminen panssarilasilla on suositeltavaa. Puhelimen näytön lasi on Gorilla Glass 5 -versiota.

OnePlus 5 -mallin kamera ei täysin vastannut valmistajan lupauksia sen huippulaadukkaista kuvista. 5T-mallissa kamerajärjestelyä onkin päädytty muuttamaan niin, että kaksoiskameran kumpikin yksikkö toimii nyt samalla polttovälillä, eli optisesta zoomauksesta on luovuttu. Sen sijaan kakkoskameran tehtäväksi on annettu varmistua kuvauksen onnistumisesta erittäin vähävaloisissa olosuhteissa. Osasta Android-ratkaisuista poiketen OnePlussan molemmat kennot tallentavat eri määrän pikseleitä, ja kumpikin tallentaa kuvat väreissä.

Automaattitilan lisäksi kamerassa on valittavissa Pro-kuvaustila sekä kaksoiskameraa hyödyntävä pystykuva-vaihtoehto, joka on tarkoitettu lähinnä muotokuvakäyttöön. Jälkimmäinen on nyt selkeästi 5-mallin vastaavaa kehittyneempi, joten jälki on merkittävästi luonnollisempaa mutta ei edelleenkään virheetöntä. 2x-zoomaus on nyt toteutettu ohjelmallisesti, joten sen käyttö ei merkittävästi eroa kuvan rajaamisesta jälkikäteen.

Pro-tilassa käytössä live-histogrammi ja kameran suorassa olosta kertova, vatupassin kaltainen mittari. Säädettävissä on niin valkotasapaino, ISO-arvo, suljinnopeus, tarkennus kuin valotuksen korjauskin. Tämän tilan käyttäminen on suotavaa, sillä lopputulos on järjestelmällisesti automaattiasetusta miellyttävämpi. Muita käytettäviä kuvaustiloja ovat ajastettu kuvaus, hidastus ja panoraama.  Kameran saa myös tallentamaan RAW-kuvia.

Valmistaja lupaakin parannusta erityisesti kuvaamisen vähässä valossa. Kameran Sony IMX 398 -pääkennon tarkkuus on 16 megapikseliä, ja sen kaverina olevan objektiivin aukkoarvo on f1.7. Kennon pikselikooksi muodostuu 1,15 mikrometriä.

Kameran Sony IMX 376K -kakkoskennon tarkkuus on 20 megapikseliä, ja siinä on käytössä sama f1.7-aukkoarvo kuin pääkamerassa. Pikselimäärän kasvaessa kennon pikselikoko kutistuu 1,0 mikrometriin.

Kakkoskameraa käytetään alle kymmenen luksin valossa hämäräkuvaukseen. Hyvää hämäräkuvauskykyä on perinteisesti tavoiteltu mahdollisimman suurella kennon pikselikoolla. OnePlus pyrkii kompensoimaan pienen pikselikoon puutteita yhdistämällä neljän pikselin tallentaman tiedon yhteen. Näin pyritään pitämään erityisesti kohina kurissa.

OnePlus on tavallaan onnistunut toteutuksessaan. Kameralla onnistuu ottamaan kuvia hyvinkin pimeässä nopeasti. Kuvat eivät ole järkyttävän kohisevia, vaikka tarkkuus kärsiikin. Myös väritoisto on kuitenkin kohtuullisen hyvä. Suuremman pikselikoon kennoilla, esimerkiksi Samsung Galaxy S8, saa silti aikaan huomattavasti terävämpää jälkeä. OnePlus onkin jo tulevissa päivityksissään luvannut vielä kohentaa kameran suorituskykyä.

OnePlus 5T selvittää hyvät kuvausolosuhteet täysin kelvollisesti. Silloin kuvia voi pitää laadukkaina. Kuvissa on kohtuullisen hyvin yksityiskohtia, mutta valon vähetessä myös pehmeneminen ja kuvankäsittelyn aiheuttamat virheet alkavat näkyä. Kuvien värimaailma on kuitenkin luontevan luonnollinen, mutta varmasti jonkun makuun sitä voi pitää jo lähes latteana. Hyvissäkään oloissa puhelin ei tosin tarjoa mitään, mitä tämän vuoden muut lippulaivat eivät jo ole pystyneet saavuttamaan. Kotimaiset, erittäin pimeään kallellaan olleet kuvausolosuhteet eivät tällä antaneet mahdollisuutta kirkkaassa auringonpaisteessa otettuihin kuviin, joten kameran dynamiikka äärimmäisissä olosuhteissa jäi testaamatta.

Hyvässä valossa automaattitarkennus on useimmiten erittäin nopea, valon vähetessä ja kuvauskohteiden ollessa etäällä tilanne heikkenee, mutta paikallaan pysyviin kohteisiin tarkennus toimii edelleen luotettavasti.

Videokuvauksessa OnePlus 5 kykenee 1080p-tarkuuden lisäksi myös 4K-videotallennukseen, jossa on käytettävissä sähköinen kuvanvakautus. Kuvataajuus on 4K-tallennuksessa myös rajoitettu 30 kuvaan sekunnissa. Vakautus tuo kuvaan ajoittaista ja lievää hyytelöefektiä, mutta videon tarkkuus on hyvällä tasolla, joskin siihen ilmestyy herkästi kohinaa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä
  4. Näyttö ja kamera
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat