Uusimmat

Ominaisuudet ja käyttö

14.06.2018 20:00 Kai Taipale

Ominaisuudet ja käyttö

OnePlus 6 tuntuu erilaiselta kuin valmistajan aiemmat puhelinmallit. Metallikuoren vaihtaminen lasiseen tuo mukanaan ripauksen hienostuneisuutta. Puhelimen etu- ja takaosa kaartuu reunoilta symmetrisen luontevasti. Rungon ja lasikuorien saumat tuntuvat, mutta eivät häiritse käyttöä.

Puhelimen ulkomitat ovat 155,7 x 75,4 x 7,75 millimetriä. Näiltä osin OnePlus 6 on siis hyvin lähellä sitä edeltänyttä 5T-mallia. Puhelimen leveys alkaa olla omaan, keskikokoiseen käteeni, jo leveyden äärirajoilla. Peruskäytössä sen saa istumaan sormien varaan miellyttävästi, mutta kirjoittamisessa on syytä siirtyä kahden käden käyttöön.

Paino on kertynyt 177 grammaa, joka on hieman runsaanpuoleisesti.

Mikäli puhelimen käytön ykkösasioita ovat mukavuus ja nopeus, on OnePlus 6:n lukitus poistettavissa kasvojentunnistuksen avulla. Tämä toimiikin nopeasti ja luotettavasti. Jälkimmäinen viittaa siihen, että lukitus aukeaa lähes jokaisella yrityksellä, jopa hieman hämärässä. Kasvojentunnistusta ei kuitenkaan voi pitää erityisen luotettavana, mitä tulee turvallisuuteen. Mikäli kiinnostus kohdistuu vahvemmin tietoturvan ylläpitoon, niin sormenjälkilukijan käyttäminen on suositeltavaa. Sen käyttäminen on OnePlus-mallien tapaan nopeaa ja varmatoimista. Kulmikkaampi muotoilu tekee tosin lukijaan osumisesta ajoittain hieman hakevaa, pyöreys olisi edelleen valttia.

OnePlus 6 on samalla valmistajan tähän mennessä suurinäyttöisin puhelin. Amoled-näytöllä on kokoa kiitettävät 6,28 tuumaa, ja sen kuvasuhde on 19:9. Näillä eväillä näyttö täyttää 84-prosenttisesti puhelimen etupinta-alan. Hyvän peittosuhteen varmistamiseksi puhelin on siis pitkulainen, ja siitä löytyy näyttölovi.

Näytön koon kasvattaminen ei ole kuitenkaan nostanut tarkkuutta, vaan ruudun resoluutio on tuttu 2280 x 1080 pikseliä. Parhaissa lippulaivamalleissa ollaan jo siirrytty selkeästi tarkempiin 4K-luokan näyttöihin. Tältä osin OnePlus antaa hieman tasoitusta niille, mutta totuuden nimessä 401 pikseliä tuumalle on edelleen hyvä lukema, eikä näyttö vaikuta mitenkään liian epätarkalta tai karkealta.

Vaikka OnePlussan näyttö ei tämän päivän kilpailussa edusta ehdotonta huippua, on se väritoistoltaan kirkas, ja väreissä on miellyttävää elävyyttä. Säätövaihtoehtoja on useita. Omaksi suosikikseni nousi DCI-P3-väritila.

Suomen alkukesä heitti tällä kertaa haasteensa myös näytön kirkkaudelle. OnePlus 6 selvisi siitä lähes kunnialla, sillä kirkkaassa auringonpaisteessa näyttö säilyy juuri ja juuri luettavana. Tuki HDR-laajasävytoistolle alkaa myös yleistyä lippulaivamallien näytöissä, mutta niin pitkälle ei OnePlus ole vielä kuutosmallin kanssa päässyt.

Laitteen monokaiutin on hyvin herkkä siitä, mihin suuntaan sen ääni ohjautuu. Kaiuttimen osoittaessa kämmeneen, äänien tiukimmat diskanttikireydet helpottavat, mutta samalla ääni puuroutuu. Pöydällä ollessaan ääni taas kimpoilee, ja diskanttivoittoisuus jyrää. Ääntä lähtee kyllä kohtuullisen paljon, mutta kuulokkeet tai ulkoinen kaiutin ovat OnePlus 6:n kanssa järkeviä lisävarusteita.

Esiasenteinen näyttösuoja luo näyttöön hieman lisäkitkaa, mikä vähentää käyttömukavuutta, mutta toisaalta auttaa otteen saamisessa. Mikäli näyttösuojaa kaipaa, kannattaa se suosiolla vaihtaa panssarilasiin tai tyytyä varomaan naarmuttamista.

Mitenkään naarmuuntumisherkältä OnePlus6 ei tunnu, sillä siinä on käytössä Gorilla Glass 5 molemmilla puolin. Puhelin tuntuu kädessä jatkuvasti liukkaalta, joten jonkinlaisen suojan lisääminen on perusteltua. Myyntipakkauksessa onkin mukana perustason silikonikuori, joka auttaa tilanteeseen merkittävästi.

Puhelimen alaosasta löytyy monokaiuttimen lisäksi USB-C-liitäntä ja monien iloksi myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Valmistaja kertoo laitteen vedenkestävyyden parantuneen, mutta edelleenkään OnePlus ei ole puhelimelle IP-luokitusta hankkinut, joten tältä osin on edelleen syytä noudattaa tervettä varovaisuutta.

OnePlussan tavaramerkiksi muodostunut liukusäädin, jolla hallitaan hälytystasoja, on nyt siirtynyt puhelimen oikeaan laitaan, virtapainikkeen yläpuolelle. Siinä tuntuu pientä huojuntaa, joten tuntuma ei ole aivan virheetön. Säätimen porrastus on kuitenkin riittävän jäykkä, eikä se tavallisessa käsittelyssä vahingossa siirry tilasta toiseen. Vasemmasta kyljestä löytyy enää siis äänenvoimakkuuden säädin. Sen tuntuma on jämäkkä ja painovaste on hyvin selkeä.

Kaksois-SIM-korttipaikkaan voi sijoittaa kaksi nanokokoista korttia, mutta muistikortteja ei OnePlus 6 edelleenkään huoli. Tallennusmuistin riittävyydestä on siis huolehdittava valitsemalla riittävän suurella tallennustilalla varustettu versio.

OnePlussan tarjoama OxygenOS -käyttöjärjestelmä on riittävän lähellä puhdasta Androidia. Testijakson aikana puhelimeen saapui kaksi päivitystä. Puhelin päivittyi testijakson aikana OxygenOS 5.1.6. -versioon. Viimeisessä käyttöjärjestelmäversiossa ilmoitettiin parannuksia tulleen muun muuassa kaksois-SIM-käytön vakauteen ja puheluiden laatuun. Samalla etukamera sai tuen muotokuva-tilalle. Android on jo alun perin versiossa 8.1.0., ja tietoturvapäivitykset olivat testin loppuvaiheessa toukokuun ensimmäisen päivän tasolla.

OxygenOS:n käyttöliittymä on pelkistetty, ja sovellusvalikko aukeaa oletuksena aloitusnäytön ylöspyyhkäisyllä. Kotiruudusta vasemmalla on OnePlussan suosima Shelf, joka sisältää sään, viimeisten sovellusten ja yhteistietojen listat sekä hallintakeskuksen, josta näkee pikasilmäyksellä tallennustilan ja akun tilanteen sekä mobiilidatan käyttömäärän.

Käyttöjärjestelmän mukana ei tule oikeastaan mitään ylimääräistä. OnePlus on tyytynyt muokkaamaan tiettyjä toimintoja, kuten kameraa, perus-Androidista, joten puhelimen käytön pääsee aloittamaan varsin puhtaalta pöydältä.

Suurimmat muokkaukset löytyvät esimerkiksi mahdollisuudesta käyttää valittuja eleitä puhelimen ohjaamiseen sekä luku- ja pelitila. Jälkimmäinen auttaa pitämään häiriöt pois pelisession aikana ja samalla optimoimaan suorituskyvyn pelaamiseen.

Yksi pieni omituisuus testijakson aikana kiusasi käyttöä, sillä puhelimen kotinäkymän Google-hakupalkki ei reagoinut mitenkään. Pieni kiusa, mutta palkin käyttöön tottuneelle kiusa kuitenkin.

OnePlus on saanut hieman parannettua antennijärjestelyään, sillä hankaliksi tunnetuissa oloissa puhelinsignaali ei pätkinyt aivan edellismallien tapaan, vaan toiminta oli käytännössä samalla tasolla kuin esimerkiksi Samsungin Galaxy S8+ -mallilla.

Yksi OnePlus 6 -puhelimen vahvuuksista on mahdollisuus asentaa siihen jo tuleva Android P -käyttöjärjestelmäversio. Tämä on toki edelleen beta-vaiheessa, joten kyseisen vaihtoehdon valitsijat osaavat varmasti varautua bugeihin ja epävakauteen.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet ja käyttö
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat