Uusimmat

Suorituskyky ja akkukesto

14.06.2018 20:00 Kai Taipale

Suorituskyky ja akkukesto

Suorituskykyverrokiksi otimme OnePlussan uutuusmallin edeltäjän eli OnePlus 5T:n. Toisena verrokkina toimii samassa hintaluokassa kamppaileva Honor 10. Jälkimmäisessä käytetään Kirin 970 -järjestelmäpiiriä, kun taas vanhemmssa OnePlus-mallissa on käytössä Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri, uudemmassa Snapdragon 835.

OnePlus 6 -puhelimessa kahdeksanytiminen Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri toimiin neljän prosessoriytimen osalta 2,8 gigahertsin enimmäiskellotaajuudella, neljän tyytyessä 1,77 gigahertsiin. Grafiikasta vastaa Adreno 630 -piiri. Testilaitteessa LPDDR4X RAM -muistia on täydet kahdeksan gigatavua, joka tuntuu toistaiseksi jopa liioittelulta. 128 tai 256 gigatavun tallennustilaa ei kuitenkaan perusversion kuuden gigatavun käyttömuistilla ole tarjolla, joten ”ylimääräinen” muisti tulee niissä vakiona.

Suorituskykymittaukset ovat aina teoreettisia mutta antavat hyvän kuvan siitä, miten laite suhtautuu kilpailijoihin. Testin ohjelmat ovat kaikki Play-kaupasta ladattuja.

OnePlus on joka tapauksessa virittänyt OxygenOS:n toimimaan erittäin vikkelästi. Käyttöliittymä toimi puhelimessa ilman hidasteluja tai mietintätaukoja. Puhelimen Adreno 630 -grafiikkapiiri tarjoaa sekin markkinoiden parempaa päätä edustavaa graafista suorituskykyä, eikä raskaimpiakaan mobiilipelien grafiikoista tarvitse karsia mitään.

Ajoimme puhelimella yleisesti käytettyjä synteettisiä testisovelluksia prosessori- ja grafiikkasuorituskyvyn sekä tallennustilan nopeuden testaamiseksi. Ensimmäisenä testinä on ajettu Androbench 5 -testit, joilla testataan laitteen sisäisen tallennustilan luku- ja kirjoituskykyä.

Kokonaisuudessa kaikki testilaitteet ovat kohtuullisen tasaväkisiä. OnePlus 6:n UFS 2.1 -muisti osoittaa kuitenkin kilpailukykynsä kaikessa muussa paitsi satunnaiskirjoituksessa, jossa se edeltäjänsä tapaan kellottaa yllättävänkin hitaan arvon. Muissa muistitestiosioissa selvästi jälkeen jäävä Honor 10 nousee tässä selvästi kärkeen.

Laitteiden graafista suorituskykyä mitattiin tutuilla Antutu- ja GFXBench-testeillä.

Graafisessa suorituskyvyssä OnePlus on erittäin vahva. Jo edeltäjä pärjäisi testeissä hyvin, eikä Honor 10 ole sekään missään nimessä hidas. OnePlus 6 nostaa tällä kertaa mittaustulokset omille luvuilleen. Erot tuloksissa venähtävät hyvin selkeiksi erityisesti Honor 10 -malliin verrattuna.

Prosessorin vääntökykyä testattiin vielä Geekbench 4 -testiohjelmistolla.

Geekbenchissä tilanne pysyi muuttumattomana. OnePlus 6 on selvästi kumpaakin testiverrokkiaan nopeampi. Erityisesti useampaa ydintä rasitettaessa ero venähtää yllättävänkin suureksi.

Normaalia jokapäiväistä käyttöä testattiin Futuremarkin PCMark-sovelluksella ja sen sisältämällä Work 2.0 -testillä.

PCMarkin testissä nappaa OnePlus 6 siinäkin selkeän kärkipaikan. Tehokas järjestelmäpiiri, vikkelä tallennustila ja runsas käyttömuisti tekevät OnePlussan uudessa mallissa tehtävänsä.

Javascript-suorituskyky testattiin vielä Sunspider-testillä, jossa lyhyempi palkki edustaa parempaa tulosta.

Tässä testissä OnePlus 6 notkahtaa valmistajan edeltäjämallin taakse. Kumpikin OnePlus selviää kuitenkin Javascript-testistä selvästi Honor 10 -puhelinta nopeammin.

Akkukestossa oli poikkeuksellisen paljon vaihtelua. OnePlussan virransäästöalgoritmit vaikuttaisivat kehittyneen edelleen, sillä tällä kertaa puhelimen reilun parin viikon käyttöjakson aikana 3300 milliampeeritunnin akun kesto vaihteli runsaasta niukkaan.

Tavanomaisessa käytössä, jolloin puhelimessa oli käytössä pari sähköpostitiliä, Instagram sekä mediakäytössä satunnaisemmin Spotify-, TuneIn-, Viaplay ja Netflix-sovellukset noin klo 7–23 välisen ajan. Käytössä oli myös WiFi-yhteys sekä Bluetooth. Näillä eväillä akkua oli parhaimmassa tapauksessa jäljellä jopa yli puolet, jolloin kahden päivän käyttö yhdellä latauksella oli onnistunut helposti.

Vastaavasti samalla käyttöprofiililla toisina päivinä akkua oli jäljellä vain vajaa kolmannes. Tällöinkään ei päivän käytössä ollut mitään ongelmaa, mutta toinen jäisi haaveeksi. Mitään erityisiä virtasyöppöjä ei puhelin taustalta kuitenkaan paljastanut, joten virranhallinta ilmeisesti toimi toisina päivinä aggressiivisemmin kuin toisina.

GeekBenchin akkutestissä laitteen akku tyhjeni 398 minuutissa. Tulos on siis merkittävästi parempi kuin mihin Honor 10 -malli yltää 306 minuutillaan, mutta esimerkiksi Nokia 7 Plus tarjoaa 520 minuutillaan vielä rutkasti pidempää käyttöaikaa.

OnePlus 6-puhelimen valtteja on edelleen valmistajan nopeaksi moneen otteeseen todettu Dash Charge -pikalataus. Sen myötä täysin tyhjästä akku latautuu täyteen kiitettävästi tunnissa ja 20 minuutissa.

Tyhjään akkuun kolmanneksen täytön saa jo alle puolessa tunnissa. Puolillaan akku 37 minuutin latauksen jälkeen. Viiden minuutin pikatäydennys tarjoaa sekin jo kymmenen prosentin lisän.

Lataus hidastuu täyttä kohti, jolloin viimeiseen 20 prosenttiin kuluu jo 25 minuuttia. Näillä eväillä puhelinta tulee käytännössä ladattua lyhyissä pätkissä, eikä pitkiin latausaikoihin ole tarvetta.

OnePlus luottaa vankasti pikalatauksensa vetovoimaan, sillä puhelimesta on jätetty langaton lataus edelleen pois. Lasikuorien myötä toteuttamiselle ei pitäisi olla esteitä, joten ehkä OnePlus on halunnut jättää seuraavaan päivitysversioon mahdollisuuden tuoda mukaan helppo ja yhä useamman arvostama lisäominaisuus.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ominaisuudet ja käyttö
  3. Kamera
  4. Suorituskyky ja akkukesto
  5. Yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat