Uusimmat

Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet

14.07.2014 19:22 Teemu Hynninen

OnePlus One

Uudessa OnePlus Onessa ensimmäisenä silmään pistää yleinen tyylikkyys. Valmistaja ei turhaan ole kehunut panostaneensa muotoiluun ja materiaaleihin, sillä One tuntuu selvästi hintaluokkaansa laadukkaammalta. Kokonaisuus on näyttävän yksinkertainen ja siinä on huomioitu myös ergonomiset seikat. Virallisilta mitoiltaan se on 152,9 x 75,9 x 8,9 millimetriä ja painoa on 162 grammaa. Puhelin on saatavilla Silk White -valkoisena (16 Gt) ja Sandstone Black -mustana (64 Gt).

OnePlus One pakkaus

OnePlus One laatikko

OnePlus One laatikko

Osa tyylikästä kokonaisuutta on näyttävä pakkaus, johon itse puhelin ja mukana toimitettavat tarvikkeet on sijoiteltu harkitusti omille paikoilleen. Päällimmäinen osa on väritykseltään valkoinen ja sen sisältä paistaa punainen paketti, joka saadaan esiin kankaisesta ulokkeesta vetäisemällä. Kannellisen laatikon takaa paljastuu itse puhelin ja sen alta kiinankielinen lehtinen, punainen micro USB -kaapeli ja punaiseen muoviseen läpyskään upotettu SIM-luukun aukaisuun tarvittava työkalu. Mukana oli myös omassa erillisessä samaiseen värimaailmaa kuuluvassa paketissa verkkovirta-adapteri, joka tässä tapauksessa ei kuitenkaan ollut yhteensopiva Suomessa käytössä olevien pistokkeiden kanssa. Nappikuulokkeita paketista ei löytynyt. Puhelimen laatikko ja muut tarvikkeet ovat pakattu ruskean väriseen pahvilaatikkoon, joka on varmistettu yhtiön logolla koristetulla sinetillä.

Paketoinnista kiinalaisvalmistajalle on pakko antaa iso plussa, vaikka periaatteessa se ei laitteen toimivuuteen ja ominaisuuksiin vaikutakaan. Se on kuitenkin tärkeä osa kokonaisuutta, kun halutaan luoda tuote, joka huokuu ostajalleen laatua. Hyvä esimerkki on Apple, joka jo vuosia sitten ymmärsi myyntipakkauksen tärkeyden ja panostaan sen muotoiluun, väreihin ja sisältöön jokaisessa laitteessaan.

OnePlus One

OnePlus One

Sisäisen magnesium-rungon varaan kasatun Onen ulkoinen olemus rakentuu lasin ja polykarbonaatin ympärille. Puhelimen etupuolta koristaa Gorilla Glass 3 -lasi, joka peittää hyvin taakseen suuren 5,5 tuuman näytön ja tekee pinnasta näytön ollessa sammutettuna täysin mustan. Kosketusnäytön rajoja ei juurikaan pysty erottamaan, joka luo yhtenäisyyden tunteen. Näyttävänä tehokeinona krominvärinen kerros levittäytyy reunoille muun kokonaisuuden ylle nousevan lasipinnan takana, luoden efektin leijailevasta näytöstä. Tämä hyvin yksinkertainen tehokeino antaa kokonaisuudesta viimeistellyn kuvan ja luo Onelle kaivattua premium-tuntumaa.

Tarkkuudeltaan Onen IPS-näyttö on 1920 x 1080 pikseliä, joka yhdessä 5,5 tuuman kanssa tarkoittaa noin 401 PPI:n pikselitiheyttä. Kosketusnäytön teknologiasta vastaa tunnettu Japan Display Inc (JDI), joka on Sonyn, Toshiban ja Hitachin yhdessä muodostama yhtiö. Käytössä on Touch On Lens -teknologia (TOL), joka yksinkertaistettuna tarkoittaa sitä, että kosketussensorin ja lasin välinen etäisyys on pyritty minimoimaan. Valmistajan mukaan TOL tekee näytöstä 300 prosenttia kilpailevalla One Glass Solution -teknologialla varustettuja paneeleja kestävämmän.

OnePlus One näyttö

OnePlus One näppäimet

Kosketusnäytön virrankulutusta pyrkivät hillitsemään CABC- ja DRAM-teknologiat. Ensimmäinen säätää kirkkauden automaattisesti jokaiselle sisältömuodolle sopivaksi ja toinen vähentää virrankulutusta näytön sisällön pysyessä staattisena. Suurin osa OnePlussan hyödyntämistä teknologioista ovat muodossa tai toisessa myös kilpailevien valmistajien laitteissa, joten sinällään ne eivät edusta mitään uutta ja hienoa. Koska valmistaja niitä markkinointimateriaaleissaan kuitenkin aktiivisesti mainostaa, on niiden ominaisuudet hyvä tuoda esille.

Laadullisesti näyttö on hyvä. Näin ainakin testikappaleessa, sillä valmistajan virallisella keskustelupalstalla useat käyttäjät ovat valitelleet näytön keltaisuutta. Tätä en omassa yksilössäni havainnut. Sen sijaan pientä valovuotoa oli havaittavissa näytön alareunassa, joka korostuu valkoisella taustalla ja himmeällä taustavalaistuksella. Muutoin näytön ominaisuuksissa ei ole valittamista, vaikka hieman täytyy jälleen naputtaa automaattisesta kirkkauden säädöstä. One ei jostain syystä halua täysin pimeässä himmentää näyttöä tarpeeksi, vaan pitää sen turhan kirkkaalla. Manuaalisesti säätämällä näytön saa miellyttävän himmeäksi, jolloin silmät eivät rasitu pimeässä. Kirkkautta paneelissa riittää kiitettävästi ja näkyvyys ulkona vähintäänkin kilpailijoiden tasolla.

Kosketusnäytön alapuolella on kolme kapasitiivista painiketta, joiden toimintaa voidaan ohjata asetuksista. Niiden taustavalaistus on kovin himmeä, joka tekee painikkeiden havaitsemisesta kirkkaassa valaistuksessa erittäin hankalaa. Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi kytkeä painikkeet pois käytöstä asetuksista ja operoida laitettaan Androidin omilla ohjelmallisesti toteutetuilla painikkeilla. Paneelin yläpuolelta löytyy viiden megapikselin kamera ja monivärinen LED-valo, joka vilkkuu merkkinä saapuneista ilmoituksista.

OnePlus One takakuori

OnePlus One kamera

OnePlus One kamera

Puhelimen takaosa on valkoisessa mallissa mattapintaista polykarbonaattia, joka yhdessä kaarevan muodon kanssa saa laitteen tuntumaan kädessä yllättävän hyvältä. Sonyn 13 megapikselin kamera on upotettu laitteeseen LED-kaksoissalaman kanssa tyylikkään kehyksen ympäröimänä. Kehyksen alapuolella on kiinalaisyhtiön logo, joka kiiltävällä pinnallaan luo oman silauksensa jo muutenkin tyylikkäälle kokonaisuudelle. Kansainvälisessä versiossa on lisänä Cyanogen-logo, joka meillä testissä olevasta Kiinasta hankitusta laitteesta uupui. Takakuori on periaatteessa käyttäjän irrotettavissa, mutta pelkästään sormin operaatio on hankala toteuttaa, sillä erillisiä syvennyksiä poistamista helpottamiseksi rakenteesta ei löydy. Akku ei ole käyttäjän vaihdettavissa, joten takakuori kannattaa irrottaa vain, jos aikomuksena on asentaa tilalle uusi kuori.

Virtapainike sijaitsee Onessa edestä katsottuna puhelimen oikeassa reunassa. Sen sijainti on siinä mielessä hyvä, että oikealla kädellä laitetta pideltäessä lepää painike luonnollisesti peukalon alla. Äänenvoimakkuuden säädin on vastaavalla korkeudella, mutta toisella reunalla puhelinta. Niihin puolestaan ylettyy hyvin etusormella, joten yleisesti ottaen painikkeet on sijoitettu järkevästi ottaen huomioon puhelimen kokoluokan.

OnePlus One

OnePlus One SIM

Puhleimen kaiuttimet sijaitsevat niin sanotusti laitteen pohjassa Micro USB -liittimen kanssa. Kaiuttimien äänenlaatu on hyvä ja kiitosta niille täytyy antaa erityisesti äänenvoimakkuudesta, sillä ääntä niistä lähtee selvästi keskivertoa enemmän. Tämä on hyvä, mutta kannattaa huomioida soittoäänien kanssa, sillä hiljaisessa tilassa puhelin soi helposti jopa nolostuttavan voimakkaasti.

Kuulokeliitäntä on Onessa ylhäällä. Puhelin käyttää useimmista tämän hetken lippulaivoista löytyvää micro SIM -korttia, jonka telakka on vasemmassa reunassa. Se aukaistaan mukana tulevalla työkalulla samalla tyylillä, kuten esimerkiksi iPhonessa ja useissa Lumia-puhelimissa.

OnePlus Onen tekniikka rakentuu Qualcommin Snapdragon 801- järjestelmäpiirin ympärille, jossa on neljä 2,5 gigahertsin Krait 400 -suoritinydintä ja 578 megahertsin kellotaajuudella toimiva Adreno 330 -grafiikkaohjain. Mukana on kolme gigatavua 1866 megahertsin LP-DDR3 RAM-käyttömuistia ja tallennustilaa mallista riippuen 16 tai 64 gigatavua. LTE-tuki löytyy, mutta ikävä kyllä Suomen osalta ei tueta 800 Mhz:n taajuutta. Niinpä 4G-yhteyttä ei Suomessa päästä hyödyntämään koko kapasiteetilla. 3G:n osalta tuettuna ovat kaikki meillä käytettävät taajuudet. Puhelimen muita yhteysominaisuuksia ovat Dual-band WiFi (2.4G/5G) 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC, GPS ja GLONASS. Akku on kapasiteetiltaan 3100 milliampeerituntia, joka on linjassa muiden saman kokoluokan mobiililaitteiden kanssa.

Suorituskykymittaukset:

  • 3D Mark Ice Storm Unlimited: 18474
  • Vellamo Browser: 2824
  • Vellamo Metal: 1613
  • GFXBench 1080p T-Rex Offscreen: 1599 / 28,6 fps
  • GFXBench 1080p Manhattan Offscreen: 758 / 12,2 fps
  • Antutu X Benchmark: 36886
  • Sunspider 1.0.2*: 922,8 ms

Tähdellä (*) merkityissä pienempi tulos on parempi

 

OnePlus One kädessä

Kädessä OnePlus One tuntuu kokoluokka huomioiden varsin luontevalta. Muotoilu on tässä mielessä onnistunutta sekä tyylillisesti että ergonomisesti. Yhden käden käytettävyys jää kuitenkin näin kookkaan laitteen kanssa usein haaveeksi ja erityisesti alhaalla sijaitseviin kosketuspainikkeisiin on hankala ulottua peukalolla. Tässä mielessä käytettävyys helpottuu, jos käyttöön ottaa Androidin omat painikkeet, jotka ovat osa käyttöliittymää. Kaiken kaikkiaan rakenteesta on hankala löytää moitittavaa ja One nouseekin laadullisesti useita satoja euroja kalliimpien kilpaveljiensä tasolle.

Sisältö

  1. Testissä OnePlus One
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä, käyttöliittymä ja ohjelmisto
  4. Kamera
  5. Käyttökokemukset ja yhteenveto