UUSIMMAT

Käyttöjärjestelmä, käyttöliittymä ja ohjelmisto

14.07.2014 19:22 | Teemu Hynninen | 33

OnePlus One UI

CyanogenMod on Android-puhelimiaan ”viritteleville” käyttäjille tuttu nimi. Viime aikoina tämä Androidin pohjalle kasattu käyttöjärjestelmä on löytänyt tiensä esiasennettuna muutamiin älypuhelimiin, joista yksi on OnePlus One. Puhelimessa on erityinen CyanogenMod 11S -versio, jonka pohjana on Android 4.4 KitKat -käyttöjärjestelmä. Valmistaja lupaa puhelimelleen päivityksiä vähintään seuraavaksi kahdeksi vuodeksi, joten tässäkään mielessä Onen ei pitäisi jäädä nimekkäimpien yhtiöiden jalkoihin. Tämän jälkeen tukea löytyy varmasti aktiivisen yhteisön osalta, joten osaava käyttäjä saa kyllä pidettyä puhelimensa käyttöjärjestelmän ajantasalla virallisen tuen päättymisen jälkeenkin.

Alustana CyanogenMod on perinteisesti erittäin monipuolinen. Se on noussut edistyneempien käyttäjien suosioon, sillä alusta pyrkii säilyttämään Androidin oman käyttöliittymän, lisäämättä mukaan ylimääräisiä sovelluksia. Näin on pitkälti myös CyanogenMod 11S:n kanssa. Se muistuttaa visuaalisesti erittäin paljon Nexus 5:stä löytyvää Android-versiota, mutta sisältää paljon asetuksia ja ominaisuuksia, joiden avulla puhelimen käytettävyyttä ja käyttöliittymää on mahdollista muokata. Vakiona käytettävyys on erittäin lähellä Googlen versiota Androidista, vaikka erojakin löytyy ja osa sovelluksista on saanut kasvojen kohotuksen. Kyseessä on kuitenkin täysin Googlen hyväksymä laite, jolla pääsee käsiksi Google Play -kauppaan ja muihin ohjelmistojätin keskeisiin palveluihin.

OnePlus One UI

OnePlus One UI

Erot niin sanottuun Androidin perusversioon alkavat jo näytön ollessa sammuksissa. OnePlus One tukee nimittäin näytön päälle piirrettäviä eleitä, joilla voidaan käynnistää kamera, kuvausvalo taskulampuksi sekä ohjailla musiikkisoitinta. Esimerkiksi lamppu käynnistyy piirtämällä V-kirjain ja kameraan pääsee suoraan muodostamalla sormellaan ympyrän. Mainittakoon myös, että ominaisuuksiin kuuluu myös double tab to unlock, eli mahdollisuus aktivoida näyttö kahdella nopealla kosketuksella ruutuun.

Lukitusruutu on CyanogenMod 11S:ssä tehty hyvin yksinkertaiseksi ja näyttäväksi. Se esittää käyttäjälleen kellonajan, akun varauksen ja säälämpötilan. Lukitus avautuu pyyhkäisemällä näyttöä alaspäin. Kameraan pääsee puolestaan vetäisemällä lukitusnäkymää aivan oikeasta reunasta kohti vasenta laitaa. Asetuksista käyttäjä löytää jälleen useita säätömahdollisuuksia, joiden avulla lukitusruudun voi muokata perinteisempään suuntaan. Tällä tarkoitan useasta näkymästä koostuvaa lukitusruutua, jota voidaan kustomoida minisovelluksilla. Tälläinen Androidin lukitusnäkymä on vakiona.

Kotinäkymä noudattelee Googlen linjaa. Kiinteänä widgettinä jokaisella sivulla on ylhäällä Googlen hakupalkki ja alhaalla neljä pikakuvaketta valikkopainikkeen kera. Tilapalkin kuvakkeet ovat valkoiset ja ilmoituskeskus sekä pika-asetusvalikko ovat ulkoasultaan hyvin Googlen näkemystä noudattelevia. Erona on kuitenkin se, että esimerkiksi tilapalkin kuvakkeita voi muokata asetuksista. Tämä tarkoittaa sitä, että halutessaan kellonajan, akuntilan ja verkon signaalinvoimakkuuden voi poistaa kokonaan näkyvistä. Jos näin radikaalia liikettä ei kuitenkaan halua tehdä, voi tyytyä viilaamaan akusta ja verkon signaalista kertovien kuvakkeiden ulkoasua.

OnePlus One UI

Vielä peruspuhelinten aikakautena oikeastaan jokaisen laitteen vakio-ominaisuuksiin kuuluneet profiilit löytyvät kiinalaisvalmistajan puhelimesta. Niihin hieman aikaa käyttämällä pystyy luomaan hyvin yksityiskohtaiset profiilit eri käyttötarkoituksiin, jotka sisältävät tiedot muun muassa äänenvoimakkuuksista, eri sovelluksien ilmoituskäytännöistä ja yhteyksien toiminnasta (WiFi, GPS, Bluetooth, mobiilidata jne.). Profiilien nopea vaihtaminen onnistuu vakiona käynnistysvalikosta (sisältö käyttäjän kustomoitavissa), joka aukeaa, kun painetaan hetki pohjassa oikean reunan virtapainiketta. Määrätyt profiilit on mahdollista säätää kytkeytymään automaattisesti päälle esimerkiksi valittuun WiFi-verkkoon liityttäessä.

OnePlus One UI

OnePlus One UI

Käyttöliittymän ulkoista ilmettä muuttavat teemat ovat hyvin keskeinen osa Onen käyttöjärjestelmää. Mukana on Teemojen esittely -sovellus, jonka kautta löytää sekä ilmaisia että maksullisia teemoja. Sen lisäksi verkosta niitä löytyy kasoittain, joten puhelimen muokkaaminen on tehty vaivattomaksi. Käytettävän teeman voi valita asetuksista. Kaikkea ei ole kuitenkaan pakko muuttaa, vaan käyttäjä voi tyytyä esimerkiksi ainoastaan uusiin kuvakkeisiin. Käytännössä CyanogenMod 11S antaa siis mahdollisuuden yhdistellä eri teemojen elementtejä ja tekee näin oman laitteen kustomoinnista hauskaa. Jos aikaa, vaivaa ja ehkä hieman rahaakin viitsii käyttää, saa puhelimensa käyttöliittymästä varmasti jokaista yksityiskohtaa myöten persoonallisen.

OnePlus One UI

Yksityisyyden suojaaminen älypuhelimissa on kuuma puheenaihe ja tähän ratkaisuna CyanogenMod 11S sisältää muutaman tärkeän ominaisuuden. Ensimmäinen on tuki TextSecurelle. Se on avoimen lähdekoodin teknologia, jolla muun muassa tekstiviestit voidaan salata. Näin sisällön pitäisi ainakin teoriassa olla paremmin salassa ylimääräisiltä silmäpareilta. OnePlus Onessa salaus löytyy nimellä WhisperPush ja sen käyttöönotto vaatii rekisteröitymisen sekä tuen teknologialle vastaanottavassa päätelaitteessa. Toinen käyttäjän yksityisyyttä varjeleva ominaisuus on Yksityisyyden suojaus -nimellä toimiva työkalu. Sen avulla määrättyjen sovelluksien voi estää pääsemästä käsiksi automaattisesti henkilökohtaiseen dataan (paikkatiedot, yhteystiedot, viestit, puheluloki jne.). Esimerkiksi Facebook kysyi heti käynnistyksen yhteydessä, saako käyttää paikkatietoja, kun määritin sen tarkkailtavien sovelluksien joukkoon.

OnePlus One UI

Sovelluksien osalta CyanogenMod 11S ei sisällä juurikaan niin sanottua bloatware-sisältöä. Tilanne on tässä mielessä hyvin päinvastainen moniin muihin valmistajiin nähden, jotka pyrkivät sovelluksillaan sitouttamaan käyttäjät omiin palveluihinsa. Aivan ”puhdas” sovellusvalikko ei Onessa ole, sillä muutamia lisäohjelmia löytyy. Merkittävimpänä mainitsisin ehdottomasti Screencast-ohjelman, jolla kaikessa yksinkertaisuudessaan pystyy tallentamaan ruudun tapahtumia videolle. Pakettiin kuuluvat myös Sound Recorder -äänitallennin, taskulamppu ja AudioFX -taajuuskorjain. Näiden lisäksi osalle niin kutsutuista perussovelluksista on annettu uusi ilme. Tärkeimpänä nostaisin henkilökohtaisella tasolla esille Gallerian, jonka visuaalisessa ilmeessä sisältö on pyritty tuomaan esille mahdollisimman hyvin. Etusivu kokoaa näkyville eri kansioiden sisällön ja esittää niiden viimeisimmän otoksen kansikuvana. Perustaltaan ilme tuo aavistuksen mieleen Windows Phonen, jossa neliöt ja suorakaiteen muotoiset elementit ovat olleet aina keskeinen osa käyttöliittymää.

Käytettävyydeltään CyanogenMod 11S ei pettänyt allekirjoittanutta. Se toimi kaikilta osin sulavasti Snapdragon 801 -järjestelmäpiirin ja kolmen gigatavun käyttömuistin yhdistelmällä. Testijakson aikana laitteeseen ehdittiin puskea jo muutama päivityskin, joka lupaa hyvää, sillä pientä viilattavaa alustassa vielä on. Tästä kertovat tavallista useammat sovellusten kaatumiset ja esimerkiksi Gallerian kuvanmuokkausominaisuuden toimimattomuus. Jokaisen kuvan kohdalla puhelin antoi vain virheen ”Kuvan lataus epäonnistui”, kun olisin halunnut hyödyntää sisäänrakennettua kuvien muokkaustoimintoa. Pieniä bugeja lukuun ottamatta CyanogenMod 11S on loistava osoitus mobiilialustasta, joka monipuolisuudestaan huolimatta ei tee peruskäytettävyydestä liian monimutkaista käyttäjälle, jota käyttöliittymän ilmeen ja ominaisuuksien viilaaminen ei kiinnosta.

Sisältö

  1. Testissä OnePlus One
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä, käyttöliittymä ja ohjelmisto
  4. Kamera
  5. Käyttökokemukset ja yhteenveto
Keskustelu

Hyvä luurihan tämä on hintaluokassaan mutta harmillisesti qi:n puute ja ehkä hiukan tuo 800MHz saavat karsastamaan tätä luuria.

Minusta cyanogenmodissa aika paljon kivoja juttuja esim voi rajoittaa sovellusten oikeuksia ja paljon muokattavuutta sekä päivityksiä tulee mutta itseäni mietityttää onkohan näissä halvoissa puhelimissa takaportteja esim joitakin halpa kiinalais valmistajien puhelimissa oli myyty vakoilutarkoituksessa halvalla.

No ok on nexus 5 edullinen puhelin ottaen huomioon ominaisuudet ja samat ongelmat yksityisyyden kanssa.

Samsungin s5 ja sony z2 eduksi verrattuna tähän on myös parempi vedenkestävyys.

Onhan Galaxy S5:ssä ja iPhone 5s:ssä toki sormenjälkilukijat sekä LG G3:ssä 2560 x 1440 pikselin näyttö, mutta riittävätkö ne perustelemaan kaksinkertaisen hinnan?

Jos eivät nämä niin mites se tosiasia, että ym. saa kaupasta siinä missä arvostelun puhelinta ei?

Ja ihan tiedoksi että nuo kaiuttimet eivät ole stereo kaiuttimia vaan mono

Vaikka ko. luuri on halpa, pitää muistaa, että hinta nousee maahantuonnin yhteydessä ainakin Tullin perimän 24% ALV:n verran, joka lasketaan kokonaishinnasta (tuotteen hinta + toimituskulut), ellei paketti sitten livahda Tullin haavista ohi.

P.S. Ostin juuri kaverille uuden Sony Xperia Z1:n 16Gt mallin 24kk takuulla eBaysta hintaan 330.00€ toimituskuluineen.

inffy

Ja ihan tiedoksi että nuo kaiuttimet eivät ole stereo kaiuttimia vaan mono

Joskus puhuttiin mielestäni, että ne olisivat stereo. Mutta taitavat tosiaan olla mono, vaikka monissa arvosteluissa niistä stereona puhutaankin. Korjaan, kun pääsen koneelle.

@7 Mitä sä höpiset? Laitteet tulee briteistä, ei sieltä tule ALV:ia… Eri asia jos tilaa kiinalaitteen. Muutenkin ihmiset on peppukipeitä saatavuus ongelmista yms. Ne on ja et voi tehdä asialle mitään. Ajatelkaa positiivisemmin.

Hyvä puhelin varsinkin jos laskee muittenkin laitteiden hintoja jollain aikavälillä!
Ja jos julkaisisivat joskus mini/compact version Sonyn tyyliin, niin en edes joutuisi juuri harkitsemaan. Itsellä ei sormet riitä mitenkään tämän laitteen käpistelyyn, mutta eiköhän muiden valmistajien pientenkin versioiden hinnat tulne alaspäin kunnon kilpailun seurauksena!

Pienet pisteet näytössä tietyssä valossa tietyssä kulmassa katseltuna liittyvät käsittääkseni digitoijaan/"Touch On Lens" teknologiaan. Sonyn puhelimissa tuollaiset on ollut nähtävillä ainakin Xperia Arc ajoilta asti (tai Arcissa itse huomasin ekaa kertaa). Normaalissa käytössä näyttö päällä noita on melkeinpä mahdoton nähdä.

Ehkäpä olisi vielä enemmän voinut painottaa, että Suomessa käytössä olevat 4G LTE 1800MHz ja 2600MHz toimivat

Hyvä arvostelu! Harmi että halut puhelimen saamiseksi nousi, mutta saatavuus on mitä on.

tyyta

Vaikka ko. luuri on halpa, pitää muistaa, että hinta nousee maahantuonnin yhteydessä ainakin Tullin perimän 24% ALV:n verran, joka lasketaan kokonaishinnasta (tuotteen hinta + toimituskulut), ellei paketti sitten livahda Tullin haavista ohi.

P.S. Ostin juuri kaverille uuden Sony Xperia Z1:n 16Gt mallin 24kk takuulla eBaysta hintaan 330.00€ toimituskuluineen.

Millä perusteella tulee alv ja tulli kun laitteet tulee Euroopan varastosta?

Yrittäisit edes

"Se on kuitenkin tärkeä osa kokonaisuutta, kun halutaan luoda tuote, joka huokuu ostajalleen laatua. Hyvä esimerkki on Apple, joka jo vuosia sitten ymmärsi myyntipakkauksen tärkeyden ja panostaan sen muotoiluun, väreihin ja sisältöön jokaisessa laitteessaan."
Hah, Nokian pakkaukset olivat ärsyttävän näköisiä. Ne eivät tainneet koskaan muuttua, vaan sama design jatkui loppuun saakka.

Mitä eroa tuolla Color OS ja CyanogenMod 11S käyttöliittymillä on? Mua on aina häirinnyt Androidin tylsä ulkoasu ja eritoten tuo musta Asetus valikko on vastenmielinen. Jos tuo cyanogenmodi juurikin jäljittelee perinteistä androidia, niin tuo asia ei paremmaksi muutu.

Ehkä tuon seuraava malli voisi olla the one, josta löytyy tuki täydelle 4G verkolle suomessa ja muutoinkin pikku asioita viilattu paremmaksi. Hinta on jo tuollai täydellinen^^

japo2101

@7 Mitä sä höpiset? Laitteet tulee briteistä, ei sieltä tule ALV:ia… Eri asia jos tilaa kiinalaitteen. Muutenkin ihmiset on peppukipeitä saatavuus ongelmista yms. Ne on ja et voi tehdä asialle mitään. Ajatelkaa positiivisemmin.

Kappas, tätä en tiennytkään. Jos niin on niin, hyvä juttu, eli ei tule enää Suomen ALV:a, ellei ko. brittimyyjän liikevaihto Suomessa nouse yli nykyisin voimassa olevan rajan, jonka jälkeen täytyy maksaa brittiALV:n ja Suomen ALV:n erotus lisää, jotta kaikenkaikkiaan tulee maksettua Suomen 24% ALV.

chronicler

Pienet pisteet näytössä tietyssä valossa tietyssä kulmassa katseltuna liittyvät käsittääkseni digitoijaan/"Touch On Lens" teknologiaan. Sonyn puhelimissa tuollaiset on ollut nähtävillä ainakin Xperia Arc ajoilta asti (tai Arcissa itse huomasin ekaa kertaa). Normaalissa käytössä näyttö päällä noita on melkeinpä mahdoton nähdä.

Ei toisiaan käyttöä haittaa! :-) Kuitenkin olen asian aina maininnut, jos olen pisteet testijakson aikana sattunut huomamaan. Näin kesällä ne voi nähdä suorassa auringonpaisteessa, mutta muutoin niitä ei kyllä oikestaan pysty huomaamaan.

Ramones

"Se on kuitenkin tärkeä osa kokonaisuutta, kun halutaan luoda tuote, joka huokuu ostajalleen laatua. Hyvä esimerkki on Apple, joka jo vuosia sitten ymmärsi myyntipakkauksen tärkeyden ja panostaan sen muotoiluun, väreihin ja sisältöön jokaisessa laitteessaan."
Hah, Nokian pakkaukset olivat ärsyttävän näköisiä. Ne eivät tainneet koskaan muuttua, vaan sama design jatkui loppuun saakka.

Mitä eroa tuolla Color OS ja CyanogenMod 11S käyttöliittymillä on? Mua on aina häirinnyt Androidin tylsä ulkoasu ja eritoten tuo musta Asetus valikko on vastenmielinen. Jos tuo cyanogenmodi juurikin jäljittelee perinteistä androidia, niin tuo asia ei paremmaksi muutu.

Ehkä tuon seuraava malli voisi olla the one, josta löytyy tuki täydelle 4G verkolle suomessa ja muutoinkin pikku asioita viilattu paremmaksi. Hinta on jo tuollai täydellinen^^

Tuohon CyanogeModiin saa kuitenkin paljon teemoja. En ole itse päässyt Color OS:ia kokeilemaan, joten en pysty oikein vertailemaan. Oppohan tuota Color OS:ia käyttää pääasiassa, joten YouTubesta löytyy ainakin videoita, joista voi katsella, minkälainen käyttöliittymä on kyseessä. :-)

Mitenkähän tässä mahtaa toimia GPS ja Wifi.

Muuten ihan kiva Huawei Ascend P6 GPS on aivan kelvoton ja wifi ei ole "kuuluvuudeltaan" mitenkään parasta laatua sekään. Ilmeisesti toi GPS on myöhemmissä yksilöissä parempi mutta ei se nyt kauheasti lämmitä jos omassa kappaleessa linkin löytämisessä menee minuutteja..

Näytä kaikki kommentit

Hyvin on ainakin GPS toiminut mm. Runkeeperillä pyöräilyä träkätessä.

@1:

Qi:llä ei tee mitään ja lte toimii ehkä 5%:ssa suomea.

Vesa H.

@1:

Qi:llä ei tee mitään ja lte toimii ehkä 5%:ssa suomea.

QI todellakin tekee sen että voi ladata puhelinta ilman sitä jatkuvaa piuhajumppaa

Kannattaa joskus kokeilla.

16 Gb versio olisi kannattanut unohtaa. 32 ja 64 Gb versiot myyntiin, 30-40 euroa hintaeroa ja molempia myytäisiin yhtä paljon. Nyt tuota 16 gigaista karsastaa moni, vaikka ehkä valkoisen version haluaisivatkin.

Toinen on IPS (LCD) näyttö, Amoled onli tsois herran vuonna 2014.

Teemuhyn

Ei toisiaan käyttöä haittaa! :-) Kuitenkin olen asian aina maininnut, jos olen pisteet testijakson aikana sattunut huomamaan. Näin kesällä ne voi nähdä suorassa auringonpaisteessa, mutta muutoin niitä ei kyllä oikestaan pysty huomaamaan.

Ainakin itseäni on häirinnyt nuo pisteet ulkotiloissa sopivassa auringonpaisteessa välillä todella paljon…

Ei sanaakaan kuuluvuudesta eri kentissä, puhelujen äänenlaadusta, mikrofonin äänenlaadusta vastapuolelle, taustamelun vaimennuksesta yms. Ilmeisesti näillä ei enää ole mitään merkitystä puhelimessa?

et328

Ei sanaakaan kuuluvuudesta eri kentissä, puhelujen äänenlaadusta, mikrofonin äänenlaadusta vastapuolelle, taustamelun vaimennuksesta yms. Ilmeisesti näillä ei enää ole mitään merkitystä puhelimessa?

En havainnut testin aikana puhelinominaisuuksiin liittyviä ongelmia. Kuuluvuus ei katkeillut ja äänenlaatu on tasaisen hyvää.

Mitenkähän wifi hotspot toimii. Ascend p6 ei "kuulu" taskusta täppärin kanssa..

Ohramies

Mitenkähän wifi hotspot toimii. Ascend p6 ei "kuulu" taskusta täppärin kanssa..

Ihan kuten kuuluukin, mökillä rallatin viikonloppuna hyvin

et328

Ei sanaakaan kuuluvuudesta eri kentissä, puhelujen äänenlaadusta, mikrofonin äänenlaadusta vastapuolelle, taustamelun vaimennuksesta yms. Ilmeisesti näillä ei enää ole mitään merkitystä puhelimessa?

Kyseiset asiat kuuluvat älypuhelimien "perustoimintoihin" eikä niistä mainita artikkeleissa erikseen, jos niihin liittyen ei ole jotain poikkeuksellista sanottavaa, kuten juuri ongelmia tai puutteita. Älypuhelimissa on niin paljon ominaisuuksia, että niitä kaikkia ei yksinkertaisesti ole mahdollista käsitellä artikkelissa yksitellen jos siihen ei ole erityistä syytä.

Kokemuksella tuo muistikortin puuttuminen on siitä ikävä, että jos laite hajoaa niin viimeisimpiä kuvia ei ole tällöin palautettavissa. Tällöin esim pilvi palveluun synkkaamisen tärkeys korostuu.

Juha Kokkonen

Kyseiset asiat kuuluvat älypuhelimien "perustoimintoihin" eikä niistä mainita artikkeleissa erikseen, jos niihin liittyen ei ole jotain poikkeuksellista sanottavaa, kuten juuri ongelmia tai puutteita. Älypuhelimissa on niin paljon ominaisuuksia, että niitä kaikkia ei yksinkertaisesti ole mahdollista käsitellä artikkelissa yksitellen jos siihen ei ole erityistä syytä.

Kuitenkin TM:n testeissä älypuhelimissa on suuria eroja äänessä (taajuusvaste/korostumat, taustakohina, kohinasalpa yms.), saman olen myös itse huomannut.

Mutta vaikea noita tietty on normaalissa käytössä (käyttötestissä) luotettavasti vertailla ja yrittää muistaa millaisia muut ovat. Pitäisi olla iso kasa puhelimia ja kokeilla kaikkia peräkkäin ja tehdä vielä mittauksiakin…

et328

Kuitenkin TM:n testeissä älypuhelimissa on suuria eroja äänessä (taajuusvaste/korostumat, taustakohina, kohinasalpa yms.), saman olen myös itse huomannut.

Mutta vaikea noita tietty on normaalissa käytössä (käyttötestissä) luotettavasti vertailla ja yrittää muistaa millaisia muut ovat. Pitäisi olla iso kasa puhelimia ja kokeilla kaikkia peräkkäin ja tehdä vielä mittauksiakin…

Tosiaan vaikea testata ja kuitenkin kyse jopa kohtuu "mitättömästä" asiasta. Näin "isämmaanpuollustajana" tietenkin joku Nokia voisi jopa pärjätäkin noissa ominaisuuksissa vielä kilpailijoita vastaan..

Muropaketin uusimmat