Uusimmat

Kamera

14.07.2014 19:22 Teemu Hynninen

OnePlusOne Kamera, Sony

Kuvausominaisuuksien osalta OnePlus on päätynyt käyttämään laitteessaan Sonyn Exmor IMX214 -kamerasensoria, jossa on 13 megapikselin tarkkuus valovoimaisella F/2.0-aukolla. Kokonaisuus rakentuu kuudesta linssielementistä ja sen apuna on LED-kaksoissalama. Etupaneelissa on laajakulmainen viiden megapikselin kamera, joten villitykseksi nousseiden selfieiden kuvaaminen onnistuu Onella laadukkaasti.

Pääkameran merkittävin tekninen heikkous lienee optisen kuvanvakaimen puute, jollaisen osa kilpailijoista tarjoaa. Se ei ole kuitenkaan vielä niin yleinen ominaisuus, sillä ei kyseistä ominaisuutta löydy edes HTC One M8:sta tai Samsung Galaxy S5:stä. Sen sijaan kiinalaisvalmistajan puhelin taipuu 4K-videokuvaukseen sekä slow motion -videoiden tallentamiseen 120 FPS:n nopeudella ja 1280 x 720 pikselin tarkkuudella. Kyseessä on ensimmäinen älypuhelin, joka tallentaa 4K UHD:n (3840×2160) lisäksi laajempaa 4K DCI -videokuvaa (4096×2160). Tällöin ruudunpäivitysnopeus laskee tosin 24 FPS:ään, kun se 4K UHD:tä kuvattaessa pysyy 30 FPS:ssä.

OnePlus One kamerasovellus

Kamerasovellus on ominaisuuksiltaan OnePlus Onessa kiitettävän monipuolinen. Käyttöliittymältään se muistuttaa Googlen entistä kamerasovellusta, joka toimitettiin aikaisemmin yksinoikeudella Nexus-laitteiden mukana. Sittemmin Google esitteli kuvaussovelluksestaan uuden version ja toi sen yleiseen jakeluun Android 4.4 KitKat -pohjaisille älypuhelimille (toimii Onessa) uudistetulla visuaalisella ilmeellä. Vaakatasossa Onen sovelluksen oikeassa reunassa ovat kuvauspainikkeet (still, video, panoraama) ja alhaalla kameran säätökuvakkeet. Tarkennus tapahtuu ruutua koskettamalla tai automaattisesti laukaisun yhteydessä.

Erilaisia valmiita kuvaustiloja sovelluksesta löytyy riittämiin. Suurin osa niistä on suunniteltu hyödynnettäväksi tietynlaisissa kuvausolosuhteissa: taustavalo, ranta, vesi, kynttilänvalo, ilotulitus, kukat, maisema, yö, auringonlasku ja niin edelleen. Kameran valikoista käyttäjä pystyy valitsemaan omat suosikkinsa ja vaihtelemaan tilojen kesken ruutua pyyhkäisemällä pystysuunnassa.

OPO kamera

OPO kamera

Yllä muokkaamattomia esimerkkikuvia erittäin hämärässä huoneessa eri valotusajoilla. Kuvat on otettu tukea vasten ja avautuvat täyteen kokoonsa niitä klikkaamalla.

 

Iloisena yllätyksenä OnePlus One sisältää valmiina säätömahdollisuudet ISO-tasolle sekä suljinajalle. Valoherkkyyttä voidaan säätää asteikoilla ISO 100 – ISO 1600 ja suljinaikaa puolesta sekuntista aina kahdeksaan sekuntiin asti. Manuaalisesti suljinaikaa säätämällä on puhelimella mahdollista kuvata hyvinkin pimeissä olosuhteissa, mutta tällöin käytössä tulee olla mobiililaitteille suunniteltu kolmijalka tai muu tuki. Käden varassa kuvaaminen ei pidemmillä suljinajoilla onnistu, kuten useimmat varmasti tietänevätkin. Tällöin pienikin värähdys pilaa otoksen ja tekee siitä suttuisen.

Kamerasovelluksen suurin heikkous on sen tavassa käsitellä ruutua etsimenä, sillä vakioasetuksilla näytöllä näkyvä kuva ei vastaa lopullista otosta. Tämä siksi, että oletuksena käytössä oleva 13 megapikselin tarkkuus tallentaa kuvat 4:3-kuvasuhteella. Onen näyttö on kuitenkin kuvasuhteeltaan 16:9, jota se käyttää koko pinta-alaltaan etsimenä ja näin antaa vääristyneen käsityksen lopputuloksesta. Yksinkertaistettuna siis puhelimen näytöllä näkyvä sisältö ei vastaa lopullista muistiin tallennettua kuvaa. On vaikea ymmärtää, miksi tällaiseen ratkaisuun on päädytty. Ehkäpä valmistaja korjaa ongelman tulevissa päivityksissä? Toinen ratkaisu on käyttää esimerkiksi Googlen omaa kamerasovellusta, joka sisältää lisäksi monien himoitseman Taustan sumennus -ominaisuuden. Onen kamerasovelluksella 16:9-kuvasuhde on käytettävissä 9,7 ja 5,7 megapikselin tarkkuuksilla.

kamera

kamera

kamera

kamera

Yllä muokkaamattomia esimerkkikuvia HDR-tilan toiminnasta. Kuvat avautuvat täyteen kokoonsa niitä klikkaamalla.

 

Kuvanlaadultaan OnePlus Onen kamera ei yllä aivan kovimpien kilpailijoiden tasolle, vaikka yleisesti laatu on kyllä hyvää. Silmiin pistävin ongelma tuntuu olevan värien yleinen haaleus. Toinen selkeä ongelma on aivan liian aktiivinen HDR-tila, joka tekee kuvista usein hieman piirrosmaisia rankalla jälkikäsittelyllään. Näistä miinuksista huolimatta tuotti kiinalaisvalmistajan puhelin mielestäni tasaista jälkeä valaistuksen säilyessä hyvänä. Hämärässä ja etenkin pimeässä kamera tallentaa automaatilla valoa ehkä yllättävänkin heikosti, mutta valotusaikaa manuaalisesti säätämällä tilanteen voi muuttaa. Samanlaista ohjelmallisesti toteutettua valoisuuden korostamista ei ole automaatilla havaittavissa, kuten useilla kilpailijoilla.

kamera

kamera

kamera

kamera

kamera

kamera

kamera

kamera

Yllä muokkaamattomia esimerkkikuvia käytännön tilanteista. Kuvat avautuvat täyteen kokoonsa niitä klikkaamalla.

 

Videokuvauksessa OnePlus One on vahvoilla. 4K UHD -tarkkuudella kuvattu video tuo hyvin esille yksityiskohdat ja näyttää terävältä tietokoneen ruudulla. Optisen kuvanvakaimen puute jää tässä hieman harmittamaan, sillä tärähdykset ja liikkeet tallentuvat videolle turhankin helposti. Rautatasolla toteutettu vakautus tekisi videoista vieläkin näyttävämpiä. Esimerkkivideo 4K UHD -tasolla kesäyöllä kuvatusta pätkästä löytyy YouTubesta.

Sisältö

  1. Testissä OnePlus One
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä, käyttöliittymä ja ohjelmisto
  4. Kamera
  5. Käyttökokemukset ja yhteenveto