Uusimmat

Käyttökokemukset ja yhteenveto

14.07.2014 19:22 Teemu Hynninen

 

Käyttökokemukset

OnePlus One CyanogenMod 11S

Kolmen viikon testijakso sujui OnePlus Onen kanssa ilman merkittäviä ongelmia. Testijakso osui allekirjoittaneen lomakaudelle ja niinpä puhelimen käyttö painottui erityisesti sosiaalisiin palveluihin, kuvaamiseen, YouTube-videoiden katseluun ja viestittelyyn. Tavallisesta arjesta poiketen käyttö saattoi kuitenkin vaihdella päivittäin paljon, koostuen toisinaan pelkästään muutamista viesteistä ja puheluista. Aktiivisina kesäpäivinä käyttö pomppasi toiseen ääripäähän, jolloin YouTube oli kiivaassa käytössä ja muutaman tunnin aikana kuvia napsittiin kymmenittäin. Näin ollen voin sanoa saaneeni hyvän kuvan laitteen toiminnasta erilaisissa käyttötilanteissa.

Rakenteen laatu yllätti allekirjoittaneen suuresti. Puhelin luo hyvän tasapainon ergonomian ja näyttävän ulkomuodon välille. One ei nitise tai natise ja siinä on miellyttäviä yksityiskohtia yleistä laatuvaikutelmaa nostamassa. Suurimmat heikkoudet lienevät erillisen kamerapainikkeen puuttuminen sekä näytön alla olevien hipaisunäppäimien suorastaan surkea valaistus, jonka vuoksi niitä on mahdotonta erottaa kirkkaassa kesäpäivässä.

OnePlus One kädessä

Käteen One istuu hyvin, mutta käytettävyys yhdellä kädellä jää heikoksi. Laitteen sivuilla olevat painikkeet on sijoitettu hyvin sormien ulottuville, mutta näytön alla oleviin painikkeisiin on erityisen vaikea ulottua peukalolla. Ongelmaa voi paikata ottamalla käyttöön Androidin ohjelmalliset toimintapainikkeet, mutta myös tällöin toinen käsi on käytössä tarpeen, sillä näytön äärikulmiin kurottaminen on peukalolla hankalaa.

Kosketusnäyttö on laadukas ja pikselitiheys riittävä tarkkaan ja miellyttävään kuvaan. Testiyksilössä esiintyi alareunassa valovuotoa, joka syö hieman pisteitä muuten niin hyvältä näytöltä. Samalla on myös pakko todeta, että Xperia Z2:n tavoin suorassa auringonpaisteessa paneelia peilatessa näkyviin tulee valkoisia pisteitä, jotka vaikuttavat aivan taustavalaistuksena toimivilta LED-valoilta. Muutoin kyseessä on loistava näyttö, jossa on laajat ja hyvät katselukulmat. Jos jotain pitäisi lisätä, niin olisi se tuki käytölle hansikkaat kädessä.

Puhelimen pohjassa niin sanotusti sijaitseville kaiuttimille on pakko antaa erityiskiitos äänenvoimakkuudesta. Ääntä kaiuttimista irtoaa hyvin, jonka huomasin helpottavan muun muassa videoiden katselua julkisilla paikoilla. Kaiuttimien sijainti on varsin hyvä, vaikka vaakatasossa ne tahtovat jäädä helposti kämmenen alle, joka heikentää äänenlaatua ja -voimakkuutta. Taskussa ne eivät kuitenkaan peity helposti ja niinpä soittoääni pääsee kuuluvasti esille, eivätkä puhelut mene ainakaan tämän takia ohitse.

Rautatasolla OnePlus Onessa on ainakin kaksi merkittävää heikkoutta. Ensimmäinen on Suomessa vajavainen 4G-tuki. Henkilökohtaisesti tämä ei vaivaa, sillä saavutan riittävät nopeudet 3G-yhteydellä. Jokaisella on kuitenkin erilaiset käyttötottumukset, joten osalle 800 Mhz:n LTE-taajuuden puuttuminen voi olla suurikin miinus. Toinen piste lähtee pois siitä, että One ei sisällä muistikorttipaikkaa. Pienen hintaeron vuoksi suurin osa päätynee kuitenkin 64 gigatavun varianttiin, jonka tallennustila riittänee useimmille. Niinpä tässäkään kohtaa ei kaikkien kohdalla puhuta välttämättä merkittävästä miinuksesta.

OnePlus Onen kamera on hyvä, vaikka markkinoilta löytyy parempiakin. Sen vahvuudet ovat monipuolisessa kamerasovelluksessa, lyhyessä kuvausviiveessä ja 4K-videokuvauksessa. Parannettavaa löytyy värien toistossa ja HDR-kuvaustilasta, joka on usein liian aktiivinen ja tuottaa näin epärealistisen näköisiä kuvia.

Akkukestoltaan OnePlus One ei jää kilpailijoiden varjoon. Aivan Sony Xperia Z2:n kaltaiseen huippusuoritukseen se ei yllä, mutta virtaa riittää varmasti aktiivisessakin käytössä kokonaiseksi päiväksi. Konkreettisena esimerkkinä mainittakoon kahden päivän ja kahdeksan tunnin käyttöjakso, jonka aikana mobiiliverkko ja WiFi-yhteys olivat jatkuvasti päällä. Näyttö oli kyseisellä aikajaksolla päällä neljä tuntia ja 27 minuuttia. Jakson päätteeksi akkua oli jäljellä vielä kymmenen prosenttia, joten yhdellä latauksella voi selviytyä helposti kaksikin päivää.

Ohjelmiston osalta CyanogenMod 11S edustaa Androidin parhaimmistoa. Se on monipuolinen, mutta ei sotke käyttöliittymää ylimääräisillä virityksillä tai sisällä turhia sovelluksia. Se on ehdottomasti muokkaajan unelma, mutta toimii myös peruskäyttäjälle, sillä kaikkia asetuksista löytyviä nappuloita ei ole pakko säätää, jos käyttöliittymän ilmeen ja ominaisuuksien muokkaamisesta ei ole kiinnostunut. Vakauden osalta ohjelmistossa on vielä tehtävää, sillä törmäsin tavallista useammin sovelluksien kaatuiluun ja virheilmoituksiin. Kuitenkaan mitään ylitsepääsemätöntä ei tullut vastaan, mutta pientä viilausta CyanogenMod 11S ehdottomasti kaipaa.

 

Yhteenveto

OnePlus One, laatikkoa

Kokonaisuutena OnePlus One nousi henkilökohtaisella tasolla aivan ehdottomasti Android-markkinoiden parhaimpien älypuhelimien joukkoon. On helppo povata laitteelle menestystä. Tämä edellyttää toki sitä, että kiinalaisyhtiö saa toimituksensa kunnolla käyntiin ja tavallisilla kuluttajilla on mahdollisuus hankkia puhelin ilman arvontoja ja jokapäiväistä roikkumista OnePlussan virallisella keskustelupalstalla kutsujen toivossa. Toki laitteen voi hankkia niin sanotusti epävirallisia teitä, mutta tällöin Onesta joutuu maksamaan hieman ylimääräistä. Tässäkin tapauksessa se on joka tapauksessa selvästi edullisempi, kuin esimerkiksi Samsungin, Sonyn tai HTC:n lippulaivat.

Merkittävintä OnePlus Onessa on juurikin sen poskettoman edullinen hinta suhteutettuna laitteen ominaisuuksiin. 16 gigatavun malli on 269 euroa ja 64 gigatavun variantti 299 euroa. Vastaavasti esimerkiksi Samsung Galaxy S5:n hinta (16GB) liikkuu edullisimmillaan 600 euron tuntumassa. Sivuuttamalla Galaxy S5:n voi kuluttaja ostaa kaksi OnePlus Onea ja käteen jää tällöinkin vielä lähes 100 euroa ylimääräistä rahaa. Tämä kertoo, kuinka merkittävästä hintaerosta puhutaan. Tässä piileekin koko kuvion tärkein yksityiskohta. Jos kiinalaiset valmistajat pystyvät tuomaan länsimaisille markkinoille niin sanotusti lippulaivatason tuotteita asianmukaisella tuotantokapasiteetilla, tulevat mobiilimarkkinat muuttumaan seuraavien vuosien aikana merkittävästi. Tällaisessa tilanteessa perinteisten valmistajien tulee joko sopeutua kapeneviin voittoihin tai keksiä innovaatioita, joiden avulla selvästi suurempi hinta voidaan kuluttajille perustella.

Loppuyhteenvetona OnePlus Onea on vaikea olla suosittelematta. Se tarjoaa kaikilta osin laadukkaan kokonaisuuden ja vieläpä erittäin edulliseen hintaan. On hankala perustella, miksi kuluttajan kannattaisi kääntyä kalliimpien vaihtoehtojen puoleen. Onhan Galaxy S5:ssä ja iPhone 5s:ssä toki sormenjälkilukijat sekä LG G3:ssä 2560 x 1440 pikselin näyttö, mutta riittävätkö ne perustelemaan kaksinkertaisen hinnan? Lisäksi takuuasioiden hoitaminen ei ole todennäköisesti yhtä suoraviivaista kuin perinteisten valmistajien kohdalla, joka on syytä pitää myös korvan takana. Muutoin OnePlus One on loistava älypuhelin, joka ansaitsee ”TaskuMuro suosittelee” -erityismaininnan.

Hyvää:

  • Hyvä akkukesto
  • Näyttävä ja laadukas rakenne
  • Hinta
  • Yleinen suorituskyky
  • Käyttöliittymän muokattavuus
  • Kameran kuvalaatu varauksin
  • 4K-videokuvaus (UHD ja DCI)

Huonoa:

  • Ei tukea Suomessa käytettävälle 800 Mhz:n 4G-taajuudelle
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Kosketusnäyttö ei toimi hansikkaat kädessä
  • Kosketusnäytön valovuoto
  • CyanogenMod 11S:n pienet bugit

 

TaskuMuro Suosittelee, OnePlus One

Sisältö

  1. Testissä OnePlus One
  2. Tekniset ja ulkoiset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä, käyttöliittymä ja ohjelmisto
  4. Kamera
  5. Käyttökokemukset ja yhteenveto

Muropaketin uusimmat