Uusimmat

Rakenne ja tekniset ominaisuudet

17.01.2016 21:52 Pekko Lainiala

OPX_etu

OnePlus X:n näyttöä ympäröivät kaistaleet ovat maltillisen kokoiset, ja ylä- ja alareunan kaistaleet ovat keskenään samankokoiset. Ylälaidan vasemmasta reunasta löytyy 8 megapikselin etukamera, oikealta ilmoitusvalo. Alalaita näyttää äkkiseltään täysin tyhjältä, mutta siihen on todellisuudessa piilotettu kapasitiiviset painikkeet, joissa ei ole laisinkaan taustavalaistusta. Painikkeet on kyllä merkitty symbolein, mutta ne näkyvät vain oikeassa kulmassa ja valaistuksessa. Kooltaan OnePlus X on 140 x 69 x 6,9 millimetrin kokoinen ja painoa löytyy 138 grammaa. Vahvemmasta materiaalista tehty Ceramic-malli puolestaan painaa 160 grammaa. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen.

OPX_taka

Laitteen takapuolelle on sijoitettu 12 megapikselin takakamera, LED-salama sekä OnePlus-logo. Takakansi on valmistettu kiiltävästä lasista ja se on erittäin herkkä keräämään sormenjälkiä.

Käsituntumaltaan puhelin on vakuuttavan oloinen pyöristyksineen, mutta lasista valmistetun takakannen liukkaus osoittautui todella suureksi ongelmaksi. Mikäli OnePlus X:ää käytetään ilman suojakuorta, sitä ei kannata missään nimessä asettaa kalteville pinnoille, materiaalista riippumatta. Puhelin lähtee erittäin mielellään liukumaan kohti tuhoaan, joten käyttäjän kannattanee olla hyvin tarkkana tai vaihtoehtoisesti ottaa käyttöön suojakuori. Rakenteeltaan X on hintaluokassaan huippuluokkaa, sillä puhelinta kevyesti taivuteltaessa se ei anna käytännössä ollenkaan periksi ja muutoinkin laite tuntuu erittäin jämäkältä.

Suorituskyvyn taustalla OnePlus X:ssä häärii neliytiminen Snapdragon 801 -järjestelmäpiiri 2,3 GHz:n kellotaajuudella, ja sen parina on kolme gigatavua RAM-muistia. Tallennustilaa laitteesta löytyy 16 gigatavua (laajennettavissa microSD-kortilla 128 gigatavuun asti) ja akku on kapasiteetiltaan 2525 mAh. Akkuherkkuja ei langattoman latauksen tai pikalatauksen muodossa ole saatu pakattua mukaan budjettipuhelimeen.

Näytön virkaa ajaa 5,0-tuumainen AMOLED-näyttö, jonka resoluutio on 1920×1080 (441 PPI:n pikselitiheys). Näytön suojana on Gorilla Glass 3 -lasi. Näytöltä löytyy kirkkautta mukavasti hintaluokkaan nähden ja värit toistuvat AMOLED-näytölle ominaisesti eloisina ja musta taas oikeasti mustana. Katselukulmiltaan AMOLED-näyttö on hyvää tasoa luettavuuden kannalta, mutta jo pienestä kulmasta katseltaessa näytön valtaa sinisenharmaa sävy. Kaiken kaikkiaan AMOLED-näyttö on tässä hintaluokassa mukava lisä, mutta ainakin TaskuMuron testikappaleessa esiintyvä sinertävä sävy pudottaa näytön kokonaispisteitä.

OPX_ala

Puhelimen alapäätyyn on sijoitettu micro USB 2.0 -liitin sekä laitteen monokaiutin. Kaiutin sijaitsee vasemmanpuoleisen rei’ityksen takana, kun taas oikealla olevat reiät ovat ilmeisesti olemassa vain ulkonäöllisistä syistä. Laitteen kyljet ja päädyt on valmistettu mikrouritetusta metallista ja urat ovat helposti tunnettavissa joko sormella tai kynnellä.

OPX_yla

Yläpäädystä löytyy laitteen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

OPX_oikea

Oikealle laidalle siirryttäessä vastaan tulee virtapainike, äänenvoimakkuuden painikkeet sekä microSD- ja nano SIM -korttipaikka. Korttipaikassa voidaan käyttää joko kahta nanoSIM-korttia tai yhtä nanoSIM-korttia ja yhtä microSD-korttia. Painikkeiden tuntuma on hyvin selkeä ja muutoinkin ne tuntuvat laadukkailta hintatasoon nähden.

OPX_vasen

Vasen laita on tyhjää täynnä lukuun ottamatta Alert Slider -liukukytkintä, jonka avulla voidaan vaihdella Androidin eri ilmoitustilojen välillä (Ei häiriöitä/Vain tärkeät häiriöt/Kaikki ilmoitukset).

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä, Käyttökokemukset ja huomiot, Suorituskyky ja akunkesto
  5. Yhteenveto